Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Battlefield V (XboxOne)
85 100 1

Review Battlefield V (XboxOne)

Met Battlefield V heeft ontwikkelaar DICE iets goed te maken met de fans van shooters. Na de dramatische lancering van Battlefront 2 en alle heisa omtrent lootboxes is er nu een nieuw plan opgezet voor Battlefield V. Vanaf de lancering en in de maanden daarna zal Battlefield V constant gratis updates blijven ontvangen. Maar is de game bij de lancering al de moeite waard? Dat lees je hier in de review.Drie campagnes voor de prijs van vier (welke later komt)
Nadat Battlefield 1 aandacht aan de Eerste Wereldoorlog besteed heeft, is het nu tijd om terug te keren naar de oude vertrouwde slagvelden van de Tweede Wereldoorlog. Door middel van verschillende campagnes zul je in de singleplayer ‘War Stories’ kennismaken met een drietal hoofdrolspelers. Zo is er Under No Flag, dat zich afspeelt in Noord Afrika. Als Billy Bridger, een voormalig bankrover en allround schavuit, word je door de overheid geronseld om achter de vijandelijke linies verschillende vliegvelden op te blazen.

In Nordlys neem je de rol van een jonge verzetsstrijder genaamd Solveig op je. Op haar ski’s en gewapend met werpmessen moet je in Noorwegen enkele missies uitvoeren en je tegenstanders uitschakelen. Hoewel je vrij bent om je ski’s onder te binden en je snel te verplaatsen, vond ik het skiën en werken met werpmessen meer een leuke tutorial en was de nadruk op stealth een beetje te veel van het goede. Het toepassen van stealth in de missies komt naar mijn mening sowieso wat te vaak naar voren, in vergelijking met de meer epische veldslagen die ik van eerdere Battlefield games gewend ben.

Tot slot is er nog Tirailleur, dat zich afpeelt in Frankrijk en je in de schoenen plaatst van Deme, een Senegalees die tijdens zijn campagne ook geconfronteerd wordt met vormen van racisme en zijn rol op het slagveld. Het was vooral deze campagne die door de setting in de bosrijke omgeving van Frankrijk en het sympathieke personage van Deme de meeste indruk wist te maken.

