Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Assassin's Creed IV: Black Flag (Xbox360)
85 100 1

Review Assassin's Creed IV: Black Flag (Xbox360)

Assassin’s Creed IV: Black Flag neemt je dit najaar mee op een tropisch tripje. In dit laatste deel maak je namelijk de Caraïbische wateren onveilig met je piratenbende. Klinkt niet echt als een Assassin’s Creed game? Klopt! Ubisoft slaat een andere weg in met dit deel. Niet alleen de setting is compleet anders dan voorgaande delen, er zijn ook een aantal forse wijzigingen doorgevoerd op het gebied van gameplay. Dat was volgens velen ook wel nodig gezien de kritiek die Ubisoft kreeg  op het derde deel. Maar blijft dit laatste deel wel trouw aan de essentie van de serie?

Verhaal
Assassin’s Creed IV: Black Flag (AC:BF) speelt zich af vóór de gebeurtenissen van het derde deel. Dit maal kruip je in de huid van een wat ruigere hoofdpersoon, namelijk de vrijbuiter Edward Kenway , de vader van Haytham Kenway uit deel drie. Het spel speelt zich af rond het jaar 1715, toen piraten nog de dienst uitmaakten in de Cariben. Dat staat natuurlijk garant voor vele tropische locaties en  bezoekjes aan prominente steden als Havana en Nassau, maar daarnaast reis je tussen verschillende eilanden met behulp van je privéschip genaamd de Jackdaw. Zoals het een echte piraat betaamd is Edward aanvankelijk maar geïnteresseerd in één ding: geld. Een minder hoogdravend motief dan dat van de vorige hoofdpersonen dus. Op de achtergrond van je avonturen speelt het conflict tussen de Assassins en de Tempeliers, dat  langzaam naar een soort van climax toewerkt. Wel is het verhaal veel minder complex dan in de vorige delen . Zoals in elke Assassin’s Creed speel je soms ook delen met een hedendaags persoon die buiten de Animus leeft. Dit keer speel je echter niet met Desmond, maar met een medewerker van een bedrijf dat met behulp van de Animus interactieve entertainment producten maakt. Waar deze stukken me in vorige delen meestal uit de flow haalden, wist dit verhaal me wel te boeien doordat het een paar grappige referenties naar de eerdere games maakt en bovenal niet te lang duurt.


AC:BF voelt voor mij als thuiskomen. Het deed me echt denken aan AC 2 waarin je ook prachtige omgevingen kon bezoeken en waar van alles te ontdekken was . Zo ook in AC:BF, waar ik vanaf het begin werd gegrepen door de ongelofelijk pakkende sfeer. De woeste zeeën met gigantische golven, de tropische stranden en de bruisende steden  waarin steeds weer iets nieuws te ontdekken is. In die steden voel je je meteen thuis door de bekende principes die je uit voorgaande delen kent. De uitkijkpunten die je kunt beklimmen om de kaart vrij te spelen, de moordmissies waarin je specifieke doelwitten moet uitschakelen en ook het jaagelement uit deel drie is weer van de partij. Ubisoft heeft alle componenten uit de vorige delen bij elkaar gepakt met als hoogtepunt de scheepsgevechten uit het vorige deel. Die nemen in AC:BF namelijk een prominente rol in. Je bent immers  kapitein van je eigen schip en als piraat ben je veelal bezig om andere schepen te beroven en/of tot zinken te brengen. Dit  beroven van andere schepen is heel erg spectaculair en verslavend. Met je verrekijker kan je de buit van je slachtoffers inspecteren om ze vervolgens met een arsenaal aan wapens te bestoken. Vooral de kanonsalvo’s  die je langszij afvuurt kunnen een hevige skirmish opleveren. Als je het slachtoffer voldoende verzwakt hebt kun je ervoor kiezen om het schip te enteren. Je manschappen trekken het schip van de tegenstander nabij om vervolgens een man tot man gevecht aan te gaan met de tegenstander. Wanneer je als overwinnaar uit de strijd komt beroof je het schip van zijn handelswaar en bemanning, waarmee je de Jackdaw kunt upgraden.


Maar zoals in elke Assassin’s Creed game valt er ook het één en ander aan te merken. Veel goede componenten zijn meegenomen uit de vorige delen. Maar dat geldt ook voor de dingen waar ikzelf wat minder van houd. Zo is het vechtsysteem vrijwel onveranderd gebleven, hetgeen naar mijn mening juist te makkelijk is. Dit houdt wederom in dat je vooral aan het wachten bent tot je de counter aanval kunt inzetten, en dat kan in grote gevechten nogal saai worden. Ik had graag gezien dat dit meer uitdagend en spannender was geworden. Daarbij is de moeilijkheidsgraad van de game nog steeds niet heel erg hoog. Er zijn wel wat pittigere missies, maar over het algemeen speel je vrij makkelijk door de game. Dit kan een bewuste keuze zijn, omdat het past bij het uitgangspunt om de speler zoveel mogelijk in de flow van de game te houden. Maar persoonlijk had ik liever hier en daar wat meer uitdaging willen hebben.


