Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Digimon: Survive (Switch)
70 100 1

Review Digimon: Survive (Switch)

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik iedere zaterdagochtend voor de tv zat om een nieuwe aflevering te kijken van Digimon. Mijn tienjarige brein vond het digivolven (veranderen van vorm) van deze digitale wezens helemaal fantastisch. Hierdoor heb ik een zwak voor de Digimon-spellen, welke van wisselende kwaliteit zijn geweest in de loop der jaren. Een paar jaar geleden alweer werd een nieuw spel met Digimon aangekondigd, namelijk Digimon Survive. Deze titel zou een visual novel moeten combineren met turn-based RPG-gevechten. Hier werd ik wel enthousiast van, maar ik moest wel wat geduld hebben. En nu, bijna vier jaar later, kan ik eindelijk met het nieuwe Digimon-spel aan de slag. Is het een voltreffer, of heb ik vier jaar voor niets hoop gehouden? Je lees het hier.


Digimon Survive is voornamelijk een visual novel. Mocht je er dus niet van houden om veel tekst te lezen en naar statische afbeeldingen te kijken, dan zou ik dit spel gelijk links laten liggen. In het spel draait het om een groep vrienden die op kamp gaan tijdens hun vakantie. Dit verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Takuma, die veel gelijkenissen vertoont met Taichi (het hoofdpersonage uit de originele animatieserie). Om meer te weten te komen over de legendes van de zogenaamde kemonogami, oftewel beestgoden, moeten ze een tempel bezoeken.

De weg naar de tempel is in eerste instantie versperd door een ongeluk, maar na enige tijd bereiken ze toch de plaats van bestemming; althans een deel van de groep. Bij de tempel hangt een vreemde mist en plots horen ze wat geluiden vanuit de bosjes komen. Maar al snel komen ze erachter dat het de Digimon Koromon is. Deze kleine Digimon heeft gelukkig geen kwaad in de zin en wil vrienden worden met Takuma. Na een gevecht met een andere Digimon besluit Takuma dat ze de rest van de vrienden moeten vinden en dus moeten ze op zoek naar de anderen. Eén ding is echter inmiddels wel duidelijk: ze bevinden zich niet meer in de normale wereld ...


Zoals je mogelijk al vermoedt speelt Digimon Survive zich niet af in de Digital World, maar in een soort van alternatieve realiteit waarin Takuma zijn vrienden wil vinden. De aanwezigheid van de Digimon worden hierbij wel snel geaccepteerd. Het leidt uiteindelijk tot best een redelijk verhaal, vergelijkbaar met een thriller. Hier en daar is het wat voorspelbaar, maar dat doet geen afbreuk aan het geheel.

Tijdens het verhaal moet je keuzes maken. Deze keuzes zorgen ervoor dat je affiniteit met personages groter wordt. Dit is nodig, want mocht je affiniteit met een personage op een gegeven moment niet goed genoeg zijn dan kunnen ze doodgaan. Daarnaast zijn er ook keuzes die invloed hebben op welk einde van het verhaal je zult krijgen. Dit zien we natuurlijk wel vaker bij visual novels. Je kunt de game dus meerdere keren spelen om iedere keer een ander einde te krijgen. Bij een visual novel zijn voor mij persoonlijk de kwaliteit van de achtergronden en afwisseling erg belangrijk. Dit is bij Digimon Survive erg goed voor elkaar; er is voldoende variatie en je zult weinig korrelige beelden tegenkomen.


Je bent overigens niet alleen maar tekst aan het lezen en hebt soms ook de mogelijkheid om tussen verschillende locaties te wisselen om enerzijds meer informatie over de locatie te krijgen en anderzijds Takuma’s relatie met zijn vrienden te verbeteren. Tijdens deze sessies krijg je namelijk een bepaalde hoeveelheid punten die je moet verdelen over de vrienden van Takuma. Ieder gesprek kost een punt, waardoor je weloverwogen keuzes moet maken. Met name omdat je niet altijd voldoende punten hebt om iedereen te spreken. Daarnaast leiden sommige antwoorden tijdens een gesprek niet tot een verhoging van de affiniteit. Op de verschillende locaties kun je nog meer dan informatie krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld een telefoon gebruiken om te scannen en op zoek te gaan naar onregelmatigheden in de wereld, wat wordt weergegeven als een soort van digitale glitch of bug. Dit kan vervolgens weer voorwerpen opleveren om te gebruiken tijdens het vechten.

