Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Crackdown (Xbox360)
84 100 1

Review Crackdown (Xbox360)

Wil je een omschrijving van Crackdown in één zin? Dat is simpel, het is Grand Theft Auto in het kwadraat en in de omgekeerde wereld. Wat je mist in de befaamde Grand Theft Auto serie wordt mooi opgevangen in deze topgame van de originele bedenker van de 2D Grand Theft Auto serie. Hij maakt gelukkig zijn werk af in Crackdown.
The Agency
Wie is die geniale man dan, wie we allemaal zouden moeten aanbidden? Dave Jones, de man achter onder andere Grand Theft Auto en Lemmings. Misschien ging zijn geweten wel spelen omdat Grand Theft Auto nogal dubbele gevoelens opwekte. Zo waren de kinderen blij, maar de ouders en de rest van de gemeenschap niet. Dus nu maakte hij Crackdown, de game die is gebaseerd op zijn concept van Free Roaming in een gigantische stad waar van alles is te doen. Je speelt een superagent met gemanipuleerde genen voor superkrachten. Een organisatie die zichzelf ‘The Agency’ noemt roept jou op om de straten schoon te vegen van allerlei gespuis die de wereld onveilig maken. Je moet samen met ‘gewone agenten’ de strijd aangaan met ‘The Kingpin’, de leider van al de georganiseerde misdaad. Maar je moet natuurlijk wel hard werken, want een game waar je je niet kunt ontwikkelen en meteen op zijn sterkst begint is geen drol aan. Dus hard werken om aan de top te komen.

Je werkt met 5 aspecten die je kunt “pimpen”. Agility voor hoger springen en harder rennen, Explosives om gigantische explosies te maken, Driving om tegenstanders omver te rijden, Strength om je vijanden rustig neer te slaan en om auto’s op te tillen en als laatste, Firing Skills om ze neer te halen met dodelijke schoten. De kunst is ze natuurlijk allemaal te inwikkelen, maar ook om de perfecte harmonie te vinden. Je kunt je wel specialiseren in schieten, maar bij close combat ben jij de underdog. Dus zorg ervoor dat je alles gelijk ontwikkelt. Al is schieten en explosies natuurlijk het leukste om te doen, maar hou er rekening mee dat er veel meer is.Wat extra prik
Maar hoe ontwikkel je jezelf dan? Gewoon, doe je ding, dan komt alles vanzelf. Je kunt het wel forceren, maar dan is het spel zo voorbij. Je kunt orbs vinden voor je Agility, maar je moet er niet speciaal naar op zoek gaan want dan is de game binnen de kortste keren saai. Als is het natuurlijk een sport (en een achievement) om ze alle 500 te verzamelen. Maar er zijn ook hidden orbs, die zijn natuurlijk wat moeilijker om te vinden, maar die vullen wel alle balkjes tegelijk en eerlijk verdeeld aan. Daarvan is het ook een sport om ze alle 300 te vinden. Om je Driving te boosten zijn er races en speciale jumps die je kunt halen voor wat extra prik. Strength, gewoon lekker je tegenstander tussen zijn beentjes schoppen en weer wat extra prik. Voor Firing skills hoef ik denk ik niets uit te leggen.

Maar alles wat je boost heeft effect op wat je doet en ook op de manier waarom de gangs tegen jou reageren. Stap je in de speciale ‘Agency Vehicles’ (een supercar, een SUV of een truck) en heel de auto vormt zich naar jouw niveau. Ben je een hoog niveau in Driving, dan verandert jou supercar in een nog betere supercar. Ook als je even je auto niet vinden kan, geen nood, je hebt toestemming om iedere auto die op de weg rijdt in te vorderen. Alles is gerechtvaardigd in de strijd tegen de Kingpin. Maar dit is geen vrijbrief om er op los te gaan moorden en onschuldige burgers te doden. Als de maat vol is (dat is al na 1 of 2 burgers) komt de Agency je halen. Maar je bezit zoveel superkrachten dat je niet te stoppen bent. Dus opzich heeft die feature in de game geen enkel nut. Je kan er dus lekker op los moorden, maar je wordt ook gestraft met je verdiende punten, want je krijgt minpunten als je dat doet. Dus wat doe je? Netjes recht rijden met 50 kilometer per uur, of schiet je jezelf een weg naar de leiders?Teveel lood
Want de misdaad in de stad is onderverdeeld in 3 bendes met elk verschillende leiders, vergezeld met heel veel bendeleden met teveel lood. Maar dat lood deert jou ook niet, want de game is opgebouwd uit een feature die je tegenwoordig veel ziet. Je kunt zoveel pijn leiden, maar op een gegeven moment is het genoeg en moet je dekking zoeken om even bij te komen. Een dergelijk shield systeem zit ook in deze game gebakken, en ik moet zeggen dat het in het begin een beetje overbodig lijkt. Maar natuurlijk wordt de game steeds moeilijker en ben je blij als je even een veilig plekje hebt om bij te komen. Het blijkt wel dat de tocht naar de leiders moeilijker zijn dan het gevecht met de leiders zelf. Opzich een groot gemis, want die zouden moeilijk moeten zijn. Maar misschien is de verhouding wel hetzelfde, alleen dan omgedraaid dus het is geen gemis.