Voor de fans heeft Ubisoft weer een multiplayer modus toegevoegd aan AC:BF. Iets waar ik in eerdere delen weinig tijd gestoken heb. Het uitgangspunt is aardig, namelijk: jij bevindt je in een level met een aantal andere spelers en je moet je sluipmoordenaarsvaardigheden zo goed mogelijk inzetten om de tegenstander te slim af te zijn. Je kunt je bijvoorbeeld gedragen als een NPC en zodoende ongezien iemand vermoorden, of minder subtiel te werk gaan door bijvoorbeeld je pistool te gebruiken. Met de luidruchtige manier geef je natuurlijk wel je dekmantel weg, waardoor je een makkelijker slachtoffer wordt voor de andere spelers. Toch is de multiplayer niet alleen maar tegen andere spelers te spelen. Je kunt er ook in dit deel voor kiezen om in co-op NPC personages uit te schakelen in de Wolfpack modi, genaamd Unleashed en Discovery. In de Unleashed modus moeten spelers kistjes bewaken en tegenstanders op verschillende manier uitschakelen, terwijl je steeds moeilijkere levels voor je kiezen krijgt. Discovery is een meer verhaal gedreven reeks uitdagingen, die je co-op kunt doen en die je kennis laten maken met de principes van de multiplayer van AC:BF.

Voor mij is de essentie van Assassin’s Creed altijd het ontdekken van de speelwereld geweest. Ik kon me uren vermaken met alle zijmissies en het beklimmen van de uitkijkposten. Dat is gelukkig meer dan ooit tevoren in dit deel aanwezig. Je kunt schatkaarten vinden op eilanden, jagen op exotische dieren en je bezoekt de mooiste locaties met je schip de Jackdaw. Deze open wereld game geeft je echt het gevoel van vrijheid.  Daar staat tegenover dat de hoofdverhaallijn minder episch is dan voorgaande delen en de moeilijkheidsgraad nog steeds vrij laag ligt. Ook hoor ik klachten dat de combinatie piraat – sluipmoordenaar niet door iedereen wordt gewaardeerd. Daar heb ik me echter geen moment aan gestoord. Dit spel is een absolute aanrader voor elke gamer die van een goede open wereld game houdt. En als je gewoon niet te veel verwacht van het verhaal kun je een heel leuke tijd hebben op de woeste baren van de Caraïbische wateren. 

Deze review is geschreven door Daan Ceelie.   
 

 

Oordeel Assassin's Creed IV: Black Flag (Xbox360)

  • Graphics 80
  • Gameplay 90
  • Originality 75
  • Sound 90
  • Replay 85
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 14954 

Laagste 1 prijzen voor Assassin's Creed IV: Black Flag (Xbox360)

14.99 14.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  12.00€ 2.99   € 14.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Ben
Ben ( 7648 ) 01-11-2013 13:27
Rol: Toevoeg Moderator
Ben het wel eens met het cijfer, al vind ik toch de vaarmissies niet echt fantastisch helaas, wat ook nog eens een groot deel is denk ik.
Ben pas in het begin.
avatar van Sterrezaat
Sterrezaat ( 34 ) 01-11-2013 20:44
Ben wel benieuwd hoe ie straks op de PS4 is. Goede review en cijfer kan ik me ook in vinden!
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29286   284) 01-11-2013 21:30
Quote:
Ben wel benieuwd hoe ie straks op de PS4 is. Goede review en cijfer kan ik me ook in vinden!
Je ziet nauwelijks verschil. Op IGN.com kun je een vergelijking zien tussen de PS3 en PS4 versie. Aan mensen die twijfelen zou ik willen adviseren om deze game voor current gen te halen (waar die er prima uitziet btw) en je op andere next gen titels te richten.
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 23942   19) 01-11-2013 21:40
Zelfs als je de game wilt hebben voor PS4 kun je nu de PS3 versie kopen en dan met de coupon die bij de game zit de PS4 digitale versie voor 9,99 euro kopen. Daar moet je wel de PS3 versie bij houden, want die is nodig om de digitale versie op de PS4 te kunnen spelen.
In dat geval ben je totaal nog voordeliger uit dan alleen een PS4 versie kopen en heb je de PS3 versie er ook nog bij
avatar van Sonicguy14
Sonicguy14 ( 1456 ) 02-11-2013 01:54
Vandaag uitgespeeld, echt een fantastisch spel!
avatar van Fantasygamer32
Fantasygamer32 ( 100 ) 02-11-2013 16:21
Quote:
Zelfs als je de game wilt hebben voor PS4 kun je nu de PS3 versie kopen en dan met de coupon die bij de game zit de PS4 digitale versie voor 9,99 euro kopen. Daar moet je wel de PS3 versie bij houden, want die is nodig om de digitale versie op de PS4 te kunnen spelen.
In dat geval ben je totaal nog voordeliger uit dan alleen een PS4 versie kopen en heb je de PS3 versie er ook nog bij

