Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Burnout Paradise: Remastered (PS4)
84 100 1

Review Burnout Paradise: Remastered (PS4)

Onverwachts werd vorige maand de remaster van Burnout: Paradise aangekondigd en nu ligt die al in de winkels. Een bijzondere zet van Electronic Arts, omdat ze met Need for Speed al een arcade-racegame in hun portfolio hebben. Nu is het natuurlijk wel zo dat de Need for Speed-serie het moeilijk heeft op dit moment en het EA niet goed lukt om die weer op de juiste koers te krijgen. Zou deze remaster misschien een test kunnen zijn om te zien of er een markt is voor een nieuwe Burnout-game? Of is dit een eenmalig uitstapje om snel wat geld in het laatje te krijgen? Wat de reden ook is, ik heb gemerkt dat Burnout: Paradise zelfs na tien jaar nog steeds een fantastische game is.Iets meer poetsen
Ontwikkelaar Criterion heeft een mooi pakket gemaakt van deze remastered versie. Zo krijg je niet alleen de originele game, maar ook alle DLC-pakketten. Dat levert vooral veel extra auto’s op, maar ook een nieuw gebied in de vorm van Big Surf Island. Daarnaast is de game grafisch opgepoetst en draait de game op de Xbox One X en PS4 Pro in 4K met 60 fps. Vooral die 60 fps is mooi meegenomen, want daarmee vloeit de actie lekker soepel over het scherm. Tijdens mijn speelsessies merkte ik nooit stotteringen of haperingen en dat is wel prettig als je ziet welke snelheden je soms behaalt. Ondanks dat het allemaal soepel loopt en alles er duidelijk iets beter uitziet, haalt het duidelijk niet de grafische kwaliteit van de meer moderne racegames van dit moment. De wereld blijft erg hoekig en de textures zijn toch nog wel grof. Je haalt deze game dan ook niet in huis om te pronken met de kracht van je console, maar puur om plezier te beleven en dat is geen enkel probleem.

Fun!
Ondanks dat de originele game alweer tien jaar oud is, voelt het racen in Burnout: Paradise nog steeds heerlijk aan en is het echt leuk om te spelen. De game wist bij mij dat 'nog één race en dan stop ik' gevoel op te wekken. Dat verslavende gevoel waarbij je dan op de klok kijkt en merkt dat je ineens alweer een uur verder bent. Dit komt vooral doordat de wereld vol zit met grote en kleine uitdagingen, zoals het kapotrijden van reclameborden en het uitvoeren van diverse sprongen. Na elke uitdaging lonkt er wel weer een volgende uitdaging om op te pakken en dat werkt verslavend.

Het is natuurlijk een Burnout-game en dat is goed te merken op de momenten dat je concurrenten van de baan ramt of zelf vol op een muurtje knalt. Deze takedowns worden in slow motion in beeld gebracht en je ervaart bijna plaatsvervangende pijn voor de auto. Wat mij betreft zijn de modes zoals Road Rage, waarin het draait om het slopen van zoveel mogelijk auto’s, de hoogtepunten van deze game. Ook de Showtime-modus is er zo een. Deze start je door op een willekeurig moment in de game de L1 en R1-knoppen in te drukken. Je auto ontploft en je moet proberen zoveel mogelijk andere auto’s mee te nemen in de chaos die je veroorzaakt. Dit gaat niet altijd even makkelijk, maar als het eenmaal lukt om deze chaos een paar minuten vol te houden, dan levert het een fantastisch spektakel op.


Oudje met gebreken
Burnout: Paradise is dus leuk om te spelen, maar het is wel duidelijk te zien dat we hier met een oudere game te maken hebben. De wereld is bijvoorbeeld een stuk kleiner dan we tegenwoordig gewend zijn van openwereld-racegames zoals Forza Horizon en The Crew. Paradise City is goed gevuld en samen met Big Surf Island biedt het voldoende actie, maar je zult toch al snel over dezelfde wegen rijden. Een andere eigenschap is dat een duidelijke navigatie ontbreekt. In moderne racegames wordt er vaak een lijn uitgezet die je de weg wijst naar de finish of naar de locatie van een event. In Paradise City weet je altijd wel waar de finish is, maar moet je zelf navigeren met behulp van een kaart en straatnaamborden. Vooral bij de langere races is het dan belangrijk om goed op te blijven letten, zodat je niet een verkeerde afslag neemt. Nu is dit niet per se een minpunt voor deze game, maar het is wel een duidelijk verschil waar jongere gamers misschien even aan moeten wennen. Wel een minpunt is de wisselende moeilijkheidsgraad. Daar is echt geen pijl op te trekken. Het ene moment kon ik een race winnen zonder de boost te gebruiken en het volgende moment werd ik door de andere wagens helemaal in elkaar gereden. Soms helpt het om een andere (sterkere) auto te kiezen, maar er mist hiermee een goede opbouw in de moeilijkheidsgraad. Gelukkig biedt de game wel de mogelijkheid om je tips te geven tijdens het spelen, wat dit een beetje compenseert.

