Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Batman: Arkham Knight (PS4)
88 100 1

Review Batman: Arkham Knight (PS4)

‘This is how it happened, this is how the Batman died’… Dit is wat ik direct te horen krijg aan het begin van de game. Ik geloof het niet. Ik wil het niet geloven maar ik wil wel weten wat er allemaal aan de hand is in Gotham City. Gaat Batman dood of is dit gewoon stoere praat van een of andere mafkees?


Mafkees?
De mensen die bekend zijn met de Arkham games snappen waarom The Joker in dit deel de rol van slechterik niet speelt. De vacature voor opperschurk staat open en zal in ‘Batman: Arkham Knight’ vervuld gaan worden door Scarecrow. De Meester van Angst, zoals Dr. Jonathan Crane (zijn naam voordat hij Scarecrow werd) zichzelf noemt, weet als geen ander hoe hij zijn psychologische spelletjes moet spelen om Gotham de stuipen op het lijf te jagen. Hiernaast heeft hij de beschikking over een giftig goedje dat de mensen zo erg laat hallucineren dat ze geen controle meer hebben over wat ze doen. Als er dan ook bekend wordt dat Scarecrow de hulp in heeft geschakeld van The Arkham Knight is het de hoogste tijd om Gotham te ontruimen. Gotham is nu slechts gevuld met criminelen, psychopaten, wat overgebleven politieagenten en natuurlijk… Batman.

Over The Arkham Knight weten we eigenlijk niet zo veel. Het vervelende aan deze gast is dat hij WEL alles lijkt te weten van Batman. Keer op keer is hij Bats een fractie te snel af. Hij lijkt zelfs een beetje op Batman. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook in zijn manier van denken. Hij draagt een militaristische Batsuit met een Arkham symbool op zijn borst. Houdt hij verband met The Dark Knight of met een andere oude bekende? Misschien is dit wel een hele nieuwe bad guy, wie zal het zeggen? De theorieën kunnen er op los gelaten worden.


Oude elementen uitgebreid
De Batman games staan bekend om twee fantastische elementen. Het eerste element is het alom geprezen gevechtssysteem. Ik denk dat het veilig is om te stellen dat Rocksteady Studios de meester is in dit genre. Waar andere games het met name moeten hebben van de counter attack of oneindig button bashen gaan de Batman games dieper. Tijdens mijn speelsessies bleek meer dan eens dat ik scherp moest blijven. Even tegelijk een gesprekje voeren terwijl ik ruim twintig vijanden moest verslaan was eigenlijk niet te doen. Alleen door goed te timen, op te letten, te variëren en de ruimtes goed te gebruiken lukte het om grote groepen vijanden te verslaan. Aan het gevechtssysteem hebben de developers niet zo heel veel toegevoegd. Er zijn wat nieuwe vijanden die nieuwe aanvallen doen. Zo zijn er gasten die heel snel op je af komen rennen. Deze kan je alleen ontwijken door snel weg te springen (geloof me, dit klinkt simpeler dan het is). En ook zijn er team battles toegevoegd. Dit zijn gevechten waar je bijvoorbeeld met Nightwing een team vormt. Met L1 wissel je van karakter en als je balkje ver genoeg is opgeladen doe je met dezelfde knop samen een brute aanval. Het is mooi om te zien dat, hoewel je procentueel gezien heel weinig met deze karakters (nope, niet alleen Nightwing maakt zijn opwachting) speelt, ze qua bewegingen haast net goed zijn uitgewerkt als Batman zelf.

Het tweede element zijn de ‘Predator style’ gevechten. Hier houdt Batman meer afstand van zijn vijanden en probeert hij ze van bovenaf te grazen te nemen. Deze tactiek wordt met name ingezet tegen gewapende vijanden. Want hoe geavanceerd het pak van Bruce Wayne ook is, kogels eten is nog steeds niet zo’n strak plan. Waar je in de vorige delen de vijanden een voor een uit moest schakelen is er nu het FEAR-systeem aan toegevoegd. Dit houdt in dat je nu niet ongezien een vijand uitschakelt maar drie. Later kan je dit upgraden naar vier en zelfs vijf vijanden. Ook kan Batman nu stemmen registreren en kopiëren met zijn remote hacking device waarmee hij bijvoorbeeld drones kan hacken en deze tegen de vijanden zelf kan inzetten. Naast dit handige apparaatje maakt ook onder andere de Batarang natuurlijk weer zijn opwachting.


Nieuw element: Batmobiel
Eindelijk! We mogen rijden in de Batmobiel! Wie heeft daar als kind nou niet van gedroomd? Dit volledig nieuwe gameplay-element zorgt ervoor dat je niet langer alleen hoeft te wapperen boven de stad. Je zal Batman regelmatig achter het stuur terugvinden, op weg naar het bestrijden van onrecht.

