Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Spider-Man 2 (PS5)
90 100 1

Review Spider-Man 2 (PS5)

Miles Morales vliegt met een bescheiden 120 km/u boven de straten van Brooklyn. De mensen van New York schreeuwen om hulp; alleen Spider-Man kan hen helpen. Manhattan brandt, de wereld moet gered worden. Miles zwiept en zwaait echter totaal de andere kant op. Hij heeft op het dak van een wolkenkrabber twee flexibele palen gespot. Als hij zijn plakslierten precies goed plaatst, kan hij zich met ongekende snelheid uit deze geïmproviseerde katapult lanceren. Dit is zo ontzettend gaaf. Iedere. Keer. Weer.


Superior Story
Hoewel de nieuwste Spidey-game een 2 in de titel heeft, is het in feite het derde deel in deze serie van Insomniac. Dat is niet onbelangrijk om te weten, want Spider-Man 2 komt pas volledig tot zijn recht wanneer spelers bekend zijn met zowel de eerste Spider-Man game als het vervolg Miles Morales. Dit geldt voor zowel de gameplay als het verhaal, dat verder gaat waar Miles Morales ophield. Oftewel: Miles heeft zijn training als nieuwe Spider-Man doorstaan en nu houdt hij samen met Peter Parker New York veilig. Ondertussen zijn sinds de eerste game en bijbehorende DLC al een dozijn slechteriken verslagen, dierbaren verloren en vriendschappen voor het leven gesloten. Spider-Man 2 verwijst graag naar al deze zaken, of ze nu groot of klein zijn. De emotionele impact van veel scènes valt of staat met bekendheid met de materie. De scènes zijn vaak juist zo krachtig omdat ze deel zijn van een ontwikkeling over drie games. Daarnaast is het ook qua gameplay aan te raden om bij het eerste deel te beginnen. Deze nieuwste telg brengt namelijk zoveel verbeteringen aan dat de gameplay van de voorgangers haast saai lijkt, waardoor teruggaan lastig is.


Over het plot van Spider-Man 2 wil ik het liefst zo min mogelijk kwijt. Het wist mij als liefhebber van de spinnenmannen in andere media namelijk aangenaam te verrassen en dat gun ik iedereen. Laat volstaan dat het met de meest spectaculaire opening sinds God of War III begint en die hoge kwaliteit in een rit van zo’n twintig uur vasthoudt. De schaal is groter en het verhaal kan zich makkelijk rekenen tot een van mijn favoriete Spider-Man-verhalen. Tegelijkertijd neemt Insomniac ook meer de tijd om de menselijke kant van hun personages onder de loep te nemen. We voelen de twijfel bij Miles en proeven Peters frustratie over de hoge tol van Spider-Man op zijn privéleven. Ook is bijna elke antagonist voorzien van een pijnlijk tragische achtergrond, waardoor ze een diepgang krijgen die vaak mist in Marvel-producties.

Friendly Neighborhood Spider-Man
Spider-Man 2 blinkt op meerdere gebieden uit, maar de combinatie van toffe bewegingsmogelijkheden en een uitgebreid New York maakt de meeste indruk. Ten eerste is deze keer niet alleen Manhattan te bezoeken, ook Queens en Brooklyn zijn van de partij. Hierdoor biedt de wereld meer visuele afwisseling en gaat het swingen door de stad nog minder snel vervelen dan in het eerste deel. Wat opvalt aan deze versie van New York is dat, ongeacht het district, er veel meer leven in zit. Het aantal voetgangers en hun variëteit aan bezigheden dragen bij aan een geloofwaardiger New York. De verkeerssituatie in Manhattan is ook een stuk realistischer geworden. Wanneer je op het eiland door de straten vliegt, zie je meestal een rij stilstaande auto’s zover het oog reikt. Spider-Man zijn heeft zo zijn voordelen.


