Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Yoshi's Crafted World (Switch)
77 100 1

Review Yoshi's Crafted World (Switch)

Een nieuwe Yoshi game die ontwikkeld is door een spelontwikkelaar met de naam Good-Feel, dat moet bijna wel een blije game opleveren. Vooral wanneer je bedenkt dat games als Kirby’s Epic Yarn en Yoshi’s Woolly World ook uit deze feelgood-ontwikkel-keuken zijn gekomen. In Yoshi’s Crafted World heeft Yoshi het wollige uiterlijk van zich afgeschud en heeft hij een magische knutselwereld als nieuwe verblijfplaats aangenomen. Of dat een leuke game heeft opgeleverd, lees je hier!


Knutseltijd!

In Yoshi’s Crafted World begint het allemaal nog zo vredig. Maar de blije wereld van de Yoshi’s wordt al snel in de war geschopt door Kamek en Bowser Jr. die de zogenaamde Sundream Stone van de Yoshi’s willen stelen. Een korte strijd met de Yoshi’s volgt met als resultaat een speurtocht naar de verschillende Dream Gems om zo de kracht van de Sundream Stone te herstellen. Daarmee start het avontuur van deze vrolijke 2,5D-platformer, dat zich afspeelt in een wereld die volledig uit in elkaar geknutselde spullen bestaat. Rietjes, WC-rollen, melkpakken, flesjes, papieren neushoorns, wolken die aan touwtjes hangen … Je kunt het zo gek maar niet bedenken of er is wel iets moois van geknutseld.

Het levert een erg schattig ogende game op, die bestaat uit meer dan 40 verschillende levels. Deze levels zijn meestal gebundeld per 2 of 3 in een wereld rond een bepaald thema. Het doel is om iedere level tussen de 5 en 8 Smiley Flowers te vinden, naast de extra bloemen die je kunt verdienen door een level met 100% health, met 20 rode muntjes en met 100 gouden munten te eindigen. Veel van deze verstopte zaken vind je door eieren, die je maakt door vijanden op de welbekende Yoshimanier in te slikken, richting de knutselwerkjes te schieten. Moeilijker te bereiken plaatsen bereik je met Yoshi’s fladdersprong, terwijl je vijanden en bepaalde knutsels weer kunt pletten met een stampsprong. Leuk? Ja, best wel. Moeilijk? Niet echt.Een eitje?
Nee, van een enorm uitdagend niveau is Yoshi’s Crafted World zeker niet. Meestal heb je na een eerste poging de meeste verstopte bloemen en andere uitdagingen dan ook wel gevonden, al moet ik zeggen dat de 20 rode muntjes – naast een enkele verstopte bloem – nog wel eens wat moeilijkheden geven. Toch zie je in alles dat de game zich vooral richt op de jongere gamers onder ons, de extreme collectioneur en (in mijn geval) de papa’s en mama’s die samen met hun kind(eren) op zoek zijn naar een toffe game om samen te spelen. Meekijken met papa, om en om spelen – in de Mellow-modus, waarbij Yoshi vleugels heeft, als extra geschikte kinderoptie – of gewoon samen met beiden een gekleurde Yoshi onder de knoppen. Het lukte zelfs een kind van bijna 7 om de levels met mijn zoontje van vier op deze Mellowmodus te voltooien en ook al leverde dit vaak wel maar enkele bloemen op aan het eind van de level, zij hadden de grootste lol.Meer puzzelplezier dan je denkt
Echter, hoe verder je in de game komt, hoe vaker je nieuwe en originele concepten en ideetjes tegenkomt die wel degelijk bedacht zijn voor de gevorderde gamers onder ons. Bloemen die lastiger te vinden zijn, een achtervolgende dinosaurus die je opjaagt tijdens de bloemen- en muntenjacht, ingenieuze ontwerpen waarbij je een stuk richting het beeld of er juist vanaf doet om puzzels op te lossen en allerlei slim verborgen zaken in de achtergrond van de levels. Op een gegeven moment speel je ook de optie vrij om iedere level 180 graden om te draaien en op zoek te gaan naar de drie weggelopen poochy-pups. Het is vaak nog wat makkelijker dan de gewone levels, maar het ziet er tegelijkertijd wel tof uit om langs de achterkant van de met duct tape vastgemaakte knutselwerken te lopen.

