Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Pikmin 3 Deluxe (Switch)
90 100 1

Review Pikmin 3 Deluxe (Switch)De Pikmin-serie kenmerkt zich vanaf het begin al door toegankelijke gameplay en de nodige uitdaging door middel van tijd management. Pikmin 3 lanceerde in de zomer van 2013 op de Wii U en was een van de vele pareltjes die dat systeem rijk was. Helaas hebben niet veel mensen de game op dat systeem gespeeld en Nintendo geeft de game nu een nieuwe kans op de Switch. Is de game hetzelfde als al die jaren geleden of doet de subtitel van de Deluxe editie de naam ook eer aan? Je leest het hier in de review.


Voor mensen die niet eerder een Pikmin-game gespeeld hebben, is de opzet als volgt; een ruimtereiziger strandt op een planeet, ontmoet verschillende soorten wezentjes genaamd Pikmin waarbij elke kleur en type andere vaardigheden biedt om de wereld mee te verkennen en om puzzels mee op te lossen. In de eerste twee delen namen Captain Olimar en Louie de leiding over de verschillende Pikmin en in het derde deel is er een nieuwe cast om te besturen; Alph, Brittany en Charlie. Maar gelukkig zijn ook Olimar en Louie niet helemaal vergeten. Maar daarover straks meer.Concept bedacht tijdens het tuinieren
Als het drietal de planeet PNF-404 nadert gaat er wat mis en stranden ze afzonderlijk van elkaar in een wereld die een beetje aandoet als een achtertuin. Niet heel vreemd, aangezien het concept van Pikmin jaren geleden werd bedacht door Shigeru Miyamoto toen hij kort na zijn veertigste verjaardag aan het tuinieren was en hij zich verwonderde over alle kleine diertjes die in een tuin voorkwamen. Hij stelde zich voor hoe de wereld eruit zou zien als het ervaren zou worden vanuit het perspectief van de insecten. En zo werd het concept dat uiteindelijk de Pikmin-serie zou worden geboren.

In Pikmin 3 moet je dus, naast een van de drie klein astronauten, een legertje van verschillende Pikmin aansturen om de wereld te verkennen. Elk Pikmin-type is daarbij geschikt voor een specifiek doeleinde; de blauwe Pikmin kunnen door water lopen en zwemmen, de rode Pikmin zijn sterker en meer geschikt voor het vechten, de gele Pikmin kunnen sneller graven en elektriciteit geleiden om zo puzzels die daarmee te maken hebben oplossen, de zwarte rots Pikmin zijn vooral geschikt om mee te gooien en glas kapot mee te maken en de roze Pikmin hebben vleugels en kunnen daarmee over hindernissen heenvliegen. Tot slot zijn er nog de paarse Pikmin die vooral zwaardere objecten kunnen dragen en de witte Pikmin zijn vooral sneller met het dragen van voorwerpen. In tegenstelling tot de witte bloem van de andere Pikmin hebben de paarse en witte Pikmin een roze bloem op hun hoofd als ze nectar gedronken hebben. Dat mooie goedje, dat verspreid over elke map ligt, wordt door de Pikmin namelijk opgedronken. Daardoor kunnen ze hun activiteiten veel sneller en beter uitvoeren.Drie moeilijkheidsgraden voor de prijs van één
Bij het starten van de Story-Mode moet je een keuze maken uit een moeilijkheidsgraad. Dit is een verandering ten opzichte van het origineel, waar deze keuze simpelweg ontbrak. Normal, Hard en Ultra-Spicy zijn een beetje misleidend, aangezien Normal eigenlijk een makkelijkere versie van het origineel is. Een betere omschrijving zou dus zijn; Easy, Normal en Hard. Ultra-Spicy kenmerkt zich vooral doordat je veel minder Pikmin met je mee kunt nemen. Waar de andere moeilijkheidsgraden je een team van maximaal honderd Pikmin laten meesleuren, wordt dit aantal bij Ultra-Spicy beperkt tot zestig Pikmin. Daarnaast levert elk stuk fruit dat je omzet naar sap je slechts een half flesje op. Daardoor wordt je tijd om het spel te doorlopen ook meteen gehalveerd. Ultra-Spicy heeft daarnaast het verschil dat je Pikmin in slechts twee seconden verdrinken, in tegenstelling tot de normale acht seconden die je hebt om ze te redden.Deluxe uitbreidingen
Met de subtitel van ‘Deluxe’ schept Nintendo natuurlijk wel de verwachting dat deze versie de nodige extra’s te bieden heeft. En gelukkig, dat is zeker het geval. Naast het gegeven dat je het verhaal nu in splitscreen met z’n tweeën kunt spelen, wat absoluut vermakelijk is aangezien het veel tijd kan besparen, zijn er ook zogenaamde Side-Stories die gaandeweg het verhaal ontgrendeld worden. In deze losstaande missies, die een beetje dienstdoen als proloog en epiloog van het verhaal, neem je de rollen van Captain Olimar en Louie op je. Het zijn vermakelijke missies die een beetje doen denken aan de missies van Pikmin 2, waarbij je meer met de tijdslimiet stoeit en vooral bezig zult zijn met het zo efficiënt mogelijk voltooien van de levels. Naast de nieuwe missies biedt Pikmin 3 Deluxe ook andere kleine verbeteringen. Zo is het nu een stuk makkelijker om een lock-on toe te passen op tegenstanders en daardoor hun aanvallen te ontwijken. Een andere toevoeging is het systeem van Badges. Door aan bepaalde doelstellingen te voldoen speel je Badges vrij, wat eigenlijk dus een soort van achievements of trophies zijn. Bovenop al deze kleine aanpassingen biedt Pikmin 3 Deluxe ook alle DLC-levels die later bij de Wii U werden uitgebracht.

