Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Two Point Hospital (PS4)
80 100 1

Review Two Point Hospital (PS4)De wat oudere gamers staat Bullfrog’s Theme Hospital wellicht nog vers in het geheugen. De knotsgekke management sim heeft (terecht) een cultstatus opgebouwd. Hardop vraagt men zich af waarom er geen remake of spirituele opvolger komt. Die vraag werd beantwoord met Two Point Hospital voor de pc. Inmiddels heeft die game de overstap gemaakt naar consoles. Heeft Two Point Hospital genoeg in huis om de harten van het consolepubliek te veroveren? En belangrijker: speelt het nog een beetje lekker? Ziekenhuisdirecteur Christoffel van Breedaah zoekt het voor ons uit.


“Mensen vragen wel eens aan mij: ‘wat drijft jou, Christoffel?’. Dan antwoord ik: ‘Water’ … hahaha! Want daarop blijf je drijven. Snap je? Hahaha. Maar serieus, als ziekenhuisdirecteur krijg je van alles op je bordje: lastige patiënten, lastige artsen, lastige verpleegkundigen, lastige ziektes en lastige verzekeraars. Ik draai mijn hand er niet voor om. Nu ik thuis zit door het Coronavirus kan ik me mooi hierop richten.”

Poppetjes plaatsen
“Kijk eens aan: een leeg canvas! Een prachtig eerste bescheiden ziekenhuis! Mijn werk dient zichzelf aan. Dit Budgetgaming varkentje ga ik eens wassen. Mondkapjes klaar? Hahaha! Eens kijken … de besturing is even wennen vind ik. Maar als je eenmaal door hebt hoe je de menu’s navigeert, gaat het allemaal best snel. Met het vierkantje open ik het menu links onderin, kies welke ruimte ik wil bouwen en ik sleep die blauwdruk gewoon waar ik de kamer wil hebben. De deur? Ja, die opent op de gang natuurlijk. Kan ik zelf kiezen! En waar de apparaten erin komen te staan ook. Met een plantje en een raampje erbij natuurlijk. Zo verhoog je de uitstraling van de ruimte. Is in het echt ook zo hè? Hahaha!”

Iedere medewerker heeft positieve en negatieve eigenschappen. Het is maar afwachten of je altijd de meest geschikte kandidaat kan aannemen.

“In hetzelfde menu kan ik medewerkers inhuren: verpleegkundigen, artsen, ondersteunend personeel en klusjesmannen. Die laatste kan ik altijd goed mee in mijn eigen ziekenhuis. Die noemen me ‘Grote Leider’ en maken met hun vingers een L op hun voorhoofd. De L van Leider, Lief, Levenslustig … etceteraah. Hahaha! Bij iedere kamer stel ik een poppetje aan. Voor de GP (general practitioner, wat bij ons de huisarts is) kies ik een arts met meer diagnostische vaardigheden. Voor de apotheek een verpleegkundige met ervaring met medicijnen. Het wijst zichzelf eigenlijk. Ah, ik heb mijn taak voor dit niveau behaald. Mijn eerste ster is binnen. Doorgaan om alle drie de sterren te halen voor dit ziekenhuis? Hahaha, nee hoor, op naar de volgende!”

Rijen en ruimte
“Poeh, even een glaasje water. Ik ben nu bij mijn derde ziekenhuis en er is zojuist iemand overleden in de rij voor de huisarts. Tja … gelukkig hoef ik nu geen rapportje op te stellen, hahaha! Wel een klusjesman aannemen die spoken kan vangen, anders gaat mijn reputatie naar de maan. Ik merk dat er steeds grotere rijen staan voor de huisarts. En ik kreeg een slechte recensie van de journalist die langskwam: ‘dat er niemand kon zitten’ zeurde die. Ik heb maar wat bankjes neergezet en snack- en drinkautomaten. De snackautomaat heb ik goedkoop gemaakt en drinken duur, zodat ze dorst krijgen van de snacks en meer gaan drinken. Hahaha! wc’s? O ja …”

