Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
DiRT Rally Legend Edition (PS4)
83 100 1

Review DiRT Rally Legend Edition (PS4)

 

Je zou het niet zeggen, maar rallyfans zijn de afgelopen tijd behoorlijk verwend. Met de release van WRC 5 en Sebastien Loeb Rally Evo kon je als echte rallyracer je hart al ophalen, al lieten deze twee games hier en daar nog wel wat steekjes vallen. Vergeet deze twee “concurrenten” dan ook maar meteen, want DiRT Rally gaat beide games op weergaloze wijze voorbij. DiRT Rally is rallyracen in optima forma en vraagt het absolute uiterste van je racevaardigheden. Colin McRae kan tevreden toekijken.

5,4,3,2,1, GO!
Vanaf de eerste raceseconde weet je waar je aan toe bent met DiRT Rally. Met slippende banden rijd je uit de startblokken, terwijl je bijrijder je van de nodige informatie voorziet. Een flauwe bocht naar rechts, meteen daarna een heuveltje, vervolgens scherpere bocht naar links en een … BAM! Die steen had je niet zien aankomen en via de steen kom je tot stilstand tegen een boom. Je beseft je langzaam wat je bijrijder je nog toeriep: “left, 3, don’t cut!” en besluit het gewoon opnieuw te proberen. Van je fouten leer je tenslotte. De tweede keer gaat het de halve proef goed, totdat je een haarspeldbocht iets te hard wilt nemen en op meedogenloze wijze de afgrond kan begroeten. Toch weet je dat je deze proef kunt halen en enkele pogingen later finish je op dik twintig tellen van de winnaar. De voldoening – en opluchting – is enorm en de tijd voor rallybegrippen gewoon prima. Je hebt tenslotte nog een aantal proeven om die geniepige klassementsleider in te halen.


Op het randje rijden (soms letterlijk)
Om dit gedaan te krijgen, zul je vaak tot op het randje van jouw zetel en van je auto’s kunnen moeten gaan. DiRT Rally is namelijk de meest adrenaline gevende, meedogenloze, frustrerende en verslavende rallygame die ik ooit heb gespeeld. Een smal weggetje met aan beide kanten een diepe berm betekent ook echt dat je die berm moet blijven ontwijken, want negen van de tien keer zorgt een lichte aanraking voor een fatale fout. De auto’s reageren dan ook fenomenaal realistisch op onregelmatigheden op de weg. Een hobbelige weg, een bult die een sprong oplevert, kleine steentjes aan de rand van de afgrond, sneeuwbulten; je durft bijna niet te knipperen met je ogen. En vaak, erg vaak zal het dan ook misgaan. Toch zorgt het zelden voor grote frustratie en dat is ook meteen de grootste kracht van DiRT Rally. Je weet dat het je eigen fout was, dat je beter kunt en ook al moet je de hele proef opnieuw doen; het voelt gewoon alsof het klopt.

Je las het goed, er is inderdaad geen mogelijkheid om terug te spoelen tijdens de race. Een besluit dat ik alleen maar toe kan juichen, want het doet de puurheid van het racen alleen maar ten goede. Ik las op internet al ergens de vergelijking met Dark Souls en eigenlijk is dat precies wat DiRT Rally is, maar dan voor het rallygenre.

De aanhouder wint
Het is dan ook een kwestie van veel rijden, de verschillende auto’s leren kennen, de banen uit je hoofd leren en vooral van je fouten blijven leren. Wanneer je dan uiteindelijk het hoogste trapje van het podium mag beklimmen voel je dan ongetwijfeld ook een flinke dosis trots en voldoening. Maar dan ben je er nog niet. Een nieuw kampioenschap met nieuwe wagen en rallyuitdagingen staan alweer te popelen om de adrenaline andermaal door je lijf te laten gieren.

Natuurlijk zijn er momenten waarop de rallyfocus wat minder is en je een nieuwe poging even wilt uitstellen. Dan heb je altijd nog de optie om het over een andere raceboeg te gooien in de Hillclimb of Rallycross modus. In Hillclimb beklim je de befaamde Amerikaanse Pikes Peak (recordhouder is op dit moment Sebastien Loeb) en in Rallycross race je met andere auto’s over kleine racebanen in verschillende heats. Aardig voor de afwisseling, maar Rallycross lijkt toch vooral gemaakt voor het online spektakel.


Online is namelijk behoorlijk wat te beleven in DiRT Rally. Je kunt aan leagues deelnemen waar je tijden van anderen moet zien te verbeteren, door Codemasters opgezette dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse uitdagingen aangaan, aan de al genoemde Rallycross meedoen, en er is de mogelijkheid om PvP te racen. Genoeg racevoer om je wekenlang zoet te houