Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Battlefield 1 (PS4)
92 100 1

Review Battlefield 1 (PS4)

Battlefield 1942 (Vietnam) is een van mijn favoriete games uit de Battlefield franchise. Niet alleen sprak de setting mij enorm aan, de game zag er voor zijn tijd indrukwekkend uit en de multiplayer liep als een trein. Bovendien was het een welkome afwisseling op alle moderne shooters die op dat moment beschikbaar waren. De drie delen die op Battlefield 1942 zouden volgen, speelden zich allemaal af in het heden. Ik was dan ook als een kind zo blij toen DICE Battlefield 1 aankondigde, maar tegelijkertijd ook een beetje huiverig. Battlefield 1 grijpt namelijk terug naar de Eerste Wereldoorlog, een setting die tot op heden slechts door een handjevol ontwikkelaars is gebruikt. En niet zo vreemd, want hoe breng je dit in beeld?De Eerste Wereldoorlog is namelijk een vrij complexe oorlog om op een goede manier in beeld te brengen. Hoewel alle Wereldoorlogen zinloos zijn, spant de Eerste Wereldoorlog de kroon. Het was een jarenlange oorlog, waarbij partijen zich tegenover elkaar ingroeven om elkaar geregeld te bestoken met hordes aan soldaten, die daardoor op veel te jonge leeftijd zouden sterven. Daarnaast maakte ook de technologie een flinke sprong vooruit; het was een oorlog die veel verandering met zich meebracht. De behoefte aan nieuwe technologie om de vijand te overtreffen resulteerde in diverse uitvindingen, zoals het gifgas, de vlammenwerper en het gasmasker. Naast het feit dat de Tweede Wereldoorlog een stuk bekender is onder de meeste mensen, is er ook een stuk minder documentatie te vinden over de Eerste Wereldoorlog. Mede hierdoor is de ontwikkeling van Battlefield 1 ruim van tevoren gestart. Rond 2008 werden de eerste bouwstenen voor deze shooter al gelegd, om zo deze oorlog zo goed mogelijk weer te kunnen geven.

Proloog der prologen
Dit is dan ook direct te zien zodra je de proloog voorgeschoteld krijgt. De mededeling voorafgaand aan de proloog: ‘’You are not expected to survive’’, is er eentje die je direct bij de strot grijpt. De dood was immers iets dat vaststond, zodra je als schietschijf naar de frontlinie gestuurd werd; dat wordt hier direct duidelijk. De dood is dan ook onontkoombaar tijdens de proloog. Zodra dit gebeurt, word je letterlijk geconfronteerd met de dood van je personage. In beeld verschijnt de naam en de geboorte- en sterfdatum: Dean Stevenson, slechts negentien jaar oud. Vervolgens zoomt de game uit en pakt het simpelweg de volgende soldaat, die hetzelfde lot staat te wachten.

Campagne
Na de indrukwekkende proloog volgt de campagne, die dit keer iets anders in elkaar zit dan we gewend zijn. De campagne bestaat namelijk niet uit één groot verhaal, waarbij je als oorlogsheld door de loopgraven heen banjert. Nee, bij Battlefield 1 is ervoor gekozen om meerdere oorlogsverhalen te vertellen. De campagne bestaat daarom uit vijf losstaande missies, zogeheten ‘War Stories’, die verschillende gevechten in beeld brengen met steeds verschillende personages. Zo speel je de ene keer als een overmoedige gevechtspiloot en vlieg je in een klein aanvalsvliegtuigje boven de prachtige Alpen, terwijl je het volgende uur door de Italiaanse bergen marcheert en daar vijandelijke linies doorbreekt. Daarnaast is iedere missie voorzien van een meeslepend verhaal en bevat het bovenal filmische cutscenes. Naast de campagne zelf, is ook de opzet van de missies enigszins veranderd. Waar in Battlefield 4 vaak werd gekozen voor de directe confrontatie, word je in Battlefield 1 veel vrijer gelaten. Op die manier bepaal je zelf hoe je situaties aanpakt. Toch word je gedurende de campagne vaak wat sneller richting de wat gluiperigere methode geduwd, er zullen immers genoeg open gevechten langskomen. Het sluipen werkt meestal als volgt: door vooraf vijandelijke troepen te markeren met je verrekijker is het mogelijk om ze, middels een icoontje boven hun hoofd, in de gaten te houden. Dit maakt het een stuk makkelijker om bijvoorbeeld een bezet dorpje te infiltreren en vervolgens iedereen geruisloos om te leggen, om vervolgens je weg te vervolgen.

