Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
New Super Mario Bros. U Deluxe (Switch)
75 100 1

Review New Super Mario Bros. U Deluxe (Switch)

Mario is waarschijnlijk het oudste en grootste icoon van de games industrie. Ondanks dat hij een multitalent is en in de meest uiteenlopende spellen zijn opwachting heeft gemaakt, liggen Mario’s wortels in het platform genre. Deze platformers staan al jaren synoniem voor de hoge kwaliteit van Nintendo’s eigen spellen. Vanaf 1985 tot 1996 werden deze platform spellen in 2D weergegeven (met als persoonlijke hoogtepunt Super Mario World), waarna de avonturen van Mario vanaf 1996 in 3D-perspectief werden getoond. Totdat Nintendo besloot om in 2006 een nieuwe 2D-serie te introduceren op de Nintendo DS: New Super Mario Bros. (NSMB).

De toevoeging “New” was zodoende wat ironisch, gezien de  NSMB serie juist weer terugkeerde tot de ‘roots’ van de serie. Vanaf 2006 kwamen er zodoende twee soorten Mario games uit, waarvan de laatste iteratie New Super Mario Bros. U was, welke verscheen op de Wii U. Dat de Nintendo Switch rijkelijk put uit de bibliotheek van de tegenvallend verkochte Nintendo Wii U, is inmiddels duidelijk. En zo geschiedde het dat we anno 2019 een opgewarmde port krijgen van de Wii U-game: New Super Mario Bros. U Deluxe (NSMBUD).

Het jaar van Mario én Luigi!

NSMBUD sluit achterin de rij aan van een ruim aantal ports van Nintendo Wii U-games. Net zoals de andere spellen, bestaat deze “deluxe” variant uit de basisgame en alle DLC. Dat houdt in dat NSMBUD ook het los uitgebrachte Super Luigi Bros. U bevat. Hiermee komt het aantal levels rond de 165 te liggen, waarmee het misschien wel het dikste pakket aan Mario levels is na Super Mario Allstars. Ook is het ietwat luie spelfiguren ontwerp aangepast; waar je in het origineel nog enkel kon kiezen tussen Mario, Luigi en een aantal kleuren Toads, krijg je in NSMBUD ook Toadette en Nabbit als keuze voorgeschoteld. Beide karakters zijn duidelijk bedoelt voor nieuwe spelers, gezien zij beide op hun eigen manier het spel meer laagdrempelig maken. Toadette doet dit echter subtiel en houdt de kernwaardes van de serie in stand, een leuke en knappe toevoeging aan de serie. Toadette speelt zoals je dat misschien wel kent van Peach, dus meer controle en de mogelijkheid om te zweven. Nabbit daarentegen maakt het spelen van NSMBD belachelijk gemakkelijk en is enkel leuk voor de jongste onder ons. Ook nieuw zijn drie verschillende uitdagingsmodi, welke aantonen dat de Mario spellen onder tijdsdruk erg uitdagend worden.Niet kapot, niet maken?
Bij bovenstaande vernieuwingen blijft het echter. In een vergelijksfilmpje van Nintendo wordt nog aangetoond dat de grafische weergave verbeterd is, maar ik kon het verschil niet zien tot er op de pixels werd ingezoomd. Hiermee wordt vervolg gegeven aan de “if it ain’t broken, don’t fix it”- traditie waarmee Nintendo de wereld probeert duidelijk te maken dat de Wii U ten onrechte door velen over het hoofd werd gezien. Voor de spellen die NSMBUD voorgingen was dit een logisch gevolg, echter was (en is nu weer) wel degelijk wat kritiek te uiten op NSMBUD. NSMBUD is namelijk wel een erg steriele game. De levels zijn goed ontworpen en bieden geheimen en leuke uitdagingen zoals grote gouden munten. Het level design is helaas wel erg standaard: groene parkachtige levels, woestijnen en kastelen kennen we nu wel en dat is niet erg. NSMBUD introduceert echter bar weinig vernieuwingen binnen deze thema’s en de achtergronden zijn nietszeggend. Ook de achtergrondmuziek overtuigt niet echt, wat ervoor zorgt dat er weinig beklijft van NSMBUD. “Nietszeggend” is een term die ik meer zou willen toepassen, want bar weinig aan NSMBUD maakt een frisse of verassende indruk of wist mij te verbluffen, op een spookachtige wereld na. Gelukkig zijn wel de Yoshi’s terug, net zoals het vliegende eekhoornpak en het ijs- en vuurpak. Jammer genoeg lijken de speelstijlen van deze laatstgenoemden ook wel erg op elkaar. De Luigi werelden voegen gelukkig Pinguïns en mini-upgrades toe, welke veel meer impact maken op de gameplay.

