Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Super Mario 3D World + Bowser's Fury (Switch)
95 100 1

Review Super Mario 3D World + Bowser's Fury (Switch)

Nintendo heeft inmiddels bijna hun hele Wii U-catalogus naar de Switch geport. Echt kwalijk kun je ze het niet nemen, al die games verdienen het om door een groter publiek gespeeld te worden. Nu is dan eindelijk de koning aan de beurt: Super Mario 3D World, de beste Wii U-game, maakt de overstap naar de Switch. Extra interessant daarbij is dat het ook nog wordt gebundeld met Bowser’s Fury, een splinternieuwe bonusgame.


In de afgelopen jaren is het duidelijk geworden dat er twee stromingen zijn binnen 3D Mario-games. Je hebt aan de ene kant de sandbox-stijl 3D Mario-games waarin de speler grote levels bezoekt met vaste thema’s. Deze open speelgebieden goed verkennen is een van de speerpunten en de speler dient meermaals terug te komen om verschillende sterren te verdienen. Super Mario 64, Super Mario Sunshine en Super Mario Odyssey zijn allemaal zo’n type game.

Aan de andere kant heb je de games die gebruikmaken van een meer lineaire level-structuur. Het zijn qua design eigenlijk de hindernisbanen die je van klassieke 2D Mario-games bent gewend, maar dan in 3D. Levels binnen dezelfde wereld hoeven totaal niet op elkaar te lijken en Nintendo maakt daar gebruik van door telkens allerlei leuke nieuwe gimmicks te introduceren. Deze games voelen aan als inventieve ideefabrieken. Super Mario Galaxy, Super Mario Galaxy 2 en Super Mario 3D World worden bij deze stroming gerekend.


Miauwsteerlijk goed
Ongeacht wat voor Mario-game het is, de grootste prioriteit blijft hetzelfde: maximale speelvreugde. Mario is al 35 jaar de koning van het genre omdat de games heerlijk besturen, mechanisch leuke uitdagingen bieden en altijd blijven innoveren. Het avontuur in de Sprixie Kingdom van Super Mario 3D World is mijn inziens een van de beste voorbeelden daarvan. De game bestaat uit meer dan honderd prachtige maquette-achtige levels en bijna elk level is weer een klein pareltje dat iets leuks en nieuws doet. Het ene moment zit je in in een soort poppenkast waarin het hele level, inclusief Mario, enkel uit silhouetten op de muur bestaat. Even later zit je in een gekke Mario Kart-level met overal boost panelen die je naar de finish stuwen.

Het leveldesign gaat daarmee expres van de hak op de tak, maar dat is juist wat de game onvoorspelbaar en leuk houdt. De meeste level-elementen en powerups worden maar een paar keer gebruikt en komen nooit meer terug. De nieuwe ‘dubbele kers’ powerup, waarmee je een kloon van Mario kunt maken, heb ik geloof ik maar drie keer gezien. Dat gezegd hebbende, de ideeën in 3D World zijn zeven jaar later toch wel iets minder vers. Het gaat hier immers nog altijd om een port en veel van de mechanieken in deze game zijn ook verder verkend in Super Mario Maker 2. 

Nintendo heeft overigens wel het een en ander aangepast voor de port. Mario heeft een paar nieuwe moves gekregen. Je kunt rollen, vanuit die rol een long jump maken en ook midden in de lucht een voorwaartse rol doen. Dit zijn leuke toevoegingen die je de mogelijkheid geven om ook zonder bepaalde powerups hoger te springen. Ik vind het feit dat alle speelbare personages een stuk sneller bewegen in deze port en dat ook de dash sneller activeert daarentegen minder geslaagd. De rest van de game is namelijk niet ook versneld en daardoor ga je nu eigenlijk te snel voor bepaalde obstakels en vijanden. Deze verandering voelt daarom een beetje slordig. Met name de konijntjes die je af en toe moet vangen zijn nu erg makkelijk om te verslaan. 


Je hoeft 3D World niet als Mario te spelen (elk personage is iets beter in iets anders) en je kunt ook tot en met vier spelers tegelijk aan de slag. De port heeft daarbij eindelijk online multiplayer toegevoegd. Ik speel eerlijk gezegd deze game liever in mijn eentje, maar het is fijn voor anderen die samen willen spelen. Ten slotte is de resolutie van de game opgeschroefd naar een dynamische 1080p, in plaats van de vaste 720p op de Wii U.

