Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
The Darkness II (Xbox360)
80 100 1

Review The Darkness II (Xbox360)

In 1996 maakten Amerikanen voor het eerst kennis met de The Darkness comics. In 2007 kwam The Darkness voor het eerst als game op de markt. Vooral het sterke verhaal, de brute kills en de donkere humor maakten deze titel tot een vermakelijke game. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en heeft ontwikkelaar Starbreeze het stokje overgegeven aan Digital Extremes. Voor mij is inmiddels duidelijk dat deze wisseling van de wacht goed heeft uitgepakt.


The Darkness in een nieuw jasje
Dat er een andere ontwikkelaar aan het roer staat is meteen te merken. De realistische aanpak van het origineel heeft plaats gemaakt voor de tekenstijl die ook gehanteerd wordt in de gelijknamige comics en in games als Crackdown 2 en Borderlands. 
The Darkness 2 gaat verder waar deel 1 ophield. Jackie Estacado heeft zijn liefde Jenny Romano verloren en heeft dit nog niet kunnen verwerken. Jackie is inmiddels het hoofd van de Franchetti misdaad familie en runt de boel. The Darkness heeft hem nog steeds in zijn macht, maar Jackie heeft zijn krachten enigszins onder controle.

Jenny..
Het verhaal begint bij een etentje samen met een blonde tweeling. Voor je er erg in hebt vliegt er een kogel door de kop van één van de meisjes en wordt de ander overreden door een auto die door de pui naar binnen rijdt. Terwijl je weg wordt gesleept zie je het bloed nog uit één van de oogkassen van de dames druipen. De harde toon is meteen gezet.
Het voorval blijkt een aanslag te zijn van de Brotherhood of Darkness die jouw duistere krachten wil overnemen. Het lijkt het begin van een standaard verhaal.

De combinatie van actie, de innerlijke strijd van Jackie met The Darkness en het verwerken van Jenny’s dood zorgen voor een verhaal dat gehoord dient te worden.
Zelfs de laadschermen staan in het teken van het verhaal; Jackie vertelt je dan wat meer over zijn gevoelens vanuit een stoel.
De voice acting is bijzonder goed gedaan waardoor je gemakkelijk meegevoerd wordt. Je wilt ook verder, je wilt weten waarom je nog steeds visioenen van Jenny te zien krijgt. Helemaal als je deel 1 helemaal hebt uitgespeeld wil je weten hoe het zit.


Meer dan een shooter
The Darkness 2 speelt in de basis als een shooter, maar biedt wat extra’s. Je hebt namelijk twee slangenkoppen die je helpen in de strijd. Deze zorgen dat je eigenlijk vier handen hebt. Twee om je wapens vast te houden en de andere twee om harten uit ribbenkasten te rukken, of voorwerpen op te pakken die kunnen dienen als wapen of schild. Denk bijvoorbeeld aan een parkeermeter die je als speer weg gooit of een autodeur die kan dienen als schild.
Daarnaast bieden deze metgezellen je de mogelijkheid om grove executies uit te voeren, zo kun je iemand bij beide benen pakken en vervolgens als een lappenpop uit elkaar trekken. Hoewel het in het begin wel even schrikken is als je iemand zijn ruggengraat ziet bungelen, voel je je er dankzij de nieuwe grafische stijl nooit heel ongemakkelijk door.

Naarmate je verder komt ontgrendel je nog brutere en bloederigere executies. Deze speel je vrij door essence te verzamelen. Dit doe je dan weer door tegenstanders te doden. Hoe grover de kill, hoe meer essence je krijgt. In een soort skill tree kun je vervolgens kiezen welke vaardigheden je wilt vrijspelen.
 
Ook de Darklings zijn weer terug, een soort demonische aapjes die je bijstaan. Heel af en toe kun je zelf met de Darkling spelen, maar helaas zijn deze vermakelijke momenten schaars.
Het doorspelen van het verhaal gaat je ongeveer negen uur kosten, en  daarna kun je in New Game + het gehele verhaal nog een keer doorspelen met de skills die je al hebt verworven.


Darkness Vendetta
Naast de singleplayer is er nog een Vendetta mode, een soort Left 4 Dead versie van The Darkness waarbij je met drie vrienden aan de slag kunt gaan. Iedereen kan kiezen uit één van de vier aparte types die allemaal een speciale Darkness power bezitten.
De verhaallijn van deze spin-off loopt parallel aan het verhaal wat je in de singleplayer beleeft. Het concept is leuk en dat het goed kan werken hebben games als Portal 2 en Uncharted 3 wel bewezen, maar door het gebrek aan content zul je al vrij snel op deze modus uitgekeken zijn.

Kort maar krachtig
Ik heb me persoonlijk erg vermaakt met The Darkness 2. De nieuwe grafische stijl biedt de mogelijkheid om alles nét wat grover in beeld te brengen. Je moet dan ook geen zwakke maag hebben, want The Darkness 2 is een game waar het 18 + logo voor lijkt te zijn bedacht. Het grootste minpunt is de duur van de sterke verhaallijn. Je kan het verhaal opnieuw doorspelen in New Game + waarbij je al je verworven krachten behoudt, maar  in een weekje zul je er klaar mee zijn. De coöp. mode is een lichte teleurstelling en kun je meer als een extraatje beschouwen.

Al met al heeft The Darkness 2 mij positief verrast en het einde van de game vertelt ons dat er al gewerkt wordt aan DLC of een geheel nieuw deel in de serie. Aan de hand van wat ik hier heb ervaren kan ik je zeggen dat ik hier alvast naar uitkijk.

 

Deze review is geschreven door Yorn Soeteman


 

 

 

Oordeel The Darkness II (Xbox360)

  • Graphics 85
  • Gameplay 90
  • Originality 80
  • Sound 80
  • Replay 70
  • Eindcijfer 80

Aantal keer bekeken: 7415 

Laagste 1 prijzen voor The Darkness II (Xbox360)

12.40 12.40 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Lamar Games 10
€  8.95€ 3.45   € 12.40

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 24-02-2012 23:38
ik had hem in 6 uurtjes uit gespeeld
avatar van Rotjong
Rotjong ( 1105 ) 02-03-2012 11:38
Ik had hem in 5-6 uur uitgespeeld op Don, stelt niks voor. De moeilijkheidsgraad is voor mij wel een minpunt deze is echt te makkelijk. Zeer vermakelijke game maar veel te kort helaas, dat is voor mij nog een minpunt. Daarom heb ik gestemd met een 8.Ik kijk uit naar de DLC.
avatar van Im_fond_of_cake
Im_fond_of_cake ( 105 ) 19-03-2012 16:30
6 uurtjes is wel aan de magere kant. Mensen we betalen 60 euro voor een spel dat minstens 10-20 uur SP moet hebben.
Dit spel koop je voor de SP aangezien het voortborduurt op een stripserie.
Ook weer een budgetbak game of een G.M. 10 euro ding.