Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Call of Duty: Modern Warfare III (XboxSeriesX)
50 100 1

Review Call of Duty: Modern Warfare III (XboxSeriesX)

Toen de nieuwste Activision-telg Call of Duty: Modern Warfare III (MW3) in mijn digitale brievenbus belandde, had ik mijn “loadout” al gekozen: een controller en een flinke portie enthousiasme. Het was namelijk alweer even geleden dat ik een meeslepende Call of Duty-campagne, knallende multiplayer en Zombies-modus speelde; met uitzondering van gratis multiplayer en Zombies weekenden tussen de potjes Warzone door. Nu, een dikke anderhalve week later, schrijf ik deze review met een behoorlijk hol gevoel. Deze game voelt gemaakt als DLC bij Modern Warfare 2 (MW2), terwijl het in de schrappen ligt als volwaardige game. Geld moet rollen zal Activision gedacht hebben.


Geruchten omtrent MW3 waren er al een tijdje. Ontwikkelaar Sledgehammer moest in zo’n 16 maanden een complete game uit de grond stampen, waarbij sommige werknemers maandenlang dachten dat ze eigenlijk met DLC voor MW2 bezig waren. En dat merk je in alles. Van de – overigens echt wel toffe – weinig vernieuwende multiplayer, de op Warzone DMC geïnspireerde Zombies-modus tot de grotendeels tegenvallende singleplayer-campagne. En dan heb ik het nog niet eens over de dubieuze foutmelding die sommige gamers kregen, waarin doodleuk werd gemeld dat de MW2 disc nodig was om verder te gaan.

Singleplayer spektakelstuk
De Call of Duty-games staan over het algemeen garant voor een prima singleplayer-ervaring, meestal als voorproefje voor de vele uren in de multiplayer die zullen volgen. Een aardige verhaallijn, veel actie, toffe tussenfilmpjes en vaak een flink aantal memorabele momenten zijn daarbij vaak de vaste elementen. In MW3 ontbreken helaas veel te veel van deze ingrediënten, op een handjevol meeslepende momenten na. Wat met name de ervaring opbreekt zijn de saaie Open Combat-missies, die deze editie hun intrede doen. Het idee is dat deze missies meer vrijheid bieden om de missie te laten slagen. Neem je een voertuig mee, besluip je de vijand, ga je via kabels van gebouw naar gebouw of vind je een andere manier om het vijandelijke gespuis uit te schakelen? Hierbij ga je van het ene subdoel naar het andere, terwijl je tussendoor lootboxen vindt en je een eigen uitrusting kunt kiezen. De realiteit is dat deze maps gewoon veel minder leuk zijn, boordevol vijanden die je meestal een voor een uitschakelt om zo de vele golven tegenstanders de baas te blijven.


Deze missies doen me eerlijk gezegd meer denken aan de Terrorist Hunt-modus van de oude Rainbow Six-games of aan een soort Tutorial in aanloop naar het echte werk. Feit is echter dat deze Open Combat-missies meer dan de helft van de campagne beslaan. Het zorgt ervoor dat je op geen enkel moment echt in het verhaal gezogen wordt, een verhaal dat in potentie echt wel tof had kunnen zijn wanneer je bedenkt dat de Russische slechterik Makarov de grote vijand in de game is. Uiteindelijk kunnen misschien twee tot drie missies echt tippen aan de kwaliteit die we normaal gesproken van een Call of Duty-singleplayer mogen verwachten. En dat is gewoon veel te weinig, net als de duur van de totale ervaring. In een uurtje of 5 à 6 ben je er wel doorheen en kijk je met een verbazende, lege blik naar de eindcredits. Een dikke onvoldoende voor een game die je voor meer dan 60 euro moet aanschaffen.


Multiplayer Nostalgie
Natuurlijk speel je MW3 ook niet uitsluitend voor de singleplayer-modus. Je zult uiteindelijk de meeste uren besteden aan de verschillende online gamemodi die ook dit keer weer aanwezig zijn. Dit doe je op 16 opgepoetste maps – o.a. Rust, Terminal, Afghan en Skidrow – die rechtstreeks uit het zeer geliefde Modern Warfare 2 (2009) komen. In klassieke 6 tegen 6 potjes knal je al snel op heerlijk nostalgische wijze in het rond. De gameplay is voor het grootste gedeelte identiek aan MW2 (2022), met wat kleine aanpassingen. Zo is de slide cancel terug van weggeweest en ga je sneller over objecten zoals muren heen, waarmee de snelheid van de gameplay iets verhoogd is. Daarnaast zijn de rode stipjes  – die opkleuren wanneer iemand zijn wapen afvuurt – terug op de minimap en is de time to kill (hoe lang het duurt voordat je een tegenstander dood) verlengd. Met bekende modi als o.a. Team Deathmatch, Domination, Hardpoint, Free For All en Search and Destroy en het nieuwe Cutthroat (3 tegen 3 tegen 3) en de teruggekeerde modus War (al is dit vooralsnog maar op 1 map) is er ook genoeg variatie. Het voelt allemaal prima, maar ook heel veilig en weinig vernieuwend.

