Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
South Park: The Stick Of Truth (Xbox360)
85 100 1

Review South Park: The Stick Of Truth (Xbox360)

Al geruime tijd zit ik aan mijn PS4 gekluisterd en had ik mijn Xbox360 in gedachten al afgeschreven. Toch hield ik altijd rekening met het feit dat die ene game er nog aan zat te komen en nu enkele maanden later is het eindelijk zover: South Park: the Stick of Truth is eindelijk daar. Ik, als groot South Park liefhebber, kon na het zien van de eerste trailer niet wachten. Het leek erop dat de makers, Trey Parker en  Matt Stone, samen met Obsidian Entertainment een perfect duo vormden. Enerzijds was daar het typische South Park gevoel en de kenmerkende humor. Anderzijds waren er de diepgaande RPG elementen die ik van Obsidian kende. Na de vele keren dat de game werd uitgesteld stond ik dan ook te springen om eindelijk mijn epische queeste in South Park te kunnen beginnen.

Douchebag
Voordat ik mijn eerste stappen in de spelwereld kon maken kreeg ik een avatar waar ik het haar en de kleding van kon aanpassen, volledig in South Park stijl overigens. Zodra ik daarmee klaar was kon mijn South Park avontuur beginnen.
Het spel begint met een shot van het South Park bord aan de rand van de stad met op de achtergrond het stadje, precies zoals een aflevering van South Park begint. De toon is daarmee direct gezet. Je personage is een klein jongetje die samen met zijn ouders in South Park is komen te wonen. Je ouders willen dat je zo snel mogelijk vriendjes gaat maken en dwingen je om buiten te gaan spelen. Eenmaal buiten kom je al snel in aanraking met de bekende South Park kinderen die helemaal opgaan in een rollenspel à la Dungeons en Dragons en waarin twee facties lijnrecht tegenover elkaar staan. Aan de ene kant heb je Cartman met zijn groep krijgers en aan de andere kant heb je de Elven die het voorzien hebben op The Stick of Truth.  Dat is in de fantasiewereld een waardevol object,  maar buiten het rollenspel gewoon een tak van een boom. Kort na je eerste kennismaking met Cartman wordt de Stick of Truth gestolen door de Elven. Cartman doopt je om tot Douchebag en maakt het jouw taak om de Stick of Truth terug te vinden. De zoektocht is begonnen.  Je avontuur leidt je langs alle bekende locaties en mensen die je kent uit de tv-serie, met om elke hoek een goede grap en een bekend gezicht.Professor Chaos en Princess Kenny to the rescue
De sfeer en het verhaal van South Park: The Stick of Truth zijn geweldig, maar ook de gameplay is goed uitgewerkt. Via een turn-based vechtsysteem neem je het op tegen verschillende vijanden die je vaak al van verre ziet staan. Zodra je een aanval begint start er een gevecht met jouw groepje strijders tegen die van de tegenstander.  Aanvallen doe je om de beurt, waarbij timing een belangrijk element is. Als je op de juiste momenten een bepaalde knoppencombinatie uitvoert doen je aanvallen namelijk meer schade.  Aan de verschillende aanvallen is een leuke twist gegeven. Zo heet de bekende Poisoned status in South Park ‘Grossed Out’ (misselijk) waardoor je tegenstanders gaan overgeven, terwijl de Burned status het haar van je tegenstanders in brand zet. Afhankelijk van je klasse (Fighter, Mage, Thief of … Jew) heb je verschillende aanvallen die je kunt upgraden. Daarnaast zijn er verschillende Summons te verzamelen, zoals Mr. Slave en de eigenaar van City Wok, die je kunt oproepen om je te assisteren in een gevecht. Dit levert een behoorlijk gevarieerd vechtsysteem op waardoor het geheel lang interessant blijft. 
Ook legt het spel je geregeld het vuur aan de schenen. Als je zomaar wat doet, zul je dan ook snel genoeg Game Over raken. Je moet je tegenstanders daarom altijd goed doorgronden en op de juiste momenten Potions gebruiken. Anders zal je snel overlopen worden en zal de Stick of Truth altijd buiten je greep blijven.The Poop that Took a Pee
Natuurlijk valt er ook wel iets aan te merken op South Park: The Stick of Truth. Zo is er natuurlijk de veelbesproken censuur die je zo nu en dan tegenkomt. Persoonlijk was ik erg bang dat ik belangrijke stukken uit het verhaal zou missen, maar dat is gelukkig niet het geval. In het scherm dat de gecensureerde scène vervangt wordt duidelijk uitgelegd wat er precies gebeurt. Ik had dan ook niet het gevoel dat je veel mist van het overkoepelende verhaal. 
Wat me meer stoorde was de onduidelijkheid van sommige puzzels. Ik moest een paar keer behoorlijk zoeken naar wat ik precies moest doen. Dat zorgde ervoor dat ik op sommige punten vast kwam te zitten. Na een paar minuutjes Trial & Error kon ik gelukkig vaak weer verder, maar het levert toch frustratie op en haalt bovendien enigszins de vaart uit de game.Waar voor je geld?
South Park: The Stick of Truth weet echt perfect de stijl van de tekenfilmserie over te nemen. De stad is helemaal 2D nagebouwd en voor de fans van de serie zal het verkennen een feest van herkenning zijn. Ook de grappen van South Park komen prima uit de verf door de vele cutscenes en kleine verwijzingen waar je op stuit. En ondanks de censuur blijven er nog genoeg (harde) grappen over.  Maar misschien nog belangrijker, ook de gameplay blijft prima overeind. Ik durf zelfs te zeggen dat ook een niet South Park fan kan genieten van het goed uitgewerkte vechtsysteem. Het is veelzijdig genoeg en van tijd tot tijd behoorlijk pittig.
Het spel ligt op het moment full-priced in de winkel voor de Last-Gen consoles en de PC. Die prijs is het mijns inziens helemaal waard, als je een echte South Park fan bent tenminste. Als je minder met de serie hebt is het nog steeds een heel leuke game, maar ik zou dan wel even wachten tot de prijs iets gezakt is. Helaas is er, behalve wat geruchten, nog niets officieel bekend over een Next-Gen versie. Laat dat je er echter niet van weerhouden om deze game in je oude vertrouwde Xbox/PS3 te stoppen, want ook op de oude generatie consoles ziet het er grafisch nog prima uit.

