Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Valkyria Chronicles (PS3)
90 100 1

Review Valkyria Chronicles (PS3)

Ik heb in tijden geen RPG meer van SEGA doorgeploegd, de laatste die ik helemaal grijs heb gespeeld was Skies of Arcadia: Legends, een titel waar ik nog steeds van hoop dat er ooit een tweede deel van aangekondigd zal worden.

Nu is hier Valkyria Chronicles voor de Playstation 3, een gloednieuwe game uit de stal van SEGA, die gek genoeg haast niet gepromoot is. Dat is eigenlijk jammer te noemen, want deze game mag zich tot één van de betere RPG’s rekenen, die er momenteel te verkrijgen is. Leuk om meteen mee te geven is, dat je de taal op zowel Japans als Engels kan zetten.Nederlands tintje
Valkyria Chronicles speelt zich af in het Europa van de jaren dertig. Twee Europese strijdmachten zijn in gevecht met elkaar over een schaars goedje genaamd ‘Ragnite’. De game begint wanneer de tweede Europese oorlog net uitbreekt. Toevalligerwijs, precies in de periode waar in Europa de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Meteen, als je de game begint, is het leuk om op te merken dat het begin van de game een Nederlands tintje heeft. Zo wordt in de proloog de kaart van Europa getoond, wat opvalt, is dat over de gehele kaart bijna allemaal Nederlandse plaatsnamen vermeld staan. Weliswaar staan ze niet helemaal op de goede plek (Texel in Duitsland), maar het is wel een leuk gegeven. Daarnaast zitten in de eerste levels ook veel molens verwerkt. Ook het gebied wat aangevallen wordt, probeerde, net als Nederland in de Tweede Wereldoorlog, eerst neutraal te blijven.

Het verhaal speelt zich af rondom Welkin Gunther, de zoon van een held uit de eerste Europese Oorlog. Gunther woont in Bruhl, een stadje dat aan de rand ligt van het gebied van de geallieerden. Zijn leven verandert als Bruhl wordt aangevallen door de Imperials. Gunther meldt zich aan bij de militia en krijgt het commando over ‘Squad 7’. Samen met zijn zusje Isara en Alicia een mede Bruhlenaar, begint de strijd tegen de Imperial Force.

Het grote boek
Het verhaal van Welkin en kornuiten wordt verteld in boekvorm. Dit klinkt heel raar, maar werkt enorm gebruiksvriendelijk. Dit boek is een soort van thuisbasis in de gehele game. In dit spel is het namelijk niet zo dat je door een grote wereld heenloopt van dorpje naar dorpje zoals bij een gewone RPG. De game is eigenlijk ook meer een strategygame te noemen met RPG elementen, dan een RPG met strategie elementen.

In dit boek is elke missie een hoofdstuk dat twee pagina’s beslaat. Op elke pagina staan alle filmpjes in de vorm van plaatjes, klik je op het plaatje, dan krijg je het filmpje te zien. Ook de missie zelf, die bij het hoofdstuk hoort, staat als een plaatje vormgegeven, klik er op en je begint aan de missie.Dit werkt echt superhandig. Heb je bijvoorbeeld een tijdje niet gespeeld en ben je het verhaal een beetje kwijt, dan kan je gewoon terugbladeren naar voorgaande hoofdstukken en zo oude filmpjes met een druk op de knop opnieuw afspelen. Missies kan je dan helaas weer niet opnieuw doen. Ik moet er meteen bij zeggen dat er veel filmpjes zijn, alleen zijn het wel allemaal korte filmpjes, waardoor je er snel doorheen gaat. Verder zijn de filmpjes niet vervelend te noemen, het is een aangename afwisseling tussen de gevechten door en sommige zijn gewoon superdroog.

Al gauw merk je overigens dat deze game echt met liefde is gemaakt, dit is ook af te zien aan de bijzondere graphics, alles is getekend, het voelt echt aan alsof alles zich in een schilderij afspeelt. Het is mooi weergegeven allemaal.

Daarnaast is dit boek meer dan alleen een plaatjesboek, je speelt namelijk steeds meer opties in dit boek vrij. Zo zit er een hele encyclopedie in verwerkt waarin elke unit uitgebreid wordt beschreven. Ook álle wapens, characters en vijanden die je tegenkomt worden uitgebreid beschreven. Elke unit krijgt in ieder geval wel een pagina aan tekst aan hem of haar besteed.

Vanuit dit boek kan je ook naar de Skirmish missies waar je wat extra ervaring op kan doen en je kunt ook je eigen basis selecteren, waar je nieuwe eenheden kan rekruteren of opleiden om mee te nemen in je volgende missie. Gedurende je verder komt in het spel, speel je nieuwe skirmishkaarten vrij.Missie opzet
Over de missies gesproken, de eerste missies zijn vrij gemakkelijk en misschien zelfs een beetje saai, omdat je weinig eigen tactiek erin kan verwerken. Laat je echter hier door niet afschrikken, deze eerste missies zijn eigenlijk puur als tutorial bedoeld.

