Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Kirby en de Vergeten Wereld (Switch)
80 100 1

Review Kirby en de Vergeten Wereld (Switch)

Wanneer je aan Nintendo denkt, komen al snel karakters als Mario en Link naar boven borrelen. Denk je iets langer en dieper, dan zul je zeker met een of ander roze wezentje op de proppen komen. En dat is niet zo gek, want Kirby bestaat dit jaar alweer 30 jaar! Waar eerstgenoemde helden de overgang naar een open 3D-wereld al jaren geleden maakten, moest Kirby wat langer wachten. In Kirby en de Vergeten Wereld is het dan eindelijk raak. Mag Kirby zich daarmee direct scharen onder de elite van succesvol omgezette games? Of had onze roze zuigende held beter in 2D kunnen blijven? Je leest het in de review.Alles begint nog zo vredig. Terwijl Kirby op de bekende planeet Popstar rondloopt lijkt er niets aan de hand, totdat er ineens een vreemde draaikolk in de lucht verschijnt die alles in zijn buurt opzuigt. Ook Kirby is ditmaal slachtoffer van andermans zuigkracht. Nadat alles zwart is geworden ontwaak je in een post-apocalyptisch ogende wereld die ergens wel wat weg heeft van de aarde. Deze Vergeten Wereld, waar beschaving en natuur één zijn geworden, wordt geregeerd door een bende kwaadaardige wezens, genaamd de Beestenboel. Nadat zij tot overmaat van ramp ook nog eens je vrienden, de Waddle Dees, gevangen nemen zit er maar één ding op: samen met je mystieke nieuwe partner Elfilin op avontuur gaan en de Waddle Dees redden om daarna met zijn allen naar huis te kunnen gaan.

Op een roze wolk
Zo begin je jouw reis langs een vervallen stad, een pretpark, de woestijn, een sneeuwwereld en nog een drietal andere gebieden. Elk themagebied bestaat uit een aantal hoofdlevels, puzzel-bonuslevels en een eindbaas, waarbij vanaf moment één duidelijk is dat ontwikkelaar HAL Laboratories geslaagd is in de conversie naar 3D. Kirby en de Vergeten Wereld ziet er gewoon fantastisch uit en speelt tegelijkertijd net zo lekker als een vertrouwde 2D Kirby-game. Het is indrukwekkend te noemen dat een game er op de Switch zo kleurrijk, sfeervol en gedetailleerd uit kan zien. Dat waren we na games als Pókemon Legends: Arceus bijna vergeten.Een hele mond vol
Zoals je gewend bent uit Kirby-games is ook nu je befaamde zuigkracht van de partij, waarmee je de kracht van bepaalde vijanden kan kopiëren. Dat zijn enkele bekenden, zoals vuur-, ijs-, boemerang- en zwaardkracht, maar ook enkele nieuwe als de boor- en avonturierkracht. Uiteindelijk zijn er twaalf krachten beschikbaar, die je allemaal meerdere keren kunt upgraden in het Waddle Deedorp – een soort thuisbasis – met sterren die je wint in de bonuslevels. Daarmee verander je de kracht en snelheid van je aanval, terwijl ze er tegelijkertijd telkens toffer uitzien.

Een ander nieuw element is de mondvol-vorm van Kirby, waarbij het roze wezentje veel te grote voorwerpen opslokt en verandert in een auto, pylon, frisdrankautomaat, trap en ga zo nog maar even door. Het zorgt meermaals voor een grote glimlach op je gezicht. Ook al zijn niet alle mondvol-transformaties van hetzelfde niveau, ze brengen telkens weer een nieuwe soort puzzels met zich mee.