Op de momenten in Digimon Survive waar je de keuze hebt om de vrienden van Takuma beter te leren kennen, kun je ook gevechten doen om extra vaardigheidspunten en voorwerpen te verdienen. Op deze manier kun je je team met Digimon sterker maken om vervolgens de eindbazen te verslaan. In deze gevechten kun je ook nieuwe Digimon voor je team rekruteren. Dit gaat met een vergelijkbaar systeem als in de Persona-spellen. Je praat met de Digimon en hij/zij stelt vragen. Indien je de vragen goed beantwoordt, krijg je de mogelijkheid om hem/haar aan je team toe te voegen en als je ze fout beantwoordt gaat ‘ie er vandoor.

Het vechten zelf lijkt op het systeem dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld de Disgaea of Fire Emblem-serie. Je kiest een aantal Digimon om mee te vechten, welke zich via een raster voort kunnen bewegen over het slagveld en om de beurt een aanval kunnen uitvoeren. Dit systeem is niet heel uitgebreid of ingewikkeld, maar bevat wel een paar aanpassingen. Zo kun je het moment waarop je jouw Digimon laat digivolven uitkiezen. Hier worden ze natuurlijk sterker van en krijgen ze andere aanvallen, maar je moet er wel meer magie voor gebruiken. Dit is maar in beperkte mate beschikbaar, waardoor je soms goed na moet denken wanneer je dit gaat doen.

Als je beter bevriend bent geraakt met een personage, kunnen ze je tijdens het vechten extra hulp bieden. Zo krijg je weer meer HP of magie terug of zorgen ze ervoor dat je extra aanvalskracht krijgt. Ook kun je de Digimon voorwerpen geven om hun statistieken te beïnvloeden, als je ze bijvoorbeeld meer levenskracht, magie, etc. wilt geven.


Conclusie
Zoals ik eerder al benadrukte is Digimon Survive voornamelijk een visual novel. Het verhaal dat verteld wordt is interessant, voornamelijk doordat er is gekozen om het als een thriller te presenteren. Hierdoor krijgt de game een meer volwassen karakter, waarmee Digimon Survive minder kinderachtig is dan je op het eerste gezicht zult denken. De turn-based gevechten zijn prima voor de afwisseling, maar hiervoor zou ik deze titel niet halen. Dat doe je vooral als je van interessante visual novels houdt én Digimon leuk vindt. 

 

 

Pascal Jongsma (Catyrion)

Apotheker die natuurlijk games interessant vindt, maar daarnaast ook niet vies is van een bordspel of film.

Aantal keer bekeken: 4831 

Laagste 2 prijzen voor Digimon: Survive (Switch)

24.99 25.49 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 6.4
€  24.99€ 0.00   € 24.99
Nedgame.nl 9.6
€  22.00€ 3.49   € 25.49

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 16-08-2022 19:25
Gisteren toevallig aan begonnen. Blij dat ik de fysieke versie heb weten te bemachtigen voor de Switch. Van wat ik ervan gespeeld heb een leuke game tot nu toe.
avatar van Walkingtall
Walkingtall ( 383   8) 16-08-2022 19:58
Vorige week uitgespeeld.
Ik had in eerste instantie niet verwacht dat ik hem uiteindelijk zo leuk zou vinden.
Het enige wat mij tegenviel was de artstyle tijdens de combat gedeeltes, en de uitgerekte dialogen. Dat maakte de 40 uur die de game duurt toch net niet die top game.
avatar van Cheesychu90
Cheesychu90 ( 90 ) 17-08-2022 17:58
Enige minpunt is dat de fysieke versie niet de Guilmon DLC heeft. Hopelijk is deze nog los te kopen na de month 1...
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 17-08-2022 18:22
Quote:
Enige minpunt is dat de fysieke versie niet de Guilmon DLC heeft. Hopelijk is deze nog los te kopen na de month 1...
Gepost door: Cheesychu90 op 17-08-2022 17:58

Dit is wel een groot minpunt inderdaad. Beetje onzin ook als je het mij vraagt.
avatar van Monokuma
Monokuma ( 1846   9) 17-08-2022 20:34
Er zit niet eens een download code bij? Gierig!
avatar van Ronald1993
Ronald1993 ( 15 ) 18-08-2022 10:21
Helaas voor mij nog geen mogelijkheid om te spelen. Pre-order geplaatst bij GameResource en zit nog steeds te wachten tot hij binnen komt.
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 18-08-2022 10:58
Quote:
Er zit niet eens een download code bij? Gierig!
Gepost door: Monokuma op 17-08-2022 20:34

Inderdaad slaat nergens op. Hopelijk is Gallantmon nog op een andere manier te verkrijgen in de game.