De Batmobiel heeft twee vormen. In de eerste vorm rij je door de straten zoals in wel meer open wereld games mogelijk is. Uiteraard heeft de Batmobiel wat meer technische snufjes dan een Fiat Panda maar de basis is hetzelfde. De default controls zijn erg onwennig; je remt namelijk met vierkantje in plaats van met L2. Het duurt best eventjes voordat je hieraan gewend bent. Het indrukken van L2 zorgt er in de originele lay-out namelijk voor dat je in de Battle Mode komt. Zolang je de knop ingedrukt houdt lijkt het alsof je boven de grond zweeft en dient je Batmobiel als een soort tank. Meer dan eens kom je in situaties terecht waarin je het opneemt tegen meerdere vijandelijke voertuigen. De vijanden kondigen hun schoten aan met blauwe stralen. Als je in die stralen rijdt kleuren ze rood. Wanneer je vervolgens niet snel genoeg uit die straal rijdt word je geraakt. Je Batmobiel loopt hierdoor niet alleen schade op; ook je combometer krijgt een dreun waardoor het langer duurt voordat jij je krachtigste schoten kan lossen. Naarmate je verder komt in het spel worden deze gevechten massaler en moeilijker.

Persoonlijk blijf ik de tankgevechten best leuk vinden. Tock kan ik me ook voorstellen dat gamers die de voorgaande Batman games gewend zijn dit als een overkill aan tankmissies ervaren waardoor men dit aspect van de game al snel een soort van Project Gotham Racing meets Tank Wars gaan vinden.


Arkham Night?!
Nope, het bovenstaande is geen tikfout want je hebt slechts een nacht om de slechterikken uit Gotham te verdrijven. Dit staat echter niet gelijk aan het aantal gameplay-uren. Als je alleen het hoofdverhaal speelt zal je ongeveer 16 uur zoet zijn. De meeste gamers zullen echter veel langer plezier beleven aan dit deel door de vele sidequests die je kan doen. Zo keren de Riddlermissies terug met een indrukwekkend aantal van 243(!) puzzels die je op mag lossen. Ook is er een sidequest genaamd ‘The Perfect Crime’ waarin je, door middel van het analyseren van lijken van de slachtoffers, een moordenaar probeert te vinden. Deze moordenaar hangt zijn dode slachtoffers op onder begeleiding van operamuziek.

Naast de hierboven genoemde sidequests zijn er nog een stuk of tien van dit soort missies en dan hebben we het nog niet eens gehad over de AR-Challenges waar je sterren kan verdienen door je vaardigheden te perfectioneren. De leukste AR-Challenges zijn in mijn ogen de ‘Scarecrow Nightmare ‘, challenges waarin je eerst een chaotisch traject door Gotham in de Batmobiel af dient te leggen alvorens je een gigantische versie van Scarecrow moet verslaan. Vind je dit niks? Dan kies je gewoon voor een van de zes andere soorten challenges. Zoals je al merkt heeft Batman: Arkham Knight qua content gewoonweg te veel om op te noemen, en dat is zeker geen slecht ding!

Oog voor detail
Dat Rocksteady Studios met passie aan deze game heeft gewerkt is mij wel duidelijk. Gotham ziet er werkelijk fantastisch uit. De gehele stad is van bovenaf zichtbaar zonder ook maar een enkel pop-up van een gebouw of iets dergelijks. Al zwevend door de lucht flappert de cape van Batman zoals je dat nog niet eerder hebt gezien. De nachtelijke regen en de donder en de bliksem maken Gotham tot een duistere maar eveneens prachtige stad. Een ander moment waarop ik me verwonderde over de details was het moment waarop Batman zijn holografische scherm uit zijn Batsuit toverde. De reflectie van het scherm, inclusief alle animaties, reflecteerde in de ogen van Batman, wow!


Conclusie
Rocksteady Studios heeft de oude gameplay-elementen een klein beetje uitgebreid en de Batmobiel zorgt voor een extra dimensie aan de Arkhamserie. De hoeveelheid aan tankmissies is misschien niet voor iedereen weggelegd maar hier moeten we ook geen te groot ding van maken. Batman: Arkham Knight is een fantastisch mooie game met een shitload aan content waar je makkelijk 30 tot 40 uur mee zoet bent.

Deze review is geschreven door Rick.