Al gauw is het namelijk zo dat je de leiding krijgt over je eigen eenheid, je mag 20 man rekruteren om met je mee te strijden. Na 2 uur spelen, begint het spel dan ook eigenlijk pas echt. Nu word je niet meer aan het handje genomen maar zal je alles zelf moeten doen. Bij de eerste missies met je eigen team merk je ook al snel de stijging in moeilijkheidsgraad.

Je moet echt tactisch te werk gaan om een gevecht tot een goed einde te brengen. Latere missies doe je dan ook al gauw een paar keer opnieuw, mede omdat je steeds meer geheime doorgangetjes en trucjes leert. Dit doe je ook om je ranking zo hoog mogelijk te krijgen. Hoe sneller je een level uit speelt, hoe meer ervaringspunten je scoort. Met deze ervaringspunten kan je vervolgens weer je mensen upgraden of extra bepantsering kopen voor je tank. Ik vond het opnieuw spelen van levels, overigens nooit frustrerend. Je zit soms wel op het puntje van je stoel, het is gewoon écht leuk om te spelen. Het completeren van sommige missies, na meerdere keren proberen, geeft dan ook gewoon echt voldoening. In tijden niet zo’n plezier gehad in een RPG game, of is het meer een strategygame te noemen?RPG of strategygame?
Ik dacht dat Valkyria Chronicles een echte RPG was, niets blijkt minder waar. Valkyria Chronicles speelt meer als een strategygame met RPG elementen dan andersom.

Bij elke missie begin je op een kaart, op deze kaart begin jij aan de ene kant en de vijand aan de andere kant. Je missie is meestal om de vijand uit te schakelen of bepaalde punten in de map in te nemen. Dit klinkt saai, maar denk aan Advance Wars en je weet wat ik bedoel. Net als bij deze titel wordt het spel in beurten afgelegd. Tijdens elke beurt krijg je een bepaald aantal credits, van een kaart bovenaf gezien kan je vervolgens een poppetje kiezen dat je wilt verzetten. Heb je er eentje gekozen, dan verandert het beeld naar op het slagveld en kan je met je poppetje gaan lopen. Wanneer je in iemands gezichtsveld loopt, schiet deze op je, druk je op R1 dan kan je richten en het vuur op die persoon openen.

Elke keer als je een poppetje verzet kost dat je één credit, ga je los met je tank dan kost dat twee credits. In een beurt kan je gewoon lopen of rijden totdat je staminabalkje leeg is. Scouts hebben een grote balk, dus daar kan je het halve veld mee over, waar snipers juist na een klein stukje al niet meer verder kunnen. Zijn al je credits op, dan is de tegenstander aan de beurt.

Anders dan bijvoorbeeld Advance Wars is dat je, nadat je geschoten hebt, je nog door kan lopen tot je staminabalkje leeg is, daarnaast kan je een poppetje vaker dan één keer gebruiken in één beurt. In principe, als je 8 credits hebt kan je 8 keer losgaan met hetzelfde poppetje, enige nadeel is dan weer dat dit poppetje niet altijd oneindig munitie heeft, plus als die te ver voorop loopt kan die zo maar afgemaakt worden en die kan je dan niet meer redden. Rekruten die doodgaan, gaan namelijk ook echt dood! Er is zelfs een begraafplaats waar je ze op kan zoeken. Nog een detail dat aantoont hoe gedetailleerd Valkyria Chronicles is.

Skies of Arcadia!
Zoals gezegd kan je je eigen mensen rekruteren. Bij het selecteren van deze mensen, kan je kiezen uit vijf verschillende klassen: Stormtrooper, Lancer, Scout, Sniper en Engineer. De Stormtrooper kan niet ver lopen en kan niet ver schieten, maar sloopt elke infanterie unit die je tegenkomt. De Lancer maakt tanks met de grond gelijk, de Scout kan heel ver lopen en kan mensen opmerken die zich verborgen houden in hoog gras, de Sniper spreekt voor zich en de Engineer kan je tank repareren op het slagveld. Welkin zelf rijdt overigens in een tank over het slagveld rond.Je mag zelf kiezen welke mensen je mee neemt in het strijdgewoel. Voordat een missie begint kan je je manschappen selecteren en op vastgelegde plekjes neerzetten op het veld. Elke units heeft traits waar je rekening mee moet houden, deze geven je character gedurende een gevecht een boost of verzwakken je character juist. Deze traits kunnen bijvoorbeeld zijn dat een team member niet graag alleen het veld over banjert, of dat die juist een extra boost krijgt wanneer die op een verharde weg loopt. Bij het selecteren van je mensen moet je ook hier rekening mee houden. Wil je helemaal onsterfelijk zijn, dan moet je ook nog eens rekening houden met wie van je soldaten elkaar mogen en wie niet.

