Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Uncharted: The Nathan Drake Collection (PS4)
87 100 1

Review Uncharted: The Nathan Drake Collection (PS4)

Het is een paar minuten over twaalf als Arne Meyer, Community Strategist bij Naughty Dog, het woord neemt. “Uncharted 1, 2 en 3 zijn samen in totaal ruim 21 miljoen keer verkocht en toch heeft ongeveer de helft van de PlayStation 4-bezitters nog nooit een Uncharted game gespeeld. Dit heeft mede te maken met het feit dat er bij de launch van de last-gen consoles veel bezitters van een Xbox 360 zijn overgestapt naar de nieuwste console van Sony, vooral binnen Europa”, aldus Meyer. Voor deze groep lijkt deze collectie een ideaal moment te bieden om kennis te maken met de serie. Maar is Uncharted: The Nathan Drake Collection (U:tNDC) ook leuk voor de fans die de games al gespeeld hebben?Een kijkje in de keuken bij Naughty Dog
De imposante collectie is binnen slechts achttien maanden ontwikkeld. Dat lijkt niet zo gek lang. Zeker niet als je beseft dat het archeologische werk (zo noemde Arne Meyer het) van het eerste deel, Drake’s Fortune, alleen al zo’n vier maanden in beslag nam. Gestructureerd werken is meestal niet het sterkste punt van gameontwikkelaars. Zo kwam het voor dat bepaalde geluidsfragmenten volledig opnieuw zijn opgenomen omdat niemand meer wist waar de originele fragmenten verstopt waren. Ook de oorspronkelijke code van Drake’s Fortune moest ergens uit een stoffig hoekje vandaan gehaald worden. Gelukkig vonden ze deze terug op een server die al een tijdje offline gehaald was. Afijn, tijdens de eerste vier maanden gingen er behoorlijk wat telefoontjes en mailtjes overheen voordat er goed en wel begonnen kon worden. Gelukkig ging het hercoderen van het tweede en derde deel iets voorspoediger. Het grootste deel van de ontwikkeling van de collectie heeft Naughty Dog trouwens uitbesteed aan Bluepoint Games, onder andere bekend van de remasters en ports van The God of War Collection, Ico & Shadow of the Colussus en Titanfall.

Wat is er anders?
Tot zover het kijkje. Jullie zijn natuurlijk vooral benieuwd naar de vernieuwingen die U:tNDC biedt. Deze alinea begint bij remasters vaak hetzelfde; de graphics zijn opgepoetst, de resolutie is 1080p, de framerate is omhoog gegaan naar 60 FPS en de schaduw- en lichteffecten zijn aangepakt. Vaak is dit standaard geneuzel en bij sommige remasters (kuch… God of War III) zijn de verschillen minimaal. In het geval van de Uncharted games is dit niet zo. Ik ben erg verrast hoe lekker de drie games wegspelen. De framerate is super stabiel en dat zorgt er bijna voor dat de game als nieuw aanvoelt. Tijdens het spelen kreeg ik regelmatig kriebels in mijn buik, het voelde haast als een eer dat ik het geweldige verhaal van Uncharted opnieuw mocht beleven. Waar de PS3-versies (vooral van Drake’s Fortune) soms wat klungelig aanvoelen, voelen de PS4-versies juist heerlijk soepel aan. Zo soepel zelfs, dat het springen af en toe wat zweverig oogt, maar dit terzijde.