Brooklyn en met name Queens beschikken over aanzienlijk minder wolkenkrabbers waar Spidey zich aan vast kan klampen, dus moest Insomniac op zoek naar nieuwe manieren om door de stad te bewegen. Op dat vlak is de grootste vernieuwing een wingsuit dat op elk moment in de lucht kan uitklappen. Zo wordt het met webswingen opgebouwde momentum gebruikt om door te zweven. Daarnaast kunnen de Spider-Men gebruik maken van windvlagen om zo met hoge snelheid door een soort tunnels van wind te vliegen. Gecombineerd met de trucjes uit de vorige game, leidt dit tot een geweldig aanvoelend bewegingssysteem. Het helpt dat de stad veel sneller ingeladen wordt dankzij de PlayStation 5-hardware, waardoor de snelheidslimiet een stuk hoger ligt dan voorheen. Het katapulteren uit de inleiding van deze recensie is daar een goed voorbeeld van; je kunt hiermee op een leuke manier in korte tijd een kilometer of wat afleggen. Dat was op de PlayStation 4 simpelweg niet mogelijk met deze snelheid. Later worden via de skill tree nog meer opties vrijgespeeld, zoals het maken van een looping door aan het einde van een webzwiep niet los te laten. Al met al staat er aan het eind van het spel een dijk van een systeem. Ik kan me geen game voor de geest halen waarin simpelweg door de wereld bewegen zo veel lol oplevert.

Fantastic Fights
De grootste zwakte van de vorige Spider-Man-games was mijns inziens het vechten. Gevechten waren wat simpel van aard en veranderden nauwelijks, waardoor het - zeker als je platina trofee wilde behalen - behoorlijk eentonig werd. Eerlijk gezegd is het vechten nog steeds niet de grote kracht van deze game, maar Insomniac heeft hier toch veel verbeteringen aangebracht. Er is voor lekker veel afwisseling gezorgd en het spel heeft een aantal verrassingen in petto die het op een aangenaam tempo blootgeeft. Naarmate Spider-Man vordert, beschikt de speler over steeds meer instrumenten in de vorm van Gadgets en Abilities. Deze worden geactiveerd door respectievelijk R1 en L1, gecombineerd met een face button (driehoekje, cirkel, etc.). Zowel Gadgets als Abilities kunnen worden verbeterd, waarbij ze soms ook nieuwe functies in gevechten krijgen. Abilities zijn voor elke Spider-Man uniek en zijn daarmee de manier waarop elke protagonist zich onderscheidt. Later in de game worden zelfs geheel nieuwe Abilities geïntroduceerd, waardoor je de vechtstijl van je favoriete Spider-Man een beetje kan vormgeven.


Belangrijker voor de fijne variëteit in Spider-Man 2 zijn de vele nieuwe vijanden en de baasgevechten. Je bevecht meerdere vijandige facties die allemaal over hun eigen type bad guys beschikken. De uitdagendere vijanden vereisen een bepaalde strategie om verslagen te worden. Zo zijn er tegenstanders die veel gebruik maken van niet ontwijkbare aanvallen. In plaats daarvan moet de nieuwe Parry ingezet worden. Tegelijk zijn er specifieke aanvallen die je niet kan pareren, maar juist om een Dodge vragen. Zeker richting het einde van de game, wanneer al deze vijanden tegelijk op de speler worden afgevuurd, zorgt die afwisseling voor uitdagende gevechten. Met button mashen kom je er niet, althans op de hogere moeilijkheidsgraden.


De baasgevechten brengen alle nieuwe mogelijkheden samen. In deze erg spectaculaire worstelingen is handig gebruik van alle verschillende Gadgets, Abilities en verdedigende opties essentieel. Ik was aangenaam verrast dat ik bij meerdere bazen meer dan vijf keer het loodje legde. Dat zou in het eerste deel nooit gebeurd zijn. Deze gevechten duren dan ook een stuk langer dan voorheen; bazen hebben meerdere levensbalken en fasen. Samen met het visuele geweld en de rol die ze hebben in het verhaal, tillen ze baasgevechten naar een hele andere orde dan we gewend zijn van de serie.