Dat is handig om te weten, bedankt voor de tip!
avatar van Uribium
Uribium ( 2975 ) 02-11-2013 16:57
Quote:
Zelfs als je de game wilt hebben voor PS4 kun je nu de PS3 versie kopen en dan met de coupon die bij de game zit de PS4 digitale versie voor 9,99 euro kopen. Daar moet je wel de PS3 versie bij houden, want die is nodig om de digitale versie op de PS4 te kunnen spelen.
In dat geval ben je totaal nog voordeliger uit dan alleen een PS4 versie kopen en heb je de PS3 versie er ook nog bij

Daar wacht ik juist op met deze titel, veel mensen die hem dan op de PS4 hebben, hebben geen behoefte meer aan de current gen variant en brengen deze daarom naar een game-inkoopwinkel zoals game mania, net zoals je elk jaar bij fifa ziet. Dus met mijn economisch gerichte blik zie ik een sterke prijsdaling voor me in de current gen titles rond de kerst vakantie. Dus dan sla ik mijn slag :3
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 02-11-2013 20:42
Quote:
Zelfs als je de game wilt hebben voor PS4 kun je nu de PS3 versie kopen en dan met de coupon die bij de game zit de PS4 digitale versie voor 9,99 euro kopen. Daar moet je wel de PS3 versie bij houden, want die is nodig om de digitale versie op de PS4 te kunnen spelen.
In dat geval ben je totaal nog voordeliger uit dan alleen een PS4 versie kopen en heb je de PS3 versie er ook nog bij
ja zo doe ik het ook
avatar van Jiang153
Jiang153 ( 490 ) 02-11-2013 23:35
Quote:
[..]


Daar wacht ik juist op met deze titel, veel mensen die hem dan op de PS4 hebben, hebben geen behoefte meer aan de current gen variant en brengen deze daarom naar een game-inkoopwinkel zoals game mania, net zoals je elk jaar bij fifa ziet. Dus met mijn economisch gerichte blik zie ik een sterke prijsdaling voor me in de current gen titles rond de kerst vakantie. Dus dan sla ik mijn slag :3

Helaas klopt jouw economisch gerichte blik niet zo, want je hebt de ps3 disc nodig om de ps4 versie te spelen
avatar van MJB
MJB ( 4351   4) 03-11-2013 01:36
Quote:
[..]


Daar wacht ik juist op met deze titel, veel mensen die hem dan op de PS4 hebben, hebben geen behoefte meer aan de current gen variant en brengen deze daarom naar een game-inkoopwinkel zoals game mania, net zoals je elk jaar bij fifa ziet. Dus met mijn economisch gerichte blik zie ik een sterke prijsdaling voor me in de current gen titles rond de kerst vakantie. Dus dan sla ik mijn slag :3

Kan je met een save - game van de PS 3 straks dan ook verder met de versie op de PS4? Of moet je daar dus helemaal opnieuw beginnen.
avatar van Uribium
Uribium ( 2975 ) 03-11-2013 08:48
Quote:
[..]


Helaas klopt jouw economisch gerichte blik niet zo, want je hebt de ps3 disc nodig om de ps4 versie te spelen

Echt waar? Nou dan wordt het toch maar sparen :p
avatar van Huyberz
Huyberz ( 196 ) 03-11-2013 12:24
De meeste AC spellen(Izeker vanaf Brotherhood) waren na 3 maanden al 20-25 euro bij Zavvi/TheHut of Play.com. Dan kopen en meteen voor 9,99 die ps4 upgrade er bij doen kan ook werken. Ik ga er dan even vanuit dat de PS4-versie niet zo snel in de aanbieding komt.
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 03-11-2013 12:28
Quote:
[..]