Naast die drie verhalen komt er vanaf 4 december nog een vierde campagne genaamd The Last Tiger beschikbaar, die je voor het eerst in de serie zal laten ervaren hoe het is om een verhaal vanaf de kant van de Duitsers te spelen. Ondanks dat elke campagne met een paar uurtjes te doorlopen is, vind je hier ook collectibles terug die de speelduur een beetje kunnen verlengen. Maar langer dan twee tot drie uur per War Story zul je niet bezig zijn.Beetje een gemiste kans
Wat me tijdens het spelen vooral opviel is dat de grootschalige gevechten in de singleplayer wat naar de achtergrond zijn verdwenen. Elke campagne eindigt over het algemeen wel met een aardige climax, maar rondrijden in voertuigen en  grote gebieden verkennen is er in de singleplayer nauwelijks bij. Op zich niet zo vreemd, aangezien singleplayer campagnes vaak een korte opwarmer zijn voor de multiplayer, maar het is wel een beetje een gemiste kans. Vooral omdat de verhalen en personages op zichzelf wel interessant zijn. Bij Battlefield had ik simpelweg iets meer grootschalige veldslagen verwacht. Aan de andere kant; ontwikkelaar Dice heeft aangegeven met Battlefield V vooral de wat minder belichtte kanten van de Tweede Wereldoorlog te willen behandelen, dus dat is misschien ook wel een logisch gevolg. Maar de meeste mensen kopen een Battlefield game niet zozeer voor de Singleplayer. Natuurlijk ligt voor ontwikkelaar DICE de nadruk op het neerzetten van een uitgebreide multiplayer waarbij spelers vele tientallen, zo niet honderden uren plezier kunnen hebben.Under construction and in need of fortification
Zoals ik al aangaf heeft DICE ervoor gekozen om dit jaar constant aan Battlefield V te blijven sleutelen. Dat houdt in dat je dit keer geen season pass of andere uitbreidingen hoeft te kopen. Elke speler zal bij aanschaf van de game dus over alle content beschikken op hetzelfde moment als alle andere spelers. Dit heeft als voordeel dat er geen versplintering van de spelersgroep zal plaatsvinden, maar ook als nadeel dat het spel in de huidige vorm nog een beetje kaal en zelfs onaf aanvoelt. Een van de nieuwe mogelijkheden in de multiplayer is het aanleggen van fortifications. Dat doe je in de vorm van prikkeldraad, zandzakken en eigenlijk het bouwen van een eigen bunker om je posities op de maps te versterken. Maar je kunt deze mogelijkheid ook gebruiken om bijvoorbeeld munitiedepots te bouwen voor zowel grondtroepen als voertuigen. Qua multiplayer modi zijn er de gebruikelijke Team Deathmatch, Domination en Conquest te vinden. Maar ook Breakthrough, Frontlines en Grand Operations zijn het vermelden waard. In Breakthrough moet je een tweetal punten veroveren en vasthouden voordat je naar een volgend objective kunt verplaatsen. Frontlines was oorspronkelijk zo opgezet dat je twee fysieke bommen moest plaatsen, maar DICE kondigde aan dat ze op basis van de feedback dit aanpassen waardoor spelers nu zelfs afzonderlijk van een fysiek object een explosief kunnen plaatsen om de objective te voltooien. Het geeft goed aan dat DICE dus echt constant bezig is om de game verder te ontwikkelen.Squad based gameplay
Een andere verandering in de gameplay is dat de balans duidelijk meer gericht is op samenwerking tussen de verschillende klasses. Zo kan elke klasse een teamlid dat dood ligt te bloeden weer overeind helpen, maar een medic blijft daar natuurlijk het beste in. Ook de support-klasse heeft meer waarde gekregen door de mogelijkheid om medespelers van ammunitie te voorzien als de voorraad op begint te raken. Wat je ook ziet is dat het samenspel tussen spelers gestimuleerd wordt door een dergelijke balans. Mensen die als een lone wolf de maps rondrennen zullen al snel merken dat ze het onderspit delven tegen een goed gecoördineerde squad van spelers die bij elkaar blijven.

Op dit moment heb je de beschikking over een achttal maps om je mee te vermaken in de multiplayer. Hoewel de meeste maps niet geschikt zijn voor voertuigen zal het aanbod de komende maanden ongetwijfeld nog verbeterd worden. Toch blijft het een beetje knagen dat het grootste gedeelte van de aangekondigde updates en vernieuwingen nog behoorlijk op zich laat wachten. Zo mogen we nog een coöperatieve multiplayer verwachten getiteld Combined Arms, waarin spelers in teams van vier verschillende dynamisch gegenereerde missies moeten uitvoeren. Maar ook de Battle Royale Mode wordt pas in het voorjaar van 2019 verwacht. Het is duidelijk te merken dat DICE veel tijd en energie wil steken in het doorontwikkelen van Battlefield V, maar het neemt niet weg dat het aankondigen van zoveel updates en nieuwe modi wel het gevoel aanwakkert dat Battlefield V misschien meer baat had gehad bij een paar maanden extra ontwikkeltijd.Conclusie
Battlefield V is een solide game geworden die duidelijk wat schoonheidsfoutjes bevat. Qua sfeer en beleving is de game nog steeds een van de betere in het genre. Toch kan een goede presentatie, in de vorm van sterke voice-acting en mooie graphics, niet het gevoel wegnemen dat een iets langere ontwikkeltijd de game als totaalpakket net wat dichter in de buurt van de absolute top had kunnen brengen. De singleplayer campagnes hebben interessante personages, maar lijken te veel nadruk te leggen op stealth-gameplay en alleen Tirailleur gaf me tijdens het verhaal echt het gevoel dat ik meestreed in een grote groep soldaten. De multiplayer modus heeft genoeg vernieuwingen qua modi en ook de vele manieren om wapens te customizen zit goed in elkaar.

Dat DICE ervoor gekozen heeft om alle content na de release voor iedereen gratis beschikbaar te stellen is natuurlijk een slimme zet. Het neemt alleen niet weg dat er voor de release veel beloftes zijn gedaan in de vorm van de toekomstige updates. Als al die beloftes worden waargemaakt en de multiplayer maps iets meer ruimte bieden voor grootschalige veldslagen, dan zal deze eindscore ongetwijfeld rond de 90 uitvallen. Maar zoals de game nu beschikbaar is, schiet het nog een beetje tekort. Desalniettemin zeker het oppakken waard. Al was het maar omdat er op dit moment maar weinig games tijd en aandacht aan de Tweede Wereldoorlog besteden. Je zou het bijna gaan missen.