Amazing Graphics
Dat er bij Insomniac een aantal grafische tovenaars rondloopt was al bekend, maar ze hebben het gewoon weer geflikt. De technologie die het razendsnel inladen van werelden mogelijk maakt, bekend uit Ratchet & Clank: Rift Apart, wordt weer effectief ingezet. Zoals gezegd ligt hierdoor de snelheid in de game een stuk hoger. Verbazingwekkend genoeg zag ik hierbij nauwelijks iets van pop-in. Ik vond het vliegen en slingeren te leuk om al te veel fast travel te gebruiken, maar ook die optie laat op een knappe manier de kracht van deze engine zien. Klik op een willekeurige plek op de kaart en binnen een seconde heb je de controle over een Spider-Man die op dat punt al in beweging is.


Met name in de buitenwereld maakt Spider-Man 2 een sprong in grafische kwaliteit tegenover zijn voorgangers. De stad is levendiger en oogt natuurgetrouwer met meer detail. En zoals we inmiddels van Insomniac gewend zijn, heeft de speler veel grafische opties om uit te kiezen. Zo is er de standaard 4K-resolutie die met alle grafische toeters en bellen 30 FPS voorschotelt. In een game met zoveel snelheid zou ik echter eerder kiezen voor de Performance-modus, die op een lagere resolutie 60 FPS afspeelt. Voor gamers met een VRR-scherm is er de 40 FPS-optie; een mooi compromis tussen de twee uitersten. Zelf koos ik echter voor de tweede VRR-optie: een ongelimiteerde framerate. In de praktijk komt deze modus niet ver boven de 60 FPS uit, maar het voelde voor mij toch het prettigste. Welke modus je ook kiest, het spel ziet er bijna altijd beeldschoon uit. Met name de textures en animaties van belangrijke personages zijn van waanzinnige kwaliteit. Enkel bij sommige scènes die zich binnen afspelen had ik mijn bedenkingen. Hier kan de belichting soms wat plat ogen.


Ultimate Spider-Man
Spider-Man 2 bouwt voort op het ijzersterke fundament van zijn voorgangers. Daarmee is het een zeer verfijnde, zij het herkenbare ervaring geworden. De verbeteringen die op elk gebied zijn aangebracht, moeten echter niet onderschat worden. Het verhaal is Insomniacs boeiendste tot nu toe, de gameplay is heerlijk afwisselend en het bewegingssysteem is ongeëvenaard. Het grootste compliment dat ik de game kan geven: ondanks mijn open world-moeheid ga ik na het schrijven van deze recensie gewoon weer door met spelen om die platina trofee binnen te slepen.

 


 

David Doorakkers (DavidNL)

Aspirant taal- en letterkundige. Sinds de jaren negentig grootgebruiker van boeken, stripboeken, films, series en uiteraard ook games. Heeft een zwak voor de betere verhalende spellen, alhoewel hij ook te porren is voor een goede racer of fighter.

Aantal keer bekeken: 5937 

Laagste 3 prijzen voor Spider-Man 2 (PS5)

49.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
GameResource 10
€  49.95€ 0.00   € 49.95
Bol.com 7.6
€  49.99€ 0.00   € 49.99
Game Mania 8.3
€  47.99€ 3.99   € 51.98

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Zienobleejd
Zienobleejd ( 5079   109) 17-10-2023 17:37
Leuke game maar de prijs is minder leuk, God allemachtig

Ach, 2 jaar wachten en je rekent m bij de Kruidvat af met een doos Merci die niet veel goedkoper is
avatar van GodArcEater
GodArcEater ( 104 ) 17-10-2023 18:06
Mooie review! Klinkt als een grote verbetering ten opzichte van de voorgangers.

Ik weet dat het een grote spoiler is, maar ik moet het toch even vragen, |||Spoiler||| kan je als Venom spelen in de game? |||Spoiler|||
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5512   20) 17-10-2023 18:16
Game lijkt me prima maar 70-80 euro vind ik echt te veel voor nieuwe games. 60 is en blijft toch echt mijn absolute max, en dat is voor games die ik dan echt Day 1 wil hebben. Bij deze game kan ik wachten.