Als je dan ook nog bedenkt dat je ook de wapens van elke klasse ver kan upgraden, dat je de tank verder uit kan bouwen in de Research & Development sectie en dat je alle klassen omhoog kan levelen in het bootcamp gedeelte, zodat er nieuwe traits worden vrijgespeeld en je kan wel stellen dat deze game aardig diep gaat.

Onoverzichtelijk wordt het echter nooit, alles is overzichtelijk neergezet en als je een bepaalde klasse een level omhoog laat gaan, zullen ook meteen alle personages uit die klasse een level omhoog gaan. Zo zit je nooit aan een bepaald personage vast en hoef je ook niet constant iedereen individueel een level omhoog te laten gaan. Geniaal!

Conclusie
Valkyria Chronicles is groot en gedetailleerd te noemen en beloont je, wanneer je aan het begin even doorspeelt. De characters zijn verder geen naamloze zombies, je krijgt er langzaam, maar zeker een band mee. De filmpjes zijn frequent maar meestal niet vervelend, mede door de humor die er zo nu en dan in verwerkt zit.

Bovendien, als je van strategie en upgrademenuutjes houdt, kan je hier uren mee zoet zijn zonder het overzicht kwijt te raken. Verwacht echter geen RPG, want dat is dit niet, het is meer een strategygame waarbij je je mensen kan upgraden door middel van ervaringspunten. Toch denk ik dat deze game RPG fanaten wel weer meer zal aanspreken dan Strategyfans.

De gevechten zijn intens, met name door alle kleine hoekjes en gaatjes, waardoor je stiekem sneller kan winnen. Enig nadeel is dat je de zetten van je tegenstander niet door kan drukken.

Wil je een tactisch spel met mooie getekende graphics, dan is dit de game die je nog even moet scoren deze kerst! Ik heb in ieder geval in tijden niet zo genoten en ga zo weer verder met het lezen van dit uitgebreide grote boek. Troops, move out!

Deze game is gereviewed door Yorn

 

Oordeel Valkyria Chronicles (PS3)

  • Graphics 85
  • Gameplay 90
  • Originality 90
  • Sound 90
  • Replay 85
  • Eindcijfer 90

Aantal keer bekeken: 10918 

Laagste 1 prijzen voor Valkyria Chronicles (PS3)

41.99 41.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  41.99€ 0.00   € 41.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van OscarV
OscarV ( 273 ) 20-12-2008 20:34
Ik zit al een tijdje te wachten totdat deze een beetje betaalbaarder wordt. Lijkt me wel een spel voor mij, en de reviews zijn zo een beetje allemaal positief.
avatar van Socrates
Socrates ( 332 ) 20-12-2008 20:34
Vette review... ik houd wel van dit soort games...
avatar van Wouter
Wouter ( 1086 ) 20-12-2008 20:53
Lijkt me wel een vet spel eigenlijk.
Alleen zit ik nu nog wel ff in Fallout 3 (en wat andere games, maar fallout ben ik de meeste tijd in kwijt )
avatar van Mennez
Mennez ( 407 ) 20-12-2008 22:42
Jammer dat ie niet op de Wii is lijkt me echt super!
avatar van Goos64
Goos64 ( 134 ) 21-12-2008 11:14
Lijkt me een leuke game, maar ik haal hem waarschijnlijk pas als ie in de budgetbakken ligt.
avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 21-12-2008 11:15
Het is niet de meest toegankelijke RPG, maar de herinnering oproepen aan Skies of Arcadia is geheel terecht.
avatar van Guybrush
Guybrush ( 55 ) 21-12-2008 16:36
Bah. Dit wil ik dus wel graag spelen.
avatar van Peter4hell
Peter4hell ( 153 ) 21-12-2008 23:09
Quote:
Lijkt me een leuke game, maar ik haal hem waarschijnlijk pas als ie in de budgetbakken ligt.
The same here
avatar van RpgN
RpgN ( 195 ) 23-12-2008 13:18
Dan moeten jullie lang wachten, want het wordt een zeldzame spel. Het spel is echt 100% de 60 euro waard. Jullie moeten er echt niet lang op wachten.
avatar van Ymmv
Ymmv ( 175   1) 24-12-2008 22:09
Ik zou geen enkel risico nemen met deze game. Dit is niet een spel wat nog jaren te koop zal zijn. Bij game.co.uk is ie (incl porto) voor zo'n 25 euro te koop. (Lang leve de ingestorte pond) Beter kun je het niet krijgen.
avatar van Hunterking
Hunterking ( 3016 ) 06-09-2009 00:24
€29.98 bij Gamemania in Tilburg. Vandaag gehaald en kan er niet meer vanaf blijven. Wat een mooi spel. Leuk verhaal en originele gameplay. 100% kopen waard voor een rpg fan.
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 11-09-2011 06:11
Nice one!