Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Titan Quest (PS4)
65 100 1

Review Titan Quest (PS4)

De originele release van Titan Quest dateert alweer uit 2006. De loot-based game nam toen handig het stokje over van Diablo 2, waar gamers na een jaar of zes langzamerhand op uitgekeken raakten. In 2007 kwam nog een uitbreiding uit. Daarna was het relatief stil rond Titan Quest. Tot eind vorig jaar, toen er uit het niets een tweede uitbreiding werd uitgegeven. Nu verschijnen er ports van het origineel (inclusief uitbreiding Immortal Throne) voor PS4, Xbox en Switch. Heeft Titan Quest de tand des tijds doorstaan of is het net zo stoffig als de Griekse mythologie waar de game op gebaseerd is?Titans beuken
Het verhaal van Titan Quest is flinterdun. Ooit verbannen titanen zijn boos en keren terug naar onze wereld. Met grote Titanenknuppels, vreselijke magie en een horde schuimbekkende monsters zijn zij erop uit het minderwaardige menselijke ras het leven zuur te maken. Genoeg aanleiding om titans te beuken en onderweg het nodige gespuis een kopje kleiner te maken. En geloof me, op je lange tocht valt er meer dan genoeg te hakken.

Diablo 2: CTRL-C, CTRL-V
Als (lang gepensioneerd) fanatiek Diablo 2-speler voelt Titan Quest als een warm bad. Je bekijkt de actie vanuit hetzelfde perspectief, je valt op eenzelfde manier aan, er zijn soortgelijke weerstanden en soortgelijke speciale krachten en aanvallen. En misschien wel het belangrijkste: ‘loot’! Titan Quest is een ‘loot-based’ game in hart en nieren. Niets geeft meer voldoening dan het geluid van weer een ‘legendary’ voorwerp dat de grond raakt, samen met een hoop troep dat linea-recta de verkoop in gaat.

Poppetje bouwen
Loot-based gameplay gaat hand in hand met het bouwen van je karakter. In Titan Quest heb je punten te verdelen over je kracht, intelligentie en vingervlugheid. Daarnaast kies je uit een mastery, waarmee je bepaalt of je karakter vooral aanvallend, verdedigend, op magie gericht is of een combinatie van dat alles. Vanzelfsprekend heeft iedere mastery zo zijn voor- en nadelen. Gaandeweg krijg je de keus om nog een mastery toe te voegen om je krachten te versterken of je zwaktes aan te vullen.

De eerste paar uur hoef je nog niet zo na te denken over je keuzes, maar gaandeweg wordt het duidelijk lastiger om de vijandige hordes de baas te blijven. Hoewel je niet van mastery kunt wisselen, krijg je wel de mogelijkheid om je toegewezen punten opnieuw te verdelen. Een feature die handig kan uitkomen en waardoor je wat vrijer bent verschillende opties te verkennen.


Titan Quest biedt genoeg ruimte voor customization met schilden, helmen, ringen,
armbanden, beenwarmers en kettingen. En natuurlijk de nodige wapens!


Vertraagde bewegingen
Op een belangrijk punt verschilt Titan Quest van Diablo 2: de manier waarop je poppetje beweegt. Dat voelt namelijk aan alsof je over een onzichtbaar veld van hokjes loopt. Pas wanneer je virtuele representatie goed in dat hokje staat, worden er acties ondernomen, zoals het afvuren van projectielen of überhaupt stilstaan. Zo kan het gebeuren dat je de stick loslaat, maar nog wel even doorloopt. Funest wanneer een horde vijanden je tegemoet komt.

Nog erger wordt het wanneer het richtsysteem niet goed werkt, of niet zoals verwacht. Dat zit zo: in principe houd je het vierkantje ingedrukt om aan te vallen. Is je vijand verslagen, dan val je automatisch de vijand aan die recht voor je staat. Dat hoeft echter lang niet altijd de dichtstbijzijnde vijand te zijn. Zo gebeurt het regelmatig dat je regelrecht een vijandelijke horde inloopt, die je vervolgens vrolijk omsingelt. Je aanvallen zijn te richten door het vierkantje ingedrukt te houden en een richting te kiezen. Nadeel hiervan is dat je karakter hierdoor soms bevriest en helemaal niets meer uitricht. Zo gaat kostbare tijd verloren en heb ik meermaals zomaar het loodje gelegd. Jammer, want voor de rest is de besturing vrij goed aangepast aan de PS4-controller. Pas wanneer je meer dan vier skills tegelijk wil gebruiken wordt het lastiger. Maar tegen die tijd ken je de controls goed genoeg om je aan te passen.