Mocht ik op korte termijn toch Spidey-behoeftes hebben dan ga ik de Remaster van Deel 1 wel spelen, want die DLC heb ik nog nooit gespeeld.
avatar van Ghettoblaster81
Ghettoblaster81 ( 585   1) 17-10-2023 18:46
80 euro of niet, deze zit vrijdag in m’n PS5.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1822   2) 17-10-2023 18:53
Lijkt mij een geweldige game, maar Mario Wonder krijgt nog ff voorrang
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5163   37) 17-10-2023 19:00
Quote:
Leuke game maar de prijs is minder leuk, God allemachtig

Ach, 2 jaar wachten en je rekent m bij de Kruidvat af met een doos Merci die niet veel goedkoper is
Gepost door: Zienobleejd op 17-10-2023 17:37

Dat valt vies tegen tegenwoordig met die PS exclusives, maar een eurootje of 30 zal tegen die tijd wel lukken. Maar goed, met de 7,50 korting bij Amazon vind ik 60 euro nog best schappelijk voor een potentiële goty.
avatar van EPMD
EPMD ( 7113   7) 17-10-2023 19:23
Als je naar de bios gaat met je vriendin. Ben je ook wel 5-6 tientjes kwijt. En dat voor slechts 2 uur entertainment.

De prijs is wat aan de hogere kant. Maar voor dit soort games heb ik wel de volle pond over.
avatar van Batmaster
Batmaster ( 345   1) 17-10-2023 19:29
Ik snap niet dat mensen klagen over de gestegen kosten van games. Games zijn decennialang altijd 60 euro geweest. Ik kocht PS1 spellen voor 120 euro. Dat ze nu 10 euro meer zijn, wauw. Dat zijn bijna twee biertjes tegenwoordig.

Ik heb het spel gepre-ordered en kan niet wachten tot het vrijdag is!
avatar van Eek2nd
Eek2nd ( 13256   54) 17-10-2023 19:37
Quote:
Ik snap niet dat mensen klagen over de gestegen kosten van games. Games zijn decennialang altijd 60 euro geweest. Ik kocht PS1 spellen voor 120 euro. Dat ze nu 10 euro meer zijn, wauw. Dat zijn bijna twee biertjes tegenwoordig.

Ik heb het spel gepre-ordered en kan niet wachten tot het vrijdag is!
Gepost door: Batmaster op 17-10-2023 19:29
120 gulden mag ik hopen.. anders ben je afgezet
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1822   2) 17-10-2023 20:03
Quote:
Ik snap niet dat mensen klagen over de gestegen kosten van games. Games zijn decennialang altijd 60 euro geweest. Ik kocht PS1 spellen voor 120 euro. Dat ze nu 10 euro meer zijn, wauw. Dat zijn bijna twee biertjes tegenwoordig.

Ik heb het spel gepre-ordered en kan niet wachten tot het vrijdag is!
Gepost door: Batmaster op 17-10-2023 19:29

Dit klopt idd wel. Prijzen voor bepaalde SNES en N64 games waren minstens zo hoog en PS1 games gingen ook al voor 129 gulden over de plank.

Hebben we het toch al bijna 25-30 jaar geleden en zeker met de inflatie en de gestegen kosten voor ontwikkelaars vind ik de kosten wel verklaarbaar.. hetgeen niet wil zeggen dat ik lagere prijzen niet toejuich
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5163   37) 17-10-2023 20:07
Quote:
Ik snap niet dat mensen klagen over de gestegen kosten van games. Games zijn decennialang altijd 60 euro geweest. Ik kocht PS1 spellen voor 120 euro. Dat ze nu 10 euro meer zijn, wauw. Dat zijn bijna twee biertjes tegenwoordig.

Ik heb het spel gepre-ordered en kan niet wachten tot het vrijdag is!
Gepost door: Batmaster op 17-10-2023 19:29

Als consument hogere prijzen verdedigen vind ik dan ook weer suf. Woonlasten en de prijzen van energie en boodschappen zijn flink gestegen, en dat betekent voor veel mensen dat er minder geld overblijft voor entertainment. Dat is toch ook gewoon klote, of niet?

Quote:
Dit klopt idd wel. Prijzen voor bepaalde SNES en N64 games waren minstens zo hoog en PS1 games gingen ook al voor 129 gulden over de plank.