 

Oordeel Batman: Arkham Knight (PS4)

  • Graphics 95
  • Gameplay 90
  • Originality 85
  • Sound 80
  • Replay 90
  • Eindcijfer 88

Aantal keer bekeken: 14771 

Laagste 1 prijzen voor Batman: Arkham Knight (PS4)

27.99 27.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Game Shock Oss n.b.
€  24.99€ 3.00   € 27.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Aidenpierce
Aidenpierce ( 42 ) 29-06-2015 11:37
Toffe game!
avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1910 ) 29-06-2015 11:43
Gisteren zobeetje uitgespeeld. Het aantal tankmissies vond ik prima.
Heb het grootste deel van de side missions ook gedaan, behalve de riddler trophies. Ik deed er 20 uur over.
avatar van PBJ85
PBJ85 ( 388   1) 29-06-2015 12:04
beetje jammer dat de titel van het bericht niet goed is mis een K ik bedoel dan in het nieuws overzicht

Edit Yorn: Even aangepast idd:-)
avatar van Mellie
Mellie ( 1026 ) 29-06-2015 13:24
De beste in de trilogy (Origins is nooit gebeurt, toch?) een climax waar alle main characters van de strip aan bod komen. Ik vroeg me van te voren af of deze game de ervaring van Arkham City kon overtreffen, en dat heeft het gedaan.

Stiekem hoopte ik ook dat Azrael een eigen game gaat krijgen omdat hij in deze deel al getraind word als opvolger van Batman, net zoals hij zijn eigen story arc had kregen in de comic. Wie weet kan dat nog gaan komen, in ieder geval heeft Rocksteady ons de beste Batman games gebracht ever.
avatar van 3bdelilah
3bdelilah ( 1831   8) 29-06-2015 14:15
Ik vond het eerlijk gezegd juist een anticlimax, vooral wat het verhaal betreft. Van te voren dacht ik dat elke grote schurk met elkaar zou SAMENWERKEN om op Batman te jagen, maar in werkelijkheid is alleen Scarecrow letterlijk de enige constante dreigende factor. De rest van de "super" schurken hebben weer nietszeggende side quests. Daarnaast is de identiteit van de Arkham Knight ook heel gemakkelijk te raden, vooral halverwege het hoofdverhaal.

Wat betreft graphics en algemene gameplay (niet verrassend) wel de beste uit de reeks (alhoewel de Batmobile soms wel erg geforceerd wordt), maar voor de rest echt op alle fronten minder dan Arkham City bijvoorbeeld. Ook Asylum vond ik beter.

Arkham Knight had daarnaast amper traditionele baasgevechten, zelfs het Arkham Knight gevecht was een 1-op-1 kopie van het Deadshot gevecht in Arkham Origins, wat op zijn beurt weer grotendeels een kopie was van Arkham City.

Ik geef hem persoonlijk niet meer dan een 8 (ter referentie: Asylum 9, City 9.5, Origins 7,5).
avatar van M Monster D
M Monster D ( 1374 ) 29-06-2015 14:51
klinkt goed, hoop dat ik win want ik geef ff niet veel geld meer uit voor games
avatar van Barry55
Barry55 ( 339 ) 29-06-2015 16:02
Heh jammer ik dacht krijgen we eindelijk weer een paar bossfights,
ben halverwege de game maar nog geen bossfight.. Voor de rest is het een leuke goede game om je te vermaken. Dat Tag team met robin heeft dan wel weer een toegevoegde waarde. Voor mij is het ook dat de 1e 2 titels van deze serie de betere waren en origins het slechtste. 7-7,5 is meer dan genoeg voor deze game.!
avatar van Batmaster
Batmaster ( 342   1) 29-06-2015 16:03
Ik vond hem fantastisch. Alle andere Arkham games kapot gespeeld en deze stelt je totaal niet teleur. Barmobile is misschien niet voor iedereen, maar ik ben er al wel een uur of 35 mee bezig geweest. Moet nog bijna alle Riddler Trophhies, AR challenges en New Game+(die een ander begin heeft). Nog genoeg uurtjes dus .
avatar van Typhoon20
Typhoon20 ( 580 ) 29-06-2015 16:19
Het enige minpunt.... Niet genoeg AR combo challenges. Ik kan niet genoeg krijgen van de combat om je combo meter op te vullen en op zon onwijs gave manier. De riddles zijn best wel leuk en al vind ik de Batmobile wel erg leuk t is een beetje TE... Van mij had die verhouding wel flink minder gemogen. Elke AR gaat bijna om de Batmobile terwijl ik liever meer van de combat had willen zien. Voor de rest een erg goede spel met veel te doen t verveelt niet. Als je Asylum leuk vond dan zal je met dit spel wel tevreden zijn denk ik.... Althans zo is t voor mij.avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1910 ) 29-06-2015 16:47
@Barry, de bossfights komen aan het einde van hun Most Wanted questlines. (Penguin, Two Face, Riddler, etc.) In de mainquest zijn ze pas na de 75% ofzo, gezien er in de mainquest niet veel bosses zijn.
avatar van EPMD
EPMD ( 7021   6) 29-06-2015 17:01
Minpunten:
-Identiteit van de Arkham Knight is best voorspelbaar
-Tank battles mochten minder
-Challenges maps ? Waar zijn ze (er zijn te veel AR race challenges)