Deze review is geschreven door Gerard Olsder.
 

 

Oordeel Battlefield V (XboxOne)

  • Graphics 85
  • Gameplay 85
  • Originality 75
  • Sound 90
  • Replay 90
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 7224 

Laagste 2 prijzen voor Battlefield V (XboxOne)

17.64 21.49 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  17.64€ 0.00   € 17.64
Nedgame.nl 9.6
€  18.00€ 3.49   € 21.49

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Hbc Helios
Hbc Helios ( 154 ) 29-11-2018 23:59
Kan mij wel vinden in de score, wat mij het meeste stoort sinds ik speel (nu bijna 2 weken) is dat het toch wel verrekte lang wachten is tot 4 december voor wat irritante dingen, zoals geen wapenspecializations in-game kunnen aanpassen, geen nieuwe assignments kunnen kiezen in-game en LMG's en de ontbrekende hitmarkers. Hopen dat de updates wat sneller elkaar opvolgen zoals bij Fortnite maar dat zal wel niet gebeuren.

Het airdropsysteem moet ik ook nog zien werken, volgens mij gaat dat keihard teleurstellen maar goed, kocht deluxe meer voor die drie dagen eerder spelen.

Verder is het ver gekomen vanaf de beta die mij totaal niet vrolijk kon maken.
avatar van Xiomata
Xiomata ( 523 ) 30-11-2018 01:00
Jammer dat de campaigns gevuld zijn met linkse propaganda (de overheid in Zweden lijkt overal zijn vingers in te hebben tegenwoordig). Waar gewoon de echte helden uit WWII die hun leven hebben gegeven, uit de geschiedenis geschreven zijn in oa de campaign 'Nordlys'. Ik weet het is een spel, die vaak onrealistisch zijn, maar als je het baseert op waar gebeurde verhalen, is dit gewoon een schandalige actie van Dice.

https://www.youtube.com/watch?v=BAlAITCBprI
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 4952   37) 30-11-2018 04:11
Quote:
Jammer dat de campaigns gevuld zijn met linkse propaganda (de overheid in Zweden lijkt overal zijn vingers in te hebben tegenwoordig). Waar gewoon de echte helden uit WWII die hun leven hebben gegeven, uit de geschiedenis geschreven zijn in oa de campaign 'Nordlys'. Ik weet het is een spel, die vaak onrealistisch zijn, maar als je het baseert op waar gebeurde verhalen, is dit gewoon een schandalige actie van Dice.

https://www.youtube.com/watch?v=BAlAITCBprI

Ik ben gestopt met lezen na ‘linkse propaganda’, en ik heb goede hoop dat de meeste andere BG-bezoekers hetzelfde doen.

Koekoek.
avatar van Hunterr
Hunterr ( 2229 ) 30-11-2018 07:16
Quote:
[..]


Ik ben gestopt met lezen na ‘linkse propaganda’, en ik heb goede hoop dat de meeste andere BG-bezoekers hetzelfde doen.

Koekoek.

Al is zen benoeming niet echt handig, geef hij op zen minst wel meerdere reden waarom hij dat vind. Maargoed jou voorkeur was ook al bekend, dan is deze reactie geen verrassing.

