Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Killzone 2 (PS3)
92 100 1

Review Killzone 2 (PS3)

Exit Templar, Welcome Sev!
Na onze avonturen op de thuisplaneet Vekta is het eindelijk gelukt. De Helghast zijn verdreven en teruggetrapt naar de planeet Helghan. Om extra zout in de open wonden te strooien, besluit de ISA achter de Helghast aan te gaan. Het doel is hierbij om Visari op te pakken, de leider van de Helghast, die in de indrukwekkende intro van Killzone 2 ruim aan het woord komt. Natuurlijk wordt de ISA op Helghan niet met open armen ontvangen en moet er een stevig potje gestreden worden.

Jij gaat als speler aan de slag met Sergeant Tomas Sevchenko en niet, zoals je misschien zou verwachten, met Templar. Deze heeft op basis van zijn behaalde resultaten in Killzone 1 en Killzone: Liberation promotie gekregen en hij is nu bevelhebber op een vliegdekschip van de ISA. Als je de eerste missie start, beland je meteen op een waar slagveld, waar je je een weg door moet banen. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Zo word je tijdens een missie bijna altijd wel bijgestaan door een of meerdere vaste teammaten, waaronder Rico, die je wellicht kent uit de andere games. Tijdens elke missie is het de bedoeling om een bepaalde opdracht uit te voeren. Indien dit succesvol gebeurt, volgt er een nieuwe opdracht, die vaak voortkomt uit de omstandigheden waarin je je bevindt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beschermen van een konvooi of het uitschakelen van een specifieke vijand.Spraakmakende besturing
Een aantal weken geleden kon je de demo van Killzone 2 van het Playstation Netwerk afhalen. Ik heb even getwijfeld of ik hem zou downloaden, want mijn ervaring met de eerste Killzone was niet al te best. Ik heb het origineel dus nooit voltooid omdat de besturing gewoonweg niet prettig aanvoelde op de manier dat het werkte. Later speelde ik echter Killzone: Liberation op de PSP en bij deze game was de besturing prima bevallen. Mijn eigen ervaring kent dus twee uiteenlopende zijden. En de vraag is dan ook, aan welke zijde Killzone 2 zich mag scharen.

Ik startte de demo op en begon in een level en was aangenaam verrast. Deze keer zat de besturing namelijk als gegoten bij mij en ik verzeker je dat dit bij volledige versie niet anders is. Mocht de standaardbesturing je niet liggen, dan zijn er vijf alternatieven voor handen om je eigen favoriet te kiezen. De meeste wapens in deze game zijn echter realistisch qua voorkomen en daarmee bestuurt de boel zwaarder dan Call of Duty, maar dat maakt de besturing niet slecht. Dat is gewoon een kwestie van wennen. Als je moet herladen, moet je in Killzone 2 eventjes verschuilen achter een muur of een object om vervolgens weer verder te knallen. Dus ik denk dat iedereen de game gemakkelijk op kan pikken, ondanks dat deze mensen wellicht een andere game gewend zijn. Noemenswaardig is overigens de toepassing van de SIXAXIS-controle, die in deze game eindelijk een nuttige functie heeft. Zo wordt het onder meer gebruikt om bommen te plaatsen.Om de graphics optimaal te beschrijven, kom ik gewoonweg superlatieven tekort. Ik wil daarom gewoon benadrukken dat Killzone 2 op dit moment één van de mooiste games is, die je op de PS3 kunt verkrijgen. Realistisch ogende explosies en omgevingen die tot in de puntjes verzorgd zijn. Natuurlijk kun hierbij een opmerking plaatsen over het donkere kleurgebruik en de vaak grauwe omgevingen, maar dat is nu eenmaal kenmerkend voor deze reeks en voor oorlog in het algemeen. Naast de graphics is ook geluidstechnisch alles in orde. Het is echt een game die je laat weten waarom het ook alweer zo fijn is dat je een 5.1 geluidsetje (of hoger) in huis gehaald hebt. Daarnaast klinken de wapens erg realistisch en hebben de personages stemmen meegekregen die je bij hen zou mogen verwachten.