Je komt de meest bizarre aandoeningen tegen in Two Point Hospital, zoals de slachtoffers van dit circusincident die wel heel netjes in de rij staan …

“Mijn facilitair manager zeurt me altijd de oren van het hoofd over ruimtegebrek in het ziekenhuis. Hoewel hij natúúrlijk overdrijft begrijp ik hem nu een beetje. Er komen steeds ziektes bij waar een ruimte voor moet komen, er zijn ruimtes nodig om diagnoses te stellen en mijn medewerkers willen ook nog een stafruimte om te ontspannen. Pfff, vermoeiend, hahaha! Ik heb een lening afgenomen om een stuk grond bij te kopen. Daar behandel ik de Jest-infection patiënten die denken dat ze clowns zijn, is het pan-lab gelokaliseerd waar pandemie wordt behandeld (mensen met een pan op hun hoofd) en er komt een researchlab.”

Menu’s en management
“Poeh, ik ben bij mijn achtste ziekenhuis. Ik raak een beetje opgebrand door telkens opnieuw de basis op te zetten. Normaalgesproken heb ik poppetjes lopen die dat voor me doen, begrijp je? Hahaha! Gelukkig kan ik wel kamertjes kopiëren en gemakkelijk schuiven binnen het ziekenhuis. Ik mis wel een tweede of derde verdieping. Heb je ooit een ziekenhuis gezien met alleen een begane grond? Ik niet hoor! Behalve in de jungle misschien. Hahaha! En waarom kan ik mijn buitenkant niet mooi maken om mijn reputatie op te krikken?”

Via het financiële menu kun je precies zien waar je inkomsten en uitgaven zitten. Erg handig wanneer het allemaal wat complexer wordt.

“Reputatie? Jaja, dat telt allemaal mee. Ik heb nog meer menu’s ontdekt waarin je allerlei informatie kan vinden. Financieel, beleid, kosten, behandelingen ... Zaken waar ik me het liefst zo min mogelijk mee bezighoud, hahaha! Ik moest er toch echt even de menu’s voor induiken, want het blijkt gek genoeg ook echt belangrijk. Zo had ik twee verpleegkundigen in dienst die hetzelfde deden, nu heb ik hun taken verdeeld. En vanaf de huisarts kunnen patiënten nu sneller door voor een behandeling. Dag rijen! Die geesten? Ach, die ruimen de klusjesmannen wel op. Hahaha!

Uitzonderlijke uitdagingen
“Het houdt niet op, er blijven maar nieuwe uitdagingen bijkomen! Ik moet mijn personeel trainen, maar de rijen worden te lang. Ik heb geen geld om iemand erbij aan te nemen, want die trainer is al duur genoeg. Uit wanhoop heb ik de prijs van behandelingen verhoogd, maar nu wil niemand meer betalen. En mijn marketingafdeling is niet getraind om die hogere prijs te verkopen. Er is een spoedklus na een clownsbeurs, maar de apparatuur is stuk en de enige klusjesman die ‘m kon repareren heeft ontslag genomen. Ik heb te veel airconditioning units geplaatst en nu ga ik onderdoor aan de energierekening. Die lening met 10% rente helpt trouwens ook niet mee … Ik euh … ik weet het even niet meer. Hahaha?”

Er komt veel micromanagement bij kijken als je alles optimaal wil laten verlopen. Hier ging ik toch maar eens op zoek naar mijn receptiemedewerkers.

Waardige (spirituele) opvolger?
Na zijn laatste update hebben we niets meer van Christoffel vernomen. We hopen dat het goed met hem gaat, al hebben we iets gehoord over een deal met een Colombiaanse geldschieter die niet helemaal goed ging. Christoffel wist nog wel door te geven dat Two Point Hospital een waardige opvolger is van Theme Hospital, maar wat hem betreft net te weinig eigen ideeën inbrengt. Daarnaast kun je met een ziekenhuis gewoon niet zo heel veel kanten op. In de basis blijft het vooral effectief inrichten van kamers en het managen van personeel en processen. Het helpt niet mee dat je iedere keer helemaal opnieuw moet beginnen met alles bouwen en opzetten.