Hebben we het toch al bijna 25-30 jaar geleden en zeker met de inflatie en de gestegen kosten voor ontwikkelaars vind ik de kosten wel verklaarbaar.. hetgeen niet wil zeggen dat ik lagere prijzen niet toejuich

Jawel, maar de afzetmarkt is ook pakweg tien keer zo groot geworden. Daarom bleven de prijzen lang op hetzelfde niveau en konden we gemiddeld gezien gewoon steeds meer games kopen met z’n allen. Die trend wordt met prijsverhogingen deels de nek omgedraaid, en of hogere prijzen nou de oplossing zijn voor de enorme risico’s die AAA-studio’s nemen met hun enorme budgetten en lange ontwikkeltijd… ik weet het niet.
avatar van Eek2nd
Eek2nd ( 13256   54) 17-10-2023 20:07
Maar het is wel zo dat PS games ook redelijk snel in prijs dalen.
Dus normaal zal ik ook ff wachten, maar heb het toch besteld (wel via GM en inc inruil voor 40 euro)
avatar van The Third Guy
The Third Guy ( 36   1) 17-10-2023 20:20
Na het lezen van de recensies en het doornemen van de reacties hier, ben ik een beetje gemengd over Spider-Man 2. De hoge prijs is zeker een struikelblok, en het lijkt erop dat de vernieuwingen niet zo drastisch zijn als ik had gehoopt.

Ik waardeer de uitgebreidere map van New York en de verbeterde graphics, maar het komt over alsof de echte innovatie ontbreekt. Het is mooi om Miles en Peter samen in actie te zien, maar ik had meer unieke gameplay-elementen verwacht voor deze prijs.

De vergelijking met bioscoopkosten eerder maakt enigszins zin, maar toch, voor €80 verwacht ik iets meer dan een opgepoetste herhaling van de vorige games. Misschien wacht ik op een flinke korting voordat ik deze in huis haal.

Het lijkt erop dat Insomniac veilig speelde met deze, wat jammer is. Ik hoopte op iets baanbrekends, vooral met de PS5-capaciteiten. Misschien de volgende keer.
avatar van Saskija
Saskija ( 82 ) 17-10-2023 20:25
Quote:
Game lijkt me prima maar 70-80 euro vind ik echt te veel voor nieuwe games. 60 is en blijft toch echt mijn absolute max, en dat is voor games die ik dan echt Day 1 wil hebben. Bij deze game kan ik wachten.
Gepost door: Yi-Long op 17-10-2023 18:16

Ik hou de hoop dat nav Black Friday/Sinterklaas de prijs nog iets omlaag gaat.Ik wacht daarom nog een maand voor ik de knoop doorhak.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1822   2) 17-10-2023 20:41
Quote:
[..]
Jawel, maar de afzetmarkt is ook pakweg tien keer zo groot geworden. Daarom bleven de prijzen lang op hetzelfde niveau en konden we gemiddeld gezien gewoon steeds meer games kopen met z’n allen. Die trend wordt met prijsverhogingen deels de nek omgedraaid, en of hogere prijzen nou de oplossing zijn voor de enorme risico’s die AAA-studio’s nemen met hun enorme budgetten en lange ontwikkeltijd… ik weet het niet.
Gepost door: Quetzalcoatl op 17-10-2023 20:07

De afzetmarkt is idd veel groter. Geen idee of die hogere prijzen een oplossing zijn, maar ik vrees dat dit toch een ding gaat zijn en dat die prijzen niet meer gaan zakken bij launch. Zie ze eerder stijgen. Als ze dan tenminste fysiek en enigszins compleet waren...

Wat dat betreft bevreest het mij dat we op een digitale gamesmarkt afstevenen, waarbij doorverkoop en inruil verleden tijd is.

