Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

FIFA 19 Event - Deel 1

Terwijl het WK net is afgerond, wordt het volgende voetbalfeestje alweer voorbereid. Eind september ligt namelijk FIFA 19 in de winkels! Maar is FIFA 19 een nieuwe aanschaf waard? Ikzelf laat me toch altijd weer meeslepen met de hype, maar ben jij een twijfelaar, dan is het goed om te weten wat er dit jaar allemaal is vernieuwd. Enkele weken terug waren we te gast bij EA Sports en vandaag mogen we eindelijk met jullie delen wat FIFA 19 qua vernieuwing gaat brengen. Deze special komt in twee delen. Vandaag vertellen we meer over de Champions League en de veranderingen op het veld. En binnenkort zullen we, in deel 2, meer uit de doeken doen rondom FUT en enkele andere nieuwe features.

Een belangrijke aspect van FIFA 19 is in ieder geval om jou als speler meer controle te bieden over je speelstijl, zowel op als naast het veld. Maar we beginnen natuurlijk met het nieuws rondom het kampioenschap der kampioenschappen!
 
 


Champions & Europa League zijn speelbaar in FIFA 19
Het is zover, éindelijk kunnen we in FIFA 19 aan de slag met de Champions League! Iets met de bal is rond en zo. Eind april hoorden we namelijk al dat het 10-jarig contract met Konami verliep en het kon dan ook niet anders dat we dit kampioenschap terug zouden zien in FIFA 19. De Champions League hymne, een nieuwe intro inclusief beker met de grote oren die het beeld siert. Hoe tof gaat het zijn om straks online een Champions League te spelen! En er is meer goed nieuws, want naast de Champions League komt ook meteen de Europa League mee in dit kampioenenpakket.

Het kampioenschap der kampioenschappen zal ook in alle modi zijn verweven. Zo kun je er in Kick Off voor kiezen om een Champions League groepswedstrijd, halve finale (inclusief return), of finale te spelen en kan je natuurlijk ook het gehele toernooi spelen. Bij die laatste optie is de kans groot dat je favoriete club de Champions League niet heeft gehaald. Geen nood, want je kunt er zelf voor kiezen met welk team je de Champions League of Europa League wedstrijden aangaat.

Maar dat is nog niet alles, want je kunt vanaf nu ook in carrière en Ultimate Team toetreden tot de Champions en/of Europa League. Zelfs Alex Hunter zal er in zijn laatste avontuur mee in aanraking gaan komen.


Meer controle over je speelstijl met vernieuwde Dynamic Tactics

In FIFA 19 krijg je meer controle over je speelstijl dan ooit tevoren. Voelde je je soms machteloos omdat je spelers niet deden wat je wilde? Dan kan je nu meer dan ooit aan het tweaken slaan.Ten eerste is het Dynamic Tactics tabje in het menu volledig op de schop gegaan. Je weet wel, die menu optie waarbij je het team de instructie kon geven om meer op balbezit te spelen, maar het nooit helemaal duidelijk werd hoe dat zich nu op het veld vertaalt.

Het oude concept heeft daarom plaatsgemaakt voor een stuk gebruiksvriendelijker overzicht met onderin schuifjes waarmee je kunt pielen en bovenin een veldoverzicht. Op het veldoverzicht zie je direct het effect van jouw keuzes op het gedrag van je spelers. Het is voornamelijk iets voor de competitieve speler die nóg meer invloed wil uitoefenen op hoe zijn spelers zich gedragen tijdens de wedstrijd. Het toffe is overigens dat bij alle teams de sliders zo staan ingesteld als de teams in het écht spelen. En al is dit gegeven natuurlijk een inkoppertje, lijkt het nu ook binnen de lijnen beter dan ooit uit de verf te komen. Manchester City zet bijvoorbeeld echt diep op het veld al druk op de bal, terwijl United duidelijk verder naar achter blijft hangen. Deze verschillende speelstijlen per club is niet iets nieuws, maar ik had voor het eerst het gevoel dat ik ook echt van de sokken werd gerend door sommige teams.


Als laatste mooie toevoeging binnen Dynamic Tactics, wil ik nog melden dat je nu ook je formaties per aanvalsvorm kunt aanpassen. Zo kun je instellen om bij ‘Balanced’ te spelen in 5-3-2 formatie zonder druk te zetten, om bij ‘Ultra Attacking’ vervolgens je spelersformatie te laten veranderen naar een 4-3-3 opstelling met hoge druk op de bal. Dat alles zonder tijdens de wedstrijd het menu in te hoeven duiken! Vooral handig voor competitieve spelers die, tijdens een wedstrijd, nu niet meer steeds de menu’s in hoeven te duiken om van alles aan te passen.