 

Deze review is geschreven door Daan Ceelie.

 

Oordeel South Park: The Stick Of Truth (Xbox360)

  • Graphics 95
  • Gameplay 85
  • Originality 80
  • Sound 80
  • Replay 70
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 9702 

Laagste 1 prijzen voor South Park: The Stick Of Truth (Xbox360)

34.90 34.90 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  34.90€ 0.00   € 34.90

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 15-03-2014 15:21
Quote:
Wat me meer stoorde was de onduidelijkheid van sommige puzzels. Ik moest een paar keer behoorlijk zoeken naar wat ik precies moest doen.

Really? De puzzels zijn super easy!!!! Vrijwel alles wordt letterlijk uitgelegd!

Daarnaast een hoop spoilers in je review. En graphics 95?
avatar van Baz
Baz ( 2721 ) 15-03-2014 16:36
Waarom een screenshot uit een deel van het spel wat er niet in zit? En welke puzzels? Hebben we dezelfde game gespeeld?
avatar van Kid Icarus
Kid Icarus ( 586 ) 15-03-2014 16:46
Ik heb het spel vorige week uitgespeeld, maar ik heb geen puzzel gezien.
avatar van Lars330
Lars330 ( 2738 ) 15-03-2014 17:23
Geweldig spel, een must-buy voor south park liefhebbers!
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6571 ) 15-03-2014 17:25
Quote:
[..]Daarnaast een hoop spoilers in je review. En graphics 95?

Eens en eens? Het moet eruit zien als een South Park episode. Dat doet het ook ondanks het haperen van het videobeeld. 95 is wel erg hoog maar aan de andere kant als budgetgaming de PC-versie heeft gehad dan hadden ze er minder last van. That being said had ik m grafisch in de scoretabel van Budgetgaming een 80 gegeven. 15 punten aftrek alleen voor het haperen al :-)
avatar van Xbox2go
Xbox2go ( 1767 ) 15-03-2014 19:53
Leuke game, maar een 8 of hoger is toch meer weggelegd voor een The Last of Us etc. 7tje komt meer in de buurt, leuke game maar daar is alles mee gezegd.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 15-03-2014 20:13
Quote:
Leuke game, maar een 8 of hoger is toch meer weggelegd voor een The Last of Us etc. 7tje komt meer in de buurt, leuke game maar daar is alles mee gezegd.

