Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
LEGO: Legends of Chima - Lavals Journey (NDS)
50 100 1

Review LEGO: Legends of Chima - Lavals Journey (NDS)

Legends of Chima: Laval’s Journey (Chima) verscheen eerder dit jaar voor de Nintendo 3DS en Playstation Vita. Nu, enkele maanden later, wordt het spel ook uitgegeven op Nintendo’s bijna negen jaar oude handheld. Dit zal ongetwijfeld vooraf zijn gegaan door een gedegen onderzoek naar de doelgroep en de console waarover deze beschikt. Als opvolger van Ninjago, is Chima namelijk het typische spel voor je kleine broertje (of zusje), mits deze zeven jaar of ouder is. Of is deze strijd tussen Goed en Kwaad, waar de balans van de Chi in het geding is, misschien stiekem ook wel wat voor jou?

Opbouwend
Chima komt uit de koker van LEGO. De Chima LEGO-set heeft ook een eigen televisieserie, waar deze game dan weer op inspeelt. Hoe ik dat weet? Na één level aan onbegrijpelijke LEGO ‘telenovela’ (soapserie - red.) heb ik Chima eens gegoogled. Daarna ben ik langs de Intertoys geweest om Chima eens in het echt te zien. Anders dan bijvoorbeeld LEGO Harry Potter is er namelijk weinig LEGO aan Chima te ontdekken, behalve dan dat er geen bloed in dit spel zit maar LEGO-blokjes.  Ik zal het kort houden; Chima is een LEGO-set waarin mensachtige dieren onderling de strijd aangaan met zowel zwaarden als technologie.
Wat moeilijk te begrijpen is aan het spel is dat dit een directe poort is van de game op de Vita en 3DS. Dit betekent voor de DS-versie dat de graphics een stuk minder zijn dan de oorspronkelijke bedoeling van de game, de tussenfilmpjes in erg lage resolutie worden getoond en er behoorlijk wat laadschermen in levels zitten. Speel je het spel op je DS, dan beschik je ook niet over een stick, maar zit je vast aan de vierpuntsdruktoets. Desondanks komt deze game veel later uit. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de aankomende feestdagen, waar Chima nu aan iedere console bezitter kan worden verkocht en onschuldige hulp-Sinterklazen de fout kunnen maken tussen deze versie en die van de 3DS. Voor zover de kritiek op de marketing van Chima, want wat zijn de bovenstaande klachten nu waard als dit gewoon een ijzersterke game is? 


Halfvol
Wanneer ik de game als “het glas is halfvol” bekijk zou ik zeggen dat Chima een Metroidvania-achtige 3D adventure game is. Je begint je avontuur met één karakter, namelijk de leeuw Laval. Laval heeft een groot zwaard om vijanden mee te verslaan, kan pilaren ombrullen en tegen bepaalde muren oplopen. Dit zijn zogezegd je beginkrachten, want gaandeweg de eerste level zie je al objecten en locaties die je niet met Laval kunt bereiken. Zo staat er bij een gammele muur dat enkel de neushoorn de muur kan doorbreken en enkel de aap kan aan een stok slingeren.  Elk volgende level krijg je een nieuw speelbaar karakter toegevoegd. Elk level is in tweeën gehakt: in het eerste deel speel je voornamelijk met je oude figuren, de tweede helft maak je voornamelijk gebruik van je nieuwe figuurtje. De puzzels en momenten waarop je welk figuur dient in te zetten liggen nogal voor de hand, maar het feit dat je op ieder moment van figuurtje kan wisselen en je grote gedeeltes van de level  een eigen speelstijl kan aanmeten is best vermakelijk te noemen. Helaas kwam voor mij na een uur of drie de sleet er wel in.