Toch kan er niet alleen plaats zijn voor lof. Zo vond ik de missies uit de campaign erg lineair. Daarnaast is het verhaal niet al te bijzonder en kan ik me voorstellen dat de hele campaign voor sommigen net wat te kort duurt. Ik kan alleen maar zeggen, dat ik er ongeveer tien uur over gedaan heb en dat vond ik een prima lengte. Het zal best sneller kunnen, maar wellicht heb je dan voor een te lage moeilijkheidsgraad gekozen. Over de campaign mag echter één ding niet onvermeld blijven en dat is het feit dat het een enorm intense ervaring is. Continu loert het gevaar. De momenten dat je rust hebt duren nooit lang, want om de volgende hoek wacht een nieuwe lading Helghast, die zich niet gewillig naar de slachtbank laten leiden. Ze vallen aan, zoeken dekking, verlenen elkaar assistentie en bestoken jou met alles wat ze bij zich dragen. Denk je lekker veilig te zitten, dan valt er het volgende moment ineens een granaat achter je neer en moet je haast maken en een nieuwe schuilplaats zoeken.
Complimenten voor de AI wat dat betreft. Op de normale moeilijkheidsgraad heb je er al een hele kluif aan. En om nog even terug te komen op de intensiteit. De adrenaline stroomde op gegeven moment dusdanig door mijn aderen, dat ik verwachtte een hinderlaag binnen te lopen, terwijl in de tien minuten erna geen vijand te bekennen was. En toch voelde ik die spanning. Zeer waarschijnlijk door de ervaringen uit de levels daarvoor.It’s a Warzone out there!
Met de singleplayer is dus alles dik in orde, maar een beetje shooter heeft natuurlijk een stevige multiplayer nodig om het tot een topper te maken. Ik kan je verzekeren dat Killzone 2 ook op dit punt waar voor zijn geld biedt. De multiplayer van Killzone 2 heet Warzone. Als je de Warzone betreedt, dan kun je een mix gaan spelen van diverse speltypen, zoals Bodycount (Team Deathmatch), Search & Destroy, Capture & Hold, Search & Retrieve en Assasination. Uiteraard kun je bij het opzetten van je server ook gewoonweg voor één of meerdere speelwijzen kiezen, als je bijvoorbeeld ervan houdt alleen Search & Destroy en Bodycount te spelen. Persoonlijk vond ik de mix ideaal. Het ene moment moet je bodyguard spelen van één van je teammaten en het volgende moment moet je ergens op de map iets opblazen. Het maakt de gameplay gevarieerd en bovendien de keuze van personage erg relevant. Een hospik is bijvoorbeeld erg handig om het doelwit van de tegenstander een keer op te lappen, wanneer hij ernstig gewond raakt, terwijl de Engineer juist voor wat bescherming kan zorgen door turrets te plaatsen.

Met het online spelen kun je ervaringspunten verdienen. Behaal je een aantal punten, dan stijg je een rang. Per rang speel je vervolgens wapens en nieuwe specialiteiten vrij. Standaard heb je een soldaat tot je beschikking met relatief weinig kogels op zak. Dat verandert geluk al vrij snel, want met dertig punten klim je een rang. Daarnaast kun je met de specialiteiten ook nog lintjes verdienen en met acht behaalde lintjes verdien je een medaille.

Overigens is het verstandig om in squads samen te werken, zeker wanneer je een volle server (32 man) betreedt. Zo kan een persoon de bommen plaatsen, terwijl een ander rugdekking verleent. Zonder deze rugdekking is het namelijk een stuk lastiger. Voor een optimale samenwerking kun je overigens het beste meteen een headset in huis halen. Voor de mensen die vrezen online kanonnenvoer te zijn: je kan de mappen ook oefenen door een offline botmatch op te starten. Een gemis hierbij is dan alleen dat je niet met anderen kan spelen, maar alleen met bots. Tot voor kort waren deze bots ook online te bewonderen en ik vermoed dat ze wel weer terug zullen komen, maar dat het dan niet meer mogelijk is om lintjes te verdienen tegen deze bots. Deze bots zijn trouwens vernoemd naar werknemers van Guerrilla.

De multiplayer zit al met al erg goed in elkaar en is op het Playstation Netwerk een te duchten concurrent voor de Call of Duty games. Ik denk dat je je hier maanden mee kunt vermaken. Zeker ook als je ziet dat er ruime mogelijkheden zijn op het gebied van het opzetten van clans en het voeren van clanwars.Klapperrrrrrrrrrrrrrrr van de week!
Killzone 2 is de eerste echte klapper voor de PS3 dit jaar. Het enige wat je de game in feite kunt verwijten is dat de singleplayer lineair overkomt en dat de game niet bepaald uitblinkt qua originaliteit. Zeker ook gezien de opzet van de online multiplayer. Echter, de game is een ontzettend intense en geweldige ervaring, die gecombineerd wordt met oogstrelende graphics en een prachtig geluid. Petje af voor Guerrilla voor dit stuk Hollands glorie!

