Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Kingdom Hearts HD 2.5 Remix (PS3)
82 100 1

Review Kingdom Hearts HD 2.5 Remix (PS3)

Kingdom Hearts wist met het eerste deel een unieke samensmelting van Disney en Square Enix te scheppen. Disneyfiguren zoals Hercules, Ariel de Kleine Zeemeermin, Mickey Mouse en natuurlijk Donald en Goofy die in aanraking komen met personages uit Final Fantasy en The World Ends With You zoals Squall, Beat en Rhyme is natuurlijk al vrij uniek te noemen. Maar gelukkig weten de Kingdom Heartsgames daar ook toegankelijke gameplay aan toe te voegen die met elk deel wat meer diepgang heeft gekregen. In de kern is Kingdom Hearts een actie-RPG. Je wandelt door gebieden, slaat met je Keyblade wat Nobodies en Heartless in elkaar en verdient experience om vervolgens steeds sterker te worden. In de kern is het al jaren hetzelfde qua gameplay.


Drie titels, twee complete games
Kingdom Hearts II.5 Remix bevat drie titels: Kingdom Hearts II - Final Mix, Kingdom Hearts: Birth by Sleep - Final Mix en Kingdom Hearts Re:Coded. Hoewel, in de praktijk blijken dat slechts twee titels te zijn, aangezien Re:Coded een aaneenschakeling van cutscenes is die het verhaal van dat spel uit de doeken doet. Gelukkig zijn zowel KHII als Birth by Sleep twee van de beste titels in de serie. Het is niet onbelangrijk dat er in beide gevallen sprake is van de zogenaamde Final Mixsubtitel. Deze versies verschenen eerder in Japan en bevatten naast het reguliere spel namelijk ook een aardige selectie aan extra’s. Zo zijn er nieuwe eindbazen, een nieuwe moeilijkheidsgraad en een kleine selectie aan minigames die niet in het origineel zaten.

Begin bij Birth By Sleep
Voor sommige gamers zal de eerste Remix hun kennismaking met de wereld van deze serie geweest zijn. Heb je onverhoopt die eerste Remix niet gespeeld, dan zou ik het sterk aanraden om die alsnog in huis te halen om het verhaal wat duidelijker te maken. Maar ik zou hoe dan ook met deze versie beginnen aangezien Birth by Sleep in veel opzichten de basis voor de rest van het verhaal legt. BbB verscheen in 2010 voor de PlayStation Portable en ik was tijdens het spelen van deze HD-versie ook erg onder de indruk van de grafische update die het spel heeft gekregen. Ook de tweede control stick maakt de camera een stuk makkelijker te bedienen dan dat het op de PSP het geval was. Toch had ik af en toe wel te maken met situaties waarbij het overzicht moeilijk te behouden was aangezien je soms in vrij krappe gangetjes belandt en de actie ondanks dat door blijft gaan.


Halfvol HD
De karaktermodellen van de meeste personages springen er ook in postieve zin uit. De tekenfilmstijl van de Kingdom Heartstitels komt in HD nog wat mooier uit de verf, ondanks dat de omgevingen en de bijbehorende textures soms wat basaal overkomen. De voice acting is zoals altijd van een hele hoge kwaliteit, hoewel het heel af en toe wel duidelijk is dat lang niet alle acteurs en actrices van de originele films hun stem konden lenen.

Ik blijf de term HD remake ook altijd een beetje dubieus vinden als ik eerlijk ben. Soms heb je titels die duidelijk heel schaalbaar ontworpen zijn. De laatste Tomb Raidertitel is bijvoorbeeld een game die baat heeft bij een nieuwere console omdat er dan betere textures tevoorschijn getoverd kunnen worden, ook omdat er een PC-versie voor in ontwikkeling was bij de ontwikkelingsfase. Maar als een game ontwikkeld wordt voor een enkele console (PS2) en inmiddels al tien jaar oud is, dan is dat een heel ander verhaal natuurlijk.

Grafisch is deze compilatie vooral sfeervol te noemen. De verschillende locaties zijn ondanks de soms lelijke textures namelijk nog steeds aantrekkelijke en soms zelfs sprookjesachtige gebieden om te verkennen. En ik verwacht dat KHIII op de PS4 en XBox One ook veel meer tijd en energie in de weergave van de gebieden zal steken.

Waar voor je geld
Twee volwaardige titels die elk ongeveer veertig uur aan content bieden en een derde titel die je door middel van drie uren aan filmpjes kunt samenvatten. Dat is simpel gezegd wat deze Kingdom Heartscollectie je qua uren speeltijd biedt. Maar het is daarbij niet onbelangrijk om te noemen dat je al die tijd doorbrengt met leuke personages, een soms wat chaotisch maar in de kern begrijpelijk verhaal, lekker aanvoelende gameplay die zo diep kan gaan als je zelf wilt en vooral de ontzettend goede voice acting. Het is dat ik de originele versies van deze games al gespeeld had, anders had ik waarschijnlijk om de haverklap op IMDB zitten kijken welke stem ik herkende maar niet kon plaatsen. Het is werkelijk een feest van herkenning als je een trouwe Disneyfan bent.

Het grootste nadeel van deze collectie is dat Dream Drop Distance er niet bij in zit. Dat is eigenlijk de enige Kingdom Heartsgame die nu nog in deze twee verzamelingen ontbreekt en die echt onderdeel uitmaakt van de mythologie van de serie. Voor fans van deze games is KHII.5 Remix alsof je in een warm bad stapt en voor nieuwkomers is het een prima manier om met de serie bekend te raken.