Half leeg
Dat ik na drie uur wel klaar was met de game zal ten eerste te maken hebben met het feit dat het verhaal van Chima niet voor mijn leeftijdscategorie is bedoeld. Ongetwijfeld zien kinderen tussen de 7 en 15 meer in de opgefokte strijd tussen de leeuwen en de krokodillen. Ten tweede kon de game mij niet voldoende uitdagen. Zo stoorde het mij dat ik hartjes als krachtbron heb, maar dat ik deze nooit leek kwijt te raken. Iedere keer als ik doodging, bijvoorbeeld door in een gat te vallen als ik een sprong wilde maken, koste mij dat een gedeelte van mijn verzamelde LEGO-nopjes. Erg spijtig wanneer je bedenkt dat je 120.000 nopjes nodig hebt om een nieuw pakje voor je figuurtjes vrij te spelen, terwijl die hartjes overal voor het oprapen liggen! Ook is de game overduidelijk niet ontworpen voor de DS. Zonder het idee te hebben dat de game het maximale uit de DS haalt, loopt het spel allesbehalve soepel. Op de 3DS speelt de DS-versie al wat beter met de stick, maar als 3DS bezitter haal je natuurlijk de 3DS-versie in huis. Dus dwong ik mijzelf Chima verder te spelen op de DSi XL. Zonder stick en met de beperkte mogelijkheden om 3D weer te geven, sprong ik erg vaak mis. Dit gebeurd waarschijnlijk minder wanneer de game soepeler  en duidelijker wordt getoond op de 3DS en Vita.


Waar voor je geld
Chima voor de DS ligt voor een budgetprijsje in de schappen. Met een adviesprijs van €29,99 is de game klaar voor de feestdagen en kan daarna lekker de budgetbak in. De levels zijn best fors en dienen minimaal twee keer te worden doorlopen om alle geheimen vrij te spelen. Deze geheimen zijn onder meer nieuwe skins voor de figuren. Voor spelers met een gezonde verzameldrang is er dus genoeg te vinden en vrij te spelen in Chima. De tussenfilmpjes sluiten aan op de televisieserie en zijn Nederlands ondertiteld. Alle negen figuren in de game(met ieder veel skins)  zijn hiernaast de guitige poppetjes uit de animatieserie en de LEGO setjes. Voor een ieder die bekend is met één van deze twee werelden zal het leuk zijn om de figuren digitaal rond te zien dartelen.  .

Conclusie
Het moge duidelijk zijn: Chima is een game die veel mensen aan zich voorbij kunnen laten gaan. Bezitters van een Vita of 3DS met interesse in Chima kunnen beter direct voor die betreffende versie gaan. Heb je echter enkel een DS of heeft je kleine broertje jouw oude DS en wil je niet dat hij met jouw nieuwe console aan de haal gaat, dan is Chima in ieder geval weer eens een nieuwe game voor een oude console. Voor deze doelgroep heeft Chima veel inhoud te bieden en zal Chima aardig wat uurtjes vermaak in de koude maanden bieden. In negen jaar heeft de DS een imposante bibliotheek aan spellen opgebouwd. Vele daarvan zijn leuker en beter dan Chima, maar gezien de lage frequentie waarop er nog spellen op de DS worden uitgebracht is dit in ieder geval weer eens iets nieuws. Een krappe onvoldoende is zodoende het eindresultaat.

 

Deze review is geschreven door Jeroen Knop.

 

Oordeel LEGO: Legends of Chima - Lavals Journey (NDS)

  • Graphics 50
  • Gameplay 50
  • Originality 40
  • Sound 50
  • Replay 70
  • Eindcijfer 50

Aantal keer bekeken: 7603 

Laagste 1 prijzen voor LEGO: Legends of Chima - Lavals Journey (NDS)

21.49 21.49 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  18.00€ 3.49   € 21.49

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 13-10-2013 19:04
Zeer leerzame games review (Persoonlijk heb ik niets meer met Lego van doen, maar dat is een ander verhaal!) echter dit is nooit mijn cup of tea geweest. Misschien iets voor ouders met jonge kinderen die er samen met hun jonge kroost mee aan de slag gaan.