Ondanks dat je dus wat gepusht wordt om voor de voorzichtige aanpak te kiezen, is het ook mogelijk om als Rambo de missies te doorkruizen. Hoewel de AI dan vrijwel direct alarm zal slaan, wordt het ondanks de extra vijandelijke troepen er niet zozeer moeilijker op.  Dat is dan ook meteen het grootste kritiekpunt aan de campagne. De computergestuurde vijanden maken het je namelijk geregeld veel te makkelijk door te laat te reageren of achter hun dekking vandaan te komen.

Op een paar kleine minpuntjes na is de campagne enorm vermakelijk en bovendien is het grafisch om je vingers bij af te likken. Het geeft op een originele manier een beeld van de vele afschuwelijke gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog weer. Daarbij weet het perfect de gruwelijke sfeer uit de loopgraven op je over te brengen. Na een kleine acht uur heb je alle vijf de missies wel achter de rug en ben je klaar voor het echte werk: de multiplayer.Multiplayer
De campagne is dus uiterst vermakelijk, maar voor de harde kern is dat slechts bijzaak. Waar het echt om draait bij Battlefield-games is de multiplayer en ook die staat als een huis. Alle bekende locaties en bijna alle facties uit de campagne zijn, zoals we gewend zijn, ook onderdeel van het strijdtoneel van de multiplayer. Alleen Frankrijk en Rusland schitteren door afwezigheid, maar worden op een later moment als DLC aan de multiplayer toegevoegd. Hoewel de multiplayer in de kern nog altijd hetzelfde is gebleven, zijn er ook een aantal nieuwe onderdelen geïntroduceerd.

War Pigeons & Operations
Een van deze twee nieuwe spelmodi is War Pigeons, een modus voor 24 spelers waarbij men in twee teams strijdt om een postduif. Het doel is om de postduif zo lang mogelijk in je team te houden, terwijl de speler met de postduif automatisch een bericht schrijft. Wanneer dit bericht klaar is om verzonden te worden, kan de duif losgelaten worden en zal deze richting de verderop gelegen artillerie vliegen. De tegenpartij heeft op dat moment heel kort de tijd om de duif uit de lucht te schieten, lukt dat niet dan scoort je team en wordt de tegenpartij kort bestookt door de artillerie. Uiteindelijk is er een winnaar zodra een van beide teams drie punten heeft behaald. Het leuke aan deze modus is dat je nooit zeker bent van de winst. Zelfs wanneer je als team met twee punten voor staat, kan de tegenpartij er nog met de winst vandoor gaan.

De tweede en meest interessante toevoeging is toch wel Operations. Hierbij speel je niet een simpel potje Conquest, maar juist een hele operatie met achterliggend verhaal. Operations heeft het meeste weg van Rush, waarbij men een aantal punten in de map moet proberen te veroveren om zodoende de tegenstander terug te dringen. Wanneer de aanvallende partij alle punten op de map heeft veroverd, schuift het gevecht op naar het volgende deel. Op die manier wordt de tegenstander steeds verder teruggedrongen.