Al die kritiek neemt niet weg dat de gameplay enorm verslavend is. Je bent zo een uur verder, terwijl je voor je gevoel vijf minuten geleden besloot te stoppen voor vandaag. En de transitie van pc naar console is erg soepel verlopen. Waar latere, grote ziekenhuizen merkbaar wat zwaarder worden voor de consoles, maakt de intuïtieve besturing dat meer dan goed. De humor doet daar nog een schepje bovenop, waardoor Two Point Hospital alles bij elkaar een charmante game is mét inhoud, voor een zachte prijs. Toch vraag ik me af of Two Point Hospital niet te repetitief is voor de doorgewinterde sim-liefhebber. Wellicht dat de nog te verschijnen, gratis Sandbox-modus, waarin je zonder specifieke opdracht een ziekenhuis bouwt, daar nog wat verandering in brengt.

 
 

Deze recensie is geschreven door Chris van Breda.

 

Aantal keer bekeken: 6434 

Laagste 3 prijzen voor Two Point Hospital (PS4)

17.88 23.48 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Gameshop Twente 8
€  12.00€ 5.88   € 17.88
Game Shock Oss n.b.
€  20.00€ 3.00   € 23.00
Nedgame.nl 9.6
€  19.99€ 3.49   € 23.48

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Mats313
Mats313 ( 143 ) 27-03-2020 08:18
Ik kan me vinden in de review.

Zo was ik na 15-30 minuten spelen erg enthousiast omdat het veel op Theme Hospital leek en een uur later teleurgesteld dat het teveel op Theme Hospital leek.
avatar van Dre_mk3
Dre_mk3 ( 106   1) 27-03-2020 08:23
Goed geschreven. En kan me zeker ook vinden in jou punten. Het is een mooie opvolger van theme Hospital, maar veel meer is het niet nee. Ik heb de game al een tijdje in bezit, maar ik alweer op de backlogstapel beland. Moet er maar weer eens mee verder gaan. Wat overigens wel goed werkt is het kunnen schakelen en doorgaan naar een ander ziekenhuis, en de ziektes die ze hebben bedacht zijn hilarisch.
avatar van DeGoeisteKaas
DeGoeisteKaas ( 3171   21) 27-03-2020 11:39
Dat van die sandbox mode wist ik helemaal niet, leuk!
Ik heb er in het begin heel veel uur in gestoken (drie sterren duurt lang), maar al een tijd niet aangeraakt. Maar weer eens opstarten, kijken of ik een pandemie aan kan lol. Kan me dan ook wel vinden in je commentaar. Iets meer variatie in muziek en stemmen (is vaak hetzelfde) zou ook schelen in lange sessies. Zelf geen last van slowdown oid.

Nog een tip: in de menu's ingame (dus niet hoofdmenu oid) kun je instellen dat mensen niet terug hoeven naar het GP office, dat scheelt daar wachtrijen. Had ik in het begin constant, ook met meerdere offices. Het probleem verplaatst zich dan natuurlijk wel in een reeds bestaand ziekenhuis, dus alles even goed in de gaten houden.
avatar van Mirquiso
Mirquiso ( 83 ) 28-03-2020 12:34
Doctaaar.. attend in psychiatry please
avatar van FOX-Inc
FOX-Inc ( 2020   3) 29-03-2020 14:42
Quote:
Doctaaar.. attend in psychiatry please
Lol!

Leuke review idd, precies het gevoel wat ik bij de beelden kreeg.
avatar van Megalomaan
Megalomaan ( 2134   2) 29-03-2020 15:00
Heerlijke game om lekker mee aan te klooien, speel hem zelf op Switch.