Back to 2012
Is het van belang om het originele spel zo direct te vergelijken met deze Switch port of dient dit spel als een losstaand nieuw spel beschouwd en beoordeeld te worden? Als ik dat laatste zou doen, dan zou ik het veel vertelde verhaal, de spannende sprongen en de goed verborgen gouden munten kunnen benoemen, maar voor iedereen die de Mario-spellen een warm hart toedraagt zal dat reeds bekend zijn: zij hebben namelijk, net als ik, dit spel (of beide spellen) jaren geleden al gespeeld. Gezien Nintendo’s consoles over het algemeen een kleinere bibliotheek aanbieden en de Mario-spellen vaak ook nog in de bundel zitten met de console, zal het gros van de Nintendo-spelers dit spel simpelweg al eens hebben uitgespeeld, ruim voordat Nintendo deze nieuwe trip down memory lane aankondigde. Daarom vind ik de vraag of NSMBUD geschikt is om opnieuw te spelen belangrijker dan de vraag of het leuk is voor recent geïnteresseerden. Voor die laatste groep is het namelijk simpel: NSMBUD is een degelijk en omvangrijk pakket van platform-actie. Local couch co-op en de toegevoegde Toadette maken het spel voor iedereen toegankelijk en ondanks dat NSMBUD niet de beste iteratie is, biedt het spel wel degelijk genoeg content en uitdaging om aan te schaffen. Wordt dit echter je tweede ronde, dan valt het steriele en ietwat saaie karakter van het spel extra op, zeker als je op je gemak door de levels sloft. Ondank dat ik heel enthousiast begon, was ik zeker in het begin vooral aan het doorbijten.Waar voor je geld?
Ben je onbekend met NSMBUD? Dan is NSMBUD gezien zijn enorme pakket aan content de aanschaf reeds waard als je kan genieten van platform games. Verwacht niet verrast te worden in iedere level, maar een degelijke en stabiele spelervaring die voldoende uitdaging biedt op welk niveau je dat zelf wilt zoeken. De meesten zullen echter al wel bekend zijn met NSMBUD en dan gaat deze vlakke ervaring toch sneller vervelen. Voor de duidelijkheid: ik speel geregeld nog door Super Mario World en Mario 64 en ook al weet ik ieder geheim en ken ik iedere level uit mijn hoofd, deze spellen weten mij elkaar keer weer te betoveren. NSMBUD doet dat duidelijk niet, maar biedt wel voor uren aan content met zijn 160+ levels.

Conclusie
De New Super Mario Bros.-serie weet mij bij lange na niet zo te bekoren als de 3D Mario’s. Ieder deel lijkt te veel op zijn voorganger en weet dankzij minieme ingrepen, zoals Pinguïn- en eekhoornpakken of de Yoshi’s mij en vele anderen toch weer tot aanschaf te verleiden. De serie lijkt vooral bedoeld voor de couch co-op en als instapmodel voor de Mario-serie. Gezien deze spellen al iedere keer met de hakken over de sloot gaan met betrekking op de kwaliteit die we gewend zijn van Nintendo, is het heruitgeven van een dergelijke spel een risico. Door dit pakket kwantitatief groot te maken, weet het mij steeds net genoeg te verleiden om te blijven investeren.

Laat het ook gezegd zijn: zelfs een matige Mario biedt mij meer vermaak dan menig andere platformer, doordat het levelontwerp sterk is en de kern van de gameplay staat als een huis. Nintendo moet echter wel op gaan passen: vooral de sterk opkomende stroom van indie-spellen weet het platform genre regelmatig van nieuw elan te voorzien. Spellen als Celeste en Super Meat Boy zijn uniek en onderscheidend, waarbij ze een fractie van de prijs kosten. Als Nintendo de NSMBUD ook niet van wat verse energie voorziet voor het onvermijdelijke vervolg, dan gaat deze 2D-serie het in de toekomst afleggen tegen de kleinere games.