Meer realistisch gedrag op het veld door Active Touch en 50/50 Battles
Ook op het veld zijn er diverse vernieuwingen die het spel net weer even verder finetunen en het gedrag van je spelers minder houterig maken. We waren al bekend met de One Touch controle, waarbij je de bal kunt sturen tijdens het aannemen. Nieuw is Active Touch, waarbij de AI zelf bij elke aanname en elk schot bepaalt welke animatie het beste past bij jouw situatie. De positie, schotrichting, locatie van de bal en speler, etc. hebben hier allemaal invloed op.

Komt de bal bijvoorbeeld achter je uit? Dan zal de speler zich niet langer in onnatuurlijke banen begeven, maar gebruikt die zijn hiel om de bal alsnog mee te nemen. Afgezien dat het soms wat kunstig wordt, oogt het wel een stuk natuurlijker. Ik ben alleen benieuwd hoe dit zich gaat uiten bij minder goede spelers, die geen trukendoos in hun achterzak hebben zitten.

Ook de manier van passen wordt volledig bepaald door jouw positie, afstand die moet worden overbrugd, de locatie van de andere speler en de hardheid van de pass. Het gevolg is dat zowel de beweging van de speler, als hoe de bal over het veld rolt (met een curve of als een streep over het veld) een stuk natuurlijker aanvoelt. Het is niet iets volledig nieuws, maar de bal rolt nu gewoon lekkerder dan ooit.


Om je verder meer controle te geven over je spelers, zweven er nu, tijdens het verdedigen, grijze pijltjes boven spelers. Weet je nog die rode en blauwe pijltjes die aangeven welke speler je bestuurt? De grijze pijltjes geven juist aan welke speler je onder je controller krijgt wanneer je van speler wisselt. Het was in het begin wel wat verwarrend, want in je ooghoek lijkt grijs erg op blauw (of dat lag aan mijn gebrek aan scherpte), maar ik denk dat het een goede toevoeging is om inzichtelijker te hebben of je de juiste speler krijgt zodra je van speler wisselt. Zo kun je met de linker stick alsnog wisselen naar een andere speler, voor je daadwerkelijk wisselt.

Het natuurlijke gedrag van de spelers is ook verder verbeterd in de duels om de bal, in de vorm van de 50/50 encounter. Voorheen, als er twee spelers op een bal afstormden, gaf de speler die te laat was op en rende erlangs. Nu zullen beide spelers om de bal blijven vechten. Dit was een veelgevraagde toevoeging vanuit de community, welke nu dus is geïntegreerd.


Trukendoos

Nieuw is ook de Flick em up Ball beweging, zoals ik hem bij deze maar noem. Wanneer je de rechter stick indrukt, zullen betere spelers de bal een stuit meegeven. Vervolgens kun je de bal volleyen of crossen naar een medespeler. Ook kun je het gebruiken om de keeper te omspelen. Het is een leuk concept, al moet ik zeggen dat ik dit nou niet echt vaak zie in een echte wedstrijd; terwijl deze truc erg makkelijk gaat zijn om uit te voeren. Hopelijk wordt het geen basis voor rare goals vanaf de middenlijn. 

Time je schoten goed met Timed Finishing
Tot slot zul je secuurder om moeten gaan met je finishing. FIFA 19 introduceert namelijk de Timed Finishing, waarbij het zaak is om niet op de B-knop te blijven rammen wanneer je een bal het 16-metergebied inslingert. In plaats daarvan moet je éénmaal op B drukken om je schot voor te bereiden, en nogmaals wanneer de bal bij je speler aankomt. Doe je dit goed, dan is je schot superscherp. Ben je te vroeg of te laat, dan zal je schot minder effectief zijn. Ook met een zwak schot kun je overigens nog zeker scoren, de kans is alleen minder groot. Voor mij persoonlijk een probleem, aangezien ik iemand ben die blijft drukken tot het schot is geleverd. De kans is dan ook groot dat het verschil tussen de competitieve en beginnende speler hierdoor groter wordt, maar ik denk wel dat het mogelijkheden biedt om inderdaad meer controle te krijgen over de nauwkeurigheid van je schoten.

 


Het speelt allemaal lekkerder dan FIFA 18
Na het spelen van diverse potjes en het testen van alle nieuwe mogelijkheden ben ik zeker enthousiast geworden. Grafisch is het allemaal vergelijkbaar met voorgaande delen – dat is wel een beetje een kleine jaarlijkse teleurstelling – maar qua speelstijl heb je nu meer mogelijkheden dan ooit. FIFA 19 pakt dan ook de solide basis van voorgaande delen en duikt hiermee verder de diepte in.