Pluspunten:
-Gevarieerde zijmissies
-Graphics
-Batmobiel (ondanks de vele tank battles vind ik de Batmobiel een goede toevoeging)
-Combat is nog beter
-Verhaal (zoals aangegeven is het best voorspelbaar, maar het wordt wel goed gebracht)
-Technisch vrijwel perfect ( de PS4 versie he ).

Al bij al is Arkham Knight gewoon een verbeterde versie van Arkham City. Persoonlijk vind ik Arkham Asylum de beste Arkham game.

Arkham Knight had alle ingrediënten om de perfecte Batman game te worden. Maar de bovenstaande minpunten verpesten het een beetje.

Toch zou ik deze game minimaal een 9.0 geven. Want ondanks de minpunten heb ik er erg van genoten.

Nu nog even alle trophies halen en wachten op de eerste story DLC.
avatar van 3bdelilah
3bdelilah ( 1831   8) 29-06-2015 17:15
Quote:
@Barry, de bossfights komen aan het einde van hun Most Wanted questlines. (Penguin, Two Face, Riddler, etc.) In de mainquest zijn ze pas na de 75% ofzo, gezien er in de mainquest niet veel bosses zijn.

Kom op man, dat zijn geen baasgevechten. Oké Riddler misschien wel, maar Penguin en Two Face kreeg je neer met 1 knop. En in het hoofdverhaal zit welgeteld één echte boss fight (Arkham Knight) en die was matig, zelfs Scarecrow heeft geen eigen gevecht. Daarnaast is het gevecht met de nieuwe commandant (je weet vast wie ik bedoel, maar spoiler tags werken hier niet) ook belachelijk slecht, wéér een Batmobile gevecht.

Op dat gebied waren Asylum, City en zelfs Origins veel, veel en hartstikke veel beter dan Knight.
avatar van HaydenNL
HaydenNL ( 307 ) 29-06-2015 17:25
Ik vond de voice acting op sommige momenten echt tenenkrommend slecht. Verder is het een topgame. Zelf heb ik de vorige delen niet gespeeld en dat miste ik niet in het verhaal. Je kan dus zo instappen. Waar ik wel van sta te kijken... Season pass 40 euro !!!
avatar van Erdemn
Erdemn ( 185 ) 29-06-2015 18:38
De PC versie schijnt een grote drama te zijn
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1810   2) 29-06-2015 18:56
Toffe game, maar zeker geen second coming of Jesus zoals veel anderen beweren.
Grafisch vrij sterk op PS4, al verlang je wel eens naar daglicht en zonneschijn. De regen doet de game qua gfx zeker geen goed. Framerate in batmobile is niet je van het, maar de batlles met je batmobile zijn ( al hoewel eentoning ) best geinig en komen de afwisseling tegoed.
avatar van Spellevent
Spellevent ( 477 ) 29-06-2015 20:55
Klinkt goed, ga wel lekker wachten tot deze rond de 25-30 euro is, half jaartje tot een jaar denk ik. Nog zoveel te spelen... Arkham city heb ik nog niet eens uit. Wacht, asylum heb ik nog niet eens uit!
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2413   1) 29-06-2015 21:32
Het is zeker een goede game, alleen halen die continue tank battles en het geforceerd gebruik van de Batmobile de vaart er grotendeels uit... Voelt voor mij toch aan als 'filler'! Hiernaast totaal geen boss battles zoals de andere games wel hadden, ook Origins. Ik kan me helemaal vinden in de standpunten van 3bdelilah, jammer dat Rocksteady niet totaal los ging zoals het wel werd gebracht gezien de marketing en pr omtrent de game.
avatar van Infamous
Infamous ( 495 ) 29-06-2015 22:31
Zeker geen slechte game, maar begon vrij snel repetitief aan te voelen.
avatar van Malistix
Malistix ( 1419   3) 30-06-2015 07:14
Ik heb de PC versie van dit spel, ik koop zelden multiplatform spellen op mijn consoles (te duur) en damn dit is niet speelbaar zeg. Gelukkig had ik er maar 25 euro voor betaald via kinguin maar toch
avatar van Userverwijderd36
Userverwijderd36 ( 25 ) 30-06-2015 11:44
Ik heb eerst een nieuwe harddisk moeten kopen... Er zit nu gelukkig 2TB in me PS4 dus nog even sparen en ik ga dit spel kopen!
avatar van Niels
Niels ( 18296   1) 30-06-2015 12:56
Ik zit nog behoorlijk aan het begin. Ik ben nog bezig met het tracken van een zeker iemand die ontvoert wordt als blijkt dat een ander iemand nog een ander ontvoert heeft.

