Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Destiny: The Taken King - Legendary Edition (PS4)
85 100 1

Review Destiny: The Taken King - Legendary Edition (PS4)

Ruim een jaar geleden belandde Destiny in de schappen. Het meest ambitieuze project ooit kostte ruim 500 miljoen om te ontwikkelen en te promoten. Hoewel we nu dus in ‘year two’ zijn beland wordt pijnlijk duidelijk dat het gehele eerste jaar nog in het teken stond van ontwikkeling en verbetering. Met de nieuwste uitbreiding, The Taken King en de bijbehorende Destiny 2.0-update, wordt het roer immers helemaal omgegooid.

Destiny is een typisch geval van ‘love it, or hate it’. In mijn geval is het eerste van toepassing. Sinds de release vorig jaar ben ik namelijk vaak genoeg in de Tower te bekennen. Toch was de release niet geheel vlekkeloos. De meest bekende klachten deden namelijk veel spelers de das om. Zo zou Destiny een korte ervaring zijn, met een handje vol missies die vervolgens keer op keer herhaald werden. Ook de eerste twee uitbreidingen, die veel fouten herstelde, bracht geen verandering in deze gedachtegang.



Update 2.0
Voorafgaand aan TTK werd update 2.0 uitgerold, wat vele positieve veranderingen met zich mee bracht. Het is sindsdien mogelijk om van meerdere quests tegelijk de voortgang te volgen en bovendien kunnen quests worden ingeleverd zonder daarvoor eerst naar de Tower te moeten afreizen. Geen onnodige reisjes naar de Tower meer dus, en slechts twee knopjes verwijderd van je beloning. En dan hebben we nog de beste aanpassing: de emotieloze Dinklebot is vervangen door Nolan North. Alle bestaande Ghostdialogen zijn opnieuw ingesproken en dit keer met een stuk meer emotie (voor zover robots emoties tonen). Nolan North heeft prima werk geleverd gezien de dialogen een stuk boeiender zijn om naar te luisteren. Kortom: update 2.0 vormt in vele opzichten de bouwstenen voor TTK.

Verbeterd verhaal
En op deze bouwstenen bouwt Bungie vrolijk verder. Eindelijk krijgt men een verhaal dat te volgen is én de achtergrond van Destiny uitdiept. Dit verhaal is grotendeels te volgen op nieuwe plaatsen, zoals de Dreadnaught. Dit is het immense ruimteschip van Oryx dat zo belachelijk groot is dat het de ringen van Saturnus doorboord heeft. En dat is goed te zien in de strakke cinematische filmpjes die zijn toegevoegd. Ook de missies doen er eindelijk toe Waar voorheen vaag duidelijk werd – of helemaal niet – waar je nou eigenlijk mee bezig was, wordt nu duidelijk gepraat en uitgelegd wat er gaande is.

Na een middag van zes uur spelen was ondergetekende helaas al klaar met het hoofdverhaal, want wat mij betreft had het op deze manier wel wat langer mogen duren, maar helaas. Dit betekent echter niet dat je na zo’n zes uurtjes meteen klaar bent met het verhaal, want The Taken King bevat nog tal van zijmissies die niet mis zijn. Ook deze zijmissies zijn in zekere zin voorzien van een verhaallijn en voelen dan ook zeker niet aan als ‘slechts’ opvulling.

Wanneer je voor het eerst voet zet op dit bang makende schip wordt de grootte al snel duidelijk. Van de campaignmissies tot een van de vele quests of zijmissies, tot machtige champions en The Court of Oryx. De Dreagnaught biedt zoveel meer dan we gewend zijn van een planeet. 
Dat de Dreadnaught meer biedt dan de gebruikelijke vuurgevechten tussen het Caballeger of het Hivegedrang wordt snel duidelijk. De zogeheten Taken vormen de nieuwe bedreiging. Deze door de duisternis gevormde buitenaarders worden gestuurd door Oryx. De Taken zijn eigenlijk niets meer dan kopieën van de bestaande vijanden, maar dan in een darkness-sausje. Toch hebben ze iets extra’s: zo kan een Taken Vandal een beschermd schild om zich heen plaatsen, kunnen Captains een verblindende bol afvuren en Psions kunnen zich in razend tempo vermenigvuldigen. Nieuwe elementen dus die ervoor zorgen dat je als speler wat tactischer moet spelen.