Vrij subjectief.
avatar van Xbox2go
Xbox2go ( 1767 ) 15-03-2014 20:59
Is het ook, maar dat is elke review ook Het blijft persoonlijk.
avatar van Jaina-Emily
Jaina-Emily ( 2012 ) 15-03-2014 21:55
Slaat nergens op imo... Waarom zou South Park een lager cijfer moeten hebben dan The Last of Us? Er is in deze South Park game ook jaren hard werk gestopt.
En dat was het wachten ook waard. Want deze game is genieten van begin tot eind. Maar omdat het geen super epic realistische next-gen wannabe is moet het een 7 of lager? Wtf >_<

Licenced games die werken moet je eren!
Nu is er naast Transformers en Batman eindelijk een nieuwe licenced game die top is! Van mij mogen ze iedere 5 jaar wel met zo'n game komen.
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 15-03-2014 22:13
Quote:
[..]


Eens en eens? Het moet eruit zien als een South Park episode. Dat doet het ook ondanks het haperen van het videobeeld. 95 is wel erg hoog maar aan de andere kant als budgetgaming de PC-versie heeft gehad dan hadden ze er minder last van. That being said had ik m grafisch in de scoretabel van Budgetgaming een 80 gegeven. 15 punten aftrek alleen voor het haperen al :-)
lieg niet zo. ik heb geen haperen gezien in de hele game. ,misschien mag jij een beter pc kopen. de game is voor mij een 8
avatar van Revlite
Revlite ( 141 ) 16-03-2014 00:15
Ik heb gister de PS3 US versie uitgespeeld en ik moet zeggen dat er best vaak lag momenten in voor kwamen tijdens het lopen en switchen van maps...
avatar van Itsjustme
Itsjustme ( 1768 ) 16-03-2014 00:48
Quote:
[..]
lieg niet zo. ik heb geen haperen gezien in de hele game. ,misschien mag jij een beter pc kopen. de game is voor mij een 8
ik kan een beetje opmaken uit zijn reactie dat die op een console speelt en niet op een pc, maar man er ook naast zitten.
En hoezo liegt hij. Waar slaat dat nou weer op?! Beetje dom om dat gelijk te zeggen
avatar van Cruz
Cruz ( 3333 ) 16-03-2014 01:57
Dan nog is het cijfer gewoon vrij hoog, het is nou niet zo dat de gameplay echt baanbrekend is en met een lengte van nog geen twintig uur voor de main story + post game kun je amper een toffe RPG neerzetten.

Ik heb gewoon het idee dat deze game veel hogere cijfers krijgt puur omdat er veel fan service in de game te vinden is. Eigenlijk hoort een review gewoon vanuit een objectief standpunt geschreven te worden, of de meerderheid van de lezers South Park nou tof vindt of niet, persoonlijk kijk ik het jaren al niet meer en krijg ik ook niet echt nostalgische gevoelens bij de oudere episodes. Been there, done that.

Het is natuurlijk wel ontzettend tof om eindelijk in de omgevingen te kunnen rondlopen als je fan van de TV show bent, dat heb ik ook als ik een anime game speel. Een game hoeft veel minder z'n best te doen om aan je te hechten omdat je dat eigenlijk al lang bent.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 16-03-2014 11:52
Quote:
[..]
lieg niet zo. ik heb geen haperen gezien in de hele game. ,misschien mag jij een beter pc kopen. de game is voor mij een 8