Die ander heb ik dan gered, maar heeft een halsband... en sindsdien ben ik gewoon random door de stad aan het rijden / vliegen (heerlijk hoe je lekker aan het vliegen bent, dan op L1 drukt en direct in de batmobiel land om daarna weer 2x X te drukken om een eindje te vliegen)
avatar van 3bdelilah
3bdelilah ( 1831   8) 30-06-2015 15:56
Quote:
Ik heb de PC versie van dit spel, ik koop zelden multiplatform spellen op mijn consoles (te duur) en damn dit is niet speelbaar zeg. Gelukkig had ik er maar 25 euro voor betaald via kinguin maar toch

Ik zou sites als Kinguin en G2A het liefst vermijden, vaak gaan het om key resellers die bepaalde keys op "verdachte" manieren hebben gekregen. Relatief vaak worden die keys dan ook teruggeroepen, waardoor je het spel niet meer hebt en je geld kwijt bent.

Is naar mijn mening het risico niet waard, liever Steam en de geautoriseerde verkopers als GMG, GG, Humble Store, DLGamer enzo.
avatar van Glitterprins
Glitterprins ( 137 ) 01-07-2015 10:36
Quote:
[..]


Ik zou sites als Kinguin en G2A het liefst vermijden, vaak gaan het om key resellers die bepaalde keys op "verdachte" manieren hebben gekregen. Relatief vaak worden die keys dan ook teruggeroepen, waardoor je het spel niet meer hebt en je geld kwijt bent.

Is naar mijn mening het risico niet waard, liever Steam en de geautoriseerde verkopers als GMG, GG, Humble Store, DLGamer enzo.

Ben ik het echt niet mee eens, denk inmiddels al 25/30 spellen daar gekocht, als iets er niet goed was of ging altijd netjes het aankoopbedrag terug gestort gekregen.. Als er 'onderzoek' gedaan moest worden duurde het soms ietsje langer maar verder erg tevreden over zowel Kinguin al G2A.. sommige spellen nergens goedkoper te krijgen
avatar van DirkSteenbeek
DirkSteenbeek ( 549 ) 01-07-2015 13:27
ik twijfel nog. ergens spreekt de game me zeer aan maar heb de vorige delen niet gespeeld. begrijp je er dan nog iets van?
avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1910 ) 01-07-2015 16:39
Inderdaad. Er klopt volgens mij weinig van wat 3bdelilah zegt.
Er is 1 of 2 keer een incidentje geweest dat bv. Ubisoft keys blokkeerde, want ze zouden gestolen zijn.
Maar 99.9% komt gewoon uit landen waar games een stuk goedkoper zijn.

Dus "relatief vaak" is onzin.
avatar van Mellie
Mellie ( 1026 ) 01-07-2015 17:17
Quote:
ik twijfel nog. ergens spreekt de game me zeer aan maar heb de vorige delen niet gespeeld. begrijp je er dan nog iets van?

Gewoon halen! Je kan hem inmiddels voor vrij goedkoop krijgen, vele uren plezier voor weinig geld.

Vorige delen hoeven niet persee gespeeld te zijn om het te begrijpen, wat kennis van Batman misschien wel, maar je hebt vast wel de Dark Knight films gezien toch?
avatar van 23henkieboy
23henkieboy ( 37 ) 02-07-2015 09:00
Quote:
Inderdaad. Er klopt volgens mij weinig van wat 3bdelilah zegt.
Er is 1 of 2 keer een incidentje geweest dat bv. Ubisoft keys blokkeerde, want ze zouden gestolen zijn.
Maar 99.9% komt gewoon uit landen waar games een stuk goedkoper zijn.
Dus "relatief vaak" is onzin.


mee eens! ik doe eigenlijk me games altijd online kopen ipv naar de winkel, vind k gewoon veel makkelijker - plus het is stukken goedkoper! altijd met 5 minuutjes game in de mail - wat wil je nou nog meer! de nederlandse site begint er steeds beter uit te zien van kinguin trouwens - kijken welke games er vandaag weer in de aanbieding zijn