Het is goed om te weten dat je jouw wapens en voortgang vanuit MW2 gewoon simpelweg meeneemt naar MW3. Helaas is het nieuwe progressiesysteem om spullen vrij te spelen vervolgens juist onnodig ingewikkeld gemaakt. En dan gaat het niet eens om specifieke zaken die je pas later nodig hebt, maar om nuttige weapon attachments, equipment, perks en ga zo nog maar even door. Deze kun je vanaf level 25 via zogenaamde Armory Unlocks middels dagelijkse uitdagingen vrijspelen. Naast het feit dat dit ingewikkeld oogt, heb je aan het begin dus ook nog eens een zwaar nadeel tegenover spelers die al een hogere level hebben. Een erg vreemde keuze.


Zombies DMZ

Is er dan helemaal niets nieuw in MW3? Nou, toch wel. Want voor het eerst in een Modern Warfare-game is er een Zombies-modus aanwezig. Ook hier is de invloed van Warzone weer alom aanwezig, want je speelt eigenlijk een soort DMZ – doe missies, vind wapens en spullen, en ontsnap met een helikopter voordat de tijd voorbij is – maar dan met zombies. Enerzijds vind ik de open wereld-opzet op deze toekomstige Warzone-map best verfrissend en is het interessant dat je dit keer bijvoorbeeld ook samen kunt werken met andere teams. Anderzijds mis ik de spannende, claustrofobische opzet die de oude Zombies-maps hadden. Het zal een gevalletje van smaak zijn of je dit leuk vindt of juist niet. Ik hang er op dit moment nog een beetje tussenin. Een betere oplossing was wellicht de toevoeging van een extra klassiekere Zombies-map geweest.

Waar voor je geld?
Call of Duty: Modern Warfare III is een game met twee gezichten. Aan de ene kant biedt de game een bak aan nostalgie met de klassieke MW2-maps, waar veel fans van de serie zich urenlang mee kunnen vermaken. Ook wat betreft de iets snellere gameplay en de verschillende online modi is het gewoon prima. Tegelijkertijd voelt het nergens nieuw of opvallend anders dan de vorige games en het recyclen van deze MW2-maps kun je ook simpelweg als gemakzuchtig bestempelen. Daar verandert de nieuwe Zombies-modus, die net als de zeer matige singleplayer te veel een Warzone-vibe heeft, weinig aan. Dat deze game toch nog 2,5 budgies krijgt, komt vooral omdat de game in grote lijnen prima speelt en de multiplayer absoluut vermakelijk is. Maar dit had gewoon DLC moeten zijn van MW2, want om dit als volwaardige game uit te brengen valt gewoon niet te verkopen.


 

Frido van der Wal (ThaHobbit)

Filmprogrammeur bij een bioscoop, filmliefhebber, gamer en sportman in hart en nieren. Houdt zich als Neerlandicus vooral met de eindredactie bezig, maar voor een review op zijn tijd kun je hem ook wakker maken. Of een potje FIFA ...

Aantal keer bekeken: 4502 

Laagste 3 prijzen voor Call of Duty: Modern Warfare III (XboxSeriesX)

54.88 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Gameshop Twente 8
€  49.00€ 5.88   € 54.88
Bol.com 6.4
€  54.99€ 0.00   € 54.99
GameResource 10
€  63.95€ 0.00   € 63.95

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Lokiw
Lokiw ( 177 ) 23-11-2023 03:00
Multiplayer en zombies zijn toch leuk om te spelen

Het is veel van hetzelfde, maar dat weet je als je cod aanschaft.
Meeste kopen deze game ook puur alleen voor het lvlen van wapens voor in Warzone.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 892 ) 23-11-2023 06:38
Quote:
Multiplayer en zombies zijn toch leuk om te spelen

Het is veel van hetzelfde, maar dat weet je als je cod aanschaft.
Meeste kopen deze game ook puur alleen voor het lvlen van wapens voor in Warzone.
Gepost door: Lokiw op 23-11-2023 03:00

