Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Borderlands 3 (PS4)
75 100 1

Review Borderlands 3 (PS4)

Een van de populairste franchises van de vorige generatie consoles schittert al jaren door afwezigheid. Het moment is dan nu toch eindelijk aangebroken; Borderlands 3 is gearriveerd. Borderlands is een co-op looter shooter die onophoudelijke moord en humor op opmerkelijke wijze weet te combineren. De game komt er mee weg door de opvallende cel-shaded grafische stijl en het feit dat het zichzelf niet al te serieus neemt. Rest de vraag wat Borderlands 3 in zijn mars heeft na zo’n lange sabbatical.Net als in de voorgaande Borderlands games speel je als een zogenoemde Vault Hunter, een getalenteerde schatjager die goed overweg kan met een geweer. Vaults zijn geheime ondergrondse crypten die als een gevangenis dienen voor gevaarlijke monsters, of machtige artefacten verbergen die voor allerlei doeleinden gebruikt kunnen worden.

Tenenkrommende tweeling
Borderlands 3 speelt zich een aantal jaren na de gebeurtenissen van de voorgaande games af. Iedereen in de spelwereld kent dus de terreur en teloorgang van de schurken die misbruik maakten van de vaults, zoals Commandant Steele (B1) en Handsome Jack (B2). In videogame werelden staan altijd weer nieuwe slechteriken op en dit keer zijn het Troy en Tyreen Calypso die de controle over meerdere vaults willen verkrijgen.

De tenenkrommende Calypsotweeling is gelijk ook het grootste minpunt van de game. Ze zijn overduidelijk bedoeld als een parodie op YouTubers en Twitch streamers. De Calypsos hebben namelijk aan de hand van over-de-top video’s de gehele verwaarloosde populatie van planeet Pandora voor zich weten te winnen. Een bevolking die overigens enkel uit bandieten en psychopaten lijkt te bestaan. De tweeling beheert dit leger haast hersenloze ‘volgers’ en benoemt het leger ‘Children of the Vault’.Het probleem met de Calypsos is dat ze alleen maar irritant zijn. Dat is onprettig, want net als voorgaande Borderlandsantagonisten bestoken ze je met regelmaat met telefoontjes waarin ze keer op keer uitleggen hoe kansloos je wel niet bent. Het feit dat het eikels zijn is geen punt, maar hun pesterijen zijn vervelend omdat ze geen enkel charisma hebben. Ontwikkelaar Gearbox heeft zelf eerder bewezen dat het anders kan met Handsome Jack. Hij was ook een arrogante hondelul, maar tegelijk ook charmant en grappig.

Dubieuze humor
De humor in Borderlands 3 is sowieso meer wisselvallig dan ooit. Na drie games is de rebelse geest er een beetje van af en de bijna maniakale fascinatie met anarchie en moord is minder prikkelend. Wat overblijft komt vaak neer op poep-, piemel-  en seksgrapjes. Daarmee wil ik niet stellen dat ik boven infantiele humor sta, zeker niet, maar het is over het algemeen minder creatief en scherp dan voorheen.

Toch zijn er ook een aantal hoogtepuntjes. Een bandiet die ik neerschoot schreeuwde bijvoorbeeld dat hij zijn chilirecept het graf in meeneemt. Veel zijmissies zijn ook leuk, zoals de missie waarin je de kakkerige Barista Bot helpt met het maken van milieuvriendelijke koffie. Ondanks de wisselvalligheid heb ik liever een game met karakter zoals Borderlands dan veel van de huidige grijze shooters.Lekker knallen

De grootste verbetering van Borderlands 3 is dat Gearbox de moeite heeft genomen om de schietmechanieken enigszins op de schop te nemen. Dit is belangrijk, want ondanks alle RPG-elementen in de game ben je toch het grootste gedeelte van de tijd aan het knallen. De aanpassingen waren hoognodig ook, want ondanks hun roem waren de Borderlands games vrij matige shooters. Vergeleken met de voorgaande games hebben de geweren nu een stuk meer oomph in zowel gevoel als geluid. Verder is de mobiliteit van de Vault Hunters verbeterd. Zo is het voor het eerst mogelijk om op (bepaalde) objecten te klimmen en heb je nu ook de optie om over de grond te glijden.

