Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Yo-Kai Watch Blasters: Red Cat Corps (3DS)
73 100 1

Review Yo-Kai Watch Blasters: Red Cat Corps (3DS)

Yo-Kai Watch is terug voor de Nintendo 3DS! Maar ditmaal is het niet het type game dat je gewend bent van ontwikkelaar Level-5. Waar Yo-Kai Watch en Yo-Kai Watch 2: Fleshy Souls & Bony Spirits (YKW2) traditionele RPG’s zijn, waarbij je het hoofdpersonage uit de serie speelt en je de geestjes (Yo-kai) die je tegenkomt moet bevechten en bevrienden, speel je in actie-RPG Yo-Kai Watch Blasters (YKWB) als die Yo-kai zelf.YKWB is een spin-off van de hoofdserie, Blasters was namelijk in YKW2 een minigame. Nu heeft Level-5 besloten deze minigame uit te breiden naar een volwaardige game in twee verschillende versies: Red Cat Corps en White Dog Squad. Want één game uitbrengen is natuurlijk een domme zet als je verschillende Yo-kai moet verzamelen en je enkele Yo-kai ook voor een bepaalde versie exclusief kunt maken. Dit hebben ze met het tweede deel namelijk ook gedaan.

Was deze spin-off game een slimme zet van Level-5? Is er een markt voor deze game in het Westen, of hadden ze zich beter focussen op het sneller lokaliseren van het derde deel van de hoofdserie? Dit derde deel is namelijk ook al lang en breed uit in Japan, net als YKWB zelf. Is deze game een zoethouder tot Yo-Kai Watch 4 uitkomt voor de Nintendo Switch of is deze game zijn geld waard?

In de huid van je kat kruipen …
In YKWB begin je als ieders favoriete kat: Jibanyan. Het doel is om slechte Yo-kai te verslaan, spullen te zoeken die anderen zijn kwijt geraakt, of om de omgeving te onderzoeken. Je patrouilleert de straten van Springdale en andere gebieden die je kent uit de eerdere delen van Yo-Kai Watch. Sommige slechte Yo-kai kun je bevrienden nadat je ze hebt verslagen met een simpele minigame, zodat je die aan je team kunt toevoegen. Ook bevecht je grote Yo-kai-bazen die je kent uit eerdere delen en moet je hier erg strategisch voor te werk gaan om ze te kunnen verslaan.Je team (Corps of Squad) bestaat uit vier Yo-kai en kun je samenstellen zoals jij dat wilt. Je hebt vechters, helers, tanks en rangers. Het is een doel op zich om alle Yo-kai te verzamelen. Want er is niet echt een verhaal, je selecteert telkens missies. Niet dat dit een groot gemis is, want de manier waarop je missies start werkt lekker snel en zorgt ervoor dat je telkens denkt “oké, nog één missie dan!”.

… of in die van je hond
In tegenstelling tot de gameplay vanuit de eerdere delen, zijn de gevechten niet meer turn-based en hoef je dus ook niet meer met je stylus figuurtjes na te tekenen op je touchscreen. De gevechten zijn realtime en voelen fijn en soepel aan. Ook kun je tijdens het gevecht wisselen van teamgenoot, zo kun je bijvoorbeeld wisselen naar een heler zodat je de Yo-kai waar je het liefst mee vecht weer wat beter kan maken.

De gameplay van YKWB is behoorlijk uitgebreid. Allereerst heb je alle verschillende Yo-kai die je kunt kiezen, het type vechter dat ze zijn, de vele speciale aanvallen die ze kunnen doen, de items die je aan ze kunt geven, noem maar op. Je kunt je Yo-kai levelen door naar de gym te gaan en Oni orbs in te wisselen die je tijdens de missies hebt opgepikt. Ook kun je met deze orbs items maken, equipment kopen en zelfs speciale Yo-kai krijgen. Hierdoor wordt de gameplay nog gevarieerder en kun je heel strategisch te werk gaan.


Wel is het jammer dat de missies op een gegeven moment heel erg repetitief aanvoelen. De Yo-kai die je altijd tegenkomt zijn nooit moeilijk om neer te halen, en de grote Yo-kai-bazen heb je op een gegeven moment ook wel gezien. Je komt ze namelijk vaker tegen en als je eenmaal hun aanvalspatroon in de gaten hebt, dan is de uitdaging verdwenen.

Eén voor allen, en alleen voor één

Een nadeel is dat als je al ver in het spel bent, je vaak orbs te kort komt. Als je snel beter wilt worden dan moet je heel erg veel gaan grinden. Deze orbs kun je wel sneller krijgen als je de multiplayer speelt, online of lokaal, maar daar zitten ook weer haken en ogen aan. Online is het lastig om mensen te vinden, of er kan geen verbinding gemaakt worden. En lokaal multiplayer is al helemaal moeilijk om voor elkaar te krijgen, aangezien deze game niet zo populair is. Het is dus niet zo makkelijk om anderen te vinden die met je mee willen spelen. En dat is erg jammer, want deze game focust zich iets te erg op de multiplayeraspecten. Misschien werkt dit goed in Japan, maar hier in Europa zou het voor zo’n nichegame beter zijn om zich meer op de singleplayer te focussen.