Wanneer het aanvallende team daadwerkelijk het verdedigende team weet te verslaan, dan verandert het podium en speel je verder in een andere map. Je behoudt daarbij wel hetzelfde team en je eigen squad, alleen de setting verandert. Zo speel je in “Operation - Conquer Hell” het “Meuse-Argonne” offensief na, verdeeld over twee maps. Omdat je in plaats van een simpel potje Conquest of Rush een gehele operatie naspeelt, duren Operations ruim een uur; je moet er dus wel even voor gaan zitten. Desondanks is deze nieuwe modus verreweg de leukste om te spelen en een welkome afwisseling naast de traditionele modi.Behemoths & Classes
Dat het bij de multiplayer van Battlefield-games om tactiek en samenwerking draait is niets nieuws, wat echter wel nieuw is zijn de zogeheten Behemoths. Dit zijn enorm krachtige uitvindingen die horen bij de Eerste Wereldoorlog en ontwikkeld zijn voor totale vernietiging van de oppositie. Afhankelijk van de map waarin je speelt wordt de verliezende partij halverwege ondersteund door een Zeppelin, een Marine fregat of een bepantserde trein. Mede door het toevoegen van deze Behemoths, komt het in Battlefield 1 nog meer aan op goed samenwerken. Lukt dit niet, dan zijn deze Behemoths echte gamechangers en kan een potje zomaar 180 graden draaien. Het zorgt daarmee voor een constante spanning, want zelfs wanneer je als team een ruime voorsprong opbouwt kan de stand met behulp van een gigantische zeppelin zomaar gelijk getrokken worden.

Een andere toevoeging zijn de nieuwe Classes die aan Battlefield 1 zijn toegevoegd. Naast de gebruikelijke Classes, zijn er ook een drietal nieuwe beschikbaar. Dit zijn de Tanker, de Pilot en de Cavalry. Deze Classes hebben ieder hun eigen wapens en gadgets, die je alleen in combinatie met de betreffende Class kan gebruiken. Je kan deze Classes dan ook alleen gebruiken zodra je in een tank, een vliegtuig of op een paard spawnt. Zo spawn je als piloot met een simpel en licht geweer, terwijl je als cavalry gebruik kunt maken van diens bolt-action geweer. Daarnaast kent Battlefield 1 ook de Elite Classes: dit zijn pick-ups die op een willekeurig moment ergens in de map verschijnen. Mocht jij als eerste bij de pick-up zijn, dan kan het zomaar zijn dat je wegloopt met een anti-vehicle kit, een sentry gun of een vlammenwerper. Ondanks dat een Elite Class wat meer kan verdragen en tegelijkertijd meer schade kan aanrichten, voelt het zeker niet overpowered aan.

Audiovisueel zoals je mag verwachten
Uiteraard moet ik het ook nog even hebben over de audiovisuele kant van de game. Iedereen die de Beta gespeeld heeft, weet ongetwijfeld dat dit wel snor zit. Zowel de singleplayer als de multiplayer zijn namelijk om door een ringetje te halen en dat is te danken aan de nog altijd sterke Frostbite Engine, die de mooiste plaatjes op je beeldscherm weet te toveren. Wanneer je tijdens de missie ‘Friends in High Places’ boven de Alpen vliegt, kom je dan ook ogen te kort. Hetzelfde geldt voor de gebombardeerde straten van Amiens, die er zelfs in verwoeste staat indrukwekkend uitzien. Daarnaast bevat Battlefield 1 een dynamisch weersysteem dat maps binnen no-time een compleet andere uitstraling en feeling geeft. Ook de servers lopen soepel en zijn gedurende mijn speelsessie nauwelijks onbereikbaar geweest. En laten we wel wezen, dat is wel eens anders geweest.In tegenstelling tot de audiovisuele kant van de game, wil de technische kant zo nu en dan wel even een steekje laten vallen. Zo heb ik tijdens een relatief actievol vuurgevecht in de missie ‘Nothing is Written’ hevige framerate problemen ondervonden, omdat er wellicht net iets te veel op het scherm gebeurde. Ook de multiplayer heeft het een enkele keer zwaar te verduren, maar die momenten zijn te verwaarlozen. Verder bevat de multiplayer enkele kleine bugs, zoals niet-functionerende wapens wanneer je in een gevechtsvliegtuig spawnt. Gelukkig maar zelden en dus niet bijzonder storend.

Ouderwets lekker knallen
Niet alleen levert DICE met Battlefield 1 de beste Battlefield ooit af, het geeft de Eerste Wereldoorlog op een unieke manier weer en is tegelijkertijd enorm indrukwekkend. Het is de combinatie van zowel de singleplayer als de uitgebreide en solide multiplayer die ervoor heeft gezorgd dat Battlefield 1 een complete en zeer goede game is geworden. De typische Battlefield-gameplay komt zoals vanouds goed tot zijn recht en de game ziet over bovendien uit om je vingers bij af te likken. Net als Battlefield 1942 (Vietnam) is Battlefield 1 hetgeen we vandaag de dag nodig hadden tussen al het geweld van die moderne en futuristische shooters.

