Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Bulletstorm (PC)
88 100 1

Review Bulletstorm (PC)

Als het FPS-genre op één vlak tekort schiet, dan is het wel op innovatie. De Call of Duties, Medal of Honors en zelfs de Battlefield: Bad Companies komen eigenlijk allemaal
op hetzelfde neer. Je probeert de vijand ongezien te benaderen, slaat toe, en als je in staat bent iedereen om te leggen voordat ze ook maar weten waar jij je bevindt, dan heb je het goed voor elkaar. Raak je toch in een massaal vuurgevecht verwikkeld, dan is het een kwestie van om het hoekje kijken en schieten, geraakt worden, healen, en weer om een hoekje kijken en schieten.

De achterlijke verkoopcijfers helpen ook niet om ontwikkelaars van dit pad af te helpen. Iedereen wilde de volgende Call of Duty-killer in zijn portfolio hebben. Allemaal waren ze op zoek naar het grote geld, of het nog grotere geld dat later aan mini-DLC voor een maxi-prijs verdiend kon worden.


Geef die game een medaille!
Om die reden alleen al verdient Bulletstorm een medaille. Eindelijk is er weer een spel waarbij het niet draait om ‘verder komen’ en ‘uitspelen’. In Bulletstorm draait het erom dat je het naar je zin hebt. Dat je leuke dingen doet met de wereld, dat je mensen op zo spectaculair mogelijke wijze omlegt. Het is een frisse wind door het genre, een stap terug naar Unreal en Quake, een stap verwijderd van het inmiddels doodsaaie realisme van veel andere shooters.

Bulletstorm draait om het “kill with skill”-systeem. Een vijand neerschieten levert je 10 punten op. Een vijand in zijn hoofd schieten 25. Hierna wordt het interessanter. Schiet je een vijand eerst in zijn ballen en schop je daarna zijn hoofd eraf, blammo, 100 punten. Weet je meerdere vijanden de lucht in te sturen, vast te ketenen met een exploderende flail, en daarna te laten exploderen door een tonnetje naar ze toe te schoppen om ze allemaal in brand te zetten… pas dan komen de punten echt snel binnen.

 
  Speel niet om te winnen

Deze bijzondere kills heten Skillshots, en wat mij het gros van de tijd bezighield was het proberen deze allemaal uit te voeren. Gelukkig heb je voor elk wapen een lijstje van de shots die je uit kan voeren, zodat je ze netjes één voor één af kan strepen. Sommige zijn eenvoudig en andere zeer moeilijk, waardoor er eigenlijk altijd wel iets te doen is. Na het uitspelen van de singleplayer had ik voor bijna elk wapen wel een skillshot over die te lastig bleek.

Het spel zelf is niet moeilijk. Als je erin stapt met het idee om te winnen, dan zal je je snel vervelen. Zelfs op hard heb ik het slechts in een enkele kamer echt lastig gehad. Dit is echter een goede zet van People can Fly en Epic: een speeltuin hoort immers niet moeilijk te zijn. De belachelijke dialogen waarin veel meer scheldwoorden voorkomen dan in een film van Quentin Tarantino versterken dit effect alleen maar. Het spel neemt zichzelf totaal niet serieus, en het is ook niet de bedoeling dat de speler dat doet.

 


Het gaat om de instelling
Zorg er dus voor dat je Counter Call of Battlefield Honor-aanames achter je laat als je aan dit spel begint. Doe dit en je zal je immens vermaken met de zeven uur gameplay die dit spel te bieden heeft in de singleplayer campaign.

Naast deze singleplayer biedt het spel een anarchy mode, waarin je het zo lang mogelijk moet overleven tegen een leger vijanden, wat we eerder gezien hebben in games als Left 4 Dead, Call of Duty: Black Ops en Gears of War 2. Als laatste is er de Echo mode, waarin je kleine stukjes uit singleplayer levels speelt waarin het je doel is zoveel mogelijk punten te scoren. Deze kan je naderhand vergelijken met die van je vrienden of de rest van de wereld. Helaas lijkt het erop dat deze scoreboards op de PC momenteel worden aangevoerd door mensen die door een bug veel punten toegewezen hebben gekregen of die simpelweg cheaten.
 