Over de graphics vertelt Arne Meyer dat de textures van het derde deel, Drake’s Deception, als beginpunt voor zowel de ingame beelden als de cinematics zijn genomen. Arne noemt dit bewust een beginpunt want de PS4 heeft veel meer rekenkracht dan de PS3 waardoor ze de lat nog een aardig stukje hoger legden. Aan de omgevingen is helaas niks extra’s toegevoegd. Hoewel de originele Uncharted games op het moment van uitbrengen heel vol en levendig aanvoelden is dat nu eigenlijk een beetje gedateerd. Ik had graag gezien dat er wat meer vogels door de lucht vlogen, er wat extra fauna in de verte liep of dat er wat meer wapens beschikbaar waren. Naughty Dog stelt echter dat ze trouw willen blijven aan de originele games. Dit is waar de fans van houden en dit is wat ze in het verleden veel prijzen heeft opgeleverd. Daar valt best wat voor te zeggen natuurlijk maar persoonlijk had ik gehoopt op meer upgrades dan slechts de standaard visuele trucjes en de nieuwe gamemodes.Nieuwe gamemodes?
Yep, er zijn dus wat nieuwe gamemodes geïntroduceerd, ik zal ze kort uitleggen.
Allereerst is er de Brutal Mode. In de originele games is ‘crushing’ het moeilijkste niveau. Crushing is nu direct speelbaar, en wanneer je de game op dit niveau uitspeelt unlock je de Brutal Mode. Bij het ontwikkelen van deze ultieme moeilijkheidsgraad hebben de Quality Assurance Testers de game uit moeten spelen. Wanneer het zelfs hun te moeilijk werd dook het team de code in om het iets makkelijker te maken. Aspecten die deze moeilijkheidsgraad zo lastig maken zijn een ultiem agressieve AI, een realistischere health regeneration en ook is de aim assist hier bijna volledig uitgeschakeld. Wanneer het jou lukt om de game op Brutal Mode uit te spelen kan je je dus meten met de QA-testers van Naughty Dog en Bluepoint Games. Heb je hier geen zin in of vind je dit te lastig? Geen probleem, de gekoppelde trophies heb je niet nodig om de platinum trophies (je kan voor elk deel een aparte platinum trophy behalen) te bemachtigen

De tweede nieuwe gamemode is het tegenovergestelde van de brutal mode, namelijk de Explorer Mode. Volgens Meyer is het zelfs voor je zusje en je moeder mogelijk om de games uit te spelen op dit niveau. Health Regenation vindt bijna direct plaats en de aim assist zal je helpen om lekker veel headshots te kunnen maken. Ideaal dus als je, net als ik, een vriendin hebt die niet van gamen houdt omdat ze er niet zo goed in is.

Tot slot hebben Naughty Dog en Bluepoint games een Speedrun en een Photo Mode toegevoegd. Dit zijn twee modussen die de laatste jaren behoorlijk aan populariteit gewonnen hebben. De Speedrun Mode is niet veel meer dan een klok onder in beeld, als je de levels uitgespeeld hebt kan je in een lijst checken op welke plaats je staat ten opzichte van je vrienden. Trouwens, er zijn nog meer statistieken die je kan vergelijken met je vrienden zoals het aantal headshots dat je hebt gemaakt in elk deel. Best leuk maar ook dit is geen baanbrekende vernieuwing helaas. De Photo Mode behoeft weinig verdere uitleg denk ik.Waar is de multiplayer gebleven?
Helaas, de multiplayer is er volledig uitgehaald. Arne Meyer geeft als reden dat ze graag willen dat alle fans straks de multiplayer van Uncharted 4 gaan spelen. “Door het schrappen van de multiplayer functie voorkomen we dat de fans van multiplayer games verspreid raken over de drie versies. We willen graag dat de gehele community straks te vinden is in de multiplayer mode van Uncharted 4”, zegt Meyer. Persoonlijk speel ik dit soort games uitsluitend voor de single player. Ik vraag me dan ook af of er in onze Budgetgaming community uberhaupt veel mensen zijn die dit soort games voor de multiplayer spelen? Laat het weten in de comments. Oh, je hebt trouwens ook pech als  je fan bent van Uncharted: Golden Abyss voor de PlayStation Vita. Deze zit namelijk ook niet in de collectie.

Conclusie
Uncharted: The Nathan Drake Collection biedt niet echt veel nieuwe dingen. Ik vind het erg jammer dat er geen nieuwe omgevingen, diersoorten, schatten of wapens zijn te ontdekken. Toch slaat het nergens op om te klagen over deze geweldige collectie. Qua replaywaarde zat het al goed door de vele collectibles, maar met de nieuw geïntroduceerde Brutal en Speedrun Modes kan je ook best een tijdje zoet zijn. Naughty Dog en Bluepoint Games hebben alle drie delen behoorlijk opgepoetst en voor 60 euro krijg je drie van de beste games uit de Playstationgeschiedenis. U:tNDC speelt heerlijk weg en is het perfecte opwarmertje voor het vierde en tevens laatste deel. De Uncharted kriebels zijn weer helemaal terug. Eigenlijk durf ik wel te stellen dat dit gewoon de beste remastered collectie is die er op dit moment op de markt is.

 

Deze review is geschreven door Rick van der Linden.