Te makkelijk?
Dat de puzzels over het algemeen niet heel moeilijk zijn, is niet heel verrassend voor een game met onze roze held. Toch blijft ergens het gevoel achter dat het geheel in dit geval wel iets uitdagender had gekund. Met name omdat aan het begin van het spel nog de suggestie wordt gewekt, aangezien je kunt kiezen tussen twee verschillende moeilijkheidsniveaus (groen als gras en wild). De realiteit leert dat het verschil voor de gemiddelde gamer verwaarloosbaar is (je gezondheidsbalk is een stukje kleiner en de vijanden zijn iets sterker), want echt heel moeilijk wordt het nooit. Op een paar interessante baasgevechten na.Des te jammer dat het aantal verschillende vijanden en eindbazen in de game iets te beperkt is om continu verrast en uitgedaagd te worden. Het maakt Kirby en de Vergeten Wereld wel een perfecte game voor de wat jongere gamer – op niveautje groen als gras – maar voor de gelouterde gamer zal het eindscherm er na ongeveer 10-15 uren spelen opzitten. Om daarna alle verstopte extra’s en bonussen te vinden zal je er misschien nog eens 10 uur aan vast kunnen plakken. Ook jammer is het feit dat de twee-spelermodus net wat minder strak speelt als de solo-game. Het is iets te chaotisch, je Waddle Deepartner kan alleen zijn speer gebruiken en de camera werkt niet altijd even lekker mee.

Niet een vergeten, maar onvergetelijke wereld!
Toch heb ik me meer dan prima vermaakt tijdens mijn avonturen in de Vergeten Wereld. Het is misschien even schakelen dat je niet continu op het puntje van je stoel hoeft te zitten, maar al snel geniet je van de magische werelden en spatten de kleuren en de vrolijkheid van het scherm. En terwijl je de levels doorloopt op zoek naar alle verstopte opdrachten en gevangen Waddle Dees besef je dat het gemis van enorm uitdagende vijanden je helemaal niet bezighoudt. Het gevoel dat je toch nog even die nieuwe upgrade moet verdienen, een bonuslevel kan voltooien binnen de doeltijd of nog even de volgende wereld moet ontdekken, houdt je aan je Switch gekluisterd. Het bezorgde mij aan het eind van de game in ieder geval een overduidelijk gevoel van voldoening.Waar voor je geld?
Kirby en de Vergeten Wereld is een absolute voltreffer geworden. Kirby in 3D speelt prima, ziet er fantastisch uit en laat je genieten van begin tot eind. Althans, als je tot de groep gamers behoort die het niet erg vindt dat de moeilijkheid van de game niet bijster hoog ligt en je gewoon lekker kan genieten van de charme, de sfeer en de vrolijkheid die de game uitademt. Kirby mag dan bijna dertig zijn geworden, maar dit nieuwste avontuur smaakt naar meer. En als HAL Laboratories dan het verschil in moeilijkheidsgraad en de variatie in vijanden wat opkrikt, zal de potentie alleen nog maar groter worden. Want uiteindelijk is er maar één game-serie die zo erg kan zuigen, maar toch ontzettend tof is.


 

 

 

Frido van der Wal (ThaHobbit)

Filmprogrammeur bij een bioscoop, filmliefhebber, gamer en sportman in hart en nieren. Houdt zich als Neerlandicus vooral met de eindredactie bezig, maar voor een review op zijn tijd kun je hem ook wakker maken. Of een potje FIFA ...

Aantal keer bekeken: 6180 

Laagste 3 prijzen voor Kirby en de Vergeten Wereld (Switch)

48.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
AllYourGames.nl 9.2
€  48.95€ 0.00   € 48.95
Bol.com 6.7
€  49.99€ 0.00   € 49.99
Nedgame.nl 9.6
€  55.00€ 0.00   € 55.00

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Gouverneur
Gouverneur ( 38 ) 06-04-2022 15:46
leuke game, even wacht tot een prijzen drop
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 38969   66) 06-04-2022 16:13
Prima review. Niks aan toe te voegen. Blijft lekker neutraal en oppervlakkig voor nieuwkomers en fans. En zo hoort het ook.

Ik ga ook verder geen woorden vuil maken over de soundtrack of fan-service (ook al is King Dedede zijn thema in volle glorie aanwezig en krijg je een paar kleine knipoogjes aan het einde), dat hou ik in de daarvoor bestemde topic en ga daar niemand zijn dag mee verzieken.