Deze vooruitgang wordt gewaardeerd, maar het is niet afdoende om Borderlands 3 gelijk naar de top van het genre te stuwen. Je personage voelt namelijk nog steeds vrij houterig aan. Dit gebrek aan souplesse komt vooral tot uiting als je wordt gedwongen om te platformen. Verder is de feedback die je krijgt op het schieten van vijanden niet van het niveau van toppers zoals Doom en Destiny. Het shooter-genre heeft immers ook niet al die jaren stilgezeten, waardoor Borderlands nog steeds een beetje achterloopt.Loot piñatas

Naast het schieten is het lootelement van Borderlands een van de belangrijkste fundamenten. Borderlands is namelijk in essentie een eindeloze zoektocht naar een volgend beter wapen. Dit is een verslavende onderneming die zelfs na de aftiteling niet ophoudt. Borderlands hanteert een Diablo-achtige lootsysteem waarbij de zeldzaamheid en daarbij vaak ook de kracht van een wapen door specifieke kleuren wordt weergeven. Witte en groene wapens zijn alledaags terwijl de zeldzame paarse en oranje geweren vaak unieke vaardigheden hebben. Vuurwapens worden door vijanden gedropt of je kunt ze uit schatkisten halen. Uitzonderlijke wapens vinden blijft tof. Ik voel in ieder geval elke keer weer een dosis dopamine wanneer er plotseling een oranje wapen uit een van de loot piñatas verschijnt.

Na elke grote shoot-out zit iedere Bordelandsspeler te speuren naar speelgoed. Vervolgens ga je eindeloos stats vergelijken en de boel uittesten op de volgende groep deugnieten. Een dergelijk loot-systeem werkt alleen als die loot ook echt de moeite waard is, iets waar Borderlands 3 met vlag en wimpel in slaagt. Meer dan ooit vind je allerlei gekke guns die leuk zijn om uit te proberen. Wat te denken van een gun die stuiterende vuurballen schiet, een referentie naar Super Mario. Het schiettuig is dus lekker speels en avontuurlijk. Het is ook mooi dat er veel verschil tussen de wapens van verschillende wapenfabrikanten zit waardoor het ook afwisselend is.Planet hopping

Een andere grote feature die goed uitpakt is het feit dat Borderlands 3 zich niet meer volledig in het woestijnachtige Pandora afspeelt. De zoektocht naar meerdere vaults brengt je langs verschillende planeten. Je bezoekt onder andere Promethea, een futuristische metropolis, en de moerasjungle van Eden 6. Dit brengt meer benodigde variatie in de game, maar het gebrek aan afwisseling in het decor is toch een beetje een spelbreker. Je vindt immers op alle planeten dezelfde kartonnen dozen, gebroken wasmachines en kapotte koelkasten.

Er zijn niet alleen meer planeten. De gebieden waarin je speelt zijn ook groter. Nu je kunt klimmen wordt daar natuurlijk ook op ingespeeld met meer verticale constructies, waardoor locaties verkennen nu een meer uitgebreide onderneming is. Ik was echter niet zo blij met de grote open gebieden waar je vooral met een voertuig overheen rijdt. Deze velden ogen veel te leeg en voertuigen zijn absoluut niet leuk om te gebruiken omdat het de hele tijd lijkt alsof je over een ijsplaat rijdt.