Zie hier de staat van gaming in 2023. Stront uitbrengen en toch zijn er kopers
avatar van Miesie
Miesie ( 2352   2) 23-11-2023 07:58
Heerlijke game dit. De single player speelde ik toch al nooit, evenals Warzone. Ik geniet met volle teugen van de nostalgie van de maps van het oude mw2. Dat alleen is mij die 80 euro die ik ervoor betaald heb serieus waard. Voor mij eindelijk weer een cod met echt goede mp maps
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 414 ) 23-11-2023 08:58
MW3 bewijst mij maar weer hoeveel mensen er zijn die zich niet lijken te beseffen hoe hard ze genaaid worden door de game industrie. Zelfde geldt voor de mensen die fifa elk jaar kopen voor een season update en zogenaamd betere passing en meer bewegingsvrijheid.

Ik heb hier enige tijd zelfs aan meegedaan ook... Totdat ik 'wakker' werd. Zolang de nieuwe generatie gamers deze sh*t blijft accepteren, blijft de game industrie bakken geld verdienen aan dit soort praktijken.

Ik doe in iedergeval niet meer mee.
avatar van Ktugach
Ktugach ( 21081   493) 23-11-2023 09:18
Rol: Administrator
Elk jaar hetzelfde , als mensen nou blij worden van elk jaar een nieuwe versie/upgrade en met veel plezier weer 50+ uur spelen voor 60 euro, prima toch? Als het niets voor je is, ook prima, dan koop je wat anders
avatar van Swift
Swift ( 12177   15) 23-11-2023 09:24
Je zegt" is er dan helemaal niets nieuw" , ja dmz. Maar in de alinea ervoor zeg je dat je de nieuwe manier van campaign niks vindt. (" De saaie combat missies doen hun intrede) beetje scheef wat je zegt.

Wat betreft het nieuwe unlock systeem, je kan na lvl 25 kiezen wat je wilt unlocken. Dus niet meer tot lvl 55 grinden voor Ghost of silent footsteps of je favoriete wapens. Je kiest wat je wilt unlocken. Zeer grote + voor volgens mij iedereen. Niks ingewikkelds aan, tenzij je amper cod speelt. Gelukkig wordt alles goed uitgelegd.En je hebt meer mogelijkheden om dingen te unlocken door die challenges ipv een bullshit wapen te levelen (sommige vinden dat weer leuk) en ze hebben het hele perksysteem aangepast. Genoeg vernieuwingen voor een shooter die al solide is. En gewoon boots on the ground. Die ttk vind ik alleen iets minder, maar dat is smaak denk ik.

Verder is het hekel punt bij cod en fifa, ja het is altijd weer hetzelfde...

Nou hebben ze twee dingen helemaal anders aangepakt en ik moet zeggen de campaign is inderdaad echt te klein, en ze hadden best een co op mode mogen maken. De wave missies is eigenlijk niks mis mee en de vrijheid vind ik wel fijn.
Maar:

Dmz
Ze hebben geprobeerd om zombies "sneller" te maken en toegankelijker voor nieuwe mensen. Dit is ze met dit format echt goed gelukt. Waar je eerst moest steken tot wave 9 voor doekoes, kan je nu dus perks en schematics extracten waardoor je de volgende run meteen fully kitted bent. Bij bepaalde missie, defend de base of escort die rijdende beam wagen komt er zeker dat claustrofobische van Bo terug, in tier 3 en soms tiern2 zones al helemaal als je in een gebouw aan het looten bent. Trouwens ook het exfillen tot eergisteren was behoorlijk hectisch, echt jammer dat ze dat generved hebben.

De klassieke zombies hebben hun eigen charme, maar deze zombiemode doet er zeker niet voor onder en is voor mij als hardcore Easter egg zombie speler toch leuk om te doen.
Overigens is dit dus de meest gespeelde zombiemodus ooit ofzo las ik. Dus ze hebben hier zeker iets heel goeds mee neergezet.