Deze review is geschreven door Daniël Verkerk.
 

 

Oordeel Battlefield 1 (PS4)

  • Graphics 90
  • Gameplay 90
  • Originality 95
  • Sound 90
  • Replay 95
  • Eindcijfer 92

Aantal keer bekeken: 13404 

Laagste 1 prijzen voor Battlefield 1 (PS4)

31.90 31.90 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 6.4
€  31.90€ 0.00   € 31.90

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Emretezel
Emretezel ( 464 ) 31-10-2016 22:10
Zeker een verdiende score!
Heb het al paar dagen met plezier gespeeld.
avatar van Montalvo
Montalvo ( 2818   2) 31-10-2016 23:45
Ik raad ook aan de game op een PC te spelen mocht je een degelijke PC hebben. Frostbite 3 is erg 'old GPU friendly', maar naar mijn smaak heeft DICE de console versies teveel gepushed richting mooie plaatjes in plaats van performance. De framerate kakt nogal eens behoorlijk in, tegen het, voor mij persoonlijk, onspeelbare aan. Diverse multiplayer maps hebben hier last van, vooral wanneer er al veel stuk is geschoten.

Ik heb daarom ook de PC versie aangeschaft en het is werkelijk een wereld van verschil. De grafische verbeteringen op maximale settings vallen niet eens enorm op, het is voor de 60 frames per seconde die het hem doet. Toegegeven met een GTX 1070 en een 34 inch 21:9 3440x1440 scherm zien games er al snel behoorlijk goed uit, maar met een mindere kaart als een 1050 Ti en medium/high settings op een 1080p scherm ga je meer uit je BF1 halen dan op je console. En je hoeft niet bang te zijn om niet mee te kunnen met de ras PC spelers. Ik heb inmiddels al diverse MVP scores behaald met een controller ipv muis en keyboard.
avatar van P100
P100 ( 51 ) 01-11-2016 03:52
Quote:
Ik raad ook aan de game op een PC te spelen mocht je een degelijke PC hebben. Frostbite 3 is erg 'old GPU friendly', maar naar mijn smaak heeft DICE de console versies teveel gepushed richting mooie plaatjes in plaats van performance. De framerate kakt nogal eens behoorlijk in, tegen het, voor mij persoonlijk, onspeelbare aan. Diverse multiplayer maps hebben hier last van, vooral wanneer er al veel stuk is geschoten.

Ik heb daarom ook de PC versie aangeschaft en het is werkelijk een wereld van verschil. De grafische verbeteringen op maximale settings vallen niet eens enorm op, het is voor de 60 frames per seconde die het hem doet. Toegegeven met een GTX 1070 en een 34 inch 21:9 3440x1440 scherm zien games er al snel behoorlijk goed uit, maar met een mindere kaart als een 1050 Ti en medium/high settings op een 1080p scherm ga je meer uit je BF1 halen dan op je console. En je hoeft niet bang te zijn om niet mee te kunnen met de ras PC spelers. Ik heb inmiddels al diverse MVP scores behaald met een controller ipv muis en keyboard.

Als we het over de player base gaan hebben denk ik dat je beter af ben met de console versie, met name de ps4 versie.
Sinds release ben ik de player base aan het bij houden, heb ondertussen te vaak mee gemaakt dat nieuwe games met een maand "dood" gebloed zijn waardoor je amper tot geen matches meer kan vinden.
De pc versie is indeed mooier dan op de PS4 daar is geen discussie over mogelijk pc wint altijd als het gaat om graphix, de pc kan je immers dan ook blijfen upgrade, en een console niet, naja je de hdd verwisselen
Maar de ps4 telt zo'n 150.000 tot 270.000 spelers per dag de player base voor de ps4 nog neit onder de 150K uit zien komen.
De pc versie zit atm op zijn al time low (56.000) gemiddeld zijn 65.000 tot 135.000 mensen die de game dagelijk spelen.
Bij de pc is er al een drop geweest van 50.000 hij heeft in de eerste week zo'n 185.000 spelers gehad, met een week ondervond de pc versie een drop 50K die kennelijk pas weer keer terug kom als er weer een DLC is uitgegeven.
De ps4 versie blijft erg stabiel! met een mooie player base! ikzelef ben enorm benieuwd en nog steeds in twijfel hoe lang de player base zo blijft, op dit moment zit ik erg te tijfelen tussen de ps4 en pc versie, en al hoe wel ik de pc op maximale settings kan spelen neig ik atm toch voor de ps4 liever een iet minder uitziende game die online goed gespeeld dan een shitterend uitziende game die niet online te spelen is