Super Mario 3D World is simpelweg een fantastische platformer. De eerste wereld begint nog een beetje traag en makkelijk, maar het komt daarna heerlijk op gang. De game bevat ook nog de leuke Captain Toad (die later nog een eigen game zou krijgen) levels en de meest uitgebreide en beste post-game ooit in een Mario-spel. 3D World is uiteraard niet smetloos. Verreweg het grootste minpunt zijn de baasgevechten. Helaas zijn eigenlijk alle bazen veel te simpel en voorspelbaar. Vooral het terugbrengen van klassiekers zoals Boom Boom en Pom Pom pakt slecht uit. De Galaxy-games hadden juist hele bazen, dus het is jammer dat 3D World wat dat betreft een stuk minder is.


Bowser is boos
De port van Super Mario 3D world bevat geen nieuwe content. Echter, Nintendo maakt dat helemaal goed door de game te bundelen met Bowser’s Fury. Dit is een volledig aparte game die je vanuit het startmenu kunt kiezen. In dit spel vraagt Bowser Jr. Mario om hulp. Zijn vader is namelijk op mysterieuze wijze getransformeerd tot een reusachtig monster dat enkel alles wil slopen. 

Mario en Bowser Jr. komen terecht in Lake Lapcat, een volledig nieuw speelgebied. Je doel is om Cat Shines te verzamelen. Deze Shines laten uitgedoofde vuurtorens weer schijnen en Fury Bowser is zwak tegen dat licht. In tegenstelling tot 3D World is Bowser’s Fury juist weer meer in lijn met de sandbox-stijl Mario-games. Je loopt vrij rond in Lake Lapcat en je kunt die Cat Shines op willekeurige volgorde verzamelen. Helemaal open is het niet, omdat je alsnog andere gebieden binnen Lake Lapcat vrijspeelt als je genoeg Shines hebt gesprokkeld. 

Bowser’s Fury is misschien wel het beste te beschrijven als een heel groot level binnen Super Mario Odyssey, maar dan met 3D World elementen en powerups. De Cat Shines lijken namelijk heel veel op de Moons uit Odyssey. Ze zitten overal en je kunt ze heel rap verdienen, meestal door het doen van korte missies. Persoonlijk ben ik geen groot fan van deze structuur. Verreweg de meeste Shines vereisen minimale inzet en daardoor geven ze mij weinig voldoening. Het is allemaal net iets te simpel en oppervlakkig.


Fury Bowser (een prachtig design overigens) laat je niet zomaar je gang gaan. Hij wordt af en toe wakker en gaat dan een tijdlang vuur spuwen. De enige manier om hem een lesje te leren is door Mario via een gigantische Cat Bell powerup ook tot een reus te transformeren. De kaiju gevechten met Fury Bowser zijn leuk gedaan. Je moet een paar keer tegen hem vechten, maar dit is geen probleem omdat de game slechts een paar uurtjes duurt. Het spel is gelukkig afgelopen voordat het echt begint te vervelen.

Bowser’s Fury is onder de streep een hartstikke leuke bonusgame, maar ook niet veel meer dan dat. Een meesterwerk zoals 3D World is het zeker niet. Het dient vooral als een interessant experiment van hoe een open-wereld Mario-game er mogelijk uit zou kunnen zien. 


Conclusie
Super Mario 3D World + Bowser’s Fury is een top bundel. Super Mario 3D World is een van de beste platformers ooit en Bowser’s Fury is een leuk experiment dat wellicht als blauwdruk gaat dienen voor een toekomstig Mario-spel. Ja, deze bundel is voor het grootste gedeelte weer de zoveelste Wii U-port, maar deze mix van oud en nieuw is en blijft onmisbaar.



Deze review is geschreven door Karel van Hasselt.

 

Aantal keer bekeken: 5287 

Laagste 3 prijzen voor Super Mario 3D World + Bowser's Fury (Switch)

47.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
AllYourGames.nl 9.2
€  47.95€ 0.00   € 47.95
GameResource 10
€  47.95€ 0.00   € 47.95
Coolblue 6.5
€  47.99€ 0.00   € 47.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van AngeloG
AngeloG ( 2821 ) 22-02-2021 14:58
Goede review. Ik heb zelf nooit Mario 3D World in het bezit gehad dus ben erg blij met deze port. Tot nu toe speelt Mario lekker weg!

