Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

PlayStation VR - Voorlopige Review

Na twee weken uitgebreid de PlayStation VR-headset getest te hebben, moest het pakket helaas met de postbode weer terug naar Sony. In eerste instantie dacht ik dat twee weken veel te kort zou zijn om de PSVR goed te kunnen testen, maar daar ben ik wel van teruggekomen. In die periode heb ik behoorlijk veel tijd aan de games kunnen besteden en me kunnen verdiepen in de voor- en nadelen van deze nieuwe VR-headset. Uiteindelijk vond ik het jammer om de bril terug te moeten geven, maar heb ik ook niet de neiging om er zelf direct eentje aan te schaffen.

Wow!
Laat ik meteen maar zeggen dat de PlayStation VR mij wel positief heeft verrast. De eerste keer dat ik hem op mijn hoofd zette en een game speelde, was ik zwaar onder de indruk van het beeld en de vertaling van je bewegingen. Oké, de graphics zijn niet wat je gewend bent van een PlayStation 4-game, maar het is goed genoeg om je er niet constant aan te ergeren. En dan ook nog het gemak waarmee je hem aansluit en gebruikt. Een tijdje geleden heb ik een Oculus Rift in huis gehad en daarbij was het een behoorlijk ingewikkelde klus, om alles aan te sluiten en op de juiste manier in te stellen op mijn pc. Bij de PlayStation VR had ik daar totaal geen moeite mee en was het vrijwel plug-and-play, zoals het wat mij betreft ook hoort bij een console. Het is waarschijnlijk nog het lastigste om te bepalen waar je de VR-headset laat als je hem niet gebruikt, want het is wel een gevaarte met een behoorlijke bundelkabel eraan vast. Zeker als je (kleine) kinderen in huis hebt lopen dan zorg je er beter voor dat je de bril veilig opbergt. Als je hem op je hoofd hebt, heb je daar natuurlijk geen last van en ik moet ook zeggen dat de headset behoorlijk comfortabel zit. Zelfs als je hem voor een langere tijd draagt. Overigens draag ik een bril en kon ik zonder moeite de PSVR over mijn eigen bril heen schuiven. Een heel groot pluspunt ten opzichte van de andere VR-brillen!

Move = musthave
Hoewel de PSVR op bepaalde punten van wat oudere techniek gebruikmaakt (Move-controllers) was daar tijdens het spelen niet veel van te merken. De bewegingen van de Move-controller worden over het algemeen goed overgenomen door de games, net als de bewegingen van je hoofd of zelfs je lichaam. Het feit dat ik in Batman VR echt een paar stappen naar voren kon lopen om over de rand van een flatgebouw naar beneden te kijken was echt fantastisch. Als je een PlayStation VR in huis haalt dan zou ik dus zeker aanraden om twee Move-controllers erbij te nemen. Het pakket wordt daarmee wel meteen een stuk duurder, maar het levert absoluut een betere ervaring op dan wanneer je enkel met de DualShock-controller speelt. De Move-controllers zorgen ervoor dat je nog meer opgaat in de virtuele wereld en je echt in die wereld waant.
Zoek het midden
De techniek is echter niet helemaal feilloos. Zo zal tijdens het gebruik vaak het beeld langzaam naar links draaien, waardoor het middelpunt van het beeld op een bepaald moment niet meer voor de tv is, maar ergens links in de kamer. Zeker als je op een bank zit, kan dit heel lastig worden. Zodra je de options-toets ingedrukt houdt, zal de PSVR altijd opnieuw het middelpunt bepalen. Op de een of andere manier werkte dit echter niet altijd even goed, het leek ook alsof dit te maken had met de game die je op dat moment speelde. Dit lijkt nu misschien een klein probleempje, op den duur kan het behoorlijk irritant worden. Zeker als je in een uur tijd meerdere keren het beeld moet corrigeren, om uiteindelijk nog steeds scheef op de bank te zitten om fatsoenlijk te kunnen spelen. Hopelijk gaat Sony dit dus nog oplossen.

