Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Deus Ex: Mankind Divided Day One Edition (PS4)
86 100 1

Review Deus Ex: Mankind Divided Day One Edition (PS4)

 Het is een gewone dinsdagochtend. In de bus kijkt iedereen me wat vreemd aan. Wellicht komt het door mijn lange regenjas en zonnebril … Ik ben op weg naar mijn werk. Gedekt door het hoge struikgewas bereik ik de achterkant van het gebouw, waar een ventilatierooster blijkt te zitten. Natuurlijk. Met behulp van een toevallig aanwezige container en mijn persoonlijke Multitool, mijn Zwitsers zakmes, open ik het rooster. Het is bedompt in het ventilatiekanaal. Ter hoogte van het rookhok kan ik ternauwernood een hevige hoestbui onderdrukken, maar ik weet nu wel dat ik bijna bij het kantoor van mijn baas ben. Door het rooster zie ik dat hij net gaat roken en zijn mobiel heeft laten liggen. Snel bekijk ik zijn laatste WhatsApp berichten … hij heeft zijn vrouw geïnformeerd over de zoveelste idiote wachtwoordwijziging. Het is nu Kl!ksp@@n#123. Snel log ik in en geef mezelf die welverdiende promotie … missie geslaagd! Welkom in de wereld van Deus Ex.

Mechanische apartheid

Het is twee jaar na het grote incident waarbij ‘augmented’, mensen met mechanische onderdelen, wereldwijd op hol sloegen. De ramp heeft vele levens gekost en sindsdien is er een enorm wantrouwen ontstaan tegenover augmented. De bloeiende business van de augment-ontwikkelaars is ineengestort en augmented kunnen met moeite de anti-afstotingsmedicijnen bij elkaar sprokkelen die ze zo hard nodig hebben.

Praag, twee jaar eerder nog een van de meest vooruitstrevende steden qua augmented populatie, is intussen veranderd in een gesegregeerde stad waar augmented door de politie worden onderdrukt, in sloppenwijken wonen en niet bij de ‘regulars’ in dezelfde metrocoupé mogen zitten. Juist in deze stad kruip je wederom in de huid van Adam Jensen, inmiddels werkzaam als geheim agent voor de lokale branche van Interpol. Maar Jensen zou Jensen niet zijn als hij er geen eigen agenda op na zou houden. Ondertussen werkt hij namelijk ook voor het Juggernaut Collective. Een ‘hacktivist’ groep die strijdt tegen corruptie. Een handige combinatie qua informatievoorziening, maar ook een combinatie die Jensen’s loyaliteit danig op de proef stelt.


De openingsmissie speelt zich af in Dubai, dat in 2027 geheel verwoest is door op hol geslagen augmented bouwvakkers


Bekende structuur
Na een introductiemissie die je de basics bijbrengt en een terroristische aanslag die het verhaal op scherp zet, word je wakker in Jensen’s appartement. Stukje bij beetje vind je uit wat er aan de hand is en wat er de afgelopen twee jaar, de tijd tussen Deus Ex: Human Revolution (DE:HR) en Deus Ex: Mankind Divided (DE:MD), zo ongeveer is gebeurd. Terwijl het qua verhaal even duurt voor je de slag te pakken hebt, hebben Deus Ex veteranen de gameplay binnen twee gehackte computers weer in de vingers.

Net als zijn voorganger kent DE:MD een hub waarin Jensen vrij voor hacker, insluiper of detective kan spelen. Natuurlijk zijn er weer diverse handelaars en bovendien bevindt zich hier ook het gros van de story en side quests. Hier zullen de Deus Ex spelers hun ware gezicht laten zien: volg je braaf de missies of open je direct ieder raam, ventilatiepaneel en kluisdeur om Praag tot in de kleinste hoekjes en gaatjes te verkennen? Voor allebei valt wel iets te zeggen, al heb ik zelf gemerkt dat Praag erg compact is opgezet, waarbij je door de missies te volgen op den duur bijna overal wel bent geweest. Vooral de optionele missies geven Praag de nodige diepgang en vertellen je soms meer over het verhaal en de wereld zoals die in 2029 is dan de story quests.