Court of Oryx
Dat er veel te beleven valt op de Dreadnaught blijkt wel uit het feit dat er een heuse arena is op deze planeet. The Court of Oryx staat midden op het vlaggenschip van Oryx en kan worden geactiveerd door middel van runes die vijandig gespuis zo nu en dan laat vallen. The Court of Oryx kan op drie niveaus worden geactiveerd waarbij de zeldzaamheid van de rune doorslaggevend is. Vervolgens komt het aan op een ouderwetse boss battle waarbij sterke loot te vinden is. Zelf ben ik nog altijd vaak te vinden in deze arena. Niet alleen is het een toffe bezigheid om met vrienden te doen, de beloning is in de meeste gevallen ook groot waardoor eindeloos grinden niet meer nodig is. Daarnaast zijn enkele quests gebaseerd op The Court of Oryx waardoor je vroeg of laat toch richting deze uitdagende arena wordt geduwd.



Lightwaarde mechaniek.
En die uitdagende arena komt goed van pas als je bezig bent met het bereiken van het hoogst haalbare level. Zoals bij iedere uitbreiding is ook dit keer het maximum level opgeschroefd. Level 40 is nu het hoogst haalbare level, maar dat zegt eigenlijk niets meer. Wat wel wat zegt over de sterkte van je personage is je Light Level. Dit level is de totale Lightwaarde van al je uitrusting. Afgelopen week heb ik Lightwaarde 292 bereikt terwijl ik toch al flink wat uren bezig bent. In eerste instantie maak je snel vooruitgang, maar naarmate je tegen de 280-290 komt komt de factor geluk erbij kijken.

Infusen
Dat het hele levelsysteem nieuwe impulsen heeft gekregen komt goed naar voren nu het mogelijk is om je uitrusting te infusen. Infusen is niets meer dan het verbeteren van je bestaande uitrusting. Je wapen of harnas kan worden verbeterd met een ander stuk uitrusting met een hogere Light-waarde. Deze mechaniek zal even wennen zijn, maar zorgt er vooral in het begin voor dat je Lightwaarde met sprongen vooruit gaat. Wel moet erbij worden gezegd dat uitrusting uit hetzelfde jaar moet komen. Wapens uit het eerste jaar, inclusief alle exotics, zullen dus nooit sterker worden dan de wapens die vandaag de dag te vinden zijn. Laten we wel hopen dat ontwikkelaar Bungie zich eindelijk vasthoudt aan een mechaniek en niet over een halfjaar weer wat anders verzint.

Eindelijk nieuwe subklassen
Met The Taken King introduceert Bungie dan eindelijk de lang verwachte subklassen. Het is goed te zien dat Bungie de tijd heeft genomen, want de subklassen zijn goed doordacht en goed in balans. Wie zich uit de voeten maakt met de Warlock kan met behulp van de weergoden vijanden onder spanning zetten en zo hele kettingreacties veroorzaken. De Titan en Hunter zijn geen uitzondering op de regel en ook zij genieten van een nieuwe subklasse. Zo heeft de Titan nu een Solarsubklasse waarmee hij of zij met behulp van een vlammende hamer stevig kan huishouden. En kan de Hunter dan eindelijk een ondersteunende rol vervullen door middel van de boog die wordt meegeleverd in de Nightstalkersubklasse. Al met al een welkome toevoeging, want zeker met het oog op de King’s Fall Raid zijn nieuwe combinaties, tactieken en mogelijkheden geen overbodige luxe.



King’s Fall Raid
Als kers op de taart dus de King’s Fall Raid Zoals de naam van de Raid al doet vermoeden wordt er voor eens en altijd afgerekend met The Taken King, oftewel Oryx. Net als de voorgaande Raids is het weer op hoog niveau puzzelen geblazen. Zo zal er weer slim omgegaan moeten worden met relics, komen er nog meer boss battles én is de King’s Fall Raid groter dan wij gewend zijn. Het is mij dan ook nog niet gelukt om de eindstreep te behalen, maar ik weet zeker dat dit een dezer dagen zal gebeuren. Het is een kwestie van tijd of ik zal met mijn vertrouwde fireteam Oryx stof laat happen. Hoe dan ook: Maak je borst er maar nat voor.