Veredelde techdemo’s
Van Sony kreeg ik bij de PSVR ook een aantal games om de bril mee te testen. Het niveau van die games loopt behoorlijk uiteen, van zeer goed tot zeer matig, maar het viel me vooral op dat er niet echt een ‘systemseller’ aanwezig is. Op dit moment valt er niet echt één game voor de PSVR aan te wijzen als reden om vierhonderd euro voor deze VR-bril neer te leggen. De meeste titels voelen nog te veel als veredelde techdemo's die leuk zijn om aan je vrienden te laten zien, maar waar je daarna ook wel snel op uitgekeken bent. Andere games kunnen dan weer behoorlijk wat doorzettingsvermogen vragen, omdat je echt moet wennen aan de (snelle) bewegingen en dus snel misselijk kan worden. Dat hoort wel een beetje bij Virtual Reality, maar daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je een avondje casual VR-gamen voor jezelf had gepland.Leuke avond
Die avondjes zijn wel weer te vullen met de partygames die al beschikbaar zijn voor de PSVR. Verzamel een groep vrienden rondom de tv, start een game als The PlayRoom VR en je hebt gegarandeerd een leuke avond. Bij een volgende speelavond is de  nieuwigheid van Virtual Reality er echter wel een beetje vanaf en zullen je vrienden waarschijnlijk vragen om iets nieuws. Dan blijft het toch nog een beetje zoeken naar een leuke titel die voor zowel de speler als de kijkers leuk is om op te starten. De vergelijking met de Wii en Wii Sports is dan snel gemaakt. Dat was ook leuk om een avondje te spelen, maar daarna wil je wel even iets anders. Tot nu toe zie ik nog geen games op de releaselijst die hieraan voldoen, maar wie weet welke verrassingen Sony nog voor ons in petto heeft.

Nog even wachten
Uiteindelijk kan ik niets anders concluderen dan dat de PSVR een mooi stukje hardware is dat bijzonder gaaf is om mee te spelen. Daarbij plaats ik wel meteen de kanttekening dat er nu absoluut nog geen enkele reden te bedenken is om hem direct in huis te halen. Je kunt er wel al een aantal leuke uurtjes mee hebben, maar dat is wat mij betreft nog niet voldoende om de aanschafprijs van vierhonderd euro te rechtvaardigen. En dan heb je nog niet eens de camera en de Move-controllers erbij. Mijn advies is dus om op zijn minst even een paar maandjes te wachten en te zien of de kwaliteit van de volgende lading VR-games in orde is en of daar misschien wél een systemseller tussen zit. Of ga een avondje langs bij een vriend die hem al in huis heeft.
   

Geplaatst door Kevin Blokland op 12-11-2016
Aantal keer bekeken: 10635

Laatste reacties

avatar van Multiman77
Multiman77 ( 181 ) 12-11-2016 09:17
Tegen de tijd dat gamen verplicht met zo'n ding op je hoofd moet, word het voor mij tijd om te stoppen. Dan ga ik wel met de hond een stuk wandelen in de echte buiten wereld...
avatar van Asharon
Asharon ( 580 ) 12-11-2016 09:52
Quote:
Tegen de tijd dat gamen verplicht met zo'n ding op je hoofd moet, word het voor mij tijd om te stoppen. Dan ga ik wel met de hond een stuk wandelen in de echte buiten wereld...
Zo voel ik mij er ook over, maar ik ga er niet vanuit dat het verplicht wordt.
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 13156   10) 12-11-2016 09:58
Ik vond het spellen aanbod voor de VR nog niet echt enorm, dus ga rustig wachten totdat er 'must-have' spellen voor komen en dan nog een prijsverlaging natuurlijk. We blijven wel budget-gamers
avatar van Malistix
Malistix ( 1348   2) 12-11-2016 10:00
zonde om nu al te investeren in iets waar je uiteindelijk gewoon weinig mee kan, dan kun je beter wachten tot de echte content komt en dan is die vast ook goedkoper.