Deze game is gereviewed door ConAir

 

Oordeel Killzone 2 (PS3)

  • Graphics 95
  • Gameplay 90
  • Originality 70
  • Sound 95
  • Replay 95
  • Eindcijfer 92

Aantal keer bekeken: 18961 

Laagste 3 prijzen voor Killzone 2 (PS3)

12.40 37.22 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Lamar Games 10
€  8.95€ 3.45   € 12.40
Nedgame.nl 9.6
€  29.99€ 2.99   € 32.98
Bol.com Partner 8.5
€  37.22€ 0.00   € 37.22

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Robert®
Robert® ( 222 ) 02-03-2009 23:31
Leuke review, maar die game haal ik voorlopig niet. Ik heb altijd moeite om voor shooters de volle pond te betalen, omdat ze allemaal zo op elkaar lijken.
avatar van Arabyus
Arabyus ( 7143   2) 02-03-2009 23:51
Rol: Forum Moderator
Quote:
Leuke review, maar die game haal ik voorlopig niet. Ik heb altijd moeite om voor shooters de volle pond te betalen, omdat ze allemaal zo op elkaar lijken.

In mijn opzicht juist 1 van de games waar ik de volle pond voor zou betalen. en kben geen pro-shooter fan.
avatar van Stormhond
Stormhond ( 1048 ) 03-03-2009 02:42
Ik ben een 100% shooter fan, maar koop hem niet voor de volle pond, maar voor de halfvolle kijk shopto of blahdvd eens, voor 38 euro kan je hem spelen, en het is nog een goed spel ook

En er zitten genoeg originele dingen in deze shooter hoor (wat dat betreft vind ik die 70 iets aan de lage kant, ik had daar 80 gegeven)
avatar van UniX-Thanatos
UniX-Thanatos ( 219 ) 03-03-2009 09:30
Leuke review!
Heeft BG redactie al een clan gevormd? ;-)


avatar van GameLayD
GameLayD ( 698 ) 03-03-2009 10:18
Toffe review ConAir!
Maybe dat ik hem nog wel ga halen, al gebruik ik mijn PS3 een stuk minder dan de 360.
avatar van Sc0pe
Sc0pe ( 479 ) 03-03-2009 10:24
Heb geen PS3 en zou er ook geen PS3 speciaal voor kopen. Toch zou ik hem graag een keer spelen
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 38664   3) 03-03-2009 10:42
Rol: Forum Moderator
Op de een of andere manier kunnen mijn handen zich niet aanpassen aan de Playstation controller (dit heb ik al sinds de PS2).
Ik vrees daarom ook dat er nooit een PS3 hier in huis komt
Tenzij mn vader per se een blu-ray speler en full hd beamer wil kopen Dan wijs ik hem wel richting ps3
Desalwelteplus wil ik het spel wel een keer uitproberen!
avatar van HanzieWTF
HanzieWTF ( 377 ) 03-03-2009 11:26
Vind zelf de "aim mode/ zoom" er lastig... ik ben de COD4 aim mode gewend, en ik kan hier met moeite aan wennen, met name in de hitte vande strijd merk ik dat ik nog behoorlijke COD4 reflexen heb die ik niet makkelijk kwijt raak. Heb me dan ook voor genomen om alleen KZ2 te spelen en niet meer beide games... anders wordt ik nooit goed in de multiplayer bij KZ2. En daar wil ik ook meester worden net als bij COD!!

Vette review ouwe!!
avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 03-03-2009 11:32
Dank voor het commentaar allen!

@ UniX-Thanatos: Ik ben hard bezig om crew-members over te halen, eerst de game te kopen. Daarna zouden we het dan tegen jouw clan kunnen opnemen, maar ik vrees dat het er niet van komt, omdat dan niemand werkt aan BG en allemaal fulltime Killzone 2 zit te spelen.

@ GameLayD: Bij mij is het juist andersom. Ik speel meer op mijn PS3 dan mijn 360. Oh wacht, ik heb geen 360.