Neem Alan Wake 2. Wil hem heel graag spelen, maar nu hij alleen digitaal verschijnt is het even slikken voor me. De enige digitale games die ik koop (en ook erg kan waarderen) zijn indies op mijn Switch en Steam Deck. Daar valt de financiële 'schade' nog mee. Ik zal echter nooit een dure digitale game kopen, maar die gedachte zal ik ook wel overboord moeten gooien als we naar een volgende generatie gaan, want ik vrees dat de fysieke games toch wel hun beste tijd hebben gehad. Daarnaast zijn veel fysieke games tegenwoordig zelden af en moet je nog een sloot aan patches binnenhengelen voordat je de game überhaupt kunt spelen. Misschien helpt me die gedachte bij het loslaten aan fysieke games 😅

Om die reden houd ik eigenlijk ook alleen vast (qua verzamelen) aan games en console die pre-internet werden gereleased: NES, SNES, GameCube, Megadrive etc. Hele andere discussie, I know.
avatar van Jdw89
Jdw89 ( 277 ) 17-10-2023 21:37
Waarom zegt iedereen 80 euro terwijl bovenstaande sites duidelijk lagere prijzen bieden?
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1822   2) 17-10-2023 21:51
Quote:
Waarom zegt iedereen 80 euro terwijl bovenstaande sites duidelijk lagere prijzen bieden?
Gepost door: Jdw89 op 17-10-2023 21:37

Om de discussie op te starten denk ik 😉
avatar van Zienobleejd
Zienobleejd ( 5079   109) 17-10-2023 22:02
Quote:
Waarom zegt iedereen 80 euro terwijl bovenstaande sites duidelijk lagere prijzen bieden?
Gepost door: Jdw89 op 17-10-2023 21:37
Misschien omdat dat de adviesprijs is (winkels concurreren daar altijd een beetje van af om de koper te trekken, in het begin zijn de winstmarges namelijk hoger)? Diezelfde 80 EUR betaal je keihard in de PS Store
avatar van Tmvde
Tmvde ( 727   13) 17-10-2023 22:43
Quote:
[..]


Dit klopt idd wel. Prijzen voor bepaalde SNES en N64 games waren minstens zo hoog en PS1 games gingen ook al voor 129 gulden over de plank.

Hebben we het toch al bijna 25-30 jaar geleden en zeker met de inflatie en de gestegen kosten voor ontwikkelaars vind ik de kosten wel verklaarbaar.. hetgeen niet wil zeggen dat ik lagere prijzen niet toejuich
Gepost door: Tallon 4 NL op 17-10-2023 20:03

Donkey Kong Country 3 was 179 gulden.
avatar van Dr Games
Dr Games ( 606   3) 17-10-2023 22:46
Quote:
[..]


Donkey Kong Country 3 was 179 gulden.
Gepost door: Tmvde op 17-10-2023 22:43

Yup. Virtua Racing om Megadrive ging ook over de 200 gulden heen toch? Turok op N64 ook. fl. 219,95. En dan kon je geen eens saven….
avatar van DutchBiker
DutchBiker ( 109   2) 17-10-2023 23:24
Street Fighter 2 Op de SNES was 249,99 gulden en dan had je 8 vechters en een kort spel. Ik zie mijzelf nog steeds in de Intertoys staan met die doos in m'n handen. 66,95 eur is een nette prijs voor Spider-Man 2. En anders gewoon wachten, gelukkig is het geen Nintendo-spel.
avatar van Fpsbig
Fpsbig ( 699 ) 17-10-2023 23:34
Quote:
Street Fighter 2 Op de SNES was 249,99 gulden en dan had je 8 vechters en een kort spel. Ik zie mijzelf nog steeds in de Intertoys staan met die doos in m'n handen. 66,95 eur is een nette prijs voor Spider-Man 2. En anders gewoon wachten, gelukkig is het geen Nintendo-spel.
Gepost door: DutchBiker op 17-10-2023 23:24

Wauw heb zelf een 64 gehad en heb die nog steeds. Ikweet dat de spellen steeds duurder werden maar donkey kong met expansion pack was 169 gulden en voor perfect dark later moest ik mijn broer ook 169 betalen (zonder expansion pack) ik dacht dat 169 gulden het duister was toen voor n64 games, maar 219 voor turok damn.

Edit: on topic. Leuke review heb ook echt wel genoten van Spiderman en miles morales maar met deze wach ik nog heel even ondanks dat het echt wel kriebelt. Gewoonweg nog teveel liggen wat ik nog moet en wil spelen en mario staat al wel in de pre order.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1822   2) 18-10-2023 08:16
Quote:
[..]


