Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Mario Party: Star Rush (3DS)
75 100 1

Review Mario Party: Star Rush (3DS)

Mario Party is een franchise die al een behoorlijke tijd meedraait in de wondere wereld der spellekes. De eerste paar delen werden met veel enthousiasme ontvangen, vooral omdat het al snel de ultieme party game bleek. Het was zo’n serie die populair was op verjaardagen, en zelfs je vriendin bleek in staat om af en toe te vragen wanneer het weer tijd was om te gamen … het waren mooie tijden. Je ziet dat ik in de twee zinnen hierboven opeens in de verleden tijd ben gaan praten. Helaas lijken veel Mario Party games zo erg op elkaar dat (vooral buiten Japan) veel gamers zijn afgehaakt. Maar let op, Mario Party Star Rush gooit het roer om. Hoe? Dat lees je hieronder.


Nooit meer wachten!
Mede door de lineaire opzet van de spelborden, die geïnspireerd lijken op ‘Mens erger je niet’ (shoutout naar de crew van Budgetspelen.nl -> Bordspel-klik ), voelden de Mario Party games altijd wat traag aan. Het is geweldig om te merken dat dit in Mario Party Star Rush als sneeuw voor de zon verdwenen is. De oude borden zijn namelijk vervangen door borden waarop je je vrij kan bewegen. Je hoeft niet meer continu vooruit, maar je kan ook uitstapjes maken naar links of rechts zoals we dat kennen uit tactische RPG’s waar je strategisch je positie moet bepalen.

Vooral in Toad Scramble voelt het vrij bewegen over het spelbord geweldig. Tijdens je speelsessie spawnen er steeds bazen op het spelbord. Degene die de meeste punten scoort tijdens deze gevechten verdient één of meerdere sterren. Je kan er dus voor kiezen om als eerst bij een baas te zijn, zodat je ook als eerst aan het gevecht mag beginnen. De overige spelers moeten zo snel mogelijk op de A-knop blijven rammen, totdat ze ook aan het gevecht mogen beginnen. Een andere tactiek kan zijn om eerst op zoek te gaan naar bondgenoten. In deze modus speelt iedere speler met Toad en spawnen andere bekende figuren als Mario, Donkey Kong, Waluigi en Toadette ergens op het spelbord. Wanneer je langs ze loopt, sluit dit personage zich aan bij je team wat vervolgens weer verschillende voordelen oplevert. Zo speelt Toadette het altijd op safe met haar dobbelsteen, omdat er alleen maar drieën en vieren op staan. Donkey Kong heeft daarentegen vier keer een nul op zijn dobbelsteen, maar ook twee keer een tien. Dit zorgt ervoor dat je continu aan het overwegen bent wat de slimste optie is. Wanneer je bondgenoten rekruteert, biedt dit ook voordelen in de gevechten met de bazen. Moet je bijvoorbeeld bommen in kanonnen gooien om King Bob-omb te verslaan, dan zullen je bondgenoten je daarbij helpen door als NPC over het speelveld te lopen.Natuurlijk zijn naast de gevechten met bazen ook de minigames weer in groten getale aanwezig, waarbij ik eerlijk moet bekennen dat dezen vrijwel allemaal dik in orde zijn. Nooit had ik het gevoel dat de minigame niet werkte, zoals ik dat bijvoorbeeld wel ervoer in de avonturen van Mario en Sonic op de Olympische spelen in Rio (review).

Nooit meer spelen?
Het probleem zit hem dus niet in de kwaliteit van de minigames, maar in de hoeveelheid hiervan. Vrijwel iedere game die het moet hebben van zijn minigames heeft hier last van. Aan de ene kant zorgt het ervoor dat je zo’n game snel oppakt. Aan de andere kant zorgt het er ook voor dat je de game nooit echt lang zal blijven spelen. Het beste voorbeeld hiervan is de spelmodus Coinathlon. De bedoeling is hier dat je een aantal rondjes om (het dit keer wel) lineaire parcours rent. Met ieder muntje dat je oppakt tijdens een minigame ga je een vakje vooruit, dus je bent hier enorm snel bij de finish. Het voelt lekker dynamisch en de snelheid is dik in orde. Echter biedt Coinathlon maar vijftien verschillende minigames, met als resultaat dat je na een uur of twee behoorlijk in herhaling valt. Nogmaals, de minigames voelen stuk voor stuk super aan, maar de levensduur is door het gebrek aan variatie wat kort.Mario Party Star Rush telt in totaal zeven verschillende modi, waarbij je de Challenge Tower (letterlijk het naar boven klimmen in een toren), Boo’s Block Party (eigenlijk gewoon een Tetris gevecht), Mario Shuffle (een simpel dobbelsteen spel waarbij geluk de enige factor is) en Rhytm Recital (een heel erg versimpelde Guitar Hero minigame met liedjes uit het Mario universum) na één of twee keer spelen wel gezien hebt.