Crucible & Weekly: pijnlijke klantenbinding
Vanzelfsprekend is ook de Crucible meegenomen in de metamorfose. Met drie nieuwe spelmodes en zeven gloednieuwe maps zit er nu voor ieder wel wat tussen. De Rift mode waarin je het 6v6 mag opnemen tegen elkaar is snel, en vooral tactisch. Terwijl Mayhem juist weer alles behalve tactisch is. Hier zijn namelijk alle cooldowns van specials aanzienlijk verlaagd waardoor het een grote gekkenhuis is.

Een pijnlijk zicht is hoe Bungie omgaat met reeds betaalde content. Spelers die niet in het bezit zijn van de The Taken Kinguitbreiding hebben immers geen toegang tot de wekelijkse activiteiten. Deze activiteiten zoals de Weekly Nightfall en de Weekly Heroic Strike zijn derhalve alleen beschikbaar als TTK is aangeschafd. Dat is pijnlijk aangezien deze activiteiten juist de grootste kans bieden op de beste loot. Tel daarbij op dat vrijwel alle multiplayermodi gebruik maken van de nieuwe maps en je wordt als het ware gedwongen om TTK aan te schaffen.

Bungie herpakt zich met TTK
Met TTK herpakt Bungie zich van de eerder gemaakte fouten. Met het nieuwe Lightsysteem en de year two uitrusting moet men helemaal opnieuw beginnen. Iets dat Bungie ongetwijfeld zelf ook zou willen doen gezien de game ten opzichte van het eerste jaar aanzienlijk is veranderd. Gelukkig is dat laatste in positieve zin gebeurd en is Destiny in deze fase een betere game dan het ooit is geweest. Met een begrijpelijk verhaal, een enorme hoeveelheid aan content en de uiteindelijke King’s Fall Raid biedt deze uitbreiding in ieder geval genoeg content. Voor alle fans is deze uitbreiding zeker een must, en ook voor de iets kritischere spelers onder ons is dit het juiste moment om TTK (opnieuw) te proberen.

 

Deze review is geschreven door Daniël Verkerk.

 

Oordeel Destiny: The Taken King - Legendary Edition (PS4)

  • Graphics 90
  • Gameplay 85
  • Originality 80
  • Sound 80
  • Replay 90
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 7123 

Laagste 2 prijzen voor Destiny: The Taken King - Legendary Edition (PS4)

20.83 21.98 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Game-Outlet NL 9.0
€  18.88€ 1.95   € 20.83
Nedgame.nl 8.7
€  19.99€ 1.99   € 21.98

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Jethunt
Door Jethunt (1136 reacties) op 29-09-2015 00:09
( PM )
Goede review!
Zit echt te twijfelen of ik het ga kopen
avatar van Beakz
Door Beakz (351 reacties) op 29-09-2015 00:33
( PM )
Helaas heb ik de beta al gespeeld (zo noem ik de originele Destiny maar voor het gemak) en die kon me weinig boeien. De complete box die nu in de winkel ligt is zoals het had moeten zijn, maar nu heb ik geen zin meer om te gaan investeren (tijd/geld).

Voor mij was Destiny de grootste miskoop in tijden, maar helaas ook nog eens digitaal gekocht dus helaas niet de kans gekregen het spel ritueel te slachten. Destiny zoals het nu staat klinkt een stuk beter dus voor nieuwe spelers geloof ik wel dat het een goede aankoop kan zijn.
avatar van NitroNL
Door NitroNL (47 reacties) op 29-09-2015 08:08
( PM )
Ik koop het niet uit principe.. je krijgt alles (ALLES) voor 60 euro nieuw. Maar voor alleen de uitbreiding moet 40 euro neertellen. Dat is zo krom ( vertel daarom waarom) Waar is de tijd gebleven dat je bij een patch de extra content gratis kreeg. Sinds grijpgrage Activision zich ermee bemoeit.

