Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Tony Hawk's Pro Skater 1+2 (PS4)
90 100 1

Review Tony Hawk's Pro Skater 1+2 (PS4)

Toen een jonge Tony Hawk eind jaren 90 bij Activision naar binnenstapte en een gameplay demo onder ogen kreeg waarin Bruce Willis met een shotgun op z’n rug op een skateboard stond, had niemand kunnen voorspellen dat juist dat spel zowel de videogamewereld als de echte wereld volledig op z’n kop zou zetten. Nu, ruim twintig jaar later, mogen we aan de slag met remakes van de eerste twee delen uit deze serie.

 



So here I am, growing older all the time
Vandaag de dag is de Tony Hawk’s Pro Skater-serie een legendarische serie met diepe dieptepunten, maar ook enorm hoge hoogtepunten. Het is niet voor niets dat Pro Skater 2 met een gemiddelde van 98 nog altijd op een tweede plek staat in Metacritic’s lijst met beste games ooit gemaakt. De Tony Hawk-games maakten skateboarden groter dan ooit, pro skaters werden gezien als idolen en artiesten op de soundtrack verschenen plots in de hitlijsten en verkochten volle zalen.

Looking older all the time
De eerste twee delen uit deze serie zijn in 2012 al eens eerder voorzien van een remake, maar hier werd niemand blij van. Ten eerste waren er slechts zeven van de in totaal negentien levels speelbaar, een groot deel van de iconische soundtrack ontbrak en de physics waren compleet veranderd waardoor de gameplay totaal niet meer aansloot op hoe de klassieke levels gebouwd waren. Hierdoor waren we ook vrij terughoudend in onze hype voor deze nieuwe remake van twee skateboardmeesterwerken. Toen we echter een aantal weken geleden voor onze preview aan de slag mochten met de demo van Pro Skater 1 + 2 verdween gelukkig direct alle twijfel. Dit is precies hoe Tony Hawk was en hoe het hoort te zijn.



Feeling younger in my mind
Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 is ontwikkeld door Vicarious Visions die we kennen van onder andere de remake van de Crash Bandicoot-trilogie en een hoop handheld-conversies van oudere Tony Hawk spellen. Zij worden hierin bijgestaan door ontwikkelaar Beenox, die verantwoordelijk is voor het fantastische Crash Team Racing Nitro-Fueled dat vorig jaar verscheen. Activision heeft er ontzettend goed aan gedaan om deze twee studio’s samen te laten werken aan dit project, want Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 is een van de beste remakes aller tijden geworden.

Om te voorkomen dat deze remake net zo’n teleurstelling zou worden als die uit 2012 heeft Vicarious Visions ervoor gekozen om verder te bouwen op de originele code van ontwikkelaar Neversoft. Hierdoor voelen de games nog net aan zo als vroeger, maar met een kleine twist. Er zijn namelijk een hoop dingen toegevoegd die pas later in de serie hun intrede maakten. Denk hierbij aan de manual en revert om combo’s mee aan elkaar te rijgen, of moves als de acid drop en de spine transfer. Wij hadden nog graag de spacewalk gezien; een truc waarmee je weer snelheid kunt krijgen vanuit stilstand, of de mogelijkheid om van je board af te stappen zoals in Tony Hawk’s Underground, zodat je je skater perfect kunt positioneren voor je volgende trick. Tegelijkertijd zijn deze levels daar natuurlijk niet voor gemaakt en er is al zoveel tofs toegevoegd aan deze remake dat we daar niet wakker van liggen. Ook is het voor de old school Tony Hawk fan mogelijk om te spelen met de speelstijlen van vroeger, maar je zult al snel merken dat je dan heel veel mist waar je later in de reeks aan gewend bent geraakt.