Gemiste kansen
En daarin schuilt ook meteen een gevoel dat hier zoveel meer mee gedaan had kunnen worden. Want had dit “flippen” van de level niet juist voor een fantastisch extra gameplay-element kunnen zorgen, wanneer dit gewoon op ieder moment in ieder level mogelijk was geweest? Het had deze prima platformer zonder twijfel richting memorabele hoogten kunnen stuwen. Wat nu overblijft is een degelijke game, die je het overgrote deel van de tijd in een relaxte game-stand doorloopt. Vooral als je ook nog een van de te verzamelen (kartonnen) kostuums draagt, die je nog eens extra levenspunten geven. Gelukkig gooit Yoshi’s Crafted World continu nieuwe levels voor je voeten, waardoor je toch nog even dat extra leveltje wilt uitspelen … en nog één … en toch nog die gemiste bloem wilt vinden … of die rode munt … en die ene poochy-pup kun je toch niet achterlaten? Waar voor je geld?
Yoshi’s Crafted World is een game die in de basis vooral heel erg geschikt is voor jongere gamers. Het ziet er vrolijk uit, de knutselwereld is erg tof gemaakt en de moeilijkheidsgraad ligt niet bijster hoog. Vijanden zijn meestal makkelijk te verslaan, de meeste bloemen zijn redelijk goed te vinden en het aantal savepoints zorgt ervoor dat je zelden een enorm groot deel opnieuw hoeft te doen. Kijk je echter iets verder dan deze laag, dan vind je ook zeker een diepere laag die de ervaren gamer ook zeker kan bekoren. En ook al blijft het gevoel hangen dat er zoveel meer met het “flippen” van de levels gedaan had kunnen worden, heb ik absoluut veel plezier gehad met de game. En dat zal ik ook nog wel een tijdje, alleen of (waarschijnlijk nog wat vaker) samen met mijn zoontje blijven doen!

Deze review is geschreven door Frido van der Wal.

 

Oordeel Yoshi's Crafted World (Switch)

  • Graphics 85
  • Gameplay 75
  • Originality 80
  • Sound 80
  • Replay 80
  • Eindcijfer 77

Aantal keer bekeken: 7354 

Laagste 3 prijzen voor Yoshi's Crafted World (Switch)

46.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Coolblue 6.5
€  46.99€ 0.00   € 46.99
AllYourGames.nl 9.0
€  47.95€ 0.00   € 47.95
Bol.com 7.6
€  48.99€ 0.00   € 48.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Benenstrekken
Benenstrekken ( 1052 ) 10-04-2019 19:56
Advies: Kopen als hij goedkoper wordt. De game is nauwelijks zes uur lang.
avatar van JSKU
JSKU ( 693 ) 10-04-2019 20:48
Quote:
Advies: Kopen als hij goedkoper wordt. De game is nauwelijks zes uur lang.
Heb je niet zelf in de hand hoe snel je erdoorheen raust?
avatar van Clumsybumsy
Clumsybumsy ( 1080 ) 10-04-2019 21:03
Quote:
[..]
Heb je niet zelf in de hand hoe snel je erdoorheen raust?
Volgens mij wel, alle collectables heb je nooit in zes uur te pakken
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 10-04-2019 21:25
Quote:
Advies: Kopen als hij goedkoper wordt. De game is nauwelijks zes uur lang.

Das een tientje per uur.

Daar red je t niet mee op de wallen.
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 8267   3) 10-04-2019 21:55
Als de moeilijkheidsgraad in de collectibles zit hoeft het voor mij niet. Zeker niet als die collectibles generieke muntjes en bloemen zijn. Irritante muziek, weinig uitdaging.
Wel diverse gameplay elementen, dat heb ik dan weer wel gezien.
avatar van Nilis007
Nilis007 ( 2307   69) 10-04-2019 22:58
Quote:
Advies: Kopen als hij goedkoper wordt. De game is nauwelijks zes uur lang.