Kan je met een save - game van de PS 3 straks dan ook verder met de versie op de PS4? Of moet je daar dus helemaal opnieuw beginnen.
raare vraag want dan speel je hem nog een keer lijkt me anders zonde van 10 euro lol
avatar van MarvelousMax
MarvelousMax ( 6063 ) 03-11-2013 13:31
Quote:
[..]
raare vraag want dan speel je hem nog een keer lijkt me anders zonde van 10 euro lol

Multiplayer? Betere graphics? Je wilt je PS3 wegdoen en later nogmaals herspelen? Niet zo raar hoor.
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2410   1) 03-11-2013 13:37
Aanbieding voor die 10 Euro upgrade is geldig t/m 31-01-14: hierna dus gewoon de volle mep voor de PS4-versie.
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3255   5) 03-11-2013 16:13
Was een beetje uitgekeken op de serie na deeltje 2 maar deze lijkt me ergens toch weer supervet, denk dat ik hem tzt voor de PS4 ga halen, of wie weet komt ie wel voor PSPLUS over een tijdje ofzo, net zoals AC3 en FC3 van ubi
avatar van ToothedBomb
ToothedBomb ( 1544 ) 03-11-2013 16:46
Dat mensen deze serie zo geweldig blijven vinden, begrijp ik echt niet.
Net als de vorige delen is de setting leuk, maar de gameplay en het verhaal spreken me totaal niet aan.

Ik zou liever zien dat de developer iets anders mag proberen, dan ieder jaar weer een zelfde game uitpoepen.
avatar van Ghostsoldier
Ghostsoldier ( 1294 ) 03-11-2013 17:13
Quote:
Dat mensen deze serie zo geweldig blijven vinden, begrijp ik echt niet.
Net als de vorige delen is de setting leuk, maar de gameplay en het verhaal spreken me totaal niet aan.

Ik zou liever zien dat de developer iets anders mag proberen, dan ieder jaar weer een zelfde game uitpoepen.

Heb je alle 6 de games gespeeld?
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 03-11-2013 17:46
Quote:
Dat mensen deze serie zo geweldig blijven vinden, begrijp ik echt niet.
Net als de vorige delen is de setting leuk, maar de gameplay en het verhaal spreken me totaal niet aan.

Ik zou liever zien dat de developer iets anders mag proberen, dan ieder jaar weer een zelfde game uitpoepen.
van die klagers begrijp ik echt niet
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2410   1) 03-11-2013 18:57
Idd, net alsof alle shooters elk jaar opnieuw het wiel uitvinden maar ondertussen blijft men het wel kopen. If it ain't broken, don't fix it. Elk jaar AC staat voor mij persoonlijk garant voor een aantal leuke uurtjes game-play.
avatar van MJB
MJB ( 4351   4) 03-11-2013 19:45
ik koop hem op de PS4 denk ik. Want met het uitstellen van Watchdogs, blijft er na Killzone, weinig voor mijn over om bij de release van de PS4 te kopen.
avatar van ToothedBomb
ToothedBomb ( 1544 ) 04-11-2013 01:22
Quote:
Idd, net alsof alle shooters elk jaar opnieuw het wiel uitvinden maar ondertussen blijft men het wel kopen. If it ain't broken, don't fix it.

De meeste shooters zijn inderdaad net zo erg. Dat is echter geen excuus voor deze dev om dat gedrag zomaar over te nemen.
Ik weet nog hoe gehyped iedereen was toen deeltje 1 van AC uitkwam.
Eindelijk probeerde men namelijk eens iets nieuws! Ondertussen is het gewoon een uitgemolken koe geworden, net als Call of Duty of FIFA.
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2410   1) 04-11-2013 11:35
Zolang het plebs de game elk jaar massaal blijft kopen, zou Ubisoft wel gek zijn om te stoppen met het melken van deze koe. Vergeet niet, door de winst op AC kunnen ze wel weer nieuwe projecten financieren en/of risico's permiteren.
avatar van Bartjuh-82
Bartjuh-82 ( 2 ) 01-01-2014 21:51
Ik heb hem om de Ps4 en ik vind hem echt supervet. Er zitten, net als bij de vorige delen, nog wel eens van irritatiemomenten in wanneer je bijvoorbeeld voorbij een trap rent en dan in eens de trap gaat beklimmen of dat je elders ergens op klimt terwijl je eigenlijk alleen voorbij wilt rennen. Ook de vechttechnieken zijn niet echt vernieuwend ten opzichte van de vorige delen. Het is nog steeds veel op dezelfde knop rammen om de zwaardgevechten te winnen. Daar had ik inmiddels toch wel wat verbeterpunten en vernieuwen verwacht. Maar de setting, de graphics en de open wereld zijn echt super cool. Kom op man.... je kunt lekker piraatje spelen, andere schepen enteren en schatten zoeken en dat allemaal in caribische sferen, hoe vet is dat.
avatar van Destroymichelle
Destroymichelle ( 5415 ) 02-01-2014 08:49
Ik wil hem gaan halen. Weet alleen niet of ik 'm voor de PS3 of WiiU aanschaf. Ps3 ben ik zo gewend en misschien ia de gameplay met de wiiu wel uniek of juist totaal niks aan... hmm iemand tips? Weet wel dat de game bij zivva.nl een stuk goedkoper.is dan MM of bol.com