Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Battlefield 2042 (XboxSeriesX)
55 100 1

Review Battlefield 2042 (XboxSeriesX)

Het is alweer drie jaar geleden dat DICE ons verblijdde met het laatste deel in de Battlefield-reeks. In tegenstelling tot de bekende Call of Duty-serie, waar ieder jaar wel een nieuwe game wordt uitgepoept, moet je als Battlefield-fan dus heel wat meer geduld hebben. Nu is daar dan eindelijk Battlefield 2042 waarin je met maar liefst 128 man tegelijk strijdt op pc en next-gen consoles. Weet DICE te overtuigen met deze langverwachte nieuwe telg? Je leest het in de review.Battlefield 2042 speelt zich af, hoe kan het ook anders, in de nabije toekomst. Er is een tekort aan voedsel, energie en schoon water. Vele landen zijn gevallen, wat tot de grootste vluchtelingencrisis ooit heeft geleid. Hele families, boeren, ingenieurs en zelfs soldaten uit andere landen zijn bij elkaar gekomen om te overleven. Zij noemen zichzelf “No-Pats” en worden door de Amerikanen en Russen ingezet in een oorlog vanwege de schaars geworden hulpbronnen. Jij stapt in de huid van deze No-Pat soldaten.

Specialists
Dat doe je overigens niet in een singleplayer-ervaring, want zoals bekend heeft DICE ervoor gekozen om zich louter op de multiplayer te storten. Het verhaal dient dus als achtergrond voor de online gevechten en zal de komende tijd verder uitgewerkt worden. Eerlijk gezegd heeft het op dit moment nog weinig impact en zal het eerder het ene oor in en het andere weer uitgaan dan als een oorwurm blijven hangen.

In deze setting speel je dus als een van de tien specialists, die de traditionele klassen uit vorige Battlefield-delen vervangen. Iedere specialist heeft een eigen achtergrondverhaal, een specialiteit en een unieke karaktereigenschap. Zo maakt Sundance gebruik van slimme explosieven en bezit ze een wingsuit, heeft Maria Falck een speciaal pistool waarmee ze teamgenoten op afstand kan genezen en brengt ze gedownde spelers met volledige gezondheid terug en kan Casper met een Recon Drone zijn team van informatie voorzien en bezit hij een bewegingssensor waardoor hij nabije vijanden kan spotten. De overige zeven zijn op soortgelijke wijze uniek te noemen en zullen in de loop van tijd met nieuwe specialisten aangevuld worden.Battlefield en toch weer niet
Het nadeel van deze specialisten is dat het hierdoor onduidelijk wordt welke rol iemand binnen het team heeft, aangezien je bijvoorbeeld als assault-type ook gewoon een verbanddoos kunt uitkiezen, wat je medespelers vervolgens met geen mogelijkheid kunnen weten. Het is dus even wennen voor de gelouterde Battlefield-speler, zoals wel meer elementen in Battlefield 2042 voor gefronste wenkbrauwen kunnen zorgen. Waar is bijvoorbeeld het scorebord gebleven? En waarom kun je geen servers zoeken (m.u.v. Battlefield Portal), zijn er maar 22 wapens beschikbaar bij lancering en is de mate van destructie zo ontzettend teruggeschroefd? Wat wel echt als Battlefield voelt is de mate waarin grootschalige gevechten voorkomen. Langzaam terrein veroveren om vervolgens met een groot leger een vijandelijk punt te bestormen blijft erg tof. De aanwezige voertuigen passen hier natuurlijk perfect bij, al is het iedere keer een uitdaging om er überhaupt eentje te bemachtigen. En zit je tijdens een potje in een goede samenwerkende squad, dan is het gevoel dat je als team in Battlefield echt sterker bent direct aanwezig. Wat een positieve vernieuwing is, is de mogelijkheid om op ieder moment je wapens aan te kunnen passen, het zogenaamde Plus-systeem. Andere munitie nodig, een scope om wat meer afstand te kunnen houden, een andere grip? Je wisselt het met enkele drukken op de knop.  Diverse modi
Zoals gezegd zet Battlefield 2042 in op grootschalige gevechten, op de next-gen consoles en de pc zelfs met 128 man tegelijk in All-Out Warfare, waarin je de bekende modi Conquest en Breakthrough kunt vinden. In Conquest dien je een aantal sectoren te veroveren met je team, waarbij het team dat de meeste sectoren bezit de teller van de tegenstander sneller richting 0 laat lopen. In Breakthrough speel je als aanvallend of verdedigend team en is het de bedoeling voor de aanvallers om langzaam terrein te winnen richting de eindstreep, terwijl het verdedigende team zich ingraaft om de gebieden zo lang mogelijk te behouden.