Borderlands 3 is sowieso geen topper op het gebied van graphics. De cel-shaded stijl maskeert veel oneffenheden, maar de gamewerelden bevatten desondanks weinig details en komen ietwat simplistisch over. De game is ook een beetje ongepolijst. Je merkt bijvoorbeeld dat texturen vaak nog even moeten inladen en de menu’s zijn laggy.Samen is beter

Borderlands 3 kun je net als zijn voorgangers het beste met een maat spelen. Bepaalde irritaties zoals slechte grapjes smelten sneller weg als je samen op avontuur bent. De game is gelukkig ook niet streng met bijvoorbeeld het geven of ruilen van wapens. Er moet wel gezegd worden dat het aanbod voor shooters die je samen kunt spelen tegenwoordig veel breder is dan toen de eerste Borderlands game in 2009 uitkwam.
De game heeft tenslotte dankzij de uitgebreide endgame goede replaywaarde. Borderlands 3 bevat twee horde-achtige gamemodi waar je samen met mensen online op de beste rewards kunt jagen. Verder is er ook de Mayhem-modus, die nadelige modifiers aan de game toevoegt in ruil voor meer XP en loot. Uit de uitgebreide season pass kunnen we ook opmaken dat Gearbox nog lang niet klaar is met de game.

Conclusie
Ontwikkelaar Gearbox speelt op veilig met deze sequel. Borderlands 3 is een game die weinig verrast, maar zeker wel consistent vermaakt. Deze iteratie brengt de franchise iets verder met locaties buiten Pandora én dankzij verbeterde schietmechanieken en nóg leukere geweren. De humor wordt wel steeds minder leuk en de game had misschien iets langer in de oven gemogen. Ben je echter op zoek naar een prettig gestoorde shooter die je samen met een vriend of vriendin kunt spelen? Dan zit je bij Borderlands 3 echt wel goed.

 

 

Deze review is geschreven door Karel van Hasselt.

 

Aantal keer bekeken: 7114 

Laagste 3 prijzen voor Borderlands 3 (PS4)

12.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  12.99€ 0.00   € 12.99
Game Shock Oss 10
€  9.99€ 3.00   € 12.99
Nedgame.nl 9.9
€  12.00€ 3.49   € 15.49

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Gunghir
Gunghir ( 6148   18) 02-10-2019 21:54
Beste looter shooter to nu toe.
Is het trouwens hondelul of hondenlul?
avatar van Slyb
Slyb ( 44 ) 02-10-2019 22:15
Zo zo, Kensuke op de redactie van Budgetgaming.
avatar van Cynch
Cynch ( 267 ) 02-10-2019 23:32
Borderlands 2 heb ik met veel plezier gespeeld maar dat kwam ook door het leuke verhaal en de grappen. Aangezien dat hier nogal zwak ik twijfel ik toch een beetje.

"Samen is beter" tsja, welke coop game is niet samen beter?
avatar van Aceje
Aceje ( 412 ) 03-10-2019 01:03
Coop mag geen vereiste zijn voor een game die ook single kan. Met vrienden opstraat klooien is ook leuker dan alleen maar zou je daar "60" eurie voor neerleggen?
avatar van Kuros
Kuros ( 154 ) 03-10-2019 08:51
Ik speel de game zowel solo als coop met twee verschillende karakters. Het blijft gewoon dezelfde leuke game die je gewend bent van andere borderlands spellen. Op het begin is de loot kut en is je karakter poep, gedurende de game wordt alles beter. Daarnaast worden ook de wapens bijzonder. Alhoewel ik sommige wapens wel mis. Shotguns hebben hier naar mijn gevoel veel minder impact dan voorheen. Ik heb tot nu (lvl 30) geen shotgun gebruikt. Daarnaast heb ik ook een hekel aan die wapens die moeten opladen voordat je kunt schieten. Maargoed, verkoop die zooi voor moneys en speel waar je je fijn bij voelt, dat kan in Borderlands zonder problemen.