Naast Toad Scramble en Coinathlon is de derde volwaardige spelmodus Balloon Bash. Hierbij loop je over een kleiner speelveld dan in Toad Scramble om op zoek te gaan naar willekeurig spawnende ballonnen met sterren en munten. Met name de ballonnen met sterren wil je hebben, want sterren bepalen na twintig rondes wie er gewonnen heeft. Balloon Bash zorgde bij mij voor de meeste irritatie. De reden hiervan is dat je volledig afhankelijk bent van geluk. Op een gegeven moment wachtte ik bewust rechtsboven in de map, omdat de sterren al twee keer achter elkaar linksonder in de map verschenen waren. Tot mijn verbazing verdween ook de derde ster linksonder, naast Luigi die net al twee ballonnen met sterren had gevonden. Je kan hier dus alle minigames winnen en heel veel muntjes hebben, maar wanneer je niet langs een ster komt om deze muntjes in te wisselen verlies je alsnog.

Wat Nintendo overigens wel goed doet om je wat langer geboeid te houden, is een levelsysteem. Na ieder potje krijg je XP waarmee je niet alleen nieuwe spelmodi, maar ook nieuw speelbare karakters ontgrendelt. De Challenge Tower zal je bijvoorbeeld niet kunnen spelen totdat je bij level 10 bent aangekomen. Tegen die tijd heb je alle minigames ook wel gezien, dus dat komt prima uit.Conclusie
Al met al heeft Nintendo met Mario Party Star Rush een grote stap vooruit gemaakt wat betreft de snelheid van het spel. Door de nieuwe opzet van de tactische spelborden hoef je nooit meer te wachten op je tegenstanders. Bovendien ben je in Toad Scramble (de meest uitgebreide modus) continu aan het afwegen wat de juiste tactische zet is. Je kan zo snel mogelijk sterren verzamelen, maar misschien is het wel veel slimmer om bondgenoten te zoeken in de vorm van alle bekende karakters uit het Mario universum, die je vervolgens zullen helpen. Coinathlon is erg leuk, maar biedt te weinig variatie in het aanbod aan minigames. Ook de overige ‘extra’ spelmodi zijn erg leuke toevoegingen, maar niet bedoeld om meer dan twee keer te spelen. Mario Party Star Rush is een erg vlotte, leuke en kleurrijke game geworden en een stap in de goede richting. Ik ben vooral benieuwd of Nintendo nog twee stappen vooruit kan zetten met deze franchise op het moment dat ze de NX lanceren.

Deze review is geschreven door Rick van der Linden.
 

 

Oordeel Mario Party: Star Rush (3DS)

  • Graphics 75
  • Gameplay 85
  • Originality 75
  • Sound 80
  • Replay 60
  • Eindcijfer 75

Aantal keer bekeken: 6410 

Laagste 2 prijzen voor Mario Party: Star Rush (3DS)

24.99 30.00 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  22.00€ 2.99   € 24.99
Bol.com Partner 8.5
€  30.00€ 0.00   € 30.00

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Doobieters
Doobieters ( 29286   284) 19-10-2016 22:23
Beter dan Island Tour?
avatar van Rickk1986
Rickk1986 ( 962 ) 19-10-2016 22:27
Quote:
Beter dan Island Tour?
Absoluut!
avatar van Roosje
Roosje ( 7954   26) 19-10-2016 23:48
Quote:
Beter dan Island Tour?

In mijn ogen absoluut niet.
avatar van Hercule
Hercule ( 6238   4) 20-10-2016 04:02
Wat was er eigenlijk mis met de formule die de eerste 7 Mario Party games goed werkte?
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 38963   66) 20-10-2016 07:00
Dat was leuk.

En Nintendo houdt niet van leuk.
avatar van Lisa
Lisa ( 1957 ) 20-10-2016 11:38
Rol: Reviewer
Blij dat ik toch nog positieve dingen lees over Mario Party: Star Rush! Ik ga hem zeker wel halen, maar liever niet voor de volledige prijs. Haha wie hou ik nu voor de gek, alsof Nintendo spellen ooit worden afgeprijsd.
avatar van Stef
Stef ( 3346   3) 20-10-2016 12:09
Quote:
Blij dat ik toch nog positieve dingen lees over Mario Party: Star Rush! Ik ga hem zeker wel halen, maar liever niet voor de volledige prijs. Haha wie hou ik nu voor de gek, alsof Nintendo spellen ooit worden afgeprijsd.