Grafisch is het spel een genot om naar te kijken. Grand Theft Auto is er gewoon niets bij. Maar dat is appels en peren vergelijken, want de vorige generatie moet je niet met nu vergelijken. De stijl is ook heel anders. Het is een cell-shaded game die we bijvoorbeeld kennen uit DragonBall Z games en ook in deze game komt dat goed uit zijn verf. Als ik deze game moet vergelijken met de andere top free-roaming game voor de nieuwe generatie (Saints Row), dan zou ik toch echt voor Crackdown kiezen. Grafisch is de game gewoon veel verder. Ook is er goed omgegaan met de techniek in de Xbox 360. Nergens zie ik in de verte de game zich opbouwen zoals bijvoorbeeld bij Superman Returns, wat ik toch wel had verwacht. Een pak van mijn hart dat dat niet het geval is, want het is een genot om naar te kijken. Je kunt het niet vergelijken met Gears of War of met Lost Planet, maar hij hoort toch in het rijtje thuis van grafisch gelikte games.Burn Baby Burn!
Om de sound kun je af en toe flink lachen. Ik heb met een stel vrienden de game gespeeld en natuurlijk kun je het niet laten om het slechte pad op te gaan. Terwijl je lekker een paar granaatjes en raketten op een onschuldige vrouw aan het afvoeren bent, schreeuwt de curator “Burn baby burn!”. We hebben ons helemaal ziek gelachen. Maar dat even aan de kant schuiven, het geluid is vergelijkbaar met (ik blijf het naar voren te halen) Grand Theft Auto, hoewel het geluid iets beter is in Crackdown. Explosies hebben iets meer impact voor jou gevoel omdat de bass lekker diep is en je de explosie in je oren voelt. Maar verder is er niet echt iets wat speciaal is. Misschien je curator, die je voorlichting geeft over de game. Hij waarschuwt je als ze je zoeken, hij geeft advies als je op zoek gaat naar de leiders en de Kingpin en geeft (zoals ik al aangaf) soms domme opmerkingen. Er is eigenlijk niets op aan te merken.

Spelen van de game is ook simpel. Er is geen enkele knop met dubbele functies zoals bij Gears of War waardoor je soms (als je er niet goed mee om kun gaan) in de problemen komt. De layout van de knoppen is simpel. Auto’s instappen en optillen is goed uit elkaar te houden als je het onder de knie hebt, maar het is zo makkelijk dat het eigenlijk niet mis kan gaan. Wel heeft de game last van iets waar veel free-roaming games last van hebben. Namelijk niet weten wat je moet doen als de game af is. Alle bendes zijn weg, dus er is geen tegenstand en dan snap ik het best dat je je gaat vervelen. Wat ga je dus doen? Precies, erop los moorden en alles wat los en vast zit opblazen. Misschien iets voor de gamemakers om over na te denken.Conclusie
Een topgame die er gelikt uit ziet waar je je (op het einde na) nooit hoeft te vervelen. Explosies voelen lekker en je merkt ook echt dat je sterker wordt. Van dak tot dak springen is gewoon leuker als over de straat en op de stoep lopen. De game is niet perfect, maar er zijn vele aspecten die volgens deze generatie de game perfect maken. Tot dusver heb ik geen bugs kunnen vinden waar dit soort games vaak last van hebben, dus laat dus zien dat ze geen half werk leveren. De game is dan wel geen Grand Theft Auto, maar lijkt er wel veel op en is in een aantal aspecten zelfs beter dan Grand theft Auto. Voor de Xbox 360 bezitter verplichte kost dus, naast Gears of War en Project Gotham Racing 3.

Deze game is gereviewed door Von Rutch

 

Oordeel Crackdown (Xbox360)

  • Graphics 95
  • Gameplay 90
  • Originality 75
  • Sound 80
  • Replay 80
  • Eindcijfer 84

Aantal keer bekeken: 11106 

Laagste 2 prijzen voor Crackdown (Xbox360)

18.40 27.95 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Lamar Games 10
€  14.95€ 3.45   € 18.40
Bol.com Partner 8.5
€  27.95€ 0.00   € 27.95

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 17-03-2007 21:08
Slechte Dave Jones intro, de rest van de review is wel ok. Een paar spelfoutjes die niet hadden gehoeven (intwikkelen ipv ontwikkelen) en een niet echt boeiend verhaal.
avatar van Chaoot
Chaoot ( 902 ) 18-03-2007 10:14
Ik vind het filmpje hiervan dat in de reclame op tv wordt gedraaid zo ontzettend lelijk en de plaatjes vind ik ook nogal lelijk, maar begrijp dat het als je het spel speelt niet zo is?
avatar van Sylx
Sylx ( 38 ) 18-03-2007 19:28
Leuke game maar slechte review XD
avatar van Leftyruggiero
Leftyruggiero ( 179 ) 19-03-2007 11:26
Quote:
Ik vind het filmpje hiervan dat in de reclame op tv wordt gedraaid zo ontzettend lelijk en de plaatjes vind ik ook nogal lelijk, maar begrijp dat het als je het spel speelt niet zo is?

Jawel, ik heb tenminste de demo gespeeld en dat zag er echt niet goed uit. Verder vond ik het sowieso een zwaar kutspel waar ik na 10 minuten helemaal klaar mee was maar ok, ieder zijn ding.
avatar van Phillippo
Phillippo ( 16 ) 20-03-2007 20:12
master game egt vet zelfs de demo is vet!!!!!
avatar van Hedgehog
Hedgehog ( 838 ) 23-04-2007 11:14
CrackDown is ooit eerder uitgebracht op de segamegadrive