Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Pro Evolution Soccer 2012 (Xbox360)
80 100 1

Review Pro Evolution Soccer 2012 (Xbox360)

 


Geheel in de voetbalsfeer wist de postbode dit jaar een mooie schijnbeweging te maken door Pro Evolution Soccer 2012 verkeerd af te leveren. Gelukkig zijn wij bij Budgetgaming niet zo gemakkelijk te passeren en wisten we de game alsnog van deze tegenstander af te pakken. Want waarschijnlijk zijn jullie net zo nieuwsgierig als wij of PES 2012 er dit jaar een mooie wedstrijd van weet te maken in de strijd om koning voetbal…

New & Improved

Met het vorige deel in de PES reeks leek Konami een frisse start te hebben gemaakt, maar de game bevatte helaas nog te veel bugs die een topwaardering in de weg stonden. 
Dit moeten de mensen van Konami ook beseft hebben, want de basis uit het vorige deel is uitgebreid en verbeterd, terwijl veel van de minpunten uit het vorige deel aangepakt zijn.
Zo voelt het dribbelen veel minder stroperig, is het pass-systeem minder gevoelig geworden en is de AI van je medespelers flink verbeterd. In tegenstelling tot het vorige deel, waarbij je teamgenoten soms als een stelletje luie varkens het plaatselijke gras bestudeerden, lopen ze nu wel bij hun tegenstander weg om de bal te kunnen ontvangen.
Verder is het verdedigen flink aangepast, waarbij je de bal niet meer kunt afpakken door de ‘verdedigknop’ ingedrukt te houden. Je zult nu moeten timen om de bal met één druk op de knop van je tegenstander af te pakken. En omdat de physics van de game ook aangepast zijn, kun je daarnaast beter dan ooit spelers met een schouderduw of slim vasthouden aan het wankelen brengen. Het is even wennen, maar het komt een stuk dichter bij het verdedigen in een echte wedstrijd. 
Verder is het schietsysteem vernieuwd. Een bal van grote afstand zal er heel wat minder snel invliegen en je zult er bij een schot rekening mee moeten houden dat je speler genoeg ruimte heeft om goed aan te kunnen leggen om voldoende gevoel in het schot te kunnen leggen.


Ook introduceert Konami ‘Off the Ball control’, waarbij je met de rechter stick een extra speler kunt besturen om hem vrij te laten lopen. Bij dode spelmomenten (corners en vrije trappen) werkt dit systeem zeker handig, maar tijdens een aanval in de wedstrijd zelf is het een stuk lastiger toe te passen. Gelukkig kun je er daarom voor kiezen om slechts de speler, die je in de diepte wilt laten lopen te selecteren, waarna de computer voor jou de rest doet. En dan zul je zeker merken, dat deze functie een extra dimensie aan je aanval kan toevoegen.
De Pro Evolution Soccer reeks kenmerkt zich al jaren door de snelle speelstijl. Daarom is de keuze om de scheidsrechters eens flink aan te pakken zeker geen verkeerde. De scheidsrechters passen daardoor de voordeelregel stukken beter toe dan in het verleden, waardoor je alsnog het maximale uit je aanval kunt halen. Daar zouden de mensen bij de KNVB nog heel wat van kunnen leren.