Rare opmerking. Op de PC werkt de game ook niet optimaal.
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39149   67) 16-03-2014 13:35
Quote:
Ik heb gewoon het idee dat deze game veel hogere cijfers krijgt puur omdat er veel fan service in de game te vinden is. Eigenlijk hoort een review gewoon vanuit een objectief standpunt geschreven te worden, of de meerderheid van de lezers South Park nou tof vindt of niet, persoonlijk kijk ik het jaren al niet meer en krijg ik ook niet echt nostalgische gevoelens bij de oudere episodes.
Het is ook fanservice van het eerste uur: Mexican staring frog of Southern Sri Lanka, Scuzzlebutt, [spoilers]terugkeer van Chef[/spoilers]. Ik had veel 'oh ja, dat ken ik nog wel' momenten. Het zal ook vooral door de fans gekocht worden zoals PS Allstars Battle Royale. Als fan heb ik ook genoten van die 20 uur maar zoals een seizoen zal ik het pas weer naar een jaar of twee uit de kast halen om het te herspelen. Post-game is het niks maar als je daar een spel voor moet afrekenen mogen de meeste triple-A titles zonder online aspecten ook een punt of 10 minder scoren.

Fans betalen ongetwijfeld het forse prijskaartje dat er momenteel nog aan hangt maar had voor de 20 uur wel een tientje minder mogen kosten.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 16-03-2014 15:53
Quote:
Dan nog is het cijfer gewoon vrij hoog, het is nou niet zo dat de gameplay echt baanbrekend is en met een lengte van nog geen twintig uur voor de main story + post game kun je amper een toffe RPG neerzetten.

Heb je de game gespeeld? Want het is Obsidian zeker gelukt met die speelduur een toffe RPG neer te zetten.

Daarbij worden cijfers gegeven voor hoe goed de game is. Deze game is minstens een 7,5 / 8 waard, dus dan verdient deze game die ook.

Quote:
Eigenlijk hoort een review gewoon vanuit een objectief standpunt geschreven te worden, of de meerderheid van de lezers South Park nou tof vindt of niet

Deze game is voornamelijk gemaakt voor de fanbase van South Park dus snap die gedachtegang niet. Daar moet de game dan toch ook op beoordeelt worden?

Je roept een hoop dingen over deze game, zowel hier als in topics. Heb je hem nou wel of niet gespeeld?
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 16-03-2014 17:32
Quote:
[..]


Rare opmerking. Op de PC werkt de game ook niet optimaal.
koop je een goed pc. ik heb nergens last van op de pc.
waarom ik deze opmerking maakt is omdat. CrippledKiller 15 punten aftrek alleen voor het haperen al :-) .dat slaat nergens op
avatar van MarvelousMax
MarvelousMax ( 6066 ) 16-03-2014 17:38
Quote:
[..]

koop je een goed pc. ik heb nergens last van op de pc.
waarom ik deze opmerking maakt is omdat. CrippledKiller 15 punten aftrek alleen voor het haperen al :-) .dat slaat nergens op

Ook op goede pcs geeft het spel problemen, dat jij er geen last van hebt is leuk voor jou, maar zegt niet dat verder niemand er last van heeft.
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 16-03-2014 17:41
Quote:
[..]


Ook op goede pcs geeft het spel problemen, dat jij er geen last van hebt is leuk voor jou, maar zegt niet dat verder niemand er last van heeft.
nee ok maar zeg ook niet dat iedereen er last van heeft. wat CrippledKiller dus wel zegt.
avatar van Mircod96
Mircod96 ( 1197 ) 16-03-2014 20:42
Quote:
[..]

koop je een goed pc. ik heb nergens last van op de pc.
waarom ik deze opmerking maakt is omdat. CrippledKiller 15 punten aftrek alleen voor het haperen al :-) .dat slaat nergens op

ik heb een laptop met een graphic kaart uit het jaar toebak en heb nergens last van
avatar van Xor
Xor ( 34392   1445) 16-03-2014 20:45
Quote:
[..]


ik heb een laptop met een graphic kaart uit het jaar toebak en heb nergens last van

Uit het jaar "Tabak"?(zocht op google, kreeg de West-Vlaams wikipedia ).
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 17-03-2014 13:42
Quote:
[..]
nee ok maar zeg ook niet dat iedereen er last van heeft. wat CrippledKiller dus wel zegt.

Wellicht dat jij wellicht een oudere computer hebt en dat hij daarop beter draait dan op nieuwere computers?
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 17-03-2014 16:42
Quote:
[..]


Wellicht dat jij wellicht een oudere computer hebt en dat hij daarop beter draait dan op nieuwere computers?
nee ik heb een pc met amd 7950
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 17-03-2014 22:42
Dan verschilt het misschien gewoon per pc.