Wel is het fijn om Yo-kai te kunnen ruilen met anderen. Zo kun je de missende Yo-kai die niet in jouw deel zitten krijgen door te ruilen met iemand die het andere deel heeft. Dat scheelt weer in de portemonnee dat je niet twee versies hoeft te kopen.

In z’n achteruit

Waar YKW2 nog volledig in het Nederlands te spelen was, geldt dat helaas niet voor YKWB. Voornamelijk voor kinderen is dit erg jammer, wat de eigenlijke doelgroep is voor deze game. Hoewel de game niet onbegrijpelijk voor ze zal zijn vanwege de weinig verhalende elementen, is het toch weer een barrière voor hen én een stapje terug in de serie.Daarentegen is er weinig aan te merken op de ingesproken cutscenes, deze zijn een erg leuke toevoeging, ook al is het in het Engels. Verder is er op muzikaal vlak ook geen kritiek, YKWB heeft zijn eigen sound en toch doet het op dit vlak niet af van een echte Yo-Kai Watch game. Grafisch ziet deze game er net zo gelikt uit als zijn voorganger, de game is weer volledig in 3D te spelen. De Yo-kai spatten van je scherm af, zo kleurrijk zijn ze vorm gegeven en is de omgeving waarin je speelt.

Geven en nemen
Er is aangekondigd dat er op 27 september 2018 gratis DLC te downloaden is voor YKWB. Dit is de Yo-Kai Watch Blasters: Moon Rabbit Crew. Hiermee komen nieuwe missies, nieuwe gebieden en nieuwe Yo-kai om te bevrienden. Zeker downloaden, wat meer budget dan gratis kunnen we het niet maken.Jammer is wel dat de Ghostbustersreferenties verwijderd zijn uit de Westerse versie. Eigenlijk zou Yo-Kai Watch Blasters ook Yo-Kai Watch Busters moeten heten. Bovendien zouden je teamgenoten kleding aan moeten hebben die lijkt op de kleding van de Ghostbusters. Maar vanwege copyright is dit allemaal aangepast vanuit de Japanse versie voor de Westerse markt.
Conclusie

Als je houdt van de wereld van Yo-Kai Watch en niet kunt wachten op het derde deel voor de Nintendo 3DS of het vierde deel voor de Switch, dan is deze game zeker een aanrader. Je zult hier uren plezier uit halen door als je favoriete Yo-kai te spelen en door fijne herinneringen op te halen en terug te keren naar Springdale. Heb je nog nooit een Yo-Kai Watch game gespeeld en ben je nieuwsgierig? Dan is het misschien beter om eerst een deel uit de hoofdserie te spelen. YKWB is zeker niet verkeerd met zijn uitgebreide gameplay, maar het blijft een spin-off en geeft je niet de complete Yo-Kai Watch ervaring. Toch is dit geen vereiste en mis je geen belangrijke elementen als je de hoofdserie niet hebt gespeeld. Kortom: als je zin hebt in een leuke, grappige, kleurrijke actie-RPG waarbij je als monstertje kunt vechten, met een uitgebreid scala aan opties zodat je strategisch te werk kan gaan, dan is deze game zeker wat voor jou.


Deze recensie is geschreven door Lisa Halman
 

 

 

Oordeel Yo-Kai Watch Blasters: Red Cat Corps (3DS)

  • Graphics 80
  • Gameplay 75
  • Originality 65
  • Sound 80
  • Replay 65
  • Eindcijfer 73

Aantal keer bekeken: 4944 

Laagste prijzen voor Yo-Kai Watch Blasters: Red Cat Corps (3DS)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van VenusQueenEJ
VenusQueenEJ ( 1449 ) 26-09-2018 01:56
Mooie review! Ik heb het spel zelf al gekocht, maar dit bevestigde wel mijn vermoedens over de game. Ik kijk er in ieder geval naar uit om tijd te hebben om het te spelen.
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 410 ) 26-09-2018 07:08
Aaah lekker dat Engels, scheelt weer. Hoef ik de game niet te halen uit Engeland of Australiƫ. Kindjes tegenwoordig mogen best wat meer in aanraking komen met Engels. Vroeger was alles in het Engels, van de tekenfilms tot aan de games. Het mag duidelijk zijn; van mij hoeft het niet, dat Nederlands.
avatar van VenusQueenEJ
VenusQueenEJ ( 1449 ) 26-09-2018 10:40
Ik vind dat Nederlands ook nergens goed voor, maar mijn 3ds staat gewoon op Engels dan speelt het spel ook in het Engels. Geen enkele reden om te importeren.
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 410 ) 26-09-2018 11:44
Quote:
Ik vind dat Nederlands ook nergens goed voor, maar mijn 3ds staat gewoon op Engels dan speelt het spel ook in het Engels. Geen enkele reden om te importeren.

Geldt dit ook voor Yo-Kai Watch 2 Nederlandse versie?

Achja,...doosje in het Engels is ook mooier
avatar van VenusQueenEJ
VenusQueenEJ ( 1449 ) 26-09-2018 13:13
Yep. Ik heb zelf de eerste 2 versies van yo-kai watch 2. Een versie komt uit Australiƫ en de andere gewoon uit Nederland. Beide zijn speelbaar in het Engels mits de 3ds taal maar op Engels staat.

Edit: Goede tip om te kijken welke talen een game ondersteunt is nintendo.nl Als je daar op yo-kai watch 2 zoekt, krijg je te zien welke talen op de Europese/Nederlandse versie staan.