P.s. De player count is World wide player count! geen idee hoeveel daarvan EU is en hoeveel USA mijn ervaring is dat je te veel lag heb om op USA servers te spelen altans met battlefield
Linkje voor player base: bf1stats.com

P.p.s ik heb geen idee hoeveel mensen er op xbox spelen (niet bijgehouden) want xbox.......
avatar van Starscreamer
Starscreamer ( 228 ) 01-11-2016 08:02
PS4 hier en ik zeg 1 woord:
Schitterend!!! Spel van het jaar
Mijn "oude' laptop trekt BF1 niet meer dus dat gaat hem niet worden
avatar van MeneerMichael
MeneerMichael ( 27 ) 01-11-2016 11:23
Fantastische Game! Eindelijk weer een shooter waar ik iedere dag naar uitkijk om weer te kunnen spelen.
avatar van Userverwijderd36
Userverwijderd36 ( 25 ) 01-11-2016 11:39
Ik ben het helemaal eens met de review, wat een heerlijke game!
avatar van Wesley_93
Wesley_93 ( 395   6) 01-11-2016 12:11
1, niet One
avatar van Montalvo
Montalvo ( 2818   2) 01-11-2016 14:47
Quote:
[..]


Als we het over de player base gaan hebben denk ik dat je beter af ben met de console versie, met name de ps4 versie.
Sinds release ben ik de player base aan het bij houden, heb ondertussen te vaak mee gemaakt dat nieuwe games met een maand "dood" gebloed zijn waardoor je amper tot geen matches meer kan vinden.
De pc versie is indeed mooier dan op de PS4 daar is geen discussie over mogelijk pc wint altijd als het gaat om graphix, de pc kan je immers dan ook blijfen upgrade, en een console niet, naja je de hdd verwisselen
Maar de ps4 telt zo'n 150.000 tot 270.000 spelers per dag de player base voor de ps4 nog neit onder de 150K uit zien komen.
De pc versie zit atm op zijn al time low (56.000) gemiddeld zijn 65.000 tot 135.000 mensen die de game dagelijk spelen.
Bij de pc is er al een drop geweest van 50.000 hij heeft in de eerste week zo'n 185.000 spelers gehad, met een week ondervond de pc versie een drop 50K die kennelijk pas weer keer terug kom als er weer een DLC is uitgegeven.
De ps4 versie blijft erg stabiel! met een mooie player base! ikzelef ben enorm benieuwd en nog steeds in twijfel hoe lang de player base zo blijft, op dit moment zit ik erg te tijfelen tussen de ps4 en pc versie, en al hoe wel ik de pc op maximale settings kan spelen neig ik atm toch voor de ps4 liever een iet minder uitziende game die online goed gespeeld dan een shitterend uitziende game die niet online te spelen is

P.s. De player count is World wide player count! geen idee hoeveel daarvan EU is en hoeveel USA mijn ervaring is dat je te veel lag heb om op USA servers te spelen altans met battlefield
Linkje voor player base: bf1stats.com

P.p.s ik heb geen idee hoeveel mensen er op xbox spelen (niet bijgehouden) want xbox.......

Ja, leuk verhaal hoor, maar het slaat natuurlijk nergens op. Zo lang de player base groot genoeg is, kost het geen enkele moeite om een map en game mode naar wens te vinden, daar heb je geen 200.000 spelers voor nodig, de 100k die PC iedere dag aantikt is meer dan voldoende.
avatar van Frosty
Frosty ( 9 ) 03-11-2016 21:43
Ben het ook eens met de review! Heerlijk spel in een vette setting. Operations is echt top!