 

Oordeel Uncharted: The Nathan Drake Collection (PS4)

  • Graphics 80
  • Gameplay 95
  • Originality 80
  • Sound 90
  • Replay 90
  • Eindcijfer 87

Aantal keer bekeken: 12666 

Laagste 2 prijzen voor Uncharted: The Nathan Drake Collection (PS4)

14.95 15.00 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
GameResource 10
€  14.95€ 0.00   € 14.95
Bol.com Partner 8.5
€  15.00€ 0.00   € 15.00

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Cruz
Cruz ( 3333 ) 06-10-2015 22:32
Ik haal 'm wel een keer in de toekomst, de uncharted games zitten namelijk nog redelijk vers in m'n geheugen.

Vond crushing al moeilijk op sommige stukjes, denk dat brutal wel heel hardcore moet zijn dan.
avatar van LucasV9991
LucasV9991 ( 645   16) 06-10-2015 22:54
Heb een pre-order staan. Kan niet wachten om ze alledrie vanaf morgen weer te spelen maar dan op PS4!
avatar van Malistix
Malistix ( 1403   3) 06-10-2015 22:55
heb hem besteld met die 10 EU korting van wehkamp ga hem zeker binnekort spelen!
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 23943   19) 06-10-2015 23:03
De multiplayer is voor mij bij deze games niet nodig, dus geen probleem dat die eruit is gehaald. De reden die ze er voor opgeven vind ik wat minder logisch; ik denk eerder dat men geen verwarring wil met de multiplayer spelers van de PS3 games.

Die brutal modus betwijfel ik of ik er ooit aan toe kom, en ik vroeg me nog af of de trophies hetzelfde zijn als voor de PS3 game versies
Bestelling staat bij Wehkamp, maar helaas nog niet verzonden...
avatar van Dynaw
Dynaw ( 8075   6) 06-10-2015 23:11
Dit schijnt inderdaad echt een pareltje te zijn en erg aangenaam om te spelen, tegenover de zeer lage FPS af en toe op de PS3. Ook zijn bepaalde textures reworked en objecten wat aangepast waardoor het er nog beter uit ziet.

Zie ook deze video van DigitalFoundry, Uncharted 1: Drake's Fortune PS4 vs PS3 Graphics Comparison.

Zeker aan aanrader.
avatar van Eshura
Eshura ( 646 ) 06-10-2015 23:12
Ik vind persoonlijk Halo MCC een betere collectie.

Uncharted 2 had een extreem goed begin (en deel 3 juist niet.)
Ik hoop dat games vaker zo'n goed begin zullen hebben.
avatar van Kuromad
Kuromad ( 295   2) 06-10-2015 23:30
Demo is ook te downloaden, voor als je benieuwd bent.

Ikzelf twijfel nog. Ik kom van de Xbox360 en ken dus Uncharted niet. Ik ben wel overtuigd van het feit dat ik iets mis, maar dit lijkt me zo'n titel die snel flink goedkoper wordt (zoals Last of Us Remastered) dus ik denk dat ik nog even wacht tot volgend jaar ofzo
avatar van Mossad
Mossad ( 181 ) 06-10-2015 23:35
Wanneer komt die uit? Heb bij Wehkamp gehaald, maar geen idee wanneer ze h'm sturen.
avatar van Kinyo2z
Kinyo2z ( 1138   4) 06-10-2015 23:36
Ik heb hem vorige week gespeeld en hoewel ik moet bekennen dat ik nog nooit Uncharted had gespeeld vond ik dat met name deel 1 er geweldig uit zag en dat het heerlijk weg speelde! Het is dat ik geen ps4 heb anders had ik deze zeker weten besteld!
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 4977   20) 06-10-2015 23:36
Ik vond de games op PS3 eerlijk gezegd al weinig aan. Deel 1 wel uitgespeeld en was aardig (7-tje), deel 2 halverwege mee gestopt. De hele tijd stukje cover-schieten, klimmen, cut-scene, herhaal, gaat me gewoon al snel vervelen. Tomb Raider vond ik op de een of andere manier wel leuker.

