Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge (PS4)
90 100 1

Review Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge (PS4)


Met TMNT: Shredder’s Revenge komt ontwikkelaar Tribute Games met een eerbetoon aan de beat-em-ups die in de jaren tachtig en negentig enorm populair waren in de arcadehallen. En fans van games als Turtles in Time, X-Men: The Arcade Game en The Simpsons zullen de afgelopen maanden hoopvol hebben zitten wachten op Shredder’s Revenge. Nu is de game dan eindelijk beschikbaar en is de vraag die beantwoord moet worden: is de game het wachten waard? Je leest het hier.

Laat ik maar beginnen met de bekentenis dat ik ben opgegroeid met tekenfilms van Transformers, Thundercats, MASK, He-Man, COPS, GI JOE en natuurlijk Teenage Mutant Ninja Turtles. Voor mensen die hun jeugd in Engeland hebben doorgebracht stonden de groene tieners daar beter bekend als de Teenage Mutant Hero Turtles. Maar afgezien van een kleine naamsverandering draaiden de comics en tekenfilmserie die van 1987 tot 1996 liep natuurlijk om de vier broers Donatello, Leonardo, Raphael en Michelangelo. Ook andere personages speelden belangrijke rollen in zowel de tekenfilms als de comics; van Bebop en Rocksteady, Krang, de Fugitoids, Tokka en Razor, Leatherhead, Rat King en natuurlijk die oude vertrouwde megalomaan Shredder.

In Shredder’s Revenge wil Shredder, je raadt het al, wraak nemen op de Turtles. Waarom dat precies is, wordt nergens uitgelegd. Het plot van de game is flinterdun en tussen de verschillende levels door krijg je slechts een (licht bewegende) afbeelding met wat opmerkingen die eigenlijk nergens over gaan. De gemiddelde aflevering van Ninja Turtles had eerlijk gezegd meer om het lijf dan deze game. Maar gelukkig maakt dat ook niet zoveel uit voor de kwaliteit van Shredder’s Revenge. Vanuit het hoofdmenu kun je kiezen voor een How to Play tutorial, Achievements, een Arcade Mode en de Story Mode.


Cowabunga dude!

De Story Mode en Arcade Mode bieden je zestien verschillende levels. Waar je in de Arcade Mode alle levels achter elkaar moet zien te doorlopen met een beperkte hoeveelheid levens, heb je in de Story Mode iets meer de ruimte om van de vaste paden af te wijken. Naast het verslaan van de vele honderden Foot soldiers die je op je pad vindt, zijn er ook geregeld Mousers en andere robots die je het leven zuur maken. Maar een level voltooien is meer dan het verslaan van vijanden en een eindbaas. Natuurlijk is dat elke keer je hoofddoel, maar in de Story Mode zul je op de landkaart ook extra locaties aantreffen. Vaak vind je hier gastoptredens van personages uit de animatieserie die je opdrachten geven om specifieke voorwerpen voor ze te verzamelen. Deze voorwerpen lopen uiteen van insecten en videobanden tot kranten en tijdschriften. De beloningen voor het verzamelen van deze voorwerpen zijn misschien niet al te indrukwekkend; het gaat vaak om een beperkte hoeveelheid punten/experience, maar voor de mensen die alle levels uit willen kammen verhoogt dit de herspeelbaarheid van TMNT: Shredder’s Revenge wel een beetje.


Tonight we dine on Turtle Soup!

Naast verborgen voorwerpen biedt elk level een drietal uitdagingen. Deze zorgen ervoor dat je net even wat bewuster door het strijdtoneel moet bewegen. Soms is een uitdaging bijvoorbeeld dat niemand je mag raken, wat best spannend wordt wanneer je met zes spelers en tientallen vijanden op je scherm het overzicht makkelijk kwijt kunt raken. Andere uitdagingen vind je vaak in de vorm van het gebruiken van specifieke aanvallen, het niet gebruiken van je supermove, twee tegenstanders met een enkele val uitschakelen etc.

Het zijn niet bijster originele uitdagingen, maar aangezien het verhaal van TMNT met een klein beetje moeite in een uurtje of drie voltooid kan worden is het wel een goede extra uitdaging om de game nog een paar keer te doorlopen. In de Story Mode kun je jezelf overigens op drie verschillende moeilijkheidsgraden uitdagen en voor de grootste uitdaging moet je toch echt de Arcade Mode gaan spelen. Deze heeft naast een beperkt aantal levens namelijk ook een stuk minder ruimte om even te pauzeren. Aan het einde van de Arcade Mode krijg je ook een ranking op de online leaderboards, dus daar zit ook een zekere mate van herspeelbaarheid in.


Shellshocked!