So here I am
Alle negentien levels van het originele Tony Hawk’s Pro Skater en het tweede deel maken hun opwachting in deze remake. Op deze levels krijg je weer net als vroeger twee minuten de tijd om verschillende goals te behalen. Denk hierbij aan het verzamelen van objecten, het doen van challenges en het halen van hoge scores. Waar je vroeger ook nog geld kon vinden in de verschillende levels is dat in dit deel vervangen met meer goals. Geld verdien je namelijk aan het eind van iedere sessie, waarmee je nieuwe skateboard-onderdelen en kleding voor je eigengemaakte skater kunt kopen.

Al deze levels zijn van een frisse look voorzien en zien er daardoor beter uit dan ooit. Sommige levels hebben zelfs een leuke visuele twist gekregen. Zo zijn alle winkels in het Mall-level compleet afgetakeld, aangezien de grote shopping malls in Amerika al jaren aan het afsterven zijn. Ook hangt op het befaamde School-level een groot bord waarop te lezen is dat de kids tegenwoordig vanuit huis leren. Dat verklaart gelijk waarom er niemand rondloopt op het campus. De vonkjes die van je board af spatten tijdens een grind is wel een bijzondere visuele keuze. Normaal gesproken gebeurt dit enkel wanneer je een stukje vuursteen in je trucks verstopt, maar in Pro Skater 1 + 2 gebeurt dit bij vrijwel elke grind op metaal.



Doing everything I can
Hoewel het spel enorm getrouw is aan de klassieke delen waarop het gebaseerd is, zijn er toch wat kritiekpuntjes. Zo is de Create-a-Skater modus vrij gelimiteerd. Je kunt de lengte en dikte van je skater niet aanpassen, je kunt slechts kiezen uit een paar gezichten die je niet naar smaak kunt veranderen, en accessoires als brillen ontbreken. Het is dus lastig om een skater te maken die echt op jezelf lijkt. Ook is het in dit deel niet meer mogelijk om de eerdergenoemde goals met elke skater te behalen. Dit was iets dat vroeger enorm veel replayvalue toevoegde aan de games, maar in deze remake vervangen is met een speed run modus waarin je zoals de naam al doet vermoeden in een zo kort mogelijke tijd alle goals op een level moet behalen. Een leuke toevoeging, maar niet helemaal hetzelfde. De befaamde trick video’s van de pro skaters speel je dit keer dan ook niet vrij na het uitspelen van het spel met de desbetreffende skater, maar na het vinden van zijn of haar stat-punten.

Ook kent Pro Skater 1 + 2 meer dan 700 losse challenges die variëren van simpele dingen die je spelenderwijs vanzelf vrijspeelt, tot uitdagingen die alleen de beste Pro Skater-spelers zullen behalen. Wij waren met onze verroeste Tony Hawk-skills zo’n drie uur per Pro Skater-spel kwijt om ze 100% uit te spelen. Een ervaren Pro Skater-speler zal hier echter veel minder lang zoet mee zijn. Daarom zijn deze 700+ challenges een zeer welkome toevoeging die het speelplezier uitrekken naar tientallen, al dan niet honderden uren.



Holding on to what I have
Iets anders waar je veel tijd in kunt steken is de multiplayer-modus. Deze is namelijk vrij uitgebreid. Je kunt zowel online als met een medeskater op de bank een potje skaten en vooral lokaal zijn er veel verschillende speltypes om uit te kiezen. Denk hierbij aan klassiekers zoals Horse (die overigens niet online te spelen is) waarin je letters moet verzamelen, Trick Attack, of gewoon een lekker potje Free Skate. Toch missen er een paar klassieke speltypes uit de serie. King of the Hill, Firefight, Scavenger Hunt en Slap! zijn nergens te bekennen. Online heb je niet de mogelijkheid om te kiezen welk speltype of op welk level je wilt spelen. Alles wordt compleet willekeurig gekozen en het komt dus regelmatig voor dat je twee of soms zelfs drie keer op rij op dezelfde map speelt. Vicarious Visions heeft al aangegeven in de herfst van 2020 met een grote multiplayer update te komen waarin we onder andere privé-sessies aan kunnen maken met vrienden, dus wij hopen dat een aantal van deze dingen daar in meegenomen worden.