Inderdaad.. Games op andere consoles wacht ik altijd even met kopen, die zijn vrij snel in de aanbieding.
De laatste tijd vind ik de Nintendo games wel iets goedkoper dan normaal.

Ik vind het persoonlijk wel fijn dat we maar 1 keer het spel hoeven te kopen, als mijn vrouw wil meespelen kan ze de guest app downloaden en dan kan ze het volledige spel meespelen.
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 20-10-2016 12:21
Quote:
[..]


In mijn ogen absoluut niet.

Wil je dat toelichten? Ik twijfel tussen de twee!
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29286   284) 20-10-2016 12:26
Quote:
[..]
Wil je dat toelichten? Ik twijfel tussen de twee!
Ik zou (alleen al voor het prijsverschil) voor Island Tour gaan. De aantrekkingkracht in een portable Mario Party zit vooral in de download and play functionaliteit, dus dat je met 1 cartridge met meerdere 3DS'en kunt spelen. Dat zit ook al in Island Tour. Het levert wel in op de oudere MP games maar dat doet Star Rush ook imo.
avatar van Roosje
Roosje ( 7954   26) 20-10-2016 14:11
Ik zal later een toelichting geven ^-^
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 20-10-2016 19:21
Thanks (alvast) u beiden!
avatar van Roosje
Roosje ( 7954   26) 23-10-2016 14:12
Dus, je koopt deze game voor like €40,- nieuw met de verwachting dat je een hoop goed uitgewerkte en toffe modus zult aantreffen. Na de aankondiging was ik vrij hyped, het wachten tot het weer je beurt was is over en iedereen zou tegelijkertijd lopen. Ze hebben dit meer dan waar gemaakt! Mijn voornaamste probleem met deze game is dat de 'main' modus, Toad Scramble niet te pruimen is als je geen Amiibo's hebt die je kunnen helpen. Ik heb een probleem dat ik hoe dan ook altijd 1, 2 of 3 gooi en daardoor al die partners mis loop. Daarnaast is het aantal mini games zwaar terug gebracht wat er wordt gespeeld tijdens zo'n Toad Scramble potje.

Coinathlon daarentegen is wel erg vermakelijk. Niet alle mini games die hierin voorkomen zijn even leuk en de AI is lachwekkend slecht. Maar dit zou wel eens de beste modus uit de game kunnen zijn.

Je hebt ook Balloon Bash wat soort van lijkt op de oude Mario Party alleen dan op een verschrikkelijk klein boord en je hebt wederom veel geluk nodig bij deze modus.

Rhythm Recital is gewoon slecht. Wii music neigingen.

Mario Shuffle is bagger, het is een soort van Mario Party zonder mini games.

Boo's Block party is okay-ish. Het is je standaard mario party puzzel modus.

Challenge Tower is een onmogelijk moeilijke mijnveger.

Dit zijn alle modus... Ik word niet echt warm van. De Mini games hebben ook nog eens geen uitlegscherm wat wel de norm is bij Mario Party Games waardoor ik vaak verward de mini games start en eerst op start moet bashen voor ik kan zien wat de controls zijn.

in dit topic heb ik nogmaals mijn gedachten gespot.

Ik ben een enorme Mario Party fanaat by the way, ik geniet nog steeds van Island Tour en op het moment 4. De rest ligt alweer klaar om gespeeld te worden!
avatar van Twisted-D
Twisted-D ( 5534   2) 23-10-2016 15:02
Quote:
Blij dat ik toch nog positieve dingen lees over Mario Party: Star Rush! Ik ga hem zeker wel halen, maar liever niet voor de volledige prijs. Haha wie hou ik nu voor de gek, alsof Nintendo spellen ooit worden afgeprijsd.

Island Tour heb ik anders ook al ruim onder de €20 gezien nieuw (non-select). Dus ja: ik verwacht wel dat deze game met een paar maanden een stuk goedkoper is.
avatar van Jorden1506
Jorden1506 ( 383   2) 24-10-2016 19:01
Quote:
[..]


Island Tour heb ik anders ook al ruim onder de €20 gezien nieuw (non-select). Dus ja: ik verwacht wel dat deze game met een paar maanden een stuk goedkoper is.
Het is een select game meestal gaan de non select versies ook mee met die prijs.