De eerste volledige 3D Kirby avontuur doet lekker zijn eigen ding en is een hele mooie overstap naar de extra dimensie. Zoals Mario en Zelda dat perfect hebben gedaan, volgt Kirby net zo hard. Hoe hij ook terugkomt, ik juich een nieuw 3D deel net zo hard toe als een 2D deel. Of een spin-off als Canvas Curse of Epic Yarn. Hij kan nou eenmaal niks fout doen. Ook al zijn de Fighter spellen nog discutabel.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1803   2) 06-04-2022 18:12
Mooie, kleurrijke en zelfs vertederende game met een aantal levels die zelfs Mario Odyssee benaderen. Beleef er veel plezier aan 👌🏻
Moest soms ook ff denken aan Iwata, wat blijft het enorm jammer dat hij dit deel van Kirby en het succes van de Switch niet mee mag maken.
avatar van Nossie
Nossie ( 4 ) 07-04-2022 07:29
vond het zelf een leuke game.
op wild mode alles 100% uitgespeeld.
story in 4.5 uur en de rest in kleine 3.5 uur (inclusief het extra gebied en einde )

8 uur is gemiddeld tegenwoordig voor spelletjes

avatar van Lebberrr
Lebberrr ( 530   4) 07-04-2022 11:32
Quote:
vond het zelf een leuke game.
op wild mode alles 100% uitgespeeld.
story in 4.5 uur en de rest in kleine 3.5 uur (inclusief het extra gebied en einde )

8 uur is gemiddeld tegenwoordig voor spelletjes


Gepost door: Nossie op 07-04-2022 07:29

Ik krijg juist de indruk dat games tegenwoordig soms wel eindeloos lang zijn...

Juist wel positief om te horen dat deze game een relatief beperkte doorlooptijd kent
avatar van Predator
Predator ( 399   1) 07-04-2022 12:57
Quote:
[..]


Ik krijg juist de indruk dat games tegenwoordig soms wel eindeloos lang zijn...

Juist wel positief om te horen dat deze game een relatief beperkte doorlooptijd kent
Gepost door: Lebberrr op 07-04-2022 11:32
Ik vind 53 euro voor een spel dat je in een uur of 5 hebt uitgespeeld anders wel erg duur. Dan heb ik liever strategie spellen voor op de pc waar ik met gemak 300 uur in gooi waarvan ik online een key op de kop tik voor een paar tientjes. Of een race game waar je met gemak 10 tallen uren in kan stoppen zonder dat het verveelt
Ik heb de demo van deze game even gespeeld en ik moet wel zeggen dat ik hem wel erg leuk vond. Dus dit wordt voor mij misschien wel een budgetbak game
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 07-04-2022 13:25
Kwaliteit boven kwantiteit he
avatar van Thornado78
Thornado78 ( 476   1) 07-04-2022 15:19
Ik speel deze casual game erg casual, zit nu in de pretpark wereld. Maar wat een toffe soundtrack heeft dit spel.
avatar van ITsMeJp
ITsMeJp ( 69   12) 07-04-2022 15:23
Heb me zeer vermaakt met deze game!
avatar van Lebberrr
Lebberrr ( 530   4) 07-04-2022 15:49
Quote:
[..]

Ik vind 53 euro voor een spel dat je in een uur of 5 hebt uitgespeeld anders wel erg duur. Dan heb ik liever strategie spellen voor op de pc waar ik met gemak 300 uur in gooi waarvan ik online een key op de kop tik voor een paar tientjes. Of een race game waar je met gemak 10 tallen uren in kan stoppen zonder dat het verveelt
Ik heb de demo van deze game even gespeeld en ik moet wel zeggen dat ik hem wel erg leuk vond. Dus dit wordt voor mij misschien wel een budgetbak game
Gepost door: Predator op 07-04-2022 12:57

Ik denk dat deze niet zo snel in de budgetbak te vinden zal zijn

Beter is kopen, lekker spelen en daarna in de verkoop. Switch games (zeker de Nintendo games) houden bizar goed hun waarde.
avatar van Lebberrr
Lebberrr ( 530   4) 07-04-2022 15:52
Helemaal vergeten te melden trouwens; erg leuke review weer!