Demo op PS4 even geprobeerd, uitgespeeld, maar vond het dus weer niet bijster boeiend. Gewoon niet mijn type game. Kan gebeuren.
avatar van Mossad
Mossad ( 181 ) 07-10-2015 00:08
Oh krijg mailtje van Wehkamp. Morgen krijg ik h'm binnen
avatar van Barry55
Barry55 ( 337 ) 07-10-2015 00:34
Heel miss dat ik hem bij first looks MM stand ga halen, met de 3=2 actie..
avatar van Davidov
Davidov ( 13290   2) 07-10-2015 00:39
Jammer dat hij €60 is, voor €35 had ik hem nieuw wel gekocht
avatar van Daniel
Daniel ( 2284   19) 07-10-2015 00:57
Hoezo zou de Golden Abyss in deze collectie moeten zitten?
avatar van ZWGamemaster
ZWGamemaster ( 2779   4) 07-10-2015 01:08
Quote:
Jammer dat hij €60 is, voor €35 had ik hem nieuw wel gekocht

Voor 37 besteld bij Wehkamp met de actie die er was.

Golden abyss zit niet in de collectie omdat het een op een zichzelf staand verhaal is en iets met de andere delen iets te maken heeft.
Hier is door de ontwikkelaar lang over getwijfeld, maar dat is de doorslaggevende rede.
avatar van Calvinh
Calvinh ( 1725 ) 07-10-2015 06:48
Goede review!
avatar van EPvW
EPvW ( 384   4) 07-10-2015 08:54
Ik heb nu bij Wehkamp de melding: Uitverkocht
Wehkamp kennende storten ze nu dus gewoon mijn geld terug.. Daaag korting. En ik keek juist naar de game uit..
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 23943   19) 07-10-2015 08:58
Quote:
Oh krijg mailtje van Wehkamp. Morgen krijg ik h'm binnen

Geen email gehad en bij mijn bestelling staat net als EPvW hierboven meldt: uitverkocht.
Maar de bestelling is niet geannuleerd, dus er is nog hoop...

Ik wordt wel moe van al die gekke meldingen wat betreft bestellingen bij Wehkamp
avatar van Mjw
Mjw ( 1767 ) 07-10-2015 10:11
Hier ook gewoon een verzendbericht gekregen.
avatar van _Casper_
_Casper_ ( 499 ) 07-10-2015 10:40
''Uncharted: The Nathan Drake Collection biedt niet echt veel nieuwe dingen. Ik vind het erg jammer dat er geen nieuwe omgevingen, diersoorten, schatten of wapens zijn te ontdekken''

Tja het is een een REMAKE, voor mij ook geen must buy.. ALs je de games niet gespeeld hebt zeker een aanrder... verder hoeven remakes niet van mij
avatar van Mjw
Mjw ( 1767 ) 07-10-2015 11:11
Quote:
''Uncharted: The Nathan Drake Collection biedt niet echt veel nieuwe dingen. Ik vind het erg jammer dat er geen nieuwe omgevingen, diersoorten, schatten of wapens zijn te ontdekken''

Tja het is een een REMAKE, voor mij ook geen must buy.. ALs je de games niet gespeeld hebt zeker een aanrder... verder hoeven remakes niet van mij

Je bedoelt juist een remaster Verder wel met je eens, van een remake (zoals FFVII remake) kun je best wel extra's verwachten, van een remaster niet.
avatar van Mossad
Mossad ( 181 ) 07-10-2015 11:54
Quote:
[..]


Geen email gehad en bij mijn bestelling staat net als EPvW hierboven meldt: uitverkocht.
Maar de bestelling is niet geannuleerd, dus er is nog hoop...

Ik wordt wel moe van al die gekke meldingen wat betreft bestellingen bij Wehkamp
Raarrr. Ik heb hem net binnen gekregen. Ik had het spel al tijdje geleden besteld met zo'n actie tho...
avatar van Timtamtom
Timtamtom ( 464   2) 07-10-2015 12:34
Yee
avatar van Southice
Southice ( 78 ) 07-10-2015 12:40
Zit alle DLC ook in deze editie?
avatar van Ruoverrated2
Ruoverrated2 ( 422 ) 07-10-2015 12:44
Quote:
Zit alle DLC ook in deze editie?

volgens mij was er geen singeplayer dlc maar alleen multiplayer. Er zit geen multiplayer in deze release
Ik verwacht dus dat de DLC er ook niet in zit.
avatar van Ruoverrated2
Ruoverrated2 ( 422 ) 07-10-2015 12:46
Quote:
[..]


Geen email gehad en bij mijn bestelling staat net als EPvW hierboven meldt: uitverkocht.
Maar de bestelling is niet geannuleerd, dus er is nog hoop...