Natuurlijk kan de iconische soundtrack niet ontbreken. Op een handvol nummers na zijn alle klassiekers uit de eerste twee delen weer van de partij. Denk hierbij aan Guerilla Radio van Rage Against the Machine, Subculture van Styles of Beyond en natuurlijk Superman van Goldfinger. Voor deze remake zijn er maar liefst 37 tracks aan toegevoegd. Veelal passen deze nummers perfect tussen de klassiekers, maar af en toe komt er iets voorbij waarbij we ons afvragen wat het in een skateboardgame doet. Ook juicht je skater regelmatig na het uitvoeren van een vette truc of schreeuwt hij of zij het uit van de pijn bij een bail. In de demo gebeurde dit echt te vaak, maar gelukkig is dit wat teruggeschroefd in het uiteindelijke spel.



Pretending I'm a superman

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 is precies geworden wat het had moeten zijn. Het voelt en ziet er precies zo uit als hoe je je de games van twintig jaar geleden inbeeldt. Deze remake is echt tot de rand gevuld met toffe levels, lastige challenges, vrij te spelen kledingstukken en nog veel meer. En dan hebben we het nog niet eens over de modus gehad waarin je je eigen skatepark kunt bouwen. Er zijn zelfs al spelers die levels uit de andere Tony Hawk-games nagemaakt hebben. Dit alles gebeurt ook nog eens met een solide framerate van 60 frames per seconde op alle consoles. Wij kunnen dan ook alleen maar hopen op meer remakes van oude Tony Hawk-delen en wie weet waagt Activision zich zelfs wel weer eens aan een nieuw deel. Een Tony Hawk’s Pro Skater 3 + 4 zien wij niet zo snel gebeuren aangezien het vierde deel het goal-systeem best wel op de schop nam, maar een uitbreiding op dit spel met daarin de levels van Pro Skater 3 zeggen wij zeker geen nee tegen. Tot die tijd zijn wij ongetwijfeld nog uren zoet met Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2.

Conclusie
Vicarious Visions bewijst met Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 dat zij weten wat skateboarden leuk maakt. Met de arcade gameplay staat Pro Skater 1+ 2 haaks op het hyperrealistische Skater XL of  in mindere mate EA’s Skate-serie, maar zorgt daardoor juist voor enorm veel speelplezier. Binnen de kortste keren tover je de tofste trucs uit je board en zet je de vetste combo’s neer die bijna letterlijk van je beeld af spatten. De eerste twee Pro Skater-games zijn nog altijd legendarisch en deze remake doet die spellen absoluut eer aan. Daarmee kunnen we dan ook alleen maar concluderen dat Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 een van de beste remakes aller tijden is.

 




 

Deze review is geschreven door Gert Jan Naber.

 

Aantal keer bekeken: 5948 

Laagste 3 prijzen voor Tony Hawk's Pro Skater 1+2 (PS4)

27.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
AllYourGames.nl 9.0
€  27.95€ 0.00   € 27.95
Game Shock Oss 10
€  24.99€ 3.00   € 27.99
Bol.com Partner 8.5
€  29.85€ 0.00   € 29.85

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Doobieters
Doobieters ( 29725   298) 11-09-2020 21:56
De originele Tony Hawk games zijn meer dan het skaten alleen. Het is de complete vibe. Eigenlijk één grote ode aan de skateboardingcultuur. De vette tricks, de gameplay, de muziek, de toffe levels, het ontdekken, het unlocken, de easter eggs. Dingen zoals dit maken de serie tof:




En dat heeft VV gesnapt.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6147   18) 11-09-2020 23:04
Na bloodstainded game van het jaar voor mij
avatar van Remedy
Remedy ( 1298   2) 12-09-2020 07:19
Ooit was ik ongetwijfeld heer en meester in de eerste Tony games. Of dit nou met vrienden op de bank was of in de skate winkel in het centrum. Eindeloze combo's van + miljoen punten waren een makkie. Hoewel we vet genoten om gekke woorden voor HORSE (als dit zo heette..?) te verzinnen en letters te zoeken, mistte ik de echte uitdaging in de Tony serie. Na jaren ontdekte ik de serie Skate. Deze serie miste de iconische sfeer van de Tony series, maar de gameplay was veel uitdagender...deze was eigenlijk perfect. Het was veel meer dan simpel op 'X' drukken om een ollie uit te voeren. Ook bevatte Skate uitdagingen die de Tony series miste, zoals om zoveel mogelijk botten te breken bij een val.