Deze review is geschreven door Jeroen Knop.

 

Oordeel New Super Mario Bros. U Deluxe (Switch)

  • Graphics 80
  • Gameplay 90
  • Originality 60
  • Sound 70
  • Replay 75
  • Eindcijfer 75

Aantal keer bekeken: 12236 

Laagste 3 prijzen voor New Super Mario Bros. U Deluxe (Switch)

47.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
AllYourGames.nl 9.2
€  47.95€ 0.00   € 47.95
Amazon.nl 6.4
 
€  47.95€ 0.00   € 47.95
Bol.com 6.4
€  47.95€ 0.00   € 47.95

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van DKUp
DKUp ( 1515   5) 22-01-2019 00:22
Leuke game, maar ze hadden er beter een collectie van kunnen maken met alle New Super Mario Bros. games en eigenlijk liever een compleet nieuwe 2D-Mario.
Het is wel tijd voor Super Mario Maker 2......
7,5 is een terecht cijfer voor deze (enhanced) port
avatar van Jumpman
Jumpman ( 553   5) 22-01-2019 04:15
Weer een Nintendo Wii U game plus wat extra voor de Nintendo Switch.
avatar van Saego
Saego ( 1869   1) 22-01-2019 07:20
Quote:
Weer een Nintendo Wii U game plus wat extra voor de Nintendo Switch.

Gezien bar weinig mensen een Wii U hadden (waaronder ik), is dit totaal niet erg.

Hoe dan ook, geweldige game en terecht cijfer. Zeker mijn favoriete van de 'New' serie door het goede platforming enzovoort. Jammer dat de thema's zo generiek zijn (op het Van Gogh achtige level na uiteraard) net zoals de muziek.

Geef deze game zeker een kans, dik waard voor je geld.
avatar van Darsh
Darsh ( 13 ) 22-01-2019 07:58
Ik heb een Wii u. Wat mis ik op de switch, naast odessey en Smash deel 25?
Deze gameheb ik ook al, voor een tientje.

Nintendo heeft deze generatie de slechtste exclusives, niet MS.
Shots fired.. ;-)
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39149   67) 22-01-2019 08:13
Quote:
Het is wel tijd voor Super Mario Maker 2......
Nou, zeker.

Ik vond trouwens dat Nintendo ook beter hun tijd had kunnen steken in een port van 3D World, een betere platformer dan de gehele New series bij elkaar.
avatar van Caelum
Caelum ( 447 ) 22-01-2019 10:47
Ik vind de laatste tijd de Mario games een beetje saai en oninspirerend. Ook Oddesey heb ik weinig gespeeld. Ik miste een beetje uitdaging en compacte levels met leuke puzzels en om iedere hoek een verrassing. In plaats daarvan kreeg ik uitgestrekte levels met 20.000 verschillende collectables. Vroeger had je gewoon 120 goed verstopte sterren. Meer is niet nodig. Zelda ookal zoiets. OoT was supercompact maar iedere 100 meter bevatte wel wat nieuws om te ontdekken. BotW is supergroot en super saai. Ik kon me niet door de saaie en eentonige landschappen heen werken om bij de goeie gameplay te komen.

Het is eigenlijk een beetje ironisch. Nintendo wilt niet aan de VR, maar Sony brengt juist de beste platformer sinds SM64 uit met Astrobot door de VR toevoeging. Heel veel superkorte levels, 8 verschillende botjes te vinden en achter elke bocht weer een verrassing. Nog meer ironie: Astrobot is net zo oud als de PSVR, is super simpel gedesigned en heeft echt 10x zoveel charme en karakter dan Mario tegenwoordig. Ik lach me kapot om die grappige gassies.
avatar van Htbaa
Htbaa ( 12211   5) 22-01-2019 10:56
Ik heb 'm met veel plezier op de Wii U gespeeld en van een aantal werelden ook de verborgen levels vrijgespeeld/gevonden. New Luigi U was ook goed, maar een stuk stressvoller door het tijdslimiet :-).