Maar de grote vraag is natuurlijk: hoe speelt de game nu eigenlijk? Bij het starten van de game maak je een keuze uit de zes personages die aanvankelijk beschikbaar zijn: Splinter, April, Leonardo, Donatello, Raphael en Michelangelo. Na het doorlopen van Story Mode komt daar ook nog de geweldige Casey Jones bij. Maar elk personage heeft in principe een soortgelijke hoeveelheid vechttechnieken om gebruik van te maken.

Je kunt ontwijken met de Cirkelknop, aanvallen met Vierkant, een superaanval doen met Driehoekje en springen met X. Daarnaast kun je een uitdagende beweging maken met R1, waarmee je jouw super move-meter oplaadt. En je kunt medespelers energie geven uit je eigen voorraad met L1. Dezelfde knop gebruik je ook om gevallen medespelers weer van de grond te tillen en weer de strijd in mee te sleuren.

Door bepaalde knoppencombinaties kun je ook nog extra aanvallen uitvoeren. Zo kun je een counter maken, een vliegende aanval en een sliding als je op tegenstanders afrent. En natuurlijk heeft elk personage zijn/haar eigen animaties en aanvallen. Donatello is zoals altijd de Turtle met het grootste bereik dankzij zijn Bo-staf. Maar Raphael is een stuk sneller met zijn Sais. En Meester Splinter doet erg veel schade met zijn aanvallen. Persoonlijk is en blijft Leonardo toch mijn favoriet, simpelweg omdat hij als leider altijd de meeste verantwoordelijkheid draagt voor het succes van zijn broers.

De zestien levels die je bezoekt bieden een veelvoud aan bekende en minder bekende personages en tegenstanders. Het is wel duidelijk dat de makers van Shredder’s Revenge zelf ook fan waren van de serie, want je kunt het zo gek niet bedenken of de game heeft een rol of bijrolletje voor karakters als Baxter Stockman, Leatherhead, Chromedome, Rat King en vele anderen. Grafisch is TMNT een echte sprong terug in de tijd naar de games uit de jaren negentig. De pixel art en animaties zijn fantastisch vormgegeven en ook de soundtrack is het vermelden waard. Mike Patton, voor de meeste mensen bekend als de zanger van Faith No More, neemt de titelsong voor zijn rekening en ook Raekwon en Ghostface Killah hebben een bijdrage geleverd met het nummer We Ain’t Came To Lose.


1 tot 4 spelers. Of nee, 1 tot 6!
Natuurlijk was het volkomen te verwachten dat TMNT met meerdere vrienden te spelen zou zijn. En tot een week of twee voor de release was duidelijk dat maar liefst vier spelers samen de verschillende levels onveilig konden gaan maken. Maar verrassend genoeg blijkt de game uiteindelijk met maar liefst zes spelers te spelen te zijn. Op de Switch kun je offline simpelweg zes joy-cons gebruiken om mee te spelen. Maar op de PS4/5 zul je daarvoor online moeten gaan. Die systemen ondersteunen helaas maximaal vier spelers in dezelfde ruimte. Op de Xbox is dat gelukkig niet het geval. De gemakkelijke manier waarop mensen online aan kunnen sluiten en/of een party kunnen vormen zorgt ervoor dat het op de PlayStation-systemen niet per se een probleem hoeft te zijn om zes spelers bij elkaar te krijgen. Maar natuurlijk was het fijn geweest als ook daar gewoon zes spelers in dezelfde woonruimte hadden kunnen samenspelen. Een ander klein minpuntje is dat de game vooral voor de laatste patch af en toe vast kon komen te hangen tussen levels en je personage hier en daar in een frame leek vast te komen zitten. Gelukkig heeft de laatste patch die problemen voor zover ik kon merken allemaal opgelost.

Conclusie

TMNT: Shredder’s Revenge is een heerlijke beat-em-up geworden die de hoogtijdagen van de jaren negentig opnieuw tot leven wekt. Dat je de game voor ongeveer 25 euro digitaal kunt aanschaffen en voor bedragen van rond de veertig euro op disc of cartridge kunt bestellen, maakt het voor mij een makkelijk aan te raden titel. Dat er hier en daar ook nog nieuwe gameplay-elementen zijn toegevoegd en je het spel nu met maar liefst zes spelers kunt spelen is de kers op de taart. Of in dit geval natuurlijk; de extra laag kaas en peperoni op de pizza!


(gespeeld op de PS5)


 

Gerard Olsder (Ollie1981)

Docent Engels en Game Journalist met een passie voor videogames, boardgames, comics, Lego en BigMacs.