Kleinschalig
Tot nu toe klinkt het voor spelers van DE:HR waarschijnlijk redelijk bekend in de oren. DE:MD probeert dan ook geenszins het wiel opnieuw uit te vinden, maar bouwt vooral voort op zijn voorganger. Natuurlijk met verbeterde beelden, zoals we die van de huidige generatie consoles mogen verwachten (al blijven de animaties soms wat achter), maar ook met nieuwe augments en kleine verbeteringen in de gameplay. Praag voelt ook als een flinke vooruitgang op Detroit en krijgt vooral door de overal aanwezige propaganda, politie en onderdrukte augmented een grimmige eigen sfeer, die soms doet denken aan City 17 uit Half-Life 2.


Politieagenten in Praag vinden het heerlijk om je op iedere straathoek om papieren te vragen


Het probleem is echter wel dat Praag de enige hub is die je mag verkennen. Dan raak je er toch al vrij snel wat op uitgekeken, hoe goed deze ook ontworpen is. Het geeft de game een kleinschalig gevoel. Het gebrek aan echt grote infiltratiemissies draagt hier verder aan bij. De grote missies die er zijn, zijn heel erg goed ontworpen en bieden grote vrijheid in de manier waarop je ze benadert. Maar vaak zijn ze ook vrij kort en voelen, vooral naarmate de game vordert, niet aan als volledig gerealiseerde missies. Gelukkig kunnen we er wel zelf voor zorgen dat de content die er is, zo goed mogelijk tot zijn recht komt.

Maak je eigen moeilijkheidsgraad
Hoewel DE:MD diverse moeilijkheidsgraden kent, kun je die het beste zelf maken! Gewoon door in het optiemenu wat dingen uit te zetten, zoals de kaart die je precies toont waar je bent of de missiemarker waar je braaf achteraan kunt lopen. De eerste paar uur liep ik blind achter mijn markertje aan: “Ik moet er snel doorheen, moet een goed beeld krijgen voor de recensie!” Maar al snel merkte ik dat die manier van spelen de game geen eer aan doet.

Zonder die handigheidjes word je gedwongen écht te luisteren naar wat de personages zeggen en moet je écht om je heen kijken naar wat er zich in Praag afspeelt, wat er te vinden is en wat voor verhalen er worden verteld door de omgeving (en dat gebeurt een heel stuk beter dan met alle dramatisch geplaatste skeletten in Fallout 4). Dan zie je dat er meer diepgang in de game zit dan je in eerste instantie misschien denkt en hoe goed ervoor is gezorgd dat je alles ook zonder markers kan vinden.


Ook in Mankind Divided moet Jensen zich langs de nodige laserstralen navigerenFuturistische trukendoos

Adam Jensen heeft een overvloed aan hulpmiddelen tot zijn beschikking om de spreekwoordelijke klus te klaren. Naast de meeste augments uit Human Revolution heeft hij een aantal nieuwe hebbedingetjes geïmplanteerd gekregen. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen, dat deze niet zo heel veel toevoegen. Maximaliseer je hacking skills en je kan sowieso altijd en overal uit de voeten. Eigenlijk heb ik ook alleen de toegevoegde remote hack ability veel gebruikt, waarmee je van een afstand allerlei elektronica naar je hand kunt zetten. De rest van de nieuwe augments heb je eigenlijk niet nodig als je een beetje handig gebruik maakt van de wapens en gadgets die tot je beschikking staan.

Hierbij kom ik op nog een teer punt: er staan maar bar weinig wapens tot je beschikking. Hoewel deze zijn aan te passen met de bekende accessoires (laser targeting, silencer) en munitie (gewoon, armor piercing en EMP), raak je er al vrij snel op uitgekeken. Ook hier had de game dus wel wat extra’s kunnen gebruiken. Bovendien klinken de wapens allemaal erg soft. De gadgets zijn nog bekend van DE:HR, dus ook hier zien we eigenlijk geen vooruitgang. En hoewel de gunplay in DE:MD erg goed in elkaar zit, merk je toch dat de game vooral met stealth in het achterhoofd is gemaakt.

DLC en extra content
Naast de verhaalmodus, kent DE:MD een Breach modus. Een soort minigame waarin je in virtual reality systemen hackt. Deze zijn vergelijkbaar met de VR-missies van MGS. Best grappig voor de afwisseling, maar geen echt belangrijke toevoeging. In de deze modus kun je ook de nodige extra’s kopen met echt geld. Net als in de verhaalmodus trouwens, waar je in-game credits en Praxis Points (om je augments mee te upgraden) kunt kopen. Dit is echter helemaal niet nodig, aangezien je genoeg Praxis Points tot je beschikking krijgt in de game zelf. Bovendien wordt er in de game nooit op aan gedrongen om iets te kopen. Heb je daar een hekel aan, dan hoef je je dus geen zorgen te maken. Ik ben wel benieuwd of er nog substantiële verhaal-DLC komt. Gezien het einde van de game zou dit best het geval kunnen zijn, of het volgende deel in de Deus Ex reeks komt sneller dan we denken. 


