Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Darksiders: Wrath of War (Xbox360)
88 100 1

Review Darksiders: Wrath of War (Xbox360)

Het einde der tijden is aangebroken. War, één van de vier Horsemen of the Apocalypse, krijgt de schuld. Weet onze held wraak te nemen op de persoon die zijn naam heeft bezoedeld? Lees het in de review van Darksiders: Wrath of War!

De aarde is compleet verwoest. Gebouwen storten in, helicopters worden uit de lucht geslagen door demonen en enorme kraters versieren het wegdek. In de meest recente krater rijst een figuur op die overduidelijk niet blij is. Het is War. Het einde der tijden is begonnen, maar dat was helemaal niet de bedoeling. War krijgt hiervan de schuld en gedurende de game probeer je erachter te komen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het is het begin van een onwijs toffe game!Op het eerste gezicht lijkt Darksiders misschien een makkelijke kopie van games als Zelda en God of War. Een logische gedachte, want qua structuur heeft Darksiders duidelijke overeenkomsten met deze twee series. Aan de andere kant, tegenwoordig gebruiken bijna alle games dezelfde principes. Neem bijvoorbeeld de opzet van een game als Metroid, daar begin je vaak heel krachtig en verlies je na een korte introductie een groot gedeelte van je mogelijkheden. Om ze vervolgens gedurende het spel weer terug te verdienen of zelfs te overtreffen. Zo gaat het ook in Darksiders. De game begint als de wereld op het punt staat om volkomen verwoest te worden. Mensen worden opgejaagd door demonen en War moet zich een weg banen door de verwoeste binnenstad. Al snel kom je bij een demon, die je een voorproefje geeft van de vele bossfights die de game bevat. Tijdens het vechten verliest War een groot gedeelte van zijn krachten. Het gevolg laat zich raden: War delft het onderspit tegen deze enorme demon.

Toch is dat niet het einde. Integendeel, War komt bij de Council terecht. Deze drie stenen wijzen geven hem de kans om terug te keren naar aarde en erachter te komen wat er precies gebeurd is. Voorwaarde is wel dat War opgezadeld wordt met de Watcher. Dit phantoom hecht zich aan War en geeft hem gedurende de game hints. Denk hierbij aan een verknipte versie van het elfje uit Zelda. Het coole is dat de stem van dit personage is ingesproken door Mark Hamill. Luke Skywalker heeft de laatste tijd redelijk wat prominente rollen op zich genomen met als recent voorbeeld natuurlijk The Joker in Batman Arkham Asylum.

Goed, War gaat dus terug naar Aarde en komt erachter dat er sinds zijn ‘dood’ en hergeboorte ongeveer 100 jaren voorbij zijn gegaan. De aarde ligt in puin, de mensheid is weggevaagd en de demons en angels vechten geregeld met elkaar. Maar zodra War in beeld verschijnt vallen beide groeperingen hem liever aan dan dat ze onderling een potje aan lopen matten.Zoals aangegeven heeft Darksiders overeenkomsten met Zelda. Daarom zal ik daar wat concrete voorbeelden van geven. De game bestaat namelijk uit meerdere dungeons. Deze staan onderling met elkaar in verband via de bovenliggende wereld. Elke dungeon bevat meerdere kistjes met daarin bijvoorbeeld kaarten, een voorwerp om aanwezige kistjes op de kaart te zien, verborgen voorwerpen en natuurlijk één uniek voorwerp/wapen om nieuwe gebieden mee te ontdekken.

Zo kom je al snel de Crossblade tegen. Deze vlijmscherpe schijf kun je gebruiken om vlammen te verplaatsen en zo bommen te ontsteken. Of je gebruikt hem om meerdere vijanden tegelijk te targetten. Het leuke aan een game als dit is dat je vaak dingen tegenkomt waar je op dat moment nog niets aan kunt doen. Een oplichtend doelwit in de lucht? Daar kun je vast een hookshot aan vastmaken. Een ijsblok? Had ik maar een krachtig wapen om het kapot te slaan. Zo werkt het bij Zelda, en zo werkt het ook in Darksiders. Dat geldt ook voor het verbeteren van de health en magie (hier wrath genoemd). Je vindt upgrades in kistjes, maar je komt ook geregeld verschillende kleuren zielen tegen. Gele zielen vullen je wrath aan, groene zielen je health en dan zijn er ook nog blauwe zielen. Deze zielen gebruik je als geld. Met deze zielen kun je namelijk nieuwe technieken en aanvallen kopen. Denk hierbij aan een nieuwe aanval van je zeis, een speciale techniek om je huid in steen te veranderen of zelfs het aanschaffen van essence. Dat is de tegenhanger van de potions uit Zelda.Dus tja, Darksiders lijkt in bepaalde opzichten dus op Zelda. Maar qua combat gaat deze game duidelijk een stuk verder. Ten eerste is het vechten lekker bloederig. Maar ook de vele verschillende aanvallen zijn een stuk uitgebreider. Leuk is dat als tegenstanders bijna dood zijn, je de optie krijgt om een finishing move uit te halen door op B te drukken. Deze animaties verschillen per tegenstander en zijn eigenlijk een soort van beloning voor je harde werken. Ledematen en hoofden van demonen vliegen dus al snel in het rond. Maar ook zombies die met hun hoofd keihard de grond in geramd worden zijn geen uitzondering.

Elke tegenstander heeft een specifieke vormgeving gekregen. Natuurlijk, zombies zijn zombies, maar je komt al snel grotere tegenstanders tegen die met gemak twee keer zo groot zijn als War. En dit zijn gewoon reguliere vijanden. Dan zijn de bossfights helemaal andere koek. Zo zul je een gevecht aan moeten gaan met een enorme spin, die ook nog eens kan teleporteren. Wat op zich al lastig genoeg is, maar daar komt bij dat je op de hoogste moeilijkheidsgraad ook twee keer zoveel schade oploopt. Maar goed, die 100 achievementpunten voor het uitspelen op Apocalypse hé…dat is toch een goede motivatie.

De hele stijl van de game is overigens ook zeer goed gedaan. Het artwork is gedaan door Joe Madureira. Deze man is vooral bekend van zijn eigen serie Battle Chasers, maar hij heeft in het verleden ook comics van Uncanny X-men getekend en geschreven. Nu ben ik zelf wel bekend met zijn werk, maar voor mensen die hem niet kennen: het komt erop neer dat hij mannelijke personages heel erg gespierd en breed tekent. De dames daarentegen hebben een wespentaille en een borstomvang waardoor je normaal gesproken denkt: ze heeft vast vaak last van haar nek en rug…De game heeft af en toe wel wat last van screentearing. Maar je moet er echt op letten wil het je opvallen. De framerate blijft gelukkig wel de hele tijd constant, en dit vind ik zelf altijd belangrijker dan een paar kleine details.

Hoe dan ook, de hele wijze waarop de wereld van Darksiders is neergezet is heel sterk. Magische bossen, verwoeste steden, een door spinnen bezet gebied waar je niet kunt kijken of je ziet spinnenwebben, elk gebied heeft duidelijk een eigen stijl. Het zijn ook de kleine details die het spel leuker maken. Zo zie je geregeld kraaien bij lijken zitten. Als je deze doodt krijg je weer wat zielen terug. Volgens veel mythologie vervoeren kraaien namelijk zielen van mensen. Het is een kleinigheid, maar wel ontzettend leuk. Tijdens het spelen van games kan ik vaak compleet in de game meegesleurd worden door middel van de ingame muziek. Wie kent niet de themesong van Zelda of Mario Bros.? Darksiders heeft een coole openingstheme als je de game opstart. Alleen tijdens het spelen zelf ontbreekt het compleet aan bombastische muziek. De game moet het dus vooral van de geluidseffecten hebben. Nu is dat niet heel erg storend, maar ik denk dat een eigen themesong de game wat meer een eigen identiteit had kunnen geven. Misschien een toevoeging voor deel 2?Conclusie
Darksiders is echt een toffe game. Religieuze thema’s? Check. Bloederige combat? Check. Een coole grafische stijl? Check. Solide gameplay en een badass als hoofdpersoon? Dubbel check! Natuurlijk, de game bevat de beste elementen uit recente topgames. Is dat origineel? Nee, natuurlijk niet. Is dat slecht? Ik vind persoonlijk van niet. Beter goed gejat dan slecht bedacht. Als je als ontwikkelaar bepaalde dingen kopieert van andere games, dan kun je toch beter de beste games als voorbeeld gebruiken. Als totaalpakket is Darksiders een zeer aangename verrassing geworden. Ik hoop dat de game daadwerkelijk een groot succes wordt, want het smaakt absoluut naar meer! En wie zou er nu niet een game als dit in coöp. willen spelen? Of om te eindigen in het Engels: War has never looked this good.

Deze game is gereviewed door Ollie1981

 

Oordeel Darksiders: Wrath of War (Xbox360)

  • Graphics 85
  • Gameplay 85
  • Originality 70
  • Sound 80
  • Replay 70
  • Eindcijfer 88

Aantal keer bekeken: 11878 

Laagste 1 prijzen voor Darksiders: Wrath of War (Xbox360)

18.95 18.95 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  18.95€ 0.00   € 18.95

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van BlackSheep
BlackSheep ( 39 ) 08-01-2010 08:09
Zeer mooie review!
avatar van Pangafile
Pangafile ( 926 ) 08-01-2010 08:19
Hele goede review.
Maar ik ben nog niet overtuigd door deze game, had graag een demo gewild...
avatar van Lud0v1c
Lud0v1c ( 931 ) 08-01-2010 08:33
Eens met de reviewer en de game is ook al onderweg!
avatar van Dan
Dan ( 1994 ) 08-01-2010 09:12
Hele mooie review.

Hij valt vandaag op de deurmat, als het goed is dus ik ben benieuwd.

Officiele Release datum overigens is vandaag.
avatar van Wouter
Wouter ( 1084 ) 08-01-2010 09:38
Nice!

Alleen: ''Beter slecht gejat dan slecht bedacht.''

Moet dat niet ''Beter goed gejat dan slecht bedacht'' zijn?
avatar van Sc0pe
Sc0pe ( 479 ) 08-01-2010 09:41
Top review!

Ik ren straks meteen naar de winkel om hem te kopen want het water loopt me uit de mond na het lezen van deze review.

begrijp ik nou uit de laatste regel dat er een coöp in de game zit?
avatar van Yørn
Yørn ( 4184   21) 08-01-2010 10:03
Rol: Administrator
@sc0pe: ik denk dat hij hierbij doelt op een vervolg waar het tof zou zijn als er een coop mode in zou zitten:-)
avatar van Elconquistador
Elconquistador ( 2422 ) 08-01-2010 10:27
Goede review. Ik ga deze game zeker halen, maar heb er nu gewoon geen tijd voor

Voor de screen tearing komt er trouwens een patch uit: http://www.joystiq.com/2010/01/07/darksiders-patch-to-sew-up-xbox-360-screen-tearing-issue/
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 08-01-2010 11:06
Rol: Reviewer
Hoi Wouter, inderdaad je hebt helemaal gelijk. Het had moeten zijn: Beter goed gejat dan slecht bedacht. Maar goed, ik heb deze review er gistermiddag in een uurtje uitgegooid. Leek me belangrijker dat de review mooi op tijd verscheen, dan dat er een klein foutje in staat. Maar je hebt wel gelijk. Bedankt voor alle aardige feedback mensen!

ktugach edit: aangepast in de review
avatar van Maurice
Maurice ( 107 ) 08-01-2010 13:38
Ik kan niet wachten tot hij binnen is! Na Darksiders, Bayonetta, God of War 3 en Dante's Inferno ben ik denk ik wel klaar met beat'em ups voor de komende 9 maanden
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 08-01-2010 15:02
Rol: Reviewer
Het is sowieso een bizar drukke periode qua toffe games. SplinterCell: Conviction, Final Fantasy 13, Army of Two: The 40th Day, Dante's Inferno, God of War 3, Heavy Rain (kijk ik samen met FF13 nog het meeste naar uit). Was eind 2009 toch behoorlijk knudde qua releases. Alleen omdat uitgeverijen bang waren voor Modern Warfare 2. Jammer hoor.
avatar van Jigsaw
Jigsaw ( 2438 ) 08-01-2010 21:17
Ik heb hem al een week binnen,maar ik wacht eerst tot die patch er is voordat ik ermee gaat spelen.
avatar van Nowee
Nowee ( 186 ) 09-01-2010 17:27
Hoelang was je met de game bezig?
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 10-01-2010 12:44
Rol: Reviewer
Ik ben er in totaal 19 uur mee bezig geweest om hem uit te spelen. Helaas heb ik nog niet alle items gevonden, en ik moet nog een handjevol achievements halen. Maar goed, het kan allemaal wel in 15 uur denk ik. Ik speelde alleen vanaf het begin op Apocalypse (hoogste moeilijkheidsgraad) en ben in totaal iets van 40 keer gestorven. Hoewel dat ongeveer 30 keer bij een stuk in de Ashlands was. Stomme worm at me de hele tijd op. Vervelend stukje.
Maar goed, het hangt ook een beetje van je skills af hoe lang je ermee bezig bent. Ik jaag nooit door een game heen dus als je puur voor achievements ofzo gaat (zijn er vier te missen ingame) dan kun je in 15 uur wel klaar zijn.
avatar van Lud0v1c
Lud0v1c ( 931 ) 12-01-2010 11:29
Quote:
Ik ben er in totaal 19 uur mee bezig geweest om hem uit te spelen. Helaas heb ik nog niet alle items gevonden, en ik moet nog een handjevol achievements halen. Maar goed, het kan allemaal wel in 15 uur denk ik. Ik speelde alleen vanaf het begin op Apocalypse (hoogste moeilijkheidsgraad) en ben in totaal iets van 40 keer gestorven. Hoewel dat ongeveer 30 keer bij een stuk in de Ashlands was. Stomme worm at me de hele tijd op. Vervelend stukje.
Maar goed, het hangt ook een beetje van je skills af hoe lang je ermee bezig bent. Ik jaag nooit door een game heen dus als je puur voor achievements ofzo gaat (zijn er vier te missen ingame) dan kun je in 15 uur wel klaar zijn.

Worden de moeilijkheids achievements opgestapeld?
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 12-01-2010 17:07
Rol: Reviewer
Jazeker, ik kreeg bij het uitspelen dus 280 punten aan achievements. Uitspelen op easy (10), normal (100) en apocalypse (100) en natuurlijk punten voor het verslaan van de laatste boss (70).
Een andere aanpak is de game op easy spelen, het abyssal armor verdienen en die in een nieuwe game op Apocalypse nog een keer gebruiken. Dat speciale armor gaat namelijk wel mee in een nieuwe game. Maar goed, ik vond dat nogal omslachtig.
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 12-01-2010 17:10
Rol: Reviewer
En voor de duidelijkheid. Het einde van de game zal ik niet verraden, maar laat ik het zo zeggen: Ik ben HEEEEEL benieuwd naar een (hopelijk) tweede deel. Dat deze game dus maar heel wat exemplaren mag verkopen. Hoewel ik er nog geen reclame voor heb gezien op tv ofzo.