Online multiplayer
Van die wisselende moeilijkheidsgraad merk je trouwens niets bij de multiplayer in Burnout. Zo scheurde ik met zeven andere spelers door Paradise City om diverse opdrachten uit te voeren. Deze zijn lekker afwisselend, maar over het algemeen goed haalbaar. Denk aan opdrachten waarbij elke speler een bepaalde afstand driftend af moet leggen of waarbij iedereen samen een vastgelegde afstand door de lucht moet vliegen. En als je even geen zin hebt in die opdrachten dan kan je er ook voor kiezen om met elkaar door Paradise City te cruisen, of juist te proberen elkaar een Takedown cadeau te doen. Dat is al leuk met computergestuurde tegenstanders, maar het is natuurlijk nog veel leuker om je vrienden van de weg te beuken. Zorg wel dat je dan een beetje een stevige wagen onder je kont hebt zitten, anders zal jij de slow motion-beelden van je eigen auto vaker zien dan je zou willen.

 Conclusie
De gameplay van Burnout: Paradise staat na tien jaar nog als een huis overeind en je zult dan ook veel plezier kunnen beleven aan deze remastered versie. Als ik naar deze game op zichzelf kijk dan is het een top racegame die ik iedereen aan kan raden. Echter hebben we te maken met een remaster. En voor minder dan de helft kan je ook het origineel in huis halen voor de vorige generatie consoles. Deze is zelfs backwards compatible op de Xbox One. Dat ziet er iets minder strak uit, maar biedt dezelfde gameplay en plezier. Met dat in het achterhoofd is 40 euro voor een opgepoetste oude game moeilijk te verantwoorden en is het misschien verstandig om even te wachten tot de prijs wat meer is gedaald.

 

Deze review is geschreven door Kevin Blokland.

 

Oordeel Burnout Paradise: Remastered (PS4)

  • Graphics 75
  • Gameplay 85
  • Originality 80
  • Sound 90
  • Replay 90
  • Eindcijfer 84

Aantal keer bekeken: 8566 

Laagste 1 prijzen voor Burnout Paradise: Remastered (PS4)

22.98 22.98 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  19.99€ 2.99   € 22.98

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3795 ) 17-03-2018 17:40
Goede review, bedankt..
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2410   1) 17-03-2018 18:57
Tijdloze game, een echte classic. Echter nu niet de volle prijs waard.
avatar van Htbaa
Htbaa ( 12070   5) 17-03-2018 19:34
Quote:
Tijdloze game, een echte classic. Echter nu niet de volle prijs waard.

Maar de game is tijdloos. Dan gaat dat toch ook op voor de verkoopprijs?
avatar van Cryothic
Cryothic ( 104 ) 17-03-2018 20:38
Quote:
Tijdloze game, een echte classic. Echter nu niet de volle prijs waard.
40 euro is dan ook niet echt een 'volle prijs' te noemen. Ik vermaak me er (weer) prima mee op t moment
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 17-03-2018 22:11
mensen die janken dat dit een remake is en vervolgens gewoon braaf straks cod 38 kopen of fifa 32
avatar van Chimnino
Chimnino ( 107   1) 17-03-2018 23:39
Quote:
En voor minder dan de helft kan je ook het origineel in huis halen voor de vorige generatie consoles

Even kleine opmerking. Je mist dan wel een berg DLC voor de helft van de prijs als je voor een fysieke release gaat. Als je voor de digitale winkel kiest, dan kan je idd de complete DLC versie downloaden voor 19,99


Ondanks dit, ik kan mij compleet in de review vinden. Ik heb m ook gekocht en t was een feest van herkenning. Ik moet nog even goed online gaan spelen (Bloodborne weer opgestart in NG+ sinds de PS+ games van deze maand ) maar de eerste indruk was weer goed. Het werkt gewoon verslavend. Nog even dit, nog even dat, en je bent idd weer zo een uur verder.