Meestal kom je met een goed gesprek verder dan met grof geweldOpinion Divided?
Hoewel je kan zeggen dat DE:MD geen echte vernieuwingen doorvoert en misschien zelfs kleinschaliger aanvoelt dan zijn voorganger, kan ik niet anders dan DE:MD het voordeel van de twijfel gunnen. De content die er is, is over het algemeen van erg hoge kwaliteit en als je wil, kun je zo een dikke veertig uur zoet zijn in Praag met zijn beklemmende atmosfeer en side quests. Het blijft bijzonder dat je een grote game als deze kan uitspelen zonder ook maar één keer je wapen te trekken of iemand om te leggen. Deus Ex beloont dan ook vooral de speler die rustig alles in zich opneemt, met verbanden die je anders zou missen, indrukken die je opdoet over een maatschappij waarin een grote groep mensen wordt benadeeld en niet te vergeten: mooie gameplay. 


Deze review is geschreven door Chris van Breda.
 
 

 

Oordeel Deus Ex: Mankind Divided Day One Edition (PS4)

  • Graphics 85
  • Gameplay 90
  • Originality 80
  • Sound 85
  • Replay 90
  • Eindcijfer 86

Aantal keer bekeken: 9403 

Laagste 3 prijzen voor Deus Ex: Mankind Divided Day One Edition (PS4)

9.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  9.99€ 0.00   € 9.99
Game Shock Oss n.b.
€  8.00€ 3.00   € 11.00
Gameland-Groningen 9.6
€  9.95€ 3.00   € 12.95

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5253   20) 10-09-2016 18:29
Lijkt me een goede game, maar heb al veel gelezen dat de game te vroeg en vrij abrupt zou stoppen, en dat dat wellicht middels DLC straks aangevuld wordt, dus dan wacht ik liever eerst dat even af, hoe zich dat nu gaat ontwikkelen....
avatar van BowlofBlood
BowlofBlood ( 203 ) 10-09-2016 19:30
Veel minder leuk en uitgebreid verhaal tegen Human Revolution.. Kwa gameplay wel vooruit gegaan maar het voelt meer als cheaten met die overdreven augs.. Wees voorbereid om 100 x hetzelfde stukje te doen, en dat terwijl er elle lange laadtijden zijn, ff serieus., laadtijden in 2016.. Voelde alsof ik weer een old gen game speelde. Meer dan een 7 verdiend deze game echt niet. Oh en vergeet niet.. Micro transacties.
avatar van Sgt_PowerColt
Sgt_PowerColt ( 6734   4) 10-09-2016 19:38
Verhaal wordt ineens abrupt afgebroken heb ik uit verschillende bronnen gelezen, die ga ik dus halen als GOTY, Complete Edition of Director's Cut.
avatar van Multiman77
Multiman77 ( 192 ) 10-09-2016 20:25
Abrupt einde klopt helemaal. Je zit middenin verhaal, ineens aftiteling???
avatar van Crazymax
Crazymax ( 4574   6) 10-09-2016 22:05
Dat is wel jammer, het einde van DXHR was helaas ook niet het sterkste punt vond ik. Verder vond ik het ook wel jammer dat je daar maar 2 steden had om echt te exploren, en dat is er nu dus maar eentje!? Hebben ze het in twee├źn geknipt ofzo? :S Maar goed ik heb nog geen apparaat dat het kan spelen dus ik wacht ook rustig op de director's cut. En ga er evengoed keihard van genieten.
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5253   20) 10-09-2016 22:28
Volgens mij was het oorspronkelijk ook het idee dat Human Revolution nog 1-2 plekken meer zou hebben...

Geen idee of Mankind Divided nog een andere stad had moeten hebben, maar zoals gezegd, men zegt dat de game te vroeg afgekapt wordt...
avatar van Joelkesse
Joelkesse ( 382 ) 11-09-2016 00:11
Ik heb de game voor mijn verjaardag gekregen. Normaal speel ik dit genre nooit en ben ik meer van de snelle shooters. Dus I'll give it a try dacht ik.

In het begin kwam ik er gelijk achter door het snelle spelen, snel willen unlocken en snel door de game te rushen dat je heel veel dingen mist. Dus ik heb een flinke stap terug gedaan en ben alles aan het onderzoeken. Dit is leuk, want zo kom je op vele plekken. Maar zoals de recensent inderdaad zegt kom je daar vaak toch al langs met de missies.