Bowser's Fury moet ik naar aan beginnen!
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 22-02-2021 15:20
Fury is echt een geweldige game.
Jammer dat 3d world erbij zat, wat een bout game is dat zeg.
avatar van Swizard
Swizard ( 891 ) 22-02-2021 16:11
Super Mario 3D World is solo 8/10. Met +1 speler shined het echt tot de beste 3d mario, ongekende coop fun voor mario. Makkelijk een 10/10 voor de liefhebber.

Fury is leuke bonus
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 22-02-2021 16:13
Vandaag maar besteld om samen met mijn broertje te spelen. Denkt dat dat wel leuk word.
avatar van Saego
Saego ( 1869   1) 22-02-2021 16:25
Kan mij nog herinneren hoeveel dislikes de trailer wel niet had van 3D World, omdat het geen nieuwe open area Mario game bleek te zijn. En kijk eens waar we nu zijn.
avatar van Mrpapercut
Mrpapercut ( 8676 ) 22-02-2021 16:29
Quote:
Kan mij nog herinneren hoeveel dislikes de trailer wel niet had van 3D World, omdat het geen nieuwe open area Mario game bleek te zijn. En kijk eens waar we nu zijn.
Om maar weer eens duidelijk te maken dat "dislikes op een trailer video" werkelijk niks, maar dan ook echt niks, met de kwaliteit van het uiteindelijke product te maken heeft. Als we nou eens stopten met dit soort waanzin als graadmeter te gebruiken...
avatar van J-master
J-master ( 623 ) 22-02-2021 16:32
Mario 3D world. Echt een supergame. Onwijs van genoten.... En geweldig om met zn vieren te spelen! Goeie review!
avatar van Saego
Saego ( 1869   1) 22-02-2021 17:26
Quote:
[..]

Om maar weer eens duidelijk te maken dat "dislikes op een trailer video" werkelijk niks, maar dan ook echt niks, met de kwaliteit van het uiteindelijke product te maken heeft. Als we nou eens stopten met dit soort waanzin als graadmeter te gebruiken...

Klopt, maar het is wel interessant hoe men reageert op de marketing en het uiteindelijk product.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 892 ) 22-02-2021 17:32
Een oude Nintendo game voor de volle mep en natuurlijk 5 sterren?
Zo zie je maar weer eens dat het hier vooral een Nintendo feestje betreft.
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 22-02-2021 17:35
Quote:
Een oude Nintendo game voor de volle mep en natuurlijk 5 sterren?
Zo zie je maar weer eens dat het hier vooral een Nintendo feestje betreft.

Review is een mening van Karel niet heel Budgetgaming.
avatar van Mrpapercut
Mrpapercut ( 8676 ) 22-02-2021 17:36
Quote:
Een oude Nintendo game voor de volle mep en natuurlijk 5 sterren?
Zo zie je maar weer eens dat het hier vooral een Nintendo feestje betreft.
Agossie
avatar van Reptile
Reptile ( 2447   6) 22-02-2021 17:52
Quote:
Een oude Nintendo game voor de volle mep en natuurlijk 5 sterren?
Zo zie je maar weer eens dat het hier vooral een Nintendo feestje betreft.

Snap je punt en ben er ook mee eens. Alleen misschien tikje te bot geschreven
Ik heb de Wii U deel al en net als (bijna? ) alle Wii U poorten is de adviesprijs zelfs €10 hoger dan de Wii U release.
Bij sommige Wii U poorten voegen ze een klein extraatje bij, zodat de mensen die het spel al hebben opnieuw kopen.
Opzich vind ik deze praktijken prima. Tenminste rond de €40 zou het eerlijker sieren. Als daarnaast ook de nieuwe delen komen van series. Alleen krijg ik steeds meer het idee dat Nintendo lui word en met zeer weinig nieuwe games komen. Had met de Wii U het idee dat Nintendo tenminste iets beter hun best deden dan de Switch qua games...
avatar van GJ
GJ ( 6033   7) 22-02-2021 18:01
Rol: Forum Moderator
Quote:
Een oude Nintendo game voor de volle mep en natuurlijk 5 sterren?
Zo zie je maar weer eens dat het hier vooral een Nintendo feestje betreft.