Je kan m toch snel uitspelen en dan weer verkopen? Nintendo games zijn erg waardevast

Ps zou de totaalscore niet 80 moeten zijn ipv 77?
avatar van Mave XI
Mave XI ( 221 ) 10-04-2019 23:49
Zoals er staat: voor kids gemaakt.
Zelfde bij Kirby all star. Veel te makkelijk en daardoor saai.

Vindt trouwens dat de duur van een game altijd meegeteld moet worden in de eindscore.
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39545   67) 11-04-2019 07:26
Quote:
Das een tientje per uur.

Daar red je t niet mee op de wallen.
Probeer er ook maar eentje te vinden die zich als groene dinosaurus wilt omkleden, eieren voor je uit poept en deze tegen mensen gooit voor een zelfde ervaring.

Mis toch nog een klein stukje over het Amiibo gebruikt. Aangezien je met een aantal Mario Amiibo Yoshi kan laten lopen in een stuk karton met de kleding van de betreffende figuur. Helaas ook een stuk minder uitgebreid dan in Woolly World aangezien je er volgens mij maar een stuk of 8 kan gebruiken tegenover de ruim 30 in het vorige deel.
avatar van Rickk1986
Rickk1986 ( 963 ) 11-04-2019 08:13
Wait what? Ik heb de game zo'n 5 uur gespeeld en heb nog niet eens de eerste steen te pakken. Ben er naar verwachting makkelijk 20 tot 25 uur mee bezig. Ik pak dan ook wel zo'n beetje iedere bloem en collectible.

Wachten tot ie goedkoper wordt werkt alleen digitaal. Alle Nintendo gamea die ze zelf uitbrengen blijven makkelijk 2 jaar full peiced.
avatar van Swift
Swift ( 12285   18) 11-04-2019 10:41
Quote:
Wait what? Ik heb de game zo'n 5 uur gespeeld en heb nog niet eens de eerste steen te pakken. Ben er naar verwachting makkelijk 20 tot 25 uur mee bezig. Ik pak dan ook wel zo'n beetje iedere bloem en collectible.

Wachten tot ie goedkoper wordt werkt alleen digitaal. Alle Nintendo gamea die ze zelf uitbrengen blijven makkelijk 2 jaar full peiced.
valt wel mee met de switch games, veel games zijn binnen een jaar wel goedkoper, zeker als winkels een 3=2 doen of de 3voor 100 bij Amazon.

Edit: hij is nu al een tientje goedkoper dan op de release.

Maar is deze game nou echt in 6/10 uur uitgespeeld zonder alle collectibles te vinden?
avatar van Gunzelino
Gunzelino ( 1908 ) 11-04-2019 11:09
Als je gewoon van level naar level gaat wel ja.
avatar van Koningkaas
Koningkaas ( 112 ) 11-04-2019 12:39
Leuke game met leuke mechanics, maar idd de hoeveelheid collectibles (en dat je er maar 1 per keer kan doen) zuigt echt hard...
Je speelt een level wel 4/5 keer door als je alles wilt hebben... echt van de zotte imo, ik ga meestal de eerste keer al op zoek en kan meestal al spotten wat die collectibles worden, maar je kan ze niet alvast oppikken bijv, nee dan moet je een collectible run doen...
Buiten dat vind ik zelf de resolutie ook echt bedroevend, je ziet echt duidelijk dat het een lage reso is en alles blurry is.
Maar wel een leuke game, ik ga waarsch alleen niet alle collectibles verzamelen.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2550   2) 11-04-2019 16:17
Snap niet dat mensen verwachten dat een platform game minstens 20 uur duurt zonder collectibles.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1823   2) 11-04-2019 18:08
Quote:
Zoals er staat: voor kids gemaakt.
Zelfde bij Kirby all star. Veel te makkelijk en daardoor saai.

Vindt trouwens dat de duur van een game altijd meegeteld moet worden in de eindscore.

Lol. Ik heb games van 4 uur gespeeld die beter waren dan games van 60 uur. Het gaat om de beleving mag ik hopen
avatar van -marco-
-marco- ( 1335   3) 12-04-2019 09:02
Quote:
[..]


Lol. Ik heb games van 4 uur gespeeld die beter waren dan games van 60 uur. Het gaat om de beleving mag ik hopen


Nou idd!!