@ Skull_kid: Ik denk dat het kwestie van gewoonte is. Ik kan niet goed overweg met een Wii-mote controller en de eerste Xbox controllers, maar dat komt omdat omdat ik er nauwelijks op speel en speel dus al vele jaren met PS controllers.
avatar van LO_UTKA
LO_UTKA ( 461 ) 03-03-2009 11:41
@ HanzieWTF : Volledig mee eens, wtf moet ik nu 5 buttons gebruiken om dekking te zoeken, te richten en te schieten. Ook voor deze COD'er veel oefenen... gelukkig heb ik de demo.
avatar van Dswolfboy
Dswolfboy ( 57 ) 03-03-2009 13:02
LOL koop niet voor volle pond// ><

voor dit spel heb ik me ps3 gekocht

voor€402 killzone 2
ik heb dat pakket bestelt bij frs
avatar van Dswolfboy
Dswolfboy ( 57 ) 03-03-2009 13:04
Welke 5 buttons ik gebruik er maar een en een om te schieten :p aim is indruke waar je mee aimt je kunt zelf de button layout bepalen dus valt echt wel mee :p
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3256   5) 03-03-2009 16:39
Quote:
Vind zelf de "aim mode/ zoom" er lastig... ik ben de COD4 aim mode gewend, en ik kan hier met moeite aan wennen, met name in de hitte vande strijd merk ik dat ik nog behoorlijke COD4 reflexen heb die ik niet makkelijk kwijt raak. Heb me dan ook voor genomen om alleen KZ2 te spelen en niet meer beide games... anders wordt ik nooit goed in de multiplayer bij KZ2. En daar wil ik ook meester worden net als bij COD!!

Vette review ouwe!!

Gewoon "alternate 2" kiezen en zoom hold aanzetten, en voilaaa, je hebt een volledige COD layout met rennen op L3 en alles

Vette review, score is alleen te laag, had gewoon minimaal 95% moeten zijn want originalteit is eigenlijk bij alle shooters ver te zoeken maar ik kan er geen genoeg van krijgen en deze game doet alles echt helemaal perfect!
avatar van GameLayD
GameLayD ( 698 ) 03-03-2009 20:33
@ConAir: Lol Nou, als ik Killzone 2 aanschaf gaan we wel een keer online knallen he?
avatar van HanzieWTF
HanzieWTF ( 377 ) 03-03-2009 22:41
Quote:
[..]


Gewoon "alternate 2" kiezen en zoom hold aanzetten, en voilaaa, je hebt een volledige COD layout met rennen op L3 en alles

Thanks a lot!! Is inderdaad nu een stuk toegankelijker geworden. Vind het alleen jammer dat ie niet gehurkt blijft als je de hurk knop loslaat. Hurken en liggen doe ik graag. liggen/ kruipen kan niet he? (heeeerlijk voel me weer een echte noob)
avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 04-03-2009 09:36
Quote:
@ConAir: Lol Nou, als ik Killzone 2 aanschaf gaan we wel een keer online knallen he?

Tuurlijk, moet je me wel even toevoegen natuurlijk.
avatar van HanzieWTF
HanzieWTF ( 377 ) 04-03-2009 11:37
Quote:
[..]


Tuurlijk, moet je me wel even toevoegen natuurlijk.

Kunnen ook een budgetgaming clan maken
avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 08-03-2009 11:01
Hahaha, kan ook uiteraard!
avatar van Gimli020
Gimli020 ( 1157   2) 12-03-2009 16:49
Quote:
[..]


Thanks a lot!! Is inderdaad nu een stuk toegankelijker geworden. Vind het alleen jammer dat ie niet gehurkt blijft als je de hurk knop loslaat. Hurken en liggen doe ik graag. liggen/ kruipen kan niet he? (heeeerlijk voel me weer een echte noob)

Komt omdat je altijd afgeknalt wordt Ep... daarom lig je zo vaak.

Misschien deze game toch maar halen
avatar van RZA
RZA ( 163 ) 15-03-2009 10:06
Waarom is het niet origineel? Zijn er veel games die zo herkenbaar zijn aan de kleuren die hij heeft of door de tegenstanders? Killzone's sfeer is totaal anders dan andere shooters en ook in de MP zitten enkele originele toevoegingen.

Maar laat ik het dan maar houden dat de mensen die maar weinig shooters spelen dit soort dingen niet merken.