Aantal keer bekeken: 5592 

Laagste 3 prijzen voor Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge (PS4)

24.99 35.38 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  22.00€ 2.99   € 24.99
Bol.com 6.4
€  27.99€ 0.00   € 27.99
Gameshop Twente 8
€  29.50€ 5.88   € 35.38

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 8918   14) 30-06-2022 23:07
Zit er met smart op te wachten maar ja de fysieke versie laat nog even op zich wachten helaas.

Heb alleen geen rode Joycon maar voor de andere Turtles ben ik gedekt.
avatar van Blueping
Blueping ( 947   10) 01-07-2022 00:41
Heerlijke game.

Voor mijn 3 belangrijke dingen bij zo'n beat'em up brawler:
Het belangrijkste voor mij is dat de attacks een voldoening geven. Dat bepaald 90% van de gameplay. Bam bam bam, met een lekker geluidje en leuke animatie. Tempo moet goed zijn, vijanden moeten niet te lang op de grond komen te liggen maar ook niet te kort. Deze game doet het perfect. Grote moveset extra diepgang ook nog eens.

Ten tweede belangrijkste de soundtrack. Deze game heeft zo'n lekkere lijst, de beste naar mijn mening van alle beat'em ups die ik gespeeld heb.

Ten derde het thema en presentatie.
Turtles thema is win voor mij. De presentatie is top. Pixel style met enorm veel details in de animaties en level design. Ze hebben zelfs de originele turtles voice cast voor extra nostalgie.

Ik ben pas in level 10 in story mode, maar ik geef nu al 10/10 score.

Als ik een minpuntje moet verzinnen is dat er geen button mapping is in-game. Ik speel met een fight stick en de evade button heb ik liever op de bovenste rij. Opgelost met Switch button mapping, maar dat is niet altijd even handig.

Dus ik ben het wel eens met de review!
avatar van RubeL
RubeL ( 663   1) 01-07-2022 01:09
Gratis te spelen met Xbox game pass.
avatar van Monokuma
Monokuma ( 1793   9) 01-07-2022 12:27
Ik werd alleen een beetje simpel van de herhalende "hiyah!"s, ze hadden daar war mij betreft wat meer variatie in mogen stoppen. Verder top game!
avatar van TwoWalrus
TwoWalrus ( 418 ) 01-07-2022 12:37
Review leest lekker weg! En elke review (en speler) is positief volgens mij. Het zorgt er voor dat ik hem graag wil spelen, maar 40 euro in de psn store lijkt mij voor zo’n game dan wel weer wat prijzig. Of is dat het echt wel waard? Lastig🤷‍♂️
avatar van Monokuma
Monokuma ( 1793   9) 01-07-2022 13:05
Quote:
Review leest lekker weg! En elke review (en speler) is positief volgens mij. Het zorgt er voor dat ik hem graag wil spelen, maar 40 euro in de psn store lijkt mij voor zo’n game dan wel weer wat prijzig. Of is dat het echt wel waard? Lastig🤷‍♂️
Gepost door: TwoWalrus op 01-07-2022 12:37
Ik zou er geen €40 voor over hebben, hoe leuk ik de game ook vind.
avatar van Eek2nd
Eek2nd ( 10530   52) 01-07-2022 13:23
Quote:
[..]

Ik zou er geen €40 voor over hebben, hoe leuk ik de game ook vind.
Gepost door: Monokuma op 01-07-2022 13:05
Zit daarom te twijfelen wachten tot fusiek goedkoper wordt of digitaal (en dan ook ff wa hten tot er weer korting is)
avatar van Moonlightdrive86
Moonlightdrive86 ( 953   2) 01-07-2022 13:34
Erg leuk spel. Simpel vermaak, ziet er goed uit en is voor iedereen makkelijk te leren.
Hij haalt het zeker niet bij Streets of Rage 4, maar dat hoeft ook niet.
avatar van DaggerNL
DaggerNL ( 44 ) 01-07-2022 15:30
Quote:
[..]

Ik zou er geen €40 voor over hebben, hoe leuk ik de game ook vind.
Gepost door: Monokuma op 01-07-2022 13:05
Het kost ook geen 40 euro, maar 25 euro. Staat ook bij conclusie en ook voor die prijs nu te koop op psn.
avatar van TwoWalrus
TwoWalrus ( 418 ) 01-07-2022 15:37
Quote:
[..]
Het kost ook geen 40 euro, maar 25 euro. Staat ook bij conclusie en ook voor die prijs nu te koop op psn.
Gepost door: DaggerNL op 01-07-2022 15:30

Thx!
Toen ik keek op psn was de prijs 40,- euro of ik heb ik mij vergist🤷‍♂️. Anyway… blij met je bericht een leuke game is die prijs wel waard!
avatar van DaggerNL
DaggerNL ( 44 ) 01-07-2022 15:46
Quote:
[..]