Uit pure nostalgie en ode aan Tony zal ik game kopen. Waar ik nu erg benieuwd naar ben, is of de remakes van Pro 1+2 uitdagender zijn dan de originelen?
avatar van Fpsbig
Fpsbig ( 697 ) 12-09-2020 10:05
Alle goals halen is makkelijker omdat je bijv manuals en mute reverts kan gebruiken zo kom je heel makkelijk aan de scores. Er zitten wel veel challenges in maar de level goals halen zijn super simpel. Toch haal ik er als veteraan wel veel plezier uit vooral omdat ik eigen scores wil verbeteren en bijv alle gaps wil zoeken (is een challenge voor al ontbreekt wel de gap list uit twee dus het is wel moeilijk zoeken) ik mis persoonlijk een aantal dingen zoals een replay modus. Een Challenger waarin je de games moet uitspelen in originele modus dus Tony Hawk 1 zonder manual of mute revert en Tony Hawk 2 met alleen manua zou ik ook graag zien .Ik weet dat je dit aan of uit kan zetten in het menu maar het zou tof zijn als je er een reward voor krijgt.

Er zijn wel vaak epic game store aanbiedingen op de pc of als je het op de console speelt even wachten het lijkt me een game die toch best snel in de aanbieding gaat.
avatar van KonkeyDong
KonkeyDong ( 1962 ) 12-09-2020 11:59
Quote:
Ooit was ik ongetwijfeld heer en meester in de eerste Tony games. Of dit nou met vrienden op de bank was of in de skate winkel in het centrum. Eindeloze combo's van + miljoen punten waren een makkie. Hoewel we vet genoten om gekke woorden voor HORSE (als dit zo heette..?) te verzinnen en letters te zoeken, mistte ik de echte uitdaging in de Tony serie. Na jaren ontdekte ik de serie Skate. Deze serie miste de iconische sfeer van de Tony series, maar de gameplay was veel uitdagender...deze was eigenlijk perfect. Het was veel meer dan simpel op 'X' drukken om een ollie uit te voeren. Ook bevatte Skate uitdagingen die de Tony series miste, zoals om zoveel mogelijk botten te breken bij een val.

Uit pure nostalgie en ode aan Tony zal ik game kopen. Waar ik nu erg benieuwd naar ben, is of de remakes van Pro 1+2 uitdagender zijn dan de originelen?

Denk het niet echt. Je kan nog steeds hele scorechallenges verslaan met één combo, zeker met de reverts en manuals zoals FPS al zegt, je kan nog steeds 80 verschillende tricks te doen in één grind en, voor mij tenminste, is het nog steeds onmogelijk om een Madonna werkelijk goed te landen. Het is in de basis dezelfde gameplay als dat het altijd was.

Ik vind dat juist een goed iets. Ik wil geen remake om een compleet ander spel te spelen. Dat er geen nagenoeg onhaalbare doelen in het spellen zitten om hem normaal uit te kunnen spelen is juist één van de dingen die THPS zo goed deed.

Als je echt op zoek bent naar challenges, dan zijn er wel een aantal te vinden in de achievementlist. Er staan een behoorlijk aantal welke een aardig laag unlockpercentage hebben, terwijl ze niet vast zitten aan hoeveel tijd je in de game hebt gestopt.

Ben het ook helemaal met Doobie eens. VV heeft de hele feel qua beide gameplay en de sfeer er omheen helemaal in ere gelaten. Alle toevoegingen passen perfect bij waar de serie altijd voor stond. Ik geniet eigenlijk nooit van games zonder verhaal, maar deze kan ik nauwelijks wegleggen.