Ontopic.
Word je toch vrolijk van BFV na lezen van deze review ? Hij is nu 35% in de korting op de PSN store voor 45 euro.
avatar van Andromeda
Andromeda ( 97 ) 30-11-2018 07:53
Ik vind het jammer dat ik de volle mep moet betalen. De war stories zijn niet zo pakkend als in BF1, nieuwe maps worden in de toekomst aangevuld. Hetzelfde geldt voor enkelr playmodes en battle royale (over een half jaar). In mijn menu zie ik veel dingen die ik nog niet kan spelen. Hier en daar bugs en server problemen.
avatar van Userverwijderd76
Userverwijderd76 ( 2167 ) 30-11-2018 08:36
Vraag vanuit marketingperspectief: Wat vinden jullie van de boxart?
avatar van HaydenNL
HaydenNL ( 307 ) 30-11-2018 08:44
T kijkt dat dice weer op de juiste route zit qua updates en inkomen. Nu nog even de setting naar modern veranderen (bad company please) en ik doe weer mee ;-)
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39149   67) 30-11-2018 09:07
Quote:
Vraag vanuit marketingperspectief: Wat vinden jullie van de boxart?
Helmen zijn voor mietjes. Echte mannen (of vrouwen. Of mensen met een lichamelijke beperking) gaan zonder helm het slagveld op. Zit toch alleen maar in de weg voor een goede kill streak.
avatar van Forrestfield
Forrestfield ( 2196   1) 30-11-2018 09:08
Grappig dat mensen zich hier druk maken over propaganda, helemaal wanneer het zo overduidelijk is dat de verhalen in Battlefield V maar heel losjes flirten met waargebeurde evenementen. Er zit zo'n dikke laag "Feel Good" overheen dat zelfs een blinde die van mijlen ver ziet zitten.

Blijkbaar denkt men dat de gemiddelde persoon het voor waarheid aanneemt dat een puber als een soort Rambo door de Nazi's heen zaagt om haar moeder te redden.

En dit zeg ik niet om het goed te praten, maar man, man, man, als dat is waar je jezelf over kan opwinden. De hysterie regeert, blijkbaar.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 38840   3) 30-11-2018 09:19
Rol: Forum Moderator
Quote:
Jammer dat de campaigns gevuld zijn met linkse propaganda (de overheid in Zweden lijkt overal zijn vingers in te hebben tegenwoordig). Waar gewoon de echte helden uit WWII die hun leven hebben gegeven, uit de geschiedenis geschreven zijn in oa de campaign 'Nordlys'. Ik weet het is een spel, die vaak onrealistisch zijn, maar als je het baseert op waar gebeurde verhalen, is dit gewoon een schandalige actie van Dice.

https://www.youtube.com/watch?v=BAlAITCBprI

Er waren flink wat Noorse, vrouwelijke strijders actief, dat ze niet toevallig deze missie hebben uitgevoerd maakt natuurlijk helemaal niets uit. Dice heeft volgens mij ook nooit geclaimed dat het een historisch accuraat spel zou zijn.

Wat ze hebben gedaan is een paar verhalen samengekneed tot een mooie missie voor een game. Het zou verdomde saai zijn als het historisch correct zou zijn geweest, met uren skiën, vliegtuigen die crashen e.d.
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39149   67) 30-11-2018 09:24
Quote:
Dice heeft volgens mij ook nooit geclaimed dat het een historisch accuraat spel zou zijn.
Klopt. Enige FPS waar we van uit kunnen gaan dat accuraat is is de Wolfenstein serie.
avatar van Briansoft
Briansoft ( 24 ) 30-11-2018 09:34
Zou persoonlijk geen geld uitgeven voor deze spel. Had hem in mijn Origin premier account zitten en had een key gekregen bij mijn RTX kaart. Spel bevat veel fouten, politiek correct, en niet te vergeten dat het spel niet goed geoptimaliseerd is voor RTX (op dit moment moet je de DXR op low zetten of een normale FPS te krijgen). Enige wat wel goed gedaan is betreft de graphics, die zijn zekers mooi.
avatar van Applefanboy69
Applefanboy69 ( 81 ) 30-11-2018 10:15
Mijn bijgevoegde key bij de Xbox one X ook gewoon verkocht voor €50.
Ik verlang intens naar een BF4 premium remake met alle DLC mappen uit BF3 erbij. Deze nieuwe games verliezen voor mij gewoon het "battlefield" gevoel.
Om nog maar te zwijgen over het feit dat ze het WW2 thema misbruiken voor een politieke agenda, maar dat daargelaten.
avatar van Nickachu
Nickachu ( 1257   8) 30-11-2018 11:05
Ik heb de game na een week weer verkocht. Het wist mij niet te binden zoals Battlefield 3,4 en 1 deden. Graphics heel mooi, technisch nog niet in orde. Maps voelden aan als remakes van eerdere Battlefields. Misschien dat ik de game weer oppik als hij 25 euro kost en wat updates heeft gehad.
avatar van Tranzy
Tranzy ( 14 ) 30-11-2018 15:18
Sinterklaas korting!
http://store.playstation.com/nl-nl/product/EP0006-CUSA08670_00-BATTLEFIELDV0000