Alleen maar lof?
Nee, zeker niet. Bulletstorm laat op het technische vlak heel veel steken vallen. Een van de voordelen van het spelen op de PC is dat je in de meeste spellen bijna alles aan kan passen. Effecten aan- en uitzetten, je Field of View veranderen, je muissnelheid gemakkelijk aanpassen, op al deze vlakken lijkt Bulletstorm last te hebben van consolitis. Ze hebben zelfs de moeite genomen om de .ini file, waarin alle settings staan opgeslagen, te versleutelen. Onnodig en vervelend, want PC gamers moeten zich nu door allerlei bochten wringen om te spelen zoals zij dat willen.

Toch is dit niet voldoende om de grijns van mijn gezicht te vegen. Het spel is misschien wat kort en PC-onvriendelijk (speel het spel op een 16:9-resolutie, anders gebruikt je pc maar een fractie van zijn kracht, logisch toch?), maar maakt dat ruimschoots goed met de originaliteit van het idee en het plezier dat je als speler beleeft in deze prachtig weergegeven wereld. Bulletstorm is een frisse wind door een anderzijds vastgeroest genre, en dat is een welkome weersverandering.
  

Deze review werd geschreven door Jaap Olsthoorn

 
 

 

Oordeel Bulletstorm (PC)

  • Graphics 92
  • Gameplay 90
  • Originality 90
  • Sound 85
  • Replay 80
  • Eindcijfer 88

Aantal keer bekeken: 25391 

Laagste 1 prijzen voor Bulletstorm (PC)

10.95 10.95 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  10.95€ 0.00   € 10.95

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Ivo001
Ivo001 ( 5587   17) 05-03-2011 09:39
Nu wil ik hem zeker halen! nog even wachten tot hij €30 is dan koop ik hem ook.
avatar van Always4psv
Always4psv ( 4230 ) 05-03-2011 14:31
Goede recensie, een van de weinigen die ik echt lees. Ik ga hem over een tijdje ook halen als hij nog wat goedkoper is rond de 20.
avatar van Dilemma78
Dilemma78 ( 1 ) 06-03-2011 08:26
super recensie.
Hij word nu al op marktplaats 2e hands veel aangeboden voor rond de 30 eurie.
Ik denk dat ik hem daar gewoon haal.
Demo vaak gespeeld,lijkt mij een super-game.
avatar van Craigy
Craigy ( 71 ) 07-03-2011 20:55
Ik zie hem al veel op marktplaats staan blijkbaar hebben veel mensen het alleen gekocht voor de beta code.
avatar van BennoHulst
BennoHulst ( 385 ) 08-03-2011 16:54
88 is wel hoog! De gamekings zijn niet erg tevreden, misschien handig om hun review eens te bekijken op hun site. Ik vind de game in ieder geval leuk om te spelen, maar niet de volle 60 euro waard.
Goede recensie trouwens!
avatar van Valthyr
Valthyr ( 6163 ) 10-03-2011 18:56
Quote:
88 is wel hoog! De gamekings zijn niet erg tevreden, misschien handig om hun review eens te bekijken op hun site. Ik vind de game in ieder geval leuk om te spelen, maar niet de volle 60 euro waard.
Goede recensie trouwens!

Gamekings... So what?
avatar van Wouter
Wouter ( 1086 ) 13-03-2011 20:57
Goede review! Heb de game vrijdag gehaald en hij is fantastisch

Over Gamekings trouwens: ze hebben een 'terugblik' op die review opgenomen, waarin ze de game wel weer een stukje de hemel in prijzen, terecht!
avatar van Xtinction
Xtinction ( 140 ) 14-03-2011 13:01
Heb de terugblik net zitten kijken, en dat is precies hoe ik erover denk. Ik hoop dat dat ook duidelijk is geworden in de review.

Het laat ook zien dat 1 recensie soms niet genoeg is. Wat de een vervelend vind, kan bij de ander juist heel erg in de smaak vallen.
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6572 ) 22-03-2011 20:09
Zou er mijn DC Universe online press-kit zo voor inruilen, lol!
avatar van Dicapo
Dicapo ( 3489   14) 28-03-2011 11:14
Wow klinkt erg goed. Binnenkort proberen
avatar van Userverwijderd41
Userverwijderd41 ( 672 ) 29-03-2011 22:10
mooie game voor ong 15eurotjes