Thx!
Toen ik keek op psn was de prijs 40,- euro of ik heb ik mij vergist🤷‍♂️. Anyway… blij met je bericht een leuke game is die prijs wel waard!
Gepost door: TwoWalrus op 01-07-2022 15:37
Zeker! Ik kocht 'm zelfs voor 22,50 psplus korting t/m 30 juni.
avatar van Stephan1234
Stephan1234 ( 2890   2) 01-07-2022 20:27
Het is een erg leuk spel. Speelt vloeiend op de PC . Solo is het soms wat moeilijker en die 21 combinaties van knokken is wat moeilijk te onhouden.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 8918   14) 01-07-2022 21:26
Quote:
[..]
Het kost ook geen 40 euro, maar 25 euro. Staat ook bij conclusie en ook voor die prijs nu te koop op psn.
Gepost door: DaggerNL op 01-07-2022 15:30

De fysieke versie is 40 maar dat heb ik er graag voor over.
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 410 ) 02-07-2022 02:11
Voor de Turtles fans van de jaren 80/90 is dit een no brainer en de beste beat m up sinds tientallen jaren! Wat de review niet vermeld is dat veelal dezelfde stemacteurs zijn ingezet van de jaren 80/90 cartoon!! Hoe sick is dat!!??

Misschien ben ik als Turtles fan en beat m up fan een beetje bevooroordeeld, maar voor mij is dit een droom die is uitgekomen en een game die ik nog lang, heel lang zal blijven spelen. Game gaat er ook fysiek komen op elke console!

Turtle Power!!!
avatar van Witteijsbeer
Witteijsbeer ( 743 ) 02-07-2022 07:56
Als beat m up fan meteen gekocht op steam en op PS.
Niet zo goed als Streets of Rage 4, maar zeker elke euro waard.
Enige wat nog wat beter zou kunnen is de match making, zou wel handig zijn als je kon zien op welk level een party zit en welke difficulty.
avatar van Arabyus
Arabyus ( 7151   2) 02-07-2022 08:26
Rol: Forum Moderator
Deze game ga ik ook zeker halen. Zijn er nog mensen die voor de special edition zijn gegaan?
avatar van Blueping
Blueping ( 947   10) 02-07-2022 09:05
De Steam versie schijnt de beste te zijn, maar niet iedereen is een PC gamer.

De Switch versie heeft net iets minder prestatie dan andere.
De PlayStation verise presteert goed, maar je kan maar met max 4 couch co-op
De Xbox versie presteert goed, kan max 6 couch co-op, maar heeft audio delay.

Ik ben dus maar voor de Switch versie gegaan, paar FPS drops als het heel druk is merk je niet veel van. Die oude arcade games dippten vroeger ook.
avatar van NinjaX
NinjaX ( 795   57) 02-07-2022 14:24
Super game! Wel slim van Konami om binnenkort de TMNT Cowabunga collectie op de markt te brengen met 13 klassieke TMNT games op een disk. Nog meer beat m ups!
avatar van StarSaber
StarSaber ( 169   3) 05-07-2022 16:26
3 uur is niet bijster veel. Had liever een remaster gezien van Turtles in Time. Eigenlijk geen idee wat daarvan de speeltijd was....
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 8918   14) 05-07-2022 18:55
Quote:
Super game! Wel slim van Konami om binnenkort de TMNT Cowabunga collectie op de markt te brengen met 13 klassieke TMNT games op een disk. Nog meer beat m ups!
Gepost door: NinjaX op 02-07-2022 14:24

Dat zeker maar waar ik heel blij mee ben is dat zowel deze als de Cowabunga collectie gewoon hier fysiek uitkomen. Tetris Effect Connected moest weer via LRG.
avatar van Scythe
Scythe ( 210   7) 10-07-2022 13:11
Quote:
3 uur is niet bijster veel. Had liever een remaster gezien van Turtles in Time. Eigenlijk geen idee wat daarvan de speeltijd was....
Gepost door: StarSaber op 05-07-2022 16:26

Gemiddeld, een uurtje.
Met alle extra's, 2 uurtjes
speedrun, 30 minuten.

https://howlongtobeat.com/game?id=9659
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 8918   14) 29-07-2022 11:52
Gisteren binnengekregen en heb nog niet veel kunnen spelen maar genoeg om er lyrisch over te zijn. De intro en art style zijn geweldig al laat Raphael alleen maar zijn tanden zien wat een beetje wennen is.

Maar verder een echt geweldige game.
avatar van ITsMeJp
ITsMeJp ( 69   12) 11-08-2022 12:33
Fantastisch spel. Meerdere keren uitgespeeld, misschien wel game of the year voor mij.