De nieuwe modi zijn Hazard Zone en Battlefield Portal. In deze eerste modus moet je in teams van vier data drives zien te bemachtigen en daarmee ontsnappen. Hierbij kom je in eerste instantie AI-tegenstanders tegen die dit willen voorkomen, maar er zijn meer kapers op de kust. Zeven andere teams van vier willen hetzelfde, waardoor een confrontatie meestal onvermijdelijk is. Sneuvelt je team, dan eindigt de pot. Om sterker voor de dag te komen kun je daarom betere loadouts kopen met Dark Market Credits, die je krijgt voor kills, succesvolle extracties, etc. Op zich leuk bedacht, maar de kans dat je direct tegen spelers met een veel betere loadout komt te staan is hierdoor aanzienlijk. Hazard Zone is een modus die ongetwijfeld leuk kan worden, maar op dit moment is het een onderdeel dat je al snel naast je neer zal leggen.

En dan hebben we nog Battlefield Portal, misschien wel het tofste onderdeel van Battlefield 2042. Als speler kun je hier jouw ultieme Battlefield-game creëren door van alles in te stellen en onderdelen uit Battlefield 2042, Battlefield 1942, Battlefield Bad Company 2 en Battlefield 3 te combineren. Mocht je dit iets te veel tijd kosten, dan kun je natuurlijk altijd in een server van iemand anders stappen of een van de door DICE gemaakte maps spelen. Gevoelsmatig gaat het nog even duren voordat hier echte pareltjes uit voort zullen komen, maar het feit dat een aantal opgepoetste maps uit vorige Battlefield-games direct lekker spelen maakt deze modus al de moeite waard.  Genoeg te verbeteren
Toch moet er op dit moment nog heel wat gebeuren, want een aantal elementen werken nu echt niet lekker. Met name op het gebied van balans. Tussen de verschillende specialisten (sommigen worden nu gewoon niet gebruikt), de wapens (de PP-29 is veel te sterk) en de voertuigen (hovercrafts zijn veel te snel en te krachtig). Ook het schieten lijkt niet lekker te werken. Hoe goed je soms ook richt, je schiet vaker mis dan raak. Traditioneel bevat Battlefield ook altijd de nodige bugs en glitches bij lancering en Battlefield 2042 is daarop geen uitzondering. Simpelweg een party joinen werkt nog niet optimaal, soms zak je in het level weg en ook al heb ik het zelf niet meegemaakt zijn er ook gevallen bekend waarbij de hele console zomaar afsloot. Een ander groot gemis is de afwezigheid van voice-chat; eigenlijk onbegrijpelijk in een game waarin teamwork centraal staat. Overigens zal dit in een later stadium nog toegevoegd gaan worden. Grafisch ziet de game er behoorlijk uit, al had ik er persoonlijk toch nog net iets meer van verwacht. De audio is op dit moment echter onder de maat, waarbij vooral het geluid van voetstappen in negatieve zin opvalt. Je kunt niet goed onderscheiden waar vijanden lopen, of hoort ze soms zelfs helemaal niet. Dat EA en DICE al hebben aangekondigd om op korte termijn met grote updates te komen, zegt dan ook wel genoeg.