Gamemodes
Elk jaar weer zal voor veel gamers de carrièremodus van de Master League één van de belangrijkste redenen zijn om voor PES te kiezen. De hoge moeilijkheidsgraad van deze modus biedt voldoende uitdaging om vele uren van je tijd op te slokken. Het opbouwen van je matige beginelftal tot een absoluut topteam is wat mij betreft nog steeds één van de beste attracties van de PES reeks.
De Master League is samen met de Become A Legend (je beleeft de loopbaan van één speler) en de Club Boss (spelen als directeur) ondergebracht onder de het kopje Football Life. Denk hierbij aan het geven van persconferenties, directievergaderingen en tactiekbesprekingen. Dit wordt allemaal weergegeven door middel van cutscenes en ook al ziet het er best aardig uit, na een tijdje is skippen toch vaak het toverwoord.  
Daarnaast zijn de sfeervolle Champions League, Europa League en de Copa Libertadores weer aanwezig en kun je verder natuurlijk ook gewoon met een clubseizoen of een cuptoernooi aan de slag.
Online zijn er genoeg mogelijkheden om je krachten te meten met spelers over de hele wereld. Behalve het spelen van ranked en unranked wedstrijden kunnen spelers helemaal los gaan in de verschillende communities, competities, de online Become a Legend modus en de online Master League. Genoeg mogelijkheden dus om de hele wereld te laten zien wat jij in huis hebt op voetbalgebied!

Minpunten
Tot nu toe heb ik slechts de positieve ontwikkelingen van PES besproken, maar helaas zijn er ook nu een aantal zaken die tot de nodige frustraties kunnen leiden.
Je zou bijvoorbeeld bijna gaan denken dat Konami bij het aanpakken van de AI de keepers over het hoofd heeft gezien, want blunders bij het duiken, slecht uitkomen bij 1 op 1 situaties en raar geanimeerde reddingen treden te vaak op. Het gebeurt dan wel aan beide kanten, maar wanneer je in de laatste minuut door een keepersfout de wedstrijd verliest, voelt dat juist extra pijnlijk.
Ook zorgt het vernieuwde verdedigingssysteem ervoor dat je te makkelijk kleine overtredingen maakt, waardoor de wedstrijd te vaak stil komt te liggen. Bovendien willen verdedigers tijdens het sprinten nog wel eens haperingen vertonen en lijkt de AI van je computergestuurde medespelers soms weg te vallen bij een schijnbaar makkelijk te veroveren pass.
Mijn laatste punt van kritiek is van terugkerende aard, want net als in de voorgaande jaren mis ik de echte wedstrijdsfeer die gecreëerd zou moeten worden door het publiek en de commentatoren.
Ook zijn er wederom wel erg weinig licenties binnengehaald. Alleen de Spaanse, Italiaanse, Nederlandse, Franse, Portugese en Engelse competitie zijn volledig aanwezig, waarbij veel Engelse clubnamen nog door de speler zelf kloppend gemaakt moeten worden. Natuurlijk zijn er daarnaast nog wel enkele clubs los te selecteren, maar het zou toch mooi zijn als alle grote competities een keertje volledig aanwezig zouden zijn.


Waar voor je geld?
De bovenstaande minpunten zijn jammer, maar moeten vooral als kleine aanmerkingen op een verder zeer positief verbeterd spel gezien worden. PES-fans kunnen dit jaar meer dan tevreden zijn en FIFA-spelers zouden PES toch zeker een keer een kans moeten geven.
De snelle gameplay, vloeiende aanvallen, hectische momenten en de uitdagende Master League zorgen voor meer dan genoeg fun. Daarom is het eigenlijk zonde om FIFA en PES met elkaar te vergelijken, omdat beide games hun eigen invulling aan de ultieme voetbalgame geven. Je zult zelf moeten beslissen wat bij jouw stijl past en niet zomaar het meest glimmende hoesje uitkiezen.
Pro Evolution Soccer 2012 voelt meer dan ooit als een  ouderwets echte PES game en dat is eigenlijk het grootste compliment dat Konami kan krijgen.Deze review is geschreven door Frido van der Wal
 

 

Oordeel Pro Evolution Soccer 2012 (Xbox360)

  • Graphics 80
  • Gameplay 80
  • Originality 70
  • Sound 65
  • Replay 90
  • Eindcijfer 80

Aantal keer bekeken: 7054 

Laagste 1 prijzen voor Pro Evolution Soccer 2012 (Xbox360)

9.95 9.95 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  9.95€ 0.00   € 9.95

Meer prijzen 

Laatste reacties


Er is nog niet gereageerd.