Duidelijk is in ieder geval, dat FIFA 19 gewoon heel lekker speelt. De bal rolde echt fijner dan voorheen en waar ik in FIFA 18 soms het gevoel aan schotkracht wat miste door een muur aan verdedigers, had ik dat hier helemaal niet. Daarnaast merkte ik meer dan ooit tevoren het verschil qua speelstijlen tussen de verschillende teams. Natuurlijk zag je dit al per individuele spelers in de vorm van High en Low Attack/Defense Rate, maar nu voel je ook zowaar de teamgeest van elk specifiek team naar boven komen.


Tot Slot
EA Sports heeft dit jaar, met de verwelkoming van de Champions League, een gemakkelijk jaar op het gebied van vernieuwing. Maar in FIFA 19 staat ook zeker verdieping centraal. Kleine, doch belangrijke innovaties vertalen zich naar verdieping van de gameplay en het meer controle bieden over jouw eigen manier van spelen. Hierdoor kun je er eindelijk voor zorgen dat je spelers doen, wat jij wilt dat ze doen. Met name het aan kunnen passen van de formaties en het gedrag per aanvalstactiek is werkelijk top.

Daarbij denk ik dat de uitgebreide micro-management opties vooral op het competitieve veld effect gaan hebben op de verschillende speelstijlen die hier ten tonele verschijnen. Terwijl de beginnende speler voornamelijk zal kunnen genieten van het natuurlijkere spel dat wordt tentoongespreid en van het feit dat de Champions League eindelijk speelbaar is. Of het genoeg is, is de vraag, maar die vraag beantwoorden we in deel 2, deze zal verschijnen op 4 augustus.  Dan doen we meer uit de doeken over alle vernieuwingen in FUT en krijg je meer te horen over de nieuwe Kickoff die stuk uitgebreider gaat zijn als voorheen!

Geplaatst door Yorn Soeteman op 24-07-2018
Aantal keer bekeken: 4156

Laatste reacties

avatar van Crazyottoman
Crazyottoman ( 123 ) 24-07-2018 17:31
Kan niet wachten!!
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 24-07-2018 17:33
ik ook niet. champions league!
avatar van Gunghir
Gunghir ( 4990   16) 24-07-2018 17:55
YES
Y E S
E
E
S
avatar van Vanlok
Vanlok ( 88 ) 24-07-2018 22:38
Qua sfeer waren de CL en EL echt perfect uitgebeeld in PES 18, ben benieuwd wat fifa ermee gaat doen.
Voor mij maakt het eigenlijk niks uit, het word pro of niks.
avatar van SR8
SR8 ( 3635   2) 25-07-2018 09:30
In plaats van dat ze schieten gewoon handmatiger maken, maken ze er een mini-game van. *zucht*
avatar van Nickachu
Nickachu ( 1026 ) 25-07-2018 09:40
Ik haal FIFA al sinds 2009 bij de release, en PES een paar maanden later. PES vind ik steeds leuker worden, terwijl FIFA mij minder begint te boeien. Dit jaar had ik gedacht om het om te wisselen, en FIFA dus pas over een paar maanden te kopen.
Echter heeft FIFA nu CL en EL rechten overgenomen van PES, en de verbeteringen die hierboven beschreven staan, klinken aantrekkelijk.
Ik wacht de demo's maar weer af...
avatar van Harrypatat
Harrypatat ( 65 ) 25-07-2018 16:22
Quote:
Ik haal FIFA al sinds 2009 bij de release, en PES een paar maanden later. PES vind ik steeds leuker worden, terwijl FIFA mij minder begint te boeien. Dit jaar had ik gedacht om het om te wisselen, en FIFA dus pas over een paar maanden te kopen.
Echter heeft FIFA nu CL en EL rechten overgenomen van PES, en de verbeteringen die hierboven beschreven staan, klinken aantrekkelijk.
Ik wacht de demo's maar weer af...

Ik heb een soortgelijk verhaal als jij...
Dit jaar komt PES bijna een maand eerder uit, en de demo kunnen we begin augustus al mee aan de slag! Ik weet in ieder geval zeker dat ik niet kan wachten om PES 2019 aan te schaffen, toch haal ik beide op release direct, maar dat heeft meer ermee te maken dat na vele jaren mijn clubbie Fortuna Sittard weer eens in een voetbalgame zit
avatar van Mauzzahr
Mauzzahr ( 1362 ) 25-07-2018 20:17
Ik ben benieuwd... of de switch versie nu zelfde zal zijn of wederom achter zal lopen? Al deze nieuwtjes, gelden die nou ook voor switch of niet?
avatar van SR8
SR8 ( 3635   2) 25-07-2018 20:25
De Switch versie draait niet op de Frostbite engine, dus ga er maar van uit dat het weer anders is.