2,5 big vind ik wel heel streng, zeker voor een game die in 16maanden is gemaakt, waar eigenlijk het enige minpunt de campaign is.
avatar van Josplays
Josplays ( 3744   2) 23-11-2023 10:00
Ik vind een COD op z'n tijd wel leuk om te spelen, maar dan vooral voor campaign en andere modussen zoals zombies. Nu zou ik deze game ook best willen oppakken voor 20€, maar het grote probleem is gewoon de disc space die het in beslag neemt. 150GB voor een "kale" campaign en andere zombie modus vind ik een beetje veel. Dus een pass voor mij voor deze versie.
avatar van MoodyMarcus
MoodyMarcus ( 16   1) 23-11-2023 10:13
Deze CoD verdient een veel beter punt. CoD koop je niet echt voor de sp alleen. MW2 daarvan hadden ze al snel de mp verkloot.
Laat nu de mp weer verdomd lekker spelen en een beetje verdiepen in het unlock systeem en dan is het zeer begrijpelijk.
De rare outfits blijven maar als je daar mee kunt leven heb je een mo die super lekker speelt.
Voor de meeste draait het daarom bij CoD. Voor mij zeker 4 uit de 5 alleen voor de mp
.
En ja als ik weer zo kan genieten van CoD mp dan wil ik daar wel €60 voor betalen. Inmiddels op marktplaats al voor minder te scoren
avatar van Youngneal
Youngneal ( 795 ) 23-11-2023 11:17
Quote:
Deze CoD verdient een veel beter punt. CoD koop je niet echt voor de sp alleen. MW2 daarvan hadden ze al snel de mp verkloot.
Laat nu de mp weer verdomd lekker spelen en een beetje verdiepen in het unlock systeem en dan is het zeer begrijpelijk.
De rare outfits blijven maar als je daar mee kunt leven heb je een mo die super lekker speelt.
Voor de meeste draait het daarom bij CoD. Voor mij zeker 4 uit de 5 alleen voor de mp
.
En ja als ik weer zo kan genieten van CoD mp dan wil ik daar wel €60 voor betalen. Inmiddels op marktplaats al voor minder te scoren
Gepost door: MoodyMarcus op 23-11-2023 10:13
Mee eens,
Toen ik MW2 kocht was het vooral tegen heug en meug wapens levelen in de MP om te gebruiken in Warzone. Nu heb ik voor het eerst in lange tijd weer zin om een paar potjes MP te spelen met vrienden.
Maps zijn geweldig en allemaal op een mooie manier remastered. Sledgehammer games heeft het beste gedaan met de (hele beperkte) tijd die ze hebben gekregen. Dit uit zich in hergebruikte assets in vooral de singeplayer. Ze hebben vooral hun tijd gestoken in dingen die belangrijk zijn.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 892 ) 23-11-2023 14:01
Quote:
Elk jaar hetzelfde , als mensen nou blij worden van elk jaar een nieuwe versie/upgrade en met veel plezier weer 50+ uur spelen voor 60 euro, prima toch? Als het niets voor je is, ook prima, dan koop je wat anders
Gepost door: ktugach op 23-11-2023 09:18

Wat je hierin vergeet is dat dit ten koste gaat van beter uitgewerke, inspiratievolle uitgaves. Games maken maar er geen moeite voor doen.
avatar van Swift
Swift ( 12177   15) 23-11-2023 14:11
Commentaar op een admin!! Instant ban!!!
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 9165   14) 23-11-2023 22:54
Quote:
Elk jaar hetzelfde , als mensen nou blij worden van elk jaar een nieuwe versie/upgrade en met veel plezier weer 50+ uur spelen voor 60 euro, prima toch? Als het niets voor je is, ook prima, dan koop je wat anders
Gepost door: ktugach op 23-11-2023 09:18

En daar is ook niks mis mee maar het mag wel duidelijk zijn wat je koopt en reviewers mogen of moeten zelfs kritisch zijn op dit soort praktijken.
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 795 ) 25-11-2023 17:39
Ik kan er niet aan wennen dat er voor de ps5 games inmiddels 70 euro wordt gevraagd. Was vandaag in de mediamarkt en dan kijk ik echt mijn ogen uit naar de prijzen. Waar zijn de goede oude dagen dat ze voor 35 euro op blackfriday aangeboden werden. Ik word oud denk ik.
avatar van MisAnTroop
MisAnTroop ( 4757   2) 26-11-2023 16:10
Quote:
[..]


Zie hier de staat van gaming in 2023. Stront uitbrengen en toch zijn er kopers
Gepost door: Jellsyboy op 23-11-2023 06:38
Ik snap dit soort comments nou niet. Stront? Is het nou zo erg als mensen ergens plezier aan beleven? Het leven is al kut genoeg, dag in dag uit. Mogen we dan even genieten van dingen als dit??

Quote:
[..]


En daar is ook niks mis mee maar het mag wel duidelijk zijn wat je koopt en reviewers mogen of moeten zelfs kritisch zijn op dit soort praktijken.
Gepost door: Bigds9fan op 23-11-2023 22:54
Ik denk dat de mensen onderhand wel weten wat ze in huis halen als ze dit spel kopen. Het is alleen voor sommigen moeilijk voor te stellen dat anderen er wel pkezier aan beleven...Zo jammer..