Owja en het gevoel dat je een baas verslaat en je een gouden wapen (inclusief grote gouden streep die naar boven straalt met een *kassa* geluidje vindt is niet te evenaren.
avatar van Like-a-Bunny
Like-a-Bunny ( 363 ) 03-10-2019 09:40
Quote:
Zo zo, Kensuke op de redactie van Budgetgaming.

Ik dacht al, die kennen we van Fok!

Eens met de recensie. De game speelt het op safe. Te safe. Ik vond BL2 een stuk leuker om te spelen en hield langer mijn aandacht vast. Na level 20 bereikt te hebben heb ik het eigenlijk wel gezien allemaal. De humor is benedenmaats en het verhaal...tja... Niet de game die het had kunnen/moeten zijn. Coop of niet.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 9883   14) 03-10-2019 10:34
Quote:
Beste looter shooter to nu toe.
Is het trouwens hondelul of hondenlul?

Geen idee, zal het mijn vader eens vragen. 666
avatar van Multiman77
Multiman77 ( 192 ) 03-10-2019 16:59
Dus toch alle dlc van Borderlands 2 maar eens uitspelen. Dat is blijkbaar leuker dan deel 3.
avatar van Benenstrekken
Benenstrekken ( 1052 ) 03-10-2019 17:05
Ik geniet er volop van. Biedt meer diepgang dan deel 2, dus wat mij betreft een voolwaardige opvolger.
avatar van Userverwijderd76
Userverwijderd76 ( 2167 ) 03-10-2019 17:54
Quote:
Dus toch alle dlc van Borderlands 2 maar eens uitspelen. Dat is blijkbaar leuker dan deel 3.

bl 3 is ook leuk maar voelt als een 4 jaar oude game. Weinig ontwikkeling en voorspelbaar. Wel vermakelijk maar niet veel meer dan dat.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6148   18) 03-10-2019 18:14
Quote:
[..]


bl 3 is ook leuk maar voelt als een 4 jaar oude game. Weinig ontwikkeling en voorspelbaar. Wel vermakelijk maar niet veel meer dan dat.
alles is beter dan borderlands 2
behalve het verhaal dan.
Maar goed het verhaal is net zo belangrijk als in diablo 3.
niet dus.

ze kunnen het verhaal heel makkelijk fixen ook.
Laat me gewoon die cutscenes skippen
avatar van Deplana
Deplana ( 204 ) 03-10-2019 18:52
Ik verkies nog steeds Borderlands boven Destiny.
avatar van Fantasyfreak
Fantasyfreak ( 2237 ) 03-10-2019 19:18
Ook weer zo'n titel die ik wel koop als hij eens €15 kost in een sale en er verder niet veel te doen is
avatar van Quorumz
Quorumz ( 124 ) 04-10-2019 10:11
Het spel is super, naarmate je verder komt waardeer je de grotere speelwereld (op de x1x ziet het er in het algemeen best goed uit). het is jammer dat je zo vaak op de gesproken tekst moet wachten voor je verder komt en mijn loot drops 95% uit alleen slappe aftreksels van pistolen lijkt te bestaan maar goed (er zijn ook coole autoaiming pistolen) Als je van dit genre houdt is het een must have en must play en echt wel 1 van de leukere en betere shooters van laatste tijd
avatar van Ressivener
Ressivener ( 101 ) 04-10-2019 13:08
Ik vind hem persoonlijk echt fantastisch. Het is gewoon meer Borderlands met betere gameplay. Betere besturing, meer customization qua skills en characters en meerdere locaties.

Het klopt inderdaad wel dat de overall story minder is omdat niet alle characters even sterk zijn. Maar de humor blijft schitterend in mijn optiek
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 818 ) 07-10-2019 14:15
Ik ben bang dat het gewoon teveel van nog meer hetzelfde is. Bl1 en 2 waren echt awesome maar the pre sequel was het net niet wat mij betreft. Deel 3 wacht ik dan ook mooi even mee tot hij wat goedkoper is. Bij het lezen van de review bevestigde het mijn gevoelens.