Waar voor je geld?
Battlefield 2042 is een game met potentie, maar voelt op dit moment nog zeker niet af. Ergens bekruipt me dan ook het gevoel dat de game gewoon te snel uitgebracht is. Ook al is er absoluut genoeg plezier te beleven, zorgt de mate van onbalans, het magere Hazard Zone, de slechte audio en het ontbreken van voice-chat voor een bittere nasmaak. EA en DICE hebben dan ook nog een lange weg te gaan om van Battlefield 2042 dé game te maken die de grote schare aan Battlefield-gamers verdient. Vooral omdat deze groep toch al zeer kritisch is op sommige keuzes die gemaakt zijn, waardoor de game al minder voelt als een traditionele Battlefield-game. Mijn advies is dan ook om nog even af te wachten op de grote patches die gaan komen. Hopelijk kunnen we er dan minimaal een hele budgy bij op gaan tellen.

 

 

 

Frido van der Wal (ThaHobbit)

Filmprogrammeur bij een bioscoop, filmliefhebber, gamer en sportman in hart en nieren. Houdt zich als Neerlandicus vooral met de eindredactie bezig, maar voor een review op zijn tijd kun je hem ook wakker maken. Of een potje FIFA ...

Aantal keer bekeken: 9463 

Laagste 3 prijzen voor Battlefield 2042 (XboxSeriesX)

18.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  18.99€ 0.00   € 18.99
Nedgame.nl 9.6
€  18.00€ 2.99   € 20.99
Gameland-Groningen 9.6
€  34.95€ 3.00   € 37.95

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van JapieKrekel
JapieKrekel ( 36 ) 27-11-2021 14:07
Thanks!
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 4977   20) 27-11-2021 14:41
Het enige wat ik wil van een Battlefield game, is Conquest mode (5 flags), een stuk of 10 mooie goede maps, niet te groot, niet te klein, 4 verschillende klassen met duidelijk onderscheid en goede balans, en gewoon 32 tegen 32 of maximaal 64 tegen 64 spelers.

That’s it.

De laatste jaren trekken ze deze game alle mogelijke nieuwe richtingen tegelijkertijd in, en het lijkt wel of de devs van alles willen aanbieden (Battlefield, maar dan met Battle Royale, Battlefield, maar dan meer Call of Duty, Battlefield, maar dan wat meer Overwatch, etc etc), en vervolgens heeft het heel veel verschillende modes, heeft het idioot grote maps, heeft het ‘heroes’, etc etc, en is het gewoon geen Battlefield meer, en wat het dan wel is, geen idee, maar ik zat er niet op te wachten, want zoals gezegd, ik wil gewoon lekker de basis Battlefield ervaring zoals eerder vermeld, en blijkbaar is het tegenwoordig heel moeilijk voor een Battlefield game om gewoon lekker een Battlefield game te zijn.

Ze maken het zichzelf echt veels te moeilijk.
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 409 ) 27-11-2021 15:36
Mijn mening: Iedereen die deze game heeft gekocht tegen de huidige belachelijk hoge prijs, heeft betaald om mee te mogen doen aan de Alpha testing die momenteel nog gaande is. Heb je plezier in het spelen van de huidige staat van deze game? Top en goed voor jou. Ik wacht nog wel even totdat de game echt af is. De eerste indicatie dat dat zo is zal waarschijnlijk zijn wanneer ze er een scoreboard in hebben gebouwd.
avatar van Heliosfive
Heliosfive ( 369 ) 27-11-2021 18:16
Hoe kun je nou schrijven "EA en DICE hebben dan ook nog een lange weg te gaan (...)" en "Mijn advies is dan ook om nog even af te wachten op de grote patches die gaan komen" en dan een 3/5 (omgerekend een voldoende) geven? Zijn deze praktijken (buggy game releasen voor retailprijs) dan maar gewoon geaccepteerd door het journaille van tegenwoordig? Als ik deze game had gekocht voor de vraagprijs op releasedatum zou ik nu balen als een stekker. Als je bedenkt dat de singleplayer ontbreekt waardoor de multiplayer (die buggy is) het enige aanbod is blijft er voor mij echt niet meer dan een 2/5 over.
avatar van Stubborn
Stubborn ( 1077 ) 27-11-2021 19:58
Quote:
Mijn mening: Iedereen die deze game heeft gekocht tegen de huidige belachelijk hoge prijs, heeft betaald om mee te mogen doen aan de Alpha testing die momenteel nog gaande is. Heb je plezier in het spelen van de huidige staat van deze game? Top en goed voor jou. Ik wacht nog wel even totdat de game echt af is. De eerste indicatie dat dat zo is zal waarschijnlijk zijn wanneer ze er een scoreboard in hebben gebouwd.