Spel was 60 euro bij release 2x de DLC was 20 euro per stuk. en met de 40 euro derde uitbreiding zou je dus als trouwe Destiny speler 140 euro neergeteld hebben.
Heb je de Seasonpass gekocht.. dan was je 10 euro goedkoper uit.

DLC 1 en 2 was zo weinig waar voor je geld.
Het vel wordt over je neus getrokken. Dus de basegame en de DLC is 20 euro waard? na 1 jaar. Review is goed.. maar de prijs is echt om woedend over te worden.. hoe durven ze. 40 euro laten betalen wat de destiny spelers beloofd was bij release
avatar van RusTboy
Door RusTboy (871 reacties) op 29-09-2015 08:10
( PM )
Had bij de eerste release gekocht en vond toen echt een enorme miskoop. Veel te weinig content! Had ook links laten liggen totdat taken king kwam. Gelijk de destiny verkocht en taken king gehaald. De nieuwe spel zit veel meer content in en het leukste is om samen met je vrienden te spelen.
avatar van Youngneal
Door Youngneal (538 reacties) op 29-09-2015 08:24
( PM )
The Taken King heeft mij weer opnieuw erin getrokken en ik speel vrolijk elke dag en vermaak mij elk moment. Voorheen leek ik mijn tijd te verdoen met een psychopatisch ex-vriendinnetje als de originele Destiny, alsmaar wachten op een beloning maar uiteindelijk niks krijgen.
letterlijk elke nieuwe toevoeging komt het spel ten goede en ben erg benieuwd waar Bungie als volgende stap mee aan komt.
avatar van Kneusteun
Door Kneusteun (30 reacties) op 29-09-2015 08:30
( PM )
Ik ben er klaar mee dat je als day one speler zo hard genaaid wordt.
Jammer maar helaas, misschien dat de dlc een keer voor leuk prijsje voorbij komt.
avatar van Pug205GTi
Door Pug205GTi (4830 reacties) op 29-09-2015 08:48
( PM )
Mijn zwager had het spel day one gekocht en we hadden 3 uurtjes gespeeld. Het kon totaal niet boeien toen en hij heeft het meteen terug gebracht. Ergens dit jaar Destiny toch weer aangeschaft nu er ook DLC was en voor €45,- had ik de basegame en de 2 DLC. Zwager ook weer gekocht en een maat overgehaald om ook te kopen.

Samen was het echt geweldig spelen, vooral als je met mensen speelt is het spel opeens 10x leuker. Dat miste we uiteraard in het begin. Moet toegeven dat de content van de eerste 2 DLC inderdaad niet echt heel erg boeiend was maar goed je had wat meer te doen dan in de basegame en we vermaakten ons er behoorlijk mee, zeker met de PoE. Laatst wat raids zitten doen, ook al krijg je alle goede dingen niet meer, het was de eerste keer dat ik Crota's End heb gespeeld met wat mensen en verdomde leuk ook.

Zwager meteen de The Taken King gepre-orderd want hij zou dit zeker de komende tijd nog gaan spelen. Mijn maat wacht er nog even mee, die vind het te duur nog en ik speel lekker mee met mijn zwager met zijn DLC. We worden er echt helemaal ingetrokken. Vooral de quests zijn echt leuk om te doen.

Enige nadeel, wat ook genoemd wordt in de tekst, is dat je gedwongen wordt om The Taken King te kopen wil je echt weer kunnen genieten van het spel. Maat van mij die dus nog even wacht kan alleen oude content spelen wat ook sterk vermagerd is. Alleen nog PoE, oude raids en strikes uit de strike playlist van level 20. Meer is er niet te doen.

avatar van Ziberius
Door Ziberius (1870 reacties) op 29-09-2015 08:59
( PM )
Eindelijk het volledige product
avatar van Htbaa
Door Htbaa (9306 reacties) op 29-09-2015 09:06
( PM )
Ik vind de nieuwe Ghost stem dus juist slechter. Maar daar zal ik wel de enige in zijn :-).

Ik heb alleen de kale Destiny. Destijds voor een tientje bij de Media Markt gekocht. Heb nu bijna alle story missies gehad. Moet de eerste raid nog spelen en heb nog een ongespeelde strike.