€ 44,99
avatar van Sigmund666
Sigmund666 ( 164 ) 30-11-2018 22:11
Quote:
Jammer dat de campaigns gevuld zijn met linkse propaganda (de overheid in Zweden lijkt overal zijn vingers in te hebben tegenwoordig). Waar gewoon de echte helden uit WWII die hun leven hebben gegeven, uit de geschiedenis geschreven zijn in oa de campaign 'Nordlys'. Ik weet het is een spel, die vaak onrealistisch zijn, maar als je het baseert op waar gebeurde verhalen, is dit gewoon een schandalige actie van Dice.

https://www.youtube.com/watch?v=BAlAITCBprI

Brrrrr. Er waren gewoon een paar vrouwelijke strijders. Brrrrr.
Die ook nog eens verdomd goed waren in wat ze deden. Brrrrr.
Zo had Rusland een mevrouw die in haar eentje een stuk of 500 nazi's naar de andere wereld heeft geholpen. Bevestigd.

Zelfs op fucking Budgetgaming geconfonteerd worden met mensen die zeiken over politiek correctheid.....WOW!
avatar van Kuros
Kuros ( 153 ) 01-12-2018 10:59
Quote:
Jammer dat de campaigns gevuld zijn met linkse propaganda (de overheid in Zweden lijkt overal zijn vingers in te hebben tegenwoordig). Waar gewoon de echte helden uit WWII die hun leven hebben gegeven, uit de geschiedenis geschreven zijn in oa de campaign 'Nordlys'. Ik weet het is een spel, die vaak onrealistisch zijn, maar als je het baseert op waar gebeurde verhalen, is dit gewoon een schandalige actie van Dice.

https://www.youtube.com/watch?v=BAlAITCBprI


Kan je please gewoon gaan zeuren over deze onzin op je eigen facebook in plaat van hier op BG?
avatar van Wargirl007
Wargirl007 ( 712   1) 01-12-2018 11:06
Game geleend, graphics zijn inderdaad erg mooi. Maar ik wacht tot een mooie prijsdaling. Er zijn voldoende games waar ik mee bezig ben.
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 794 ) 01-12-2018 14:03
Quote:
Game geleend, graphics zijn inderdaad erg mooi. Maar ik wacht tot een mooie prijsdaling. Er zijn voldoende games waar ik mee bezig ben.

Goed verwoord, hier sluit ik mij bij aan. Ik haal het spel later voor de singleplayer missies en wat online vertier.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1809   2) 01-12-2018 14:31
Quote:
[..]


Goed verwoord, hier sluit ik mij bij aan. Ik haal het spel later voor de singleplayer missies en wat online vertier.

Voor de SP zou ik hem laten liggen. Kan niet tippen aan BF1 War Stories. Vond het ontbreken van een SP in COD een vreemde beslissing ( speel COD overigens niet ) maar nu ik eenmaal de campaign van BFV deels speelde dacht ik ook ‘ why not’. Echt vreselijke SP op een missie na dan ( er komt nog 1 missie btw ).
avatar van ZombieRofl
ZombieRofl ( 47 ) 01-12-2018 16:17
Het mooie is, dat als je even wacht tot het een 'complete' game is, hij de helft van het geld is. Ik word wel blij van die upgrade roadmaps
avatar van Grenshh
Grenshh ( 34 ) 04-12-2018 14:58
Ik ben zo slecht in BF. Ben het ultieme kanonnenvoer.
avatar van Forrestfield
Forrestfield ( 2196   1) 04-12-2018 15:32
Quote:
[..]


Voor de SP zou ik hem laten liggen. Kan niet tippen aan BF1 War Stories. Vond het ontbreken van een SP in COD een vreemde beslissing ( speel COD overigens niet ) maar nu ik eenmaal de campaign van BFV deels speelde dacht ik ook ‘ why not’. Echt vreselijke SP op een missie na dan ( er komt nog 1 missie btw ).

Ben nu wel nieuwsgierig welke missie je wel tof vond.