Donkey Kong Country 3 was 179 gulden.
Gepost door: Tmvde op 17-10-2023 22:43

Klopt en volgens mij zat Perfect Dark ook rond die prijs.
avatar van Vega4776
Vega4776 ( 22 ) 18-10-2023 10:17
Zoveel enthousiasme maar toch geen volledige 5 sterren durven te geven, dat is jammer. Waar zit dat in?
avatar van Zienobleejd
Zienobleejd ( 5079   109) 18-10-2023 10:31
Quote:
Zoveel enthousiasme maar toch geen volledige 5 sterren durven te geven, dat is jammer. Waar zit dat in?
Gepost door: Vega4776 op 18-10-2023 10:17
Bang voor backlash omdat Baldur's Gate III ook geen 5 sterren kreeg?

Geintje natuurlijk.
avatar van Saego
Saego ( 1919   1) 18-10-2023 12:32
Quote:
Zoveel enthousiasme maar toch geen volledige 5 sterren durven te geven, dat is jammer. Waar zit dat in?
Gepost door: Vega4776 op 18-10-2023 10:17

Waar haal je uit dat het met lef te maken heeft?
avatar van Skirroz_VG
Skirroz_VG ( 697 ) 18-10-2023 12:48
Quote:
[..]


De afzetmarkt is idd veel groter. Geen idee of die hogere prijzen een oplossing zijn, maar ik vrees dat dit toch een ding gaat zijn en dat die prijzen niet meer gaan zakken bij launch. Zie ze eerder stijgen. Als ze dan tenminste fysiek en enigszins compleet waren...

Wat dat betreft bevreest het mij dat we op een digitale gamesmarkt afstevenen, waarbij doorverkoop en inruil verleden tijd is.

Neem Alan Wake 2. Wil hem heel graag spelen, maar nu hij alleen digitaal verschijnt is het even slikken voor me. De enige digitale games die ik koop (en ook erg kan waarderen) zijn indies op mijn Switch en Steam Deck. Daar valt de financiële 'schade' nog mee. Ik zal echter nooit een dure digitale game kopen, maar die gedachte zal ik ook wel overboord moeten gooien als we naar een volgende generatie gaan, want ik vrees dat de fysieke games toch wel hun beste tijd hebben gehad. Daarnaast zijn veel fysieke games tegenwoordig zelden af en moet je nog een sloot aan patches binnenhengelen voordat je de game überhaupt kunt spelen. Misschien helpt me die gedachte bij het loslaten aan fysieke games 😅

Om die reden houd ik eigenlijk ook alleen vast (qua verzamelen) aan games en console die pre-internet werden gereleased: NES, SNES, GameCube, Megadrive etc. Hele andere discussie, I know.
Gepost door: Tallon 4 NL op 17-10-2023 20:41

Zit zelf ook wel een beetje in dilemma over fysiek en digitaal. Ben steeds meer aan het bedenken van ja wat is nog het nut eigenlijk van fysiek verzamelen? Je merkt aan alles dat heel de gamesindustrie de doosjes binnen de komende 2 jaar eruit wil werken, het is simpelweg niet tegen te houden. Ook al vind ik het erg jammer...
avatar van Vega4776
Vega4776 ( 22 ) 18-10-2023 15:24
Quote:
[..]


Waar haal je uit dat het met lef te maken heeft?
Gepost door: Saego op 18-10-2023 12:32

Misschien is "durven" in jouw ogen niet helemaal de juiste woordkeuze, kan maar ik denk dat het wel begrepen wordt. Was gewoon benieuwd naar wat er minder aan was.

Misschien komt het door mijn roze Marvel-bril maar in mijn ogen was het eerste deel een dikke 10 en deze is zo te lezen alleen maar beter.

Andere websites geven hetzelfde cijfer maar reviews lees ik eigenlijk alleen hier.
avatar van Malistix
Malistix ( 1431   3) 19-10-2023 20:55
Overigens dat alle prijzen srijgen en dus games ook en dat minder erg is is juist andersom. Veel mensen hebben minder over en dan is het budget voor b.v games helaas ook lager want veel lonen stijgen niet mee.