Karel reviewt hier een spel zoals hij dat voorgeschoteld krijgt. Eén van de beste Mario-spellen met misschien wel de best ontworpen levels in de serie, om precies te zijn. Je krijgt ontzettend veel content in 3D World en dan krijg je Bowser’s Fury er ook nog eens bij. Daar ben ik persoonlijk 6 uur mee bezig geweest om 100% uit te spelen, wat langer is dan wat ik kwijt was aan Resident Evil 3, die ook €60 kostte. En dan heb ik het dus nog niet eens over de speelduur van 3D World. En dan mag Karel daar niet een cijfer aan hangen dat hij het waard vindt?

Ik wist niet dat leeftijd een spel automatisch slecht(er) maakt. Wat een onzin. Een spel wordt beoordeeld op kwaliteit en dit is kwalitatief gewoon een ontzettend sterke game. Dat jij het geen €60 waard vindt moet je zelf weten, dan koop je het niet. Maar dat maakt de game niet gelijk slecht(er). Het is nog steeds dezelfde goede game als toen (+ extra content). Dat het spel vandaag de dag alsnog hoog scoort bewijst alleen maar dat het de tand des tijds goed doorstaan heeft.
avatar van CyraxWK
CyraxWK ( 387 ) 22-02-2021 18:04
Geweldige game. Ik word zo ontzettend moe van die mensen die het allemaal te duur vinden. Prima als je die mening bent toegedaan hoor, maar het is zo zinloos om daar steeds weer naar terug te grijpen.
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 4952   37) 22-02-2021 18:45
Hij staat voor 51,50 in de prijslijst. Dat valt toch bijna in de categorie ‘rond de 40 euro’?
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1809   2) 22-02-2021 19:27
Geweldig game. Zo zie je maar weer dat goede gameplay tijdloos is.
avatar van Koen
Koen ( 3112   1) 22-02-2021 19:43
4-player co-op online SM3DW is de meeste fun die ik in tijden heb gehad qua gaming, €60 meer dan waard
avatar van Megalomaan
Megalomaan ( 2134   2) 22-02-2021 19:51
Vermaak me ook meer dan prima met Bowser's Fury, heel erg leuk!
avatar van Userverwijderd96
Userverwijderd96 ( 1903   4) 22-02-2021 19:58
Quote:
Een oude Nintendo game voor de volle mep en natuurlijk 5 sterren?
Zo zie je maar weer eens dat het hier vooral een Nintendo feestje betreft.

Is het geen leuke game dan? Daar gaat het cijfer toch (oa) over? Ik vind het ook zijn 51,75 meer dan waard. Kids hebben er een bult lol mee en het speelt als een trein.
avatar van CyraxWK
CyraxWK ( 387 ) 22-02-2021 21:45
Tijdloos deze game. Echt, ontzettend vet. Ik hoop oprecht dat deze game door velen die hem hebben gemist alsnog zal worden gespeeld.
avatar van Remedy
Remedy ( 1281   2) 23-02-2021 06:53
Quote:
[..]

Om maar weer eens duidelijk te maken dat "dislikes op een trailer video" werkelijk niks, maar dan ook echt niks, met de kwaliteit van het uiteindelijke product te maken heeft. Als we nou eens stopten met dit soort waanzin als graadmeter te gebruiken...

Ik denk dat dit te maken heeft met dat mensen niet houden van verandering. Kijk maar eens naar toen bijvoorbeeld Resident Evil en Final Fantasy anders werden opgezet.
avatar van Swizard
Swizard ( 891 ) 23-02-2021 08:42
Quote:
[..]


Ik denk dat dit te maken heeft met dat mensen niet houden van verandering. Kijk maar eens naar toen bijvoorbeeld Resident Evil en Final Fantasy anders werden opgezet.
Zit verschil tussen innovatie en niet begrijpen wat je fans in de eerste plaats aansprak. FF al helemaal heeft dramatische delen uitgebracht die de gameplay, sfeer en verhaal plank geheel mis sloegen - alleen maar om de gameplay op te frissen
avatar van Skirroz_VG
Skirroz_VG ( 642 ) 23-02-2021 14:17
Komt zeker in huis, ik wacht nog eventjes.
avatar van Fantasyfreak
Fantasyfreak ( 2237 ) 23-02-2021 18:43
Tja, zoveelste port waar je als WiiU bezitter niks aan hebt... voor alleen bowser's fury ga ik niet de volle mep betalen.

Hopelijk is het nu klaar met die ports... Heb alles toen al gespeeld en wil gewoon nieuwe games speciaal voor de switch