Misschien handig voor de nieuwkomers in Burnout Paradise, als je ECHT wilt genieten van dit spel, adviseer ik om je in de offline wereld te beperken tot de Burnout Paradise auto's en NIET de DLC auto's te gebruiken. Deze zijn te sterk en snel om lol te beleven aan de honderden events in de offline wereld. Online, pak lekker welke auto je leuk/handig/mooi vind. Offline, doe jezelf een plezier en kies beschikbare auto's uit de basis game en vergeet de DLC auto's even.
avatar van Suurbier91
Suurbier91 ( 15 ) 18-03-2018 01:27
Kan iemand me vertellen hoe online eigenlijk werkt in Burnout Paradise? Kun je samen races doen of kun je alleen maar samen rond rijden in Paradise City?
Ik ga deze game halen volgend weekend om hem met een maatje te kunnen doen maar ik ben benieuwd of het de moeite waard is.
avatar van Remedy
Remedy ( 1260   2) 18-03-2018 06:34
Ik heb me vermaakt met het origineel. Gisteren zag ik de demo van de remake vin de PSN store, maar de graphics konden naar mijn mening nog wel een flinke boost gebruiken (vooral resolutie en texture maps).
avatar van Rogg
Rogg ( 34 ) 18-03-2018 08:24
Quote:
Kan iemand me vertellen hoe online eigenlijk werkt in Burnout Paradise? Kun je samen races doen of kun je alleen maar samen rond rijden in Paradise City?
Ik ga deze game halen volgend weekend om hem met een maatje te kunnen doen maar ik ben benieuwd of het de moeite waard is.

Online vind ik dit 1 van de leukste games ooit; je kunt idd races rijden maar vooral de freeburn challenges die je 2 tot wel 7 andere gamers moet doen die zijn echt leuk. Wel fijn als iedereen een mic heeft want je moet soms goed samenwerken. Helaas zit er vaak weer een pannenkoek in je sessie die er dan weer niks van snapt of wilt snappen.
avatar van Mirquiso
Mirquiso ( 83 ) 18-03-2018 10:30
Naar mijn mening was deze Burnout indertijd al lang niet zo leuk als Takedown of Revenge, het is jammer dat ze die niet remasteren.
avatar van Twizzler
Twizzler ( 1861   2) 18-03-2018 10:48
Volledig uitgespeeld op xbox 360 destijds. Waarom zou ik aan een remaster beginnen?
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29296   284) 18-03-2018 10:54
Dat blijft toch lastig he dat verschil tussen remake en remaster.
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 18-03-2018 11:26
gekocht. tof.
avatar van Shadowx
Shadowx ( 258 ) 18-03-2018 11:40
Ik wacht tot hij wat goedkoper is, 40 euro voor een remaster vind ik een aardig bedrag.
Als het een remake had geweest dan had ik ze graag uitgegeven.
avatar van Caelum
Caelum ( 447 ) 18-03-2018 17:05
De groote van Paradise CIty is perfect, zelfs als je het vergelijkt met nieuwe open world games. De redenen hiervoor zijn:

1. De auto's gaan erg snel, wat betekent dat je reactievermogen zeer kort moet wezen. Wat erg helpt in BO: Paradise is dat je een beetje streetwise wordt. Als je 20x Paradise hebt, schiet dat niet op.

En 2. Paradise City zit erg strak in elkaar qua geheime routes, shortcuts, etc. Zoveel beter dan alle andere open world games waar je al vaak hele lange afstanden rechtdoor over de snelweg aan het knallen bent. Hier hebbie continu mogelijkheden voor actie om je heen.

