Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
.hack//G.U. Last Recode (PS4)
74 100 1

Review .hack//G.U. Last Recode (PS4)

De .hack franchise heeft zijn hoogtijdagen ver achter zich gelaten, in het PlayStation 2 tijdperk welteverstaan. Toen ontwikkelaar CyberConnect2 het in 2002 lanceerde was het een groot multimediaproject, wat bestond uit verschillende manga, anime en games. Het onderwerp van deze serie: het verweven van de realiteit en de virtuele wereld door middel van een virtual reality game. Vooruitstrevend voor zijn tijd, en tegenwoordig een inspiratiebron voor vele succesvolle anime en games als Sword Art Online en Accel World.Er zijn destijds maar liefst zeven (!) singleplayer actie RPG's van deze serie voor de PlayStation 2 uitgekomen. Deze games zijn onderverdeeld in een serie van vier en een serie van drie. De ‘quatrologie’ onder de naam Project .hack, ook wel gewoon .hack genoemd, is in Europa uitgekomen. De trilogie onder de naam .hack Conglomerate, ook wel .hack//G.U. genoemd, was destijds enkel in Japan en de Verenigde Staten verkrijgbaar. Gelukkig kunnen wij nu alsnog genieten van deze laatstgenoemde trilogie, omdat deze nu als remaster uitkomt voor de PlayStation 4 en PC. Naast deze drie games heeft de remaster nog een extraatje, er is namelijk een nieuw volume aan toegevoegd. Heeft de .hack//G.U. serie de tand des tijds doorstaan en is het tegenwoordig nog steeds goed speelbaar? Of is de serie inmiddels verouderd en achterhaald?

The World
.hack//G.U. speelt zich drie jaar af na de eerste serie en vertelt het verhaal van Haseo. Haseo is een PKK'er (Player Killer Killer) met de bijnaam "Terror of Death", in de virtuele wereld genaamd The World. Haseo jaagt op spelers die andere spelers hebben vermoord in de hoop informatie te krijgen over een Player Killer met de naam Tri-Edge. Een vriendin van Haseo, Shino, is verslagen door Tri-Edge waarna ze in het echte leven in een comateuze toestand belande. Zij is echter niet de enige die na een gevecht met Tri-Edge in een coma is beland en Haseo denkt dat als hij Tri-Edge verslaat iedereen weer uit de coma ontwaakt. Haseo vindt Tri-Edge, maar wordt verslagen door een voor hem onbekende vaardigheid, genaamd Data Drain. Haseo wordt door deze aanval geraakt, waardoor hij al zijn progressie kwijtraakt. Als hij wakker wordt is hij level 1 en kan hij weer helemaal opnieuw beginnen met zijn zoektocht.Het verhaal in de .hack//G.U. spellen is erg goed, je zult het toch echt zelf moeten gaan ervaren.  Het duurt even voordat Volume 1 op gang komt maar eenmaal op stoom weet het interessant te blijven. Het verhaal is erg belangrijk in alle volumes en sommige tussenfilmpjes duren wel twintig minuten. Je bent per volume zo'n twintig uur bezig als je alleen het verhaal volgt. En dan zijn er natuurlijk ook voldoende zijmissies te vinden in de wereld die je kunt voltooien. Kortom: genoeg uren vermaak.

Een goede reden om de collectie te halen is de toevoeging van vol.4//Reconnection. Deze speelt zich een paar maanden na het derde deel af en rondt het verhaal van Haseo helemaal af. Dit laatste deel is wel een stuk korter dan de andere drie delen en je hoeft ook niet per se alle spellen op volgorde te spelen. Je kunt in het hoofdmenu kiezen welk deel je wilt gaan spelen en er is zelfs een optie om het verhaal van de originele quatrologie te bekijken door middel van een lange samenvatting.

De wereld kan wel een upgrade gebruiken
Last Recode bevat alles wat er van een standaard remaster verwacht kan worden. Grafisch is het spel een stuk scherper, de belichting is beter en de personages zien er allemaal goed uit. Toch blijft zichtbaar dat het hier om opgepoetste PlayStation 2 games gaat. De omgevingen zijn allemaal van mindere kwaliteit, er is veel last van pop-in, de omgevingen voelen kaal aan en de gebouwen zijn bijvoorbeeld te herhalend. Wel draait het spel nu met 60 fps wat de gameplay zeer ten goede komt.De .hack spellen bevatten allemaal een uniek systeem waarmee kerkers gemaakt worden. Dit wordt gedaan door middel van het combineren van drie woorden. Die woorden hebben dan invloed op het level van de vijanden en op de items die je gaat vinden in de kerker. Nieuwe woorden krijg je van personages in het spel of het lezen van de online fora. Met de verschillende woorden kun je de kerker zo moeilijk of makkelijk maken zoals je zelf wil. De variatie in omgevingen van de kerkers is echter schaars. In het eerste volume zijn er maar drie: een open veld, een dojo-achtige omgeving en een standaard grijze grot. De andere volumes voegen nog wel wat variatie toe, maar toch blijft het erg repetitief.