Wat ik jammer vind is dat je nu dus geen legendary marks kunt verdienen als je TTK niet hebt. Maakt Crucible voor mij totaal niet meer interessant.

Ik speel de game eigenlijk alleen met een vriend. Alleen vind ik er niet zoveel aan. Hij is niet van plan TTK te halen, dus ik laat 't er ook maar bij.
avatar van Firebladex
Door Firebladex (287 reacties) op 29-09-2015 12:35
( PM )
Ik weiger dit spel te kopen. Ik heb ook de "beta" ('kale versie') gespeeld en ik vond het in het begin enorm leuk. Het had de juiste ingrediënten voor de perfecte game alleen er miste iets gewoon. Ik begreep niets van het verhaal en end-game was weinig aan.

Nu 2 mini-dlc en een grote DLC verder is het eindelijk de game die het bij de release had moeten zijn. Nou ik ga dus niet alle DLC's kopen en dit gedrag van activision/bungie tolereren. Ook al verlang ik zo nu en dan om het te spelen maar nee. Ik doe het niet.
avatar van Montalvo
Door Montalvo (2385 reacties) op 29-09-2015 12:53
( PM )
Quote:
Ik vind de nieuwe Ghost stem dus juist slechter. Maar daar zal ik wel de enige in zijn :-).

Ik heb alleen de kale Destiny. Destijds voor een tientje bij de Media Markt gekocht. Heb nu bijna alle story missies gehad. Moet de eerste raid nog spelen en heb nog een ongespeelde strike.

Wat ik jammer vind is dat je nu dus geen legendary marks kunt verdienen als je TTK niet hebt. Maakt Crucible voor mij totaal niet meer interessant.

Ik speel de game eigenlijk alleen met een vriend. Alleen vind ik er niet zoveel aan. Hij is niet van plan TTK te halen, dus ik laat 't er ook maar bij.


Nee hoor, hier ook Dinklebot > Nolanbot. Dinklidge kon er weinig aan doen dat de tekst af en toe zo plat als een pannenkoek was. Daarnaast was het hip om Dinklebot te haten, en tja, gemiddelde gamer = schaap. Echter qua enthousiasme zijn de year 1 ingesproken teksten er op achteruit gegaan. Beste voorbeeld is "We have woken the Hive".

Niet dat Nolan het erg slecht doet, er was simpelweg gewoon niet veel mis net Dinklidge.
avatar van Heart1982
Door Heart1982 (330 reacties) op 29-09-2015 13:42
( PM )

Een goede revieuw, ik ben ook na het eerste deel gestopt (voornamelijk omdat ik net voor de eerste uitbreiding eindelijk level 30 werd, kon ik v*rd*mm* daarna helemaal opnieuw beginnen met nieuwe gear, levellen, etc.. Dat was voor mij de druppel, dat en het gebrek aan content, de eindeloze grinden en repetetief karakter van de oude game.
Dat gezegd te hebben. Vrienden van me zijn weer begonnen en het is weer verslavend als vanouds, ik heb met plezier 55,- voor de nieuwe uitbreiding neergeteld en het spel en de strikes en raids zijn weer vermakelijk.

Ik kan het spel alleen maar aanraden

Nu Kings fall nog uitspelen (zit vast bij die kl*te dochters van Oryx), voor wie nog een gaatje overheeft in zn fireteam, PM me maar :)
avatar van Vault-Tec1986
Door Vault-Tec1986 (18 reacties) op 29-09-2015 16:21
( PM )
Fuck ben echt aan het twijfelen om de game weer te kopen. Ik lees en hoor eigenlijk alleen maar goede verhalen nu over Destiny met The Taken King en de nieuwe update. Vond het toen best leuk, maar het verhaal was totaal niet boeiend en daardoor heb ik het spel na het uitspelen weer verkocht. Ik hou wel juist van RPG dingetjes en je character uitbouwen. Alleen dat grinden kan soms kut zijn, maar ja dat deed ik eerlijk gezegd ook in de Borderlands games