Argument van €75-80 maar latere prijzen bij winkel voor de game houd geen stand want toen de games 60-65 waren waren de discs ook goedkoper, vaak voor €50-55 al dus het verschil is best groot.

Mijn loon is 2.5% gestegen dit jaar en 2.1% vorig jaar en de energie het eten enz echt een stuk meer. Dus ja dan jan ik games op launch moeilijk betalen zeker als ze duurder zijn.

Neemt niet weg dat ik spiderman 2 absoluut ga spelen en het een goede review is maar ik vond sommige reacties naar de prijs wel iets vervelend. Een gezin onderhouden en af en toe games is niet makkelijk!
avatar van MisAnTroop
MisAnTroop ( 5441   2) 20-10-2023 09:08
Quote:
[..]


Donkey Kong Country 3 was 179 gulden.
Gepost door: Tmvde op 17-10-2023 22:43

Sommige Neo geo games tikten de 250 gulden prijs aan.
avatar van DutchBiker
DutchBiker ( 109   2) 21-10-2023 16:17
Quote:
Overigens dat alle prijzen srijgen en dus games ook en dat minder erg is is juist andersom. Veel mensen hebben minder over en dan is het budget voor b.v games helaas ook lager want veel lonen stijgen niet mee.

Argument van €75-80 maar latere prijzen bij winkel voor de game houd geen stand want toen de games 60-65 waren waren de discs ook goedkoper, vaak voor €50-55 al dus het verschil is best groot.

Mijn loon is 2.5% gestegen dit jaar en 2.1% vorig jaar en de energie het eten enz echt een stuk meer. Dus ja dan jan ik games op launch moeilijk betalen zeker als ze duurder zijn.

Neemt niet weg dat ik spiderman 2 absoluut ga spelen en het een goede review is maar ik vond sommige reacties naar de prijs wel iets vervelend. Een gezin onderhouden en af en toe games is niet makkelijk!
Gepost door: Malistix op 19-10-2023 20:55

Troost je met de gedachte dat Playstation games over het algemeen later vrij voordelig te koop zijn. Dat geldt niet voor Nintendo, dat blijft prijzig.
Vaak koop ik ook pas als ze leuk geprijsd zijn, een aantal titels koop ik op de release dag of kort er na. Spider-Man 2 normaal ook, maar nu nog te weinig tijd om te spelen. Ik wacht Black Friday / Cyber Monday af. Maar als GTA 6 bijv komt, die koop ik meteen, ongeacht de prijs.

Ik ken het met een gezin onderhouden en af en toe games kopen. Ik heb een PS5 gekocht in het voorjaar, maar tot op heden nog maar een paar keer op kunnen spelen. Simpelweg geen tijd (ook omdat ik andere dingen doe). Ik hoop in de winter dat ding wat vaker op te kunnen starten. Als mijn zoontje en dochtertje wat groter zijn, dan zullen de Playstations (4 en 5) hier overuren aan draaien, dus nu nog even lekker genieten van de rust.
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 417 ) 21-10-2023 16:47
Quote:
Street Fighter 2 Op de SNES was 249,99 gulden en dan had je 8 vechters en een kort spel. Ik zie mijzelf nog steeds in de Intertoys staan met die doos in m'n handen. 66,95 eur is een nette prijs voor Spider-Man 2. En anders gewoon wachten, gelukkig is het geen Nintendo-spel.
Gepost door: DutchBiker op 17-10-2023 23:24

Weet niet in welke winkel jij toen stond, maar ik kocht m gewoon voor 149,95 gulden op de release dag.

Al met al, deze Spiderman 2 zal binnen enkele maanden goed in prijs zijn gezakt. Inclusief een paar patches verder zal dat voor mij het instap moment zijn.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 9829   14) 21-10-2023 17:48
Heb er een flink aantal uren inzitten en de game speelt heerlijk, ziet er grafisch geweldig uit en heeft toffe innovaties zoals de webwings. Ik vind het een dikke aanrader.

En games zijn inderdaad al decennia lang ongeveer 60 Euro, de prijsstijging was niet onverwacht. Alles wordt tenslotte duurder.