Paradis City is compact en gebruikt bijna alle m2 om plezier in te beleven. Horizon 3, en de Crew hebben veel meer m2, waar helemaal niets in te beleven is. Tis maar waar je meer plezier aan beleeft.
avatar van TRV
TRV ( 2002 ) 18-03-2018 17:21
Ik blijf het jammer vinden dat deze game geen split screen heeft, anders zou ik sneller toehappen.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29296   284) 18-03-2018 17:29
Quote:
Ik blijf het jammer vinden dat deze game geen split screen heeft, anders zou ik sneller toehappen.
Mocht je nog een X360 of een X1 hebben; dan kun je Burnout Revenge voor een tientje oppikken bij GM of CEX.. Die Burnout heeft wel een splitscreen, heerlijke gameplay en sountrack!
avatar van Jigsaw
Jigsaw ( 2438 ) 18-03-2018 18:09
Quote:
[..]

Mocht je nog een X360 of een X1 hebben; dan kun je Burnout Revenge voor een tientje oppikken bij GM of CEX.. Die Burnout heeft wel een splitscreen, heerlijke gameplay en sountrack!

Is niet te spelen op Xbox one jammer genoeg,hopelijk gaat dat ooit nog gebeuren.
avatar van Martin31
Martin31 ( 298 ) 18-03-2018 23:25
Heb de nodige trophy's al in bezit binnen 2 dagen.
Wat een geweldige game is en blijft dit toch!
Heb 'm van m'n cadeaukaarten gekocht met 5 euro bijbetaling
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29296   284) 18-03-2018 23:27
Quote:
[..]


Is niet te spelen op Xbox one jammer genoeg,hopelijk gaat dat ooit nog gebeuren.
Dat wist ik niet. Blij dat ik mijn X360 Slim nog niet heb weggedaan
avatar van Suurbier91
Suurbier91 ( 15 ) 19-03-2018 02:36
Quote:
[..]


Online vind ik dit 1 van de leukste games ooit; je kunt idd races rijden maar vooral de freeburn challenges die je 2 tot wel 7 andere gamers moet doen die zijn echt leuk. Wel fijn als iedereen een mic heeft want je moet soms goed samenwerken. Helaas zit er vaak weer een pannenkoek in je sessie die er dan weer niks van snapt of wilt snappen.

Dank je voor je reactie! Dat belooft in ieder geval veel goeds! Ik was van plan gewoon met m'n maat te spelen en aangezien we allebei een mic hebben moet dat goedkomen. Heb er zin in!
avatar van Jumpman
Jumpman ( 549   5) 19-03-2018 09:09
Eén van de leukste Burnout games, naar mijn mening. Deze game heb ik heel veel gespeeld op de PS3.
avatar van Beakz
Beakz ( 390 ) 19-03-2018 12:29
Heb de Ultimate box van Paradise City voor een tientje gekocht op de pc 2 jaar geleden en bij een vriend de nieuwe versie op de PS4 gespeeld.

Misschien dat je een verschil kan zien als ze naast elkaar draaien, maar naar mijn idee speelde ik 2x dezelfde game. Ben dan ook echt benieuwd wat remastered versie op de pc extra te bieden heeft.

Edit : Aah blijkbaar Big surf island en betere textures. Nog geen €40 waard voor mij, maar misschien tijdens een aanbieding.
avatar van ThaBEN
ThaBEN ( 5420   59) 19-03-2018 13:25
Ik zie veel mensen klagen dat je niet snel een event opnieuw kan doen. En dat je dus terug moet rijden naar het originele stoplicht waar het event gestart was om deze opnieuw te doen.

Ik zou toch zweren dat er in de originele game uiteindelijk een patch was gekomen waarmee je een event opnieuw kon starten.
Zit dat er niet meer in?

***UPDATE***
Dit zit ook in de remaster:

- Om te herstarten ga je stil staan.
- Wacht tot het evenement waarmee je bezig bent stopt.
- Druk rechter d-pad en kies “Restart Last Event”.
avatar van Joseph4820
Joseph4820 ( 303   4) 19-03-2018 14:54
Beter een remaster van de delen voor Paradise. Heb ze allemaal uitgespeeld, maar Paradise niet. Lang niet zo snel als de oudere delen. Als je hier klaar was met een race had je pijn aan de ogen van het nauwelijks kunnen knipperen.
Verder mist ook deze game splitscreen. Dit was zo'n beetje het begin van het einde van splitscreen mode in racegames.
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 19-03-2018 15:13
splitscreen in deze game is niet te doen joh
avatar van Joseph4820
Joseph4820 ( 303   4) 20-03-2018 16:01
Quote:
splitscreen in deze game is niet te doen joh
Splitscreen is in iedere racegame te doen