Ik wordt wel moe van al die gekke meldingen wat betreft bestellingen bij Wehkamp

Ik heb de melding gehad dat hij vandaag tussen 11:00 - 15:00 bezorgd wordt. Pas vorige week besteld met de dubbele korting
avatar van Spellevent
Spellevent ( 477 ) 07-10-2015 13:11
Als de remastered versie van TLOU een indicatie is gaan we deze binnenkort al flink afgeprijsd zien.

Heb TLOU voor PS3 en PS4 fullprice gekocht omdat het een dijk van een game is. Uncharted heb ik gespeeld op de PS3, Uncharted 2 na TLOU, en ik vind het maar zo zo. Leuk Indiana Jones verhaal, maar ik mis toch de emotie van TLOU.

Ben wel benieuwd naar deze versies op de PS4, want ze zijn het zeker waard, met je speakers vol open knalt het de kamer binnen. Maar ik wacht tot de budgetbak, of tot er zo'n code verschijnt op gamedealdaily of boxeddeal ofzo.
avatar van Cypher XCII
Cypher XCII ( 1773   10) 07-10-2015 13:11
Mensen die de Uncharted serie nog niet hebben gespeeld moeten direct de Nathan Drake Collection halen.
avatar van Fallout
Fallout ( 329 ) 07-10-2015 13:12
Bij mij ook uitverkocht... Heb hier m'n 30 euro vriendenkorting voor gebruikt. Hoop dat dit niet verloren is
avatar van Websurfer
Websurfer ( 791 ) 07-10-2015 13:48
Bij mij is hij zouist geleverd. Zaterdag besteld bij wehkamp
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3795 ) 07-10-2015 14:30
Gooit wehkamp je spel niet in de bus? Hinderlijk zeg..
avatar van Mikkelnl
Mikkelnl ( 15 ) 07-10-2015 19:52
Heb ook besteld bij Wehkamp en geen enkele mail gehad, status staat nu op 'Uitverkocht' en het schijnt dat ze je geld nu gaan terugstorten binnen twee weken.

Ik vind het echt bizar. Het is gewoon een trucje om niet te veel exemplaren onder inkoop te verkopen. Let maar op: spel gaat binnen een paar dagen gewoon weer in de verkoop, maar dan dus zonder kortingscode ofzo......
avatar van EPvW
EPvW ( 384   4) 08-10-2015 09:07
@ Mikkelnl: ben er ook bang voor. Dit flikte ze ook met Bloodborne. Voordat ik mijn geld terug had stond hij alweer te koop. Ik denk dat ik maar met de klantenservice moet gaan mailen en vragen wat er aan de hand is. Als ze zeggen dat ik geld terug krijg vraag ik wel om een nieuwe kortingscode.
avatar van Huyberz
Huyberz ( 196 ) 10-10-2015 18:38
Heb m sinds donderdag binnen van Wehkamp voor 46 (code verrassing).

Meteen op crushing begonnen. Geniet er weer elke seconde van ookal heb ik alle delen op de PS3 zoek gespeeld.
avatar van Ruoverrated2
Ruoverrated2 ( 422 ) 12-10-2015 15:15
Quote:
Heb m sinds donderdag binnen van Wehkamp voor 46 (code verrassing).

Meteen op crushing begonnen. Geniet er weer elke seconde van ookal heb ik alle delen op de PS3 zoek gespeeld.

ik ben op hard begonnen. Kan me herinneren soms erg lang over sommige stukken te hebben gedaan.
Op hard weer heerlijk vertrouwd en uitdagend spel.
avatar van MijnNameIsJeff91
MijnNameIsJeff91 ( 190 ) 24-10-2015 19:05
Ik ga hem halen. Maar wel later.
Heb alle delen grijs gespeeld op de ps3.
avatar van Huyberz
Huyberz ( 196 ) 01-11-2015 12:17
Allemaal uit op Crushing, valt best mee als je de levels kent (liggen her en der wapens en veel explosieven) en veel cover gebruikt.

Die brutal mode is trouwens wel echt een uitdaging..ppfff goeiendag.
Ben bij UC3 nu bij chapter 12 maar zitten echt stukken in die niet te doen zijn (vooral als je aan een muur hangt en naar boven moet schieten --> in chapter 6 aan een soort kasteelmuur en in 12 aan de romp van een boot).