Voor een twaalf jaar oude game ziet Titan Quest er prima uit … zolang je niet te veel inzoomt.


12 jaar oude beelden?

Gezien de leeftijd van Titan Quest had ik geen hoge verwachtingen van de grafische kant van het verhaal. Toch viel dat mee. Zolang je niet te ver inzoomt ziet alles er heel degelijk uit. Tegelijk ben ik kritisch op de frame-rate, die soms erg kan lijden onder het grafisch ‘geweld’. En er is nog een belangrijk puntje waar ik toch echt melding van moet maken: de lettergrootte is namelijk SCHANDALIG klein. Ik hou best wel van kleine letters; men is vaak verbaasd over de kleine letters die ik gebruik in Word. Volgens de opticien heb ik 104% zicht, maar deze lettertjes zijn écht nagenoeg onleesbaar op mijn 32” TV.

Ik weet dat mijn TV niet erg groot is, waardoor ik dit punt normaal niet aanhaal. Leesbare tekst is echter erg belangrijk in een game als Titan Quest waarin je constant loot vergelijkt. De ingebouwde zoomfunctie van de PlayStation kwam dan ook uitstekend van pas (PS-knop+vierkantje). Even snel een schildje verkopen wordt dan wel weer erg omslachtig. Mijn oplossing was om remote play te gebruiken via de Vita. Dan kan ik tenminste lezen door de Vita op 20 centimeter van mijn gezicht te houden. Helaas is dit ook niet optimaal. De letters zijn eigenlijk te klein voor het Vitascherm en met name rode letters zijn daardoor regelmatig onleesbaar, omdat ze gewoonweg niet goed worden weergegeven.


Tijdens de game bezoek je de nodige steden en tempels, waar meer side-quests
op je wachten, aangegeven met een uitroeptekentje.


Fijne bezigheid
Persoonlijk vond ik de omgevingen wel wat eentonig worden en miste ik de drive die een goed verhaal kan bieden. Daarnaast lijkt alles een beetje te ‘netjes’. Titan Quest volgt braaf de regels van het genre en doet dat goed. Verrassingen blijven echter uit. Titan Quest mag dan niet baanbrekend zijn en de nodige minpuntjes hebben, het biedt wel een hele fijne loot-based hack-‘n-slash ervaring. De uitgestrekte gebieden bevatten de nodige side-quests, grotten en dorpjes om de aandacht vast te houden. Daarnaast blijft hakken en loot verzamelen, waar je steeds een beetje sterker van wordt, een onderhoudende bezigheid. En heb je de game voltooid op de reguliere moeilijkheidsgraad, dan wacht je de hogere moeilijkheidsgraden nog voor een titanische uitdaging. Ben je dus toe aan een no-nonsense loot-based game, dan kan Titan Quest die behoefte prima vervullen.

Deze review is geschreven door Chris van Breda.

 

Oordeel Titan Quest (PS4)

  • Graphics 60
  • Gameplay 75
  • Originality 50
  • Sound 65
  • Replay 75
  • Eindcijfer 65

Aantal keer bekeken: 9383 

Laagste 3 prijzen voor Titan Quest (PS4)

11.49 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.9
€  8.00€ 3.49   € 11.49
Gameland-Groningen 9.6
€  9.95€ 3.50   € 13.45
Lamar Games 10
€  13.95€ 3.45   € 17.40

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Jeroendewaal
Jeroendewaal ( 1814 ) 30-03-2018 15:16
Vind het wel een gemis dat de Ragnarok DLC niet meteen bij de console release toegevoegd zit voor het bedrag dat de game mag kosten.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6148   18) 31-03-2018 10:31
Toevallig net van me pc gegooid na 10 min spelen.
Doe mij maar diablo 3 of poe
avatar van Malistix
Malistix ( 1432   3) 31-03-2018 11:47
oude game, was best leuk toen die uitkwam maar zelfs in 2006 al niet de beste hack and slash, laat staan 12 jaar later met een controller
avatar van Marty84
Marty84 ( 2878   19) 31-03-2018 21:28
Quote:
Zo kan het gebeuren dat je de stick loslaat, maar nog wel even doorloopt.
Dit is verholpen in patch 1.02 (ps4)
Vermaak me prima met deze game. Helaas wat weinig trophies
avatar van Remedy
Remedy ( 1299   2) 02-04-2018 13:43
Leuke game vroeger, naast Dungeon Siege. Maar er zijn betere alternatieven om een dergelijke game opnieuw uit te brengen op console. Grim Dawn