Same here
avatar van DKUp
DKUp ( 1501   5) 27-11-2021 20:21
Momenteel speel ik de 10 uur trial op de Xbox Series X. Ik vind de maps eigenlijk gewoon veel te groot en leeg.
avatar van Robintje
Robintje ( 347 ) 27-11-2021 22:02
Sinds jaar- en dag ultiem Batllefield (liefhebber)/speler. De laatste BF's met heel weinig plezier gespeeld zowel 1 als 5 en al snel links laten liggen. Vorig jaar juist met veel plezier Cold War gespeeld..

Helaas toch de keuze 'moeten' maken opnieuw om weer over te stappen naar COD. Deels is dat bij gebrek aan beter maar merk dat ik daar gewoonweg veel meer plezier uithaal en doet wat ie moet doen (of waar die gemaakt voor is).
avatar van Like-a-Bunny
Like-a-Bunny ( 361 ) 27-11-2021 22:20
Quote:
Het enige wat ik wil van een Battlefield game, is Conquest mode (5 flags), een stuk of 10 mooie goede maps, niet te groot, niet te klein, 4 verschillende klassen met duidelijk onderscheid en goede balans, en gewoon 32 tegen 32 of maximaal 64 tegen 64 spelers.

That’s it.

De laatste jaren trekken ze deze game alle mogelijke nieuwe richtingen tegelijkertijd in, en het lijkt wel of de devs van alles willen aanbieden (Battlefield, maar dan met Battle Royale, Battlefield, maar dan meer Call of Duty, Battlefield, maar dan wat meer Overwatch, etc etc), en vervolgens heeft het heel veel verschillende modes, heeft het idioot grote maps, heeft het ‘heroes’, etc etc, en is het gewoon geen Battlefield meer, en wat het dan wel is, geen idee, maar ik zat er niet op te wachten, want zoals gezegd, ik wil gewoon lekker de basis Battlefield ervaring zoals eerder vermeld, en blijkbaar is het tegenwoordig heel moeilijk voor een Battlefield game om gewoon lekker een Battlefield game te zijn.

Ze maken het zichzelf echt veels te moeilijk.

Mooi verwoord en mee eens.
avatar van Gslance
Gslance ( 128 ) 28-11-2021 15:12
Quote:
Hoe kun je nou schrijven "EA en DICE hebben dan ook nog een lange weg te gaan (...)" en "Mijn advies is dan ook om nog even af te wachten op de grote patches die gaan komen" en dan een 3/5 (omgerekend een voldoende) geven? Zijn deze praktijken (buggy game releasen voor retailprijs) dan maar gewoon geaccepteerd door het journaille van tegenwoordig? Als ik deze game had gekocht voor de vraagprijs op releasedatum zou ik nu balen als een stekker. Als je bedenkt dat de singleplayer ontbreekt waardoor de multiplayer (die buggy is) het enige aanbod is blijft er voor mij echt niet meer dan een 2/5 over.

Ja hier kan ik me ook bij aan sluiten. Wellicht heeft de reviewer een iets beter ervaring gehad, maar het zo teruglezen en overal op terugzien... mwuah. 2 van de 5. En dat was vooral een puntje voor de Portal modus.
avatar van Ruben1985
Ruben1985 ( 748   7) 03-12-2021 17:03
Vond de Review van Angry Joe ook goed, drukt de vinger op de plekken waar EA/Dice steken hebben laten vallen