Ook op het technische vlak is Pikmin 3 Deluxe wat stabieler qua framerate op de Switch dan op de Wii U. Waar het origineel soms lichte framedrops kon vertonen als de actie wat te druk werd, en aan het einde van elke dag het fruit werd omgezet naar sap, draait het spel op de Switch heel soepel. Al met al is Pikmin zowel op het gebied van de grafische pracht en de gameplay dus een hele vermakelijke en charmante game geworden.Conclusie
Pikmin 3 was op de Wii U al een van de betere titels waar je zonder twijfel het systeem voor had kunnen aanschaffen. Toch hebben maar weinig mensen dat destijds gedaan. Gelukkig voor alle Switch bezitters heeft Pikmin 3 Deluxe sinds 2013 niets aan kwaliteit ingeleverd. De uitbreidingen van deze Deluxe-editie weten de gameplay op kleine maar belangrijke vlakken te verbeteren. Nieuwe missies, alle eerder verschenen DLC, toegankelijke gameplay en charme die er werkelijk vanaf druipt; Pikmin 3 Deluxe is een mooie aanvulling op de collectie Switch games en zeker het oppakken waard. Zelfs met een prijskaartje van zestig euro.

 

 
 

Deze review is geschreven door Gerard Olsder.

 

Aantal keer bekeken: 7926 

Laagste 3 prijzen voor Pikmin 3 Deluxe (Switch)

48.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
AllYourGames.nl 9.1
€  48.95€ 0.00   € 48.95
Amazon.nl 6.3
 
€  48.95€ 0.00   € 48.95
Bol.com 7.2
€  48.95€ 0.00   € 48.95

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Syberious
Syberious ( 492 ) 06-11-2020 09:23
Nog nooit een Pikmin gespeeld maar de demo was erg leuk. Het prijskaartje minder, maar dat schijnt het toch waard te zijn volgens vele reviews, waaronder deze. Dan ben ik toch wel erg benieuwd!
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 39113   3) 06-11-2020 09:28
Rol: Forum Moderator
Quote:
Nog nooit een Pikmin gespeeld maar de demo was erg leuk. Het prijskaartje minder, maar dat schijnt het toch waard te zijn volgens vele reviews, waaronder deze. Dan ben ik toch wel erg benieuwd!

Imo, als je de game niet hebt gespeeld op de Wii U, dan is het prijskaartje geen argument, gezien het in jouw geval dan om een geheel nieuw spel gaat.

Ik denk dat ik zelf wacht tot ie een keer 30-40 kost, want op de Wii U gespeeld, maar de demo was wel echt heerlijk!
avatar van Megane377
Megane377 ( 6327   33) 06-11-2020 09:55
Ben er al een aantal dagen geleden mee begonnen en ik vermaak me wel.
En destijds bij shopto voor een leuk bedrag kunnen bestellen, zeker geen spijt.
Heb hem zelf ook op de Wii u maar niet echt mee gespeeld (toen tijdgebrek en nu is de Wii u terug in z'n doos).
avatar van Frax1988
Frax1988 ( 250   2) 06-11-2020 15:14
Quote:
Nog nooit een Pikmin gespeeld maar de demo was erg leuk. Het prijskaartje minder, maar dat schijnt het toch waard te zijn volgens vele reviews, waaronder deze. Dan ben ik toch wel erg benieuwd!
Ik heb precies hetzelfde. Heb geen Wii U gehad maar ik las dat in een uurtje of 10 je al klaar kunt zijn. Dan vind ik persoonlijk 60 euro een behoorlijke klap geld (vond ik ook bij Donkey Kong). Captain Toad was bv 'maar' 40 en die prijs vond ik persoonlijk beter passen.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1817   2) 07-11-2020 00:07
Geweldige game! Naar mijn mening zijn geld dubbel en dwars waard 👌🏻
avatar van GJ
GJ ( 6241   7) 07-11-2020 13:38
Rol: Forum Moderator
Ik zit in hetzelfde schuitje als skull hierboven. Het spel ligt hier nog in de kast voor de Wii U en hoewel het echt een topper is die z'n aankoopsprijs dubbel en dwars waard is heb ik dat er op dit moment, met oog op next-gen, niet voor over. Deze komt er wel wanneer hij een keer in een sale voorbij komt .
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 25902   20) 07-11-2020 14:10
Pikmin 3 lijkt me erg leuk op de Switch, maar ik denk dat ik eerst de demo eens ga proberen en dan misschien een leuke Black Friday aanbieding afwacht of zo.
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 812 ) 07-11-2020 17:34
De demo was wel grappig, maar was meer dan genoeg voor mij.
avatar van Eek2nd
Eek2nd ( 12278   54) 10-11-2020 20:20
Heb de demo ook eindelijk gespeeld, vond hem best wel leuk (nog nooit Pikmin gespeeld).
Denk dat ik het ooit ga halen als het wat goedkoper is.

Hopelijk niet te veel verschillende Pikmin.. ik was na dag 1al vergeten wat de gele Pikmin kunnen 😅