Wat is jullie eerlijke mening? Is het echt goed en is het echt hoe Destiny moest zijn in het begin?
avatar van Heart1982
Door Heart1982 (330 reacties) op 29-09-2015 16:53
( PM )
Het voelt nu aan als een volledige game en door de sidequests blijf je wel even zoet.
avatar van Taken NL
Door Taken NL (260 reacties) op 29-09-2015 16:59
( PM )
Is dit gewoon de disk van Destiny 1.0 met een download voucher, of staat alle content gewoon op de fysieke schijf?
avatar van Tallon 4 NL
Door Tallon 4 NL (1269 reacties) op 29-09-2015 19:30
( PM )
Ik heb, als groot Bungie-fan, Destiny links laten liggen. Ik heb Destiny TTK vanwege de prima reviews toch aangeschaft en ik ben echt aangenaam verrast. De guns voelen geweldig de shooteractie voelt toch nog behoorlijk HALO ondanks ADS .... * kuch... HALO 5....kuch * en ik kan, als iemand die wegens tijdgebrek nog amper MP speelt, toch heel erg genieten van de game. Sfeer is ook top.

Kortom...al haal ik er als SP speler onvoldoende uit, ik geniet met volle teugen van de game.

@ Taken: Destiny Disc en content is DL
avatar van Taken NL
Door Taken NL (260 reacties) op 29-09-2015 19:37
( PM )
Quote:


@ Taken: Destiny Disc en content is DL


Beetje jammer, 70 euro betalen en een schijfje overhouden dat een tientje waard is op Marktplaats.
Had alle content op schijf gestaan zou ik de gok nog wel durven nemen, bevalt de game me niet dan verkoop ik de game voor 35/40 euro.
avatar van Spellevent
Door Spellevent (477 reacties) op 29-09-2015 19:59
( PM )
Ik sla een jaartje over denk ik. Des te meer content in year 3. Ik val in het kamp 'love it', maar vond year 1 echt zwaar onder de maat storywise.

Ik hoop niet dat ze nog eens een truuk gaan uithalen dat sommige content gaat verdwijnen, zodat je wel elk jaar moet bij blijven om alles te ervaren (hoewel ze dat nu al een beetje gedaan hebben).

Het heeft wel dezelfde verslavingsfactor als Diablo, maar inmiddels twijfel ik of dat bij de positieve of negatieve punten hoort (van beide spellen).
avatar van Ice-T
Door Ice-T (245 reacties) op 29-09-2015 20:08
( PM )
Story is nog steeds zwaar slecht en gelukkig is er de skip knop gekomen. Speel het best veel en er is zoveel content dat ik het de prijs waard vind. Ze hadden het ook destiny twee kunnen noemen en meer geld voor kunnen vragen.
avatar van Itachi Uchiha
Door Itachi Uchiha (754 reacties) op 29-09-2015 20:21
( PM )
Beta beta beta. Plz hou op mensen. Alleen al in year 1 heb ik meer dan 1000 uur zitten. Het spel is geweldig en blijft me maar boeien. Ik heb geen enkel spel in mn kast staan waar ik meer dan 100 uur in heb zitten. Tuurlijk kan het zo zijn dat het in stukken is geknipt, maar nog steeds is elke cent die ik erin heb gestopt meer dan waard. En TTK? Ja, met een woord; subliem!

Mooie review.
avatar van M Monster D
Door M Monster D (1378 reacties) op 02-10-2015 10:16
( PM )
Quote:
Beta beta beta. Plz hou op mensen. Alleen al in year 1 heb ik meer dan 1000 uur zitten. Het spel is geweldig en blijft me maar boeien. Ik heb geen enkel spel in mn kast staan waar ik meer dan 100 uur in heb zitten. Tuurlijk kan het zo zijn dat het in stukken is geknipt, maar nog steeds is elke cent die ik erin heb gestopt meer dan waard. En TTK? Ja, met een woord; subliem!

Mooie review.


can somebody give him a high five?!
avatar van PhysX
Door PhysX (1184 reacties) op 06-10-2015 19:45
( PM )
Ik heb al 90 a 100 euro uitgegeven aan Destiny plus DLC. Fuck die shit, over een paar weken stap ik gewoon lekker over op Halo 5. Ga niet nog meer zakken met geld naar Bungie brengen.