Vechtend door de wereld heen
De gevechten kunnen, ondanks dat ze soepel verlopen in 60 fps, repetitief aanvoelen. Haseo beschikt in het eerste volume lange tijd over slechts twee zwaarden om combo’s mee uit te voeren. Deze combinaties voer je uit door de hele tijd op dezelfde knop te drukken.  Extra vaardigheden verkrijg je daarbij in een langzaam tempo, waardoor de gevechten op een gegeven moment saai worden. In latere volumes kun je tijdens het gevecht veranderen van wapen wat voor meer variatie zorgt. Het zou fijn zijn geweest als dit ook in het eerste volume was toegepast. Je kunt voor de gevechten zelf een party maken met bevriende karakters, deze computergestuurde karakters helpen goed. In het menu kun je hun gedrag in gevechten ook altijd aanpassen en kun je je team zo vormen als jij dat wilt.Moeite om uit te loggen
CyberConnect2 heeft echt zijn best gedaan om je compleet in de door hun gecreëerde wereld te trekken. Als je een van de volumes opstart kom je namelijk eerst in het ALTIMIT Mine OS menu. In dit menu kun je kiezen om The World te gaan spelen, of bijvoorbeeld je mail te lezen. Maar je kunt er ook voor kiezen om verschillende fora bij te houden. De fora gaan over de wereld van The World: over gebeurtenissen, geruchten, etc. Voor het laatste nieuws in de echte wereld is er ook een website. De artikelen op de website worden  ondersteund door middel van foto's en filmpjes. De fora en nieuwswebsite worden geüpdate naarmate je verder komt in het verhaal.  In volume 2 en 3 verschijnt daarbij ook een minigame genaamd Crimson VS.

Er zijn verschillende aanpassingen aan het spel gedaan voor de remaster. Zo is er nu een ‘cheat mode’, waarmee je aan de start van een nieuw volume al beschikt over de beste wapens, uitrusting en vaardigheden. Deze modus is er voor de spelers die graag het verhaal willen spelen zonder dat ze zich druk moeten maken over alle gevechten. Mocht een van de gevechten toch te moeilijk worden en ga je dood dan is er nu ook een nieuwe retry-optie, waarmee je gevechten nogmaals kan proberen, zonder dat je alle progressie sinds het vorige opslagpunt kwijtraakt.Conclusie

We kunnen concluderen dat de remaster van de .hack-trilogie zeker nog relevant is. Meer dan een decennium na de originele games, kan een nieuwe generatie spelers nu genieten van het verhaal van Haseo. De gevechten verlopen soepel en voelen niet verouderd aan, al moet je wel bestand zijn tegen een flinke portie repetitie van gevechten en omgevingen. Mocht je dit niet zien zitten, dan kun je je nu ook gewoon door de game heen ‘cheaten’. Het verhaal staat namelijk nog altijd als een huis en is zeker de moeite waard om helemaal te volgen. Als je dus goed tegen opgepoetste PlayStation 2 beelden kunt, genoeg geduld hebt voor lange tussenfilmpjes en het niet erg vindt dat de gameplay wat repetitief is, heb je een fantastische remaster in handen waar je uren zoet mee bent. Als je het volledige verhaal mee wilt krijgen van Haseo raad ik je aan om voordat je gaat spelen de anime .hack//Roots te gaan kijken. Dit zorgt voor meer begrip van het verhaal en natuurlijk The World waar alles zich in afspeelt.

Deze recensie is geschreven door Pascal Jongsma.

 

Oordeel .hack//G.U. Last Recode (PS4)

  • Graphics 70
  • Gameplay 65
  • Originality 90
  • Sound 75
  • Replay 70
  • Eindcijfer 74

Aantal keer bekeken: 13602 

Laagste prijzen voor .hack//G.U. Last Recode (PS4)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van YoYoYohanna
YoYoYohanna ( 26 ) 02-12-2017 10:57
in jullie app lees ik graag reviews, maar elke review crashed! Dit is niet alleen bij mij het geval. Hopelijk wordt dit opgelost!
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 38969   66) 02-12-2017 13:01
Quote:
in jullie app lees ik graag reviews, maar elke review crashed!
More like .hack*crash-crash*G.U. Last Recode. Ammirite?
avatar van Swift
Swift ( 11997   15) 08-12-2017 11:22
@dAGMAR