En nu gran turismo ook al niet echt VR ondersteund is die content voor mij nog jaren weg.
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2308   1) 12-11-2016 10:02
Ik vind het echt een geweldig product. Heb er al een aantal games op, deze bieden mij genoeg variatie. Met het komende RE7 in aantocht wordt dat de eerste triple A game die VR optimaal benut.
avatar van BrainsBush
BrainsBush ( 168 ) 12-11-2016 10:12
Hier ook nog geen minuut spijt van de vroege PSVR aanschaf. Erg blij mee. van 2D naar VR is wel echt wel een zgn game-changer. Het valt of staat met het (komende) aanbod van de games. De meeste uren heb ik in DriveClub VR zitten. Maar heb diverse andere 'rustigere' ervaringen die zeer de moeite waard zijn. Check maar in het PSVR topic.

Dit is het leuke van de marketingmachine -> early adopters, laggards, majority etc. Voor elke groep is wel iets te zeggen en vinden
avatar van Savage!
Savage! ( 116 ) 12-11-2016 10:41
Ik zit op een bureau stoel, mocht het beeld 'shiften' geen probleem, m'n stoel draait mee
avatar van FemaleMagician
FemaleMagician ( 529 ) 12-11-2016 12:44
Ik zal het graag willen hebben als mijn portemonnee het toe laat,
Maar ik heb al 2 move controllers van de PS3 staan kan ik die gebruiken voor de PS4? En moet ik dan ook weer een nieuwe camera aanschaffen voor de VR?
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2308   1) 12-11-2016 12:54
Je PS3 Move controllers kan je gewoon gebruiken, wel moet je V1 of V2 PS4 camera hebben voor VR.
avatar van ZWGamemaster
ZWGamemaster ( 2353 ) 12-11-2016 19:49
Enorm blij met de PSVR. Het gekke is nu als ik een "platte" game speel, het gevoel heb dat ik iets mis.
avatar van Koning55
Koning55 ( 48 ) 12-11-2016 19:53
Ik denk dat dit sowieso geen succes word. Is vroeger al geprobeerd en nu weer... Leuk voor de die-hard gamers maar de massa gamers hoeven dit niet.
avatar van Thawar
Thawar ( 338 ) 13-11-2016 01:21
Heb je TrackMania Turbo ook uitgeprobeerd? Lijkt me supergaaf met VR.
avatar van Superorigineel
Superorigineel ( 520 ) 13-11-2016 04:55
Ik had al mijn twijfels, nog even wachten of het echt een succes word in de toekomst.
avatar van Fester
Fester ( 37 ) 13-11-2016 09:49
Super Game ervaring, ben sinds moment 1 hooked, is heel iets anders als casual gamen. Vooral in combinatie met de PS4pro, toch weer soepeler.
Wat betreft het driften naar link, wat bij mij nog wel wil werken,als je de headset aanzet dit pas te doen als ie op een vlakke ondergrond ligt en 2 minuten te wachten voorje hem opzet. Wordt dan beter gekalibreerd en blijft stabiel in het midden.
avatar van FreakGIB
FreakGIB ( 239 ) 14-11-2016 09:55
Ik moet soms echt lachen om de reactie's van mensen die het niks vinden of zeggen ik had al mijn twijfels.
Dat klinkt als ik heb het nog helemaal niet geprobeerd maar ik wil toch even wat melden.
Nou ik kan je melden dat je echt pas een mening kan geven als je het ook echt hebt geprobeerd.
Dit is TOTAAL niet te vergelijken met bv.. 3D op een TV wat idd veel mensen al niet meer gebruiken.
VR is midden in het spel zijn omringt zijn in de wereld.
Ik kan zeggen geef het echt een kans probeer het ergens minimaal een half uur.
Maar begin rustig begin bv.. met Descent dan kan je even rustig afdalen in de oceaan.
En probeer daarna Batman Arkham VR die echt immersive, je bevind je op 1 plek je kan gewoon rondkijken en dingen oppakken en door een druk op een knop je zelf verplaatsen naar een ander punt in het verhaal.
Je kan het zien als JIJ ZELF die de hoofdrol speeld in een moordzaak.
Alleen zie je er uit als Batman, en je hebt de beschikking tot Batman's gadgets.
Maar wat dacht je van de Playroom daar zit een spelletje in ala Mario world.
Alleen ben jij dan zelf zeg maar mario en zit je in de wereld.
Nee echt je kan het VR niet even bekijken via een youtube fimpje totaal niet dat ziet er niet uit en laat het in 2D zien dat is dus het lastige van VR.
hoe in de toekomst wil je Game reviews filmpjes kijken.
Ze zullen dan youtube filmjes moeten maken van het spel in 360 video en dan moet je dus al een VR brill hebben om het goed te kunnen weergeven.
Of de Game speciaal zaken zouden een permanente opstelling moeten hebben zodat je een spel voordat je het koopt kan proberen en minimaal van elk spel een Demo zoals dat vroeger normaal was.
Dus mijn verhaal in het Kort eerst proberen minimaal een half uur en dan pas hier komen praten er over Veel plezier.