Enige twee punten die mij heel wat meer storen dan ik had verwacht zijn dat je niet van je board af kan en de 2:00 timers. Van je board af kunnen maakte zo'n groot verschil voor beide de combochains en snel plekken kunnen bereiken. De 2:00 timers zijn zinloze restricties die met een reden in alle latere THPS games zijn verwijderd voor een open world design met een missiestructuur.

Voor de rest, één van de beste games van 2020. En een pluim voor Gert Jan voor Goldfinger.
avatar van Rogg
Rogg ( 34 ) 12-09-2020 12:22

“Toen een jonge Tony Hawk eind jaren 90 bij Activision naar binnenstapte”

Zo jong was hij toen al niet meer aangezien hij in 1968 geboren is
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1819   2) 12-09-2020 12:49
Fantastische game. Bizar hoe je muscle memory werkt. Na een wat klungelig begin, komt het toch weer behoorlijk terug allemaal. Voor mij zeker een van de beste games in 2020 tot nu toe.

En qua prijs, ook heel netjes
avatar van Joost013
Joost013 ( 256 ) 12-09-2020 12:58
Vroeger nooit heel veel Tony Hawk gespeeld dus zeker benieuwd om 'm op te pakken.
avatar van Xor
Xor ( 35476   1524) 12-09-2020 14:23
Goede review 👍.

Ben wel benieuwd of dit nog een succes voor Activision zal zijn. Ondanks dat dit een goede Tony Hawk game is, merk ik weinig op internet dat men er over praat. Ook op Twitch. Straks wordt dit nog een ondergewaardeerde game :/.

Ik hoop dat als Activision dit nog als een succes ziet, ze 3+4 nog gaan maken. Want ik zou heel graag nog Los Angeles als stage willen spelen. Ik vermoed eerder dat ze voor de PS5 en voor de Series S/X een soort van complete edition gaan uitbrengen. Dus een heruitgave van 1+2 met de stages van 3+4 erbij en misschien ook een upgrade naar UE5 i.p.v. UE4. Want nu de next-gen consoles in de aantocht komen, denk ik dat Activision deze gen langzamerhand laat zitten. Maar ja. We kunnen alleen dromen. In ieder geval laat Vicarious Visions wel zien dat ze toch nog een goede Tony Hawk game kunnen maken. Alleen na de remakes is het natuurlijk de vraag of de toekomstige Tony Hawk titels ook net zo goed blijven en niet zo'n flop game wordt zoals Pro Skater 5 .
avatar van Mrpapercut
Mrpapercut ( 8676 ) 14-09-2020 12:08
Quote:
Met de arcade gameplay staat Pro Skater 1+ 2 haaks op het hyperrealistische Skater XL
Hier moest ik toch wel even keihard om lachen. SkaterXL is realistisch als een voorbeeld hoe je niet zomaar een Steam game kan porten naar console, en daar blijft het bij. Spawn op een heuvel: je valt door de wereld. Spawn naast een muur: je valt door de wereld. Nu weet ik niet welke realisme de schrijver in leeft, maar dit soort dingen heb ik irl nooit gehad tijdens skateboarden.

THPS1+2, yup het is leuk gedaan. Maar ik heb 'm 3 keer gespeeld en daarna niet meer aangeraakt, terwijl ik vroeger maanden achtereen dezelfde THPS speelde. Ik weet niet wat het is, het nodigt mij niet echt uit om verder te gaan. Toegegeven, 3 keer is vaker dan het aantal keer dat ik SkaterXL nog heb willen opstarten.
avatar van R.D.
R.D. ( 248 ) 16-09-2020 13:35
Ik krijg nog geen grote combo's helaas.. moet toch echt weer even goed oefenen. Iemand nog tips?
avatar van Mastat
Mastat ( 1016   18) 17-09-2020 21:48
Quote:
Ik krijg nog geen grote combo's helaas.. moet toch echt weer even goed oefenen. Iemand nog tips?

Grinden, trucje, verder grinden, trucje enzovoorts