Conclusie
Kingdom Hearts HD II.5 Remix doet eigenlijk precies wat het belooft. Het biedt de beste versies van Kingdom Hearts II en Birth by Sleep in HD graphics aan terwijl ze de oude vertrouwde gameplay bewaren en de soundtrack hier en daar wat oppoetsen. Ergens blijf ik stiekem hopen dat zowel deze collectie als Remix 1.5 alsnog op de PS4 en XB1 belanden aangezien het toch zo fijn zou zijn om alle titels onder een dak te hebben. Maar goed, een mens moet ook wat te dromen hebben natuurlijk. Laat het maar aan Disney en Square Enix over om dat uiteindelijk werkelijkheid te laten worden.

Deze review is geschreven door Gerard Olsder

 

Oordeel Kingdom Hearts HD 2.5 Remix (PS3)

  • Graphics 80
  • Gameplay 80
  • Originality 75
  • Sound 85
  • Replay 90
  • Eindcijfer 82

Aantal keer bekeken: 11560 

Laagste 2 prijzen voor Kingdom Hearts HD 2.5 Remix (PS3)

21.78 27.88 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 6.4
€  18.79€ 2.99   € 21.78
Gameshop Twente 8
€  22.00€ 5.88   € 27.88

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Xelioth
Xelioth ( 193 ) 15-12-2014 18:36
Natuurlijk moet je niet vergeten dat ook Kingdom Hearts Chi die alleen Japan is uitgekomen en in de Mythologie hoort niet in dit spel zit.
avatar van ClickyButton
ClickyButton ( 31 ) 15-12-2014 20:45
Prima games maar het compliment op de voiceacting vind ik misplaatst. Ontzettend ongemakkelijke bedoening al die cinematics. Wel lekkere gameplay.
avatar van Tailsknux
Tailsknux ( 1851 ) 15-12-2014 21:53
Goede review waar ik het ook mee eens ben, alleen staat er beginnen met Birth by Sleep. Ik zou dit niet doen en juist spelen in de volgordedat de games zijn uitgekomen. Dat houd het allemaal stukken mysterieuzer.
avatar van MarkDG
MarkDG ( 1525   5) 15-12-2014 23:59
Ik ben het juist eens met de complimenten over de voice acting. Behalve Terra en Aqua dan. Wat zijn die slecht neergezet, lol. Leuke review Ik zou trouwens gewoon beginnen bij Kingdom Hearts 2, zoals Tailsknux al zei.
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16489 ) 16-12-2014 02:46
Leuke review, leest makkelijk weg
avatar van Rubans
Rubans ( 509   2) 16-12-2014 08:00
'Krijg deze voor kerst!
avatar van Lloydirving
Lloydirving ( 285 ) 16-12-2014 11:37
Quote:
Natuurlijk moet je niet vergeten dat ook Kingdom Hearts Chi die alleen Japan is uitgekomen en in de Mythologie hoort niet in dit spel zit.
Is dat niet de browser game van Kingdom Hearts? is deze helemaal niet te spelen in Europa?
avatar van KDBgames
KDBgames ( 595 ) 16-12-2014 12:48
GA een PS3 kopen begin volgend jaar om dit te spelen. Enige tips voor een goedkope PS3?
avatar van Xelioth
Xelioth ( 193 ) 16-12-2014 16:32
Quote:
[..]

Is dat niet de browser game van Kingdom Hearts? is deze helemaal niet te spelen in Europa?

Kan wel, maar is wel helemaal in het Japans.
avatar van GinneSchrik
GinneSchrik ( 4212 ) 16-12-2014 16:35
Quote:
GA een PS3 kopen begin volgend jaar om dit te spelen. Enige tips voor een goedkope PS3?

Er is vast een website waar dat soort dingen nauwgezet worden bijgehouden in de vorm van prijsreacties oid.
avatar van Tailsknux
Tailsknux ( 1851 ) 16-12-2014 16:35
Quote:
[..]


Kan wel, maar is wel helemaal in het Japans.

Misschien komt er wel ooit een Kingdom Hearts Re:Chi, Re:Coded is ook begonnen als Coded op Japanse mobieltjes.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2547   2) 16-12-2014 17:27
Quote:
Misschien komt er wel ooit een Kingdom Hearts Re:Chi, Re:Coded is ook begonnen als Coded op Japanse mobieltjes.
Kingdom Hearts HD III.5 Remix, met de cutscenes van Kingdom Hearts Re:Chi!
avatar van Tohu71
Tohu71 ( 351 ) 16-12-2014 18:06
Quote:
[..]

Kingdom Hearts HD III.5 Remix, met de cutscenes van Kingdom Hearts Re:Chi!

en dream drop distance HD en 356 days game xD! nah die tweede denk ik niet maar square enix wilt HEEL MISCHIEN dream drop distance remaken voor console
avatar van Sketsboy15
Sketsboy15 ( 558 ) 20-12-2014 16:18
KH DDD moet je idd wel gespeeld hebben om het verhaal te volgen. Tis een verhaal wat zich tussen KH 2 en 3 afspeelt dus zeker belangrijk. Momenteel nog lekker bezig met BBS te spelen