avatar van Userverwijderd64
Userverwijderd64 ( 36633   64) 14-11-2016 10:07
Quote:
Tegen de tijd dat gamen verplicht met zo'n ding op je hoofd moet, word het voor mij tijd om te stoppen.

Eens. Ik ben er heel sceptisch over en zie (pun not intended) het niet zitten om met een blok op mijn hoofd te gamen.

Gelukkig heeft Nintendo deze gimmick niet overgenomen voor de Switch.
avatar van ZWGamemaster
ZWGamemaster ( 2353 ) 14-11-2016 11:09
Quote:
[..]

Eens. Ik ben er heel sceptisch over en zie (pun not intended) het niet zitten om met een blok op mijn hoofd te gamen.

Gelukkig heeft Nintendo deze gimmick niet overgenomen voor de Switch.


Ik zou zeggen probeer het eens uit want het is waanzinnig.
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2308   1) 14-11-2016 11:23
Afgelopen vrijdag maatje hier op bezoek gehad die nogal verstokt is qua games en consoles. Alles wat nieuw c.q. onbekend is, bekijkt hij met argusogen. Hij dus PS VR proberen vanaf en 4 uur later ging ie pas weg! We hebben PS VR Worlds, Wayward Sky, Arkham VR, DriveClub VR, CoD VR en Robinson gespeeld, hij vond het prachtig en het gevoel van immersie overweldigend. Eerst heel sceptisch en nu te gek!
avatar van FreakGIB
FreakGIB ( 239 ) 14-11-2016 13:13
Quote:
Afgelopen vrijdag maatje hier op bezoek gehad die nogal verstokt is qua games en consoles. Alles wat nieuw c.q. onbekend is, bekijkt hij met argusogen. Hij dus PS VR proberen vanaf en 4 uur later ging ie pas weg! We hebben PS VR Worlds, Wayward Sky, Arkham VR, DriveClub VR, CoD VR en Robinson gespeeld, hij vond het prachtig en het gevoel van immersie overweldigend. Eerst heel sceptisch en nu te gek!


Zoals ik op heel vele forums lees toch vaak van die nay sayers maar ze hebben het niet even geprobeerd, En zoals ik hier boven ook vertelde de Immersie is niet na te bootsen via een youtube filmpje je moet het echt zelf geprobeerd hebben en dan hoor ik van de meeste Wow gaaf.
Kijk als je dan komt met er zit nog niet een spel tussen wat mij ligt dat kan ik begrijpen er zijn er nog niet zo veel en sommige games zijn meer veredelde tech demo's dan echte spellen.
Maar ik hoop echt dat er een aantal goede AAA games komen voor VR dan word het zeker een sucses.
avatar van Koning55
Koning55 ( 48 ) 14-11-2016 17:08
Volgens mij is het ook niet zo lekker voor je ogen om zo dicht erop te zitten. Mijn mama zei niet voor niets altijd, jongen ga eens wat verder van de t.v. zitten
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1459   2) 14-11-2016 17:18
Quote:
[..]

Eens. Ik ben er heel sceptisch over en zie (pun not intended) het niet zitten om met een blok op mijn hoofd te gamen.

Gelukkig heeft Nintendo deze gimmick niet overgenomen voor de Switch.


Je doet VR echt tekort door het een gimmick te noemen. Je zou het echt eens moeten proberen, dan pas zie je de meerwaarde.
avatar van Johantopper
Johantopper ( 533 ) 14-11-2016 18:59
Quote:
Ik moet soms echt lachen om de reactie's van mensen die het niks vinden of zeggen ik had al mijn twijfels.
Dat klinkt als ik heb het nog helemaal niet geprobeerd maar ik wil toch even wat melden.
Nou ik kan je melden dat je echt pas een mening kan geven als je het ook echt hebt geprobeerd.
Dit is TOTAAL niet te vergelijken met bv.. 3D op een TV wat idd veel mensen al niet meer gebruiken.
VR is midden in het spel zijn omringt zijn in de wereld.
Ik kan zeggen geef het echt een kans probeer het ergens minimaal een half uur.
Maar begin rustig begin bv.. met Descent dan kan je even rustig afdalen in de oceaan.
En probeer daarna Batman Arkham VR die echt immersive, je bevind je op 1 plek je kan gewoon rondkijken en dingen oppakken en door een druk op een knop je zelf verplaatsen naar een ander punt in het verhaal.
Je kan het zien als JIJ ZELF die de hoofdrol speeld in een moordzaak.
Alleen zie je er uit als Batman, en je hebt de beschikking tot Batman's gadgets.
Maar wat dacht je van de Playroom daar zit een spelletje in ala Mario world.
Alleen ben jij dan zelf zeg maar mario en zit je in de wereld.
Nee echt je kan het VR niet even bekijken via een youtube fimpje totaal niet dat ziet er niet uit en laat het in 2D zien dat is dus het lastige van VR.
hoe in de toekomst wil je Game reviews filmpjes kijken.
Ze zullen dan youtube filmjes moeten maken van het spel in 360 video en dan moet je dus al een VR brill hebben om het goed te kunnen weergeven.
Of de Game speciaal zaken zouden een permanente opstelling moeten hebben zodat je een spel voordat je het koopt kan proberen en minimaal van elk spel een Demo zoals dat vroeger normaal was.
Dus mijn verhaal in het Kort eerst proberen minimaal een half uur en dan pas hier komen praten er over Veel plezier.
Zo is het precies, mensen met een mening die het zelf niet geprobeerd hebben kunnen onmogelijk weten hoe het is.
avatar van FreakGIB
FreakGIB ( 239 ) 14-11-2016 20:53
Quote:
Volgens mij is het ook niet zo lekker voor je ogen om zo dicht erop te zitten. Mijn mama zei niet voor niets altijd, jongen ga eens wat verder van de t.v. zitten

Niet te lang achter elkaar gebruiken en het is niet te vergelijken met een oude Beeldbuis zoals de oudere TV hadden waar echt schadelijke straling vanaf kwam.

Lees dit:
http://www.vr-expert.nl/virtual-reality-brillen-mogelijk-slecht-voor-ogen/
avatar van Jazumi2000
Jazumi2000 ( 169 ) 20-11-2016 01:31
Speel nu al dagen achtereen Rush of Blood en het is gewoon genieten/schrikken. De beleving is zo mooi en realistisch. Nog geen moment spijt gehad van mijn besluit tot aanschaf. Bij de Kitchen demo ook een paar keer zitten schreeuwen, belachelijk gewoon. Kijk als zombie-fan echt uitnaar RE7...
avatar van Jvalks
Jvalks ( 280 ) 20-11-2016 08:03
Quote:
Volgens mij is het ook niet zo lekker voor je ogen om zo dicht erop te zitten. Mijn mama zei niet voor niets altijd, jongen ga eens wat verder van de t.v. zitten


Ook die myth is inmiddels al ontkracht, dit was bij de oude beeldbuis televisies wel het geval, maar bij LCD/Plasma etc. maakt het niet meer uit hoe dicht je op het scherm zit...