Heb geloof ik een stuk meer uren in beide games zitten dan in Mario Odyssey. Dat was een leuke game, maar heb totaal de drang niet om daar alles te gaan verzamelen.
avatar van Aapje_nl
Aapje_nl ( 4026   3) 22-01-2019 13:03
Quote:

Het is wel tijd voor Super Mario Maker 2......
7,5 is een terecht cijfer voor deze (enhanced) port

Oprechte vraag, wat wil je met mario maker 2?
Je kan alles maken in deel 1. Wat zou anders zijn in deel 2?
Remake skin van bros u deluxe?
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39149   67) 22-01-2019 16:37
Quote:
[..]


Oprechte vraag, wat wil je met mario maker 2?
Je kan alles maken in deel 1. Wat zou anders zijn in deel 2?
Remake skin van bros u deluxe?
Helemaal niks. Het is perfect zoals het is. Er hoeft niks meer aan toegevoegd te worden. Als compleet met één afbeelding zou kunnen worden omschreven is dat de cover van Mario Maker voor de Nintendo WiiU.
avatar van Megalomaan
Megalomaan ( 2134   2) 22-01-2019 17:09
Quote:
[..]


Oprechte vraag, wat wil je met mario maker 2?
Je kan alles maken in deel 1. Wat zou anders zijn in deel 2?
Remake skin van bros u deluxe?
Slopes.

(deze reactie had ik ettelijke uren geleden neergezet, maar is weggehaald?)
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 8265   3) 22-01-2019 17:18
Quote:
[..]


Oprechte vraag, wat wil je met mario maker 2?
Je kan alles maken in deel 1. Wat zou anders zijn in deel 2?
Remake skin van bros u deluxe?

Beetje gekke vraag aangezien ik die wii u disc nergens in een switch kan rammen. Verder wat daggie zegt. Is perfect zoals ie is. Tenzij je ook smb2 levels kan maken, of idd die glijheuvels kan toevoegen. Of die cactusvijanden. Of pinguïns. Of die blokjes die een bepaald parcours afleggen. Of andere tussenbazen. Meer checkpoints per level. Andere powerups die wel in de originele games zitten IPV al die gare skins die geen unieke skills hebben. Bijvoorbeeld.
avatar van Aapje_nl
Aapje_nl ( 4026   3) 22-01-2019 17:18
Quote:
[..]

Helemaal niks. Het is perfect zoals het is. Er hoeft niks meer aan toegevoegd te worden. Als compleet met één afbeelding zou kunnen worden omschreven is dat de cover van Mario Maker voor de Nintendo WiiU.

Heb t zelf nooit gespeeld, maar t leek me nogal lastig om een deel2 van te maken. Odysee uitbreiding lijkt ook lastig.
Maar port met wat extras is dus prima?
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 8265   3) 22-01-2019 17:40
Port zonder extra's ook prima. Als ze er wat uit willen halen ook goed.
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39149   67) 22-01-2019 18:29
Quote:
Slopes.

(deze reactie had ik ettelijke uren geleden neergezet, maar is weggehaald?)
Stond er ook. En nog veel meer.
Maar de Mods konden het niet waarderen dat ik mijn persoonlijke leger er op los liet.
avatar van Megalomaan
Megalomaan ( 2134   2) 22-01-2019 21:07
Hahaha
avatar van Cynch
Cynch ( 267 ) 22-01-2019 22:28
Originaliteit 60?
Het is geen slecht spel maar aangezien het een bijna copy/paste is met daarbij de bekende 2D Mario formule is dit spel alles behalve origineel.
avatar van Nrg50
Nrg50 ( 1055 ) 23-01-2019 12:10
Mijn kinderen wilden het spel erg graag hebben vanwege de personages. Zo kan je nu ook in solo met Nabbit spelen. Hier is hij sinds de release dagelijks gespeeld, terwijl we ook een WiiU hebben staan met het spel.
avatar van Swift
Swift ( 12177   15) 23-01-2019 14:32
Quote:
Originaliteit 60?
Het is geen slecht spel maar aangezien het een bijna copy/paste is met daarbij de bekende 2D Mario formule is dit spel alles behalve origineel.
Dat dus, misschien vond de reviewer het kaftje en de cartridge origineel.
avatar van Gunzelino
Gunzelino ( 1908 ) 23-01-2019 14:57
Nog een te hoge score voor die uitgemolkte melk vind ik. Orginaliteit en sound horen een dikke onvoldoende te krijgen. Niet alleen dat maar er zijn ook wat veraderingen die ik totaal niet snap tegenover het orgineel, zoals de A twirl.