Ik vind de gameplay wel erg goed werken. De augs zijn leuk, maar soms te sterk. Moest wel even wennen aan de mechanics. Ronddraaien en lopen werkt wat minder soepel en ik kreeg vrij snel last van hoofdpijn vanwege een iets late reactietijd. Maar dat kan aan mij liggen :p

Ik merk wel dat ik soms de conversaties skip, omdat die toch wel erg lang zijn. Jammer dat ze geen knop hebben waarmee je kan versnellen of door kan klikken naar de volgende zin. Volgens mij kan je met rondje namelijk alleen een stuk tekst doorskippen en dan mis je dus het laatste deel.

Tot nu toe een leuk spel. Veel spanning als je wordt gespot en je weg moet rennen voor de vijand.
Maar ik zou het zelf niet eindeloos uitspelen. 1x spelen is genoeg.
avatar van 3bdelilah
3bdelilah ( 1831   8) 11-09-2016 01:58
Jammer dat mensen 'm helemaal links lijken te laten liggen vanwege het abrupt eindigende verhaal. Er valt nog veel meer van te genieten. Gameplay, soundtrack en level design zijn weer ijzersterk, net als Human Revolution. Als 't verhaal nou ook nog eens goed uitgewerkt was, zou Mankind Divided een meesterwerk geweest zijn. Nu is 't "slechts" een goed vervolg met een uitstekende gameplay.

Ik zou 'm zelf ook rond de 86 geven. Human Revolution kreeg van mij een dikke 90-95 (mede omdat HR uit de lucht kwam vallen voor mij).
avatar van Mette
Mette ( 110 ) 11-09-2016 01:58
@ Joelkesse
Ter info:
Je kan op PS4 conversaties skippen (naar de volgende zin) door op O te duwen/klikken (op Xbox One of PC met Xbox controller gok ik dat dit dus kan door op B te duwen/klikken). Geen idee welke toets het is met Muis/Toetsenbord combo, maar het zou daar ook moeten gaan. Ik kan mij niet direct herinner wat de O knop juist doet voor de rest.

Handig wanneer je load om iets opnieuw te doen (ja ik savescum hard in deze games, meer dan ik normaal doe, geen idee waarom). Voor de rest skip ik geen cutscenes in Deus Ex. Ik vind de worldbuilding/verhalen fantastisch (de animaties van de personages is wel wat minder).

Btw, ik vind hem fantastisch. Ben op zich nog niet heel ver in het verhaal, maar heb al weer uren bezig geweest met uit te zoeken wat er allemaal in de stand te doen is en sidemissions te spelen.
avatar van Taken NL
Taken NL ( 260 ) 11-09-2016 11:35
Ik moet zeggen dat deze game meer van het zelfde is en dat is positief, maar de ervaring is niet zo vooruitstrevend al zijn voorganger, daarom vind ik dat de waardering een stukje minder moet zijn dan voorganger.

Ik ben echt nog niet ver met de game, ik loop echt te trutten door elk gebied uit te kammen.
avatar van Killer Instinct
Killer Instinct ( 639 ) 11-09-2016 16:22
Heb hem gehad maar kon er niet in komen. Jammer, probeer het wel weer als die wat goedkoper is
avatar van Learned2Believe
Learned2Believe ( 112 ) 14-09-2016 17:46
Bedankt voor de review! Klinkt als een goeie game, maar ik wacht nog eventjes tot de prijs abrupt word afgekapt.
avatar van Vuurtoren
Vuurtoren ( 481 ) 10-04-2020 08:56
Is hele goede game. Heb Deus Ex Machina op de ps3 gespeeld en die was al goed. Deze is wat mij betreft beter. Absurd dat je deze voor 5 euro kan oppikken. Zelf 20 betaald en heb daar 0,0 spijt van. Je moet oppassen wie je omlegt want per ongeluk een belangrijke merchant gedood, dan is die is dan ook voor altijd in die game weg. Al doende leer je wat de consequenties van je acties zijn. Dus het loont om met die nieuwe kennis de game nog een keer uit te spelen. Enige minpunt is het reizen met de metro. Dat kost soms onnodig veel tijd. Ook heb ik nog niet gevonden hoe je Golem city na de missie nog eens kan bezoeken. Een ander minpunt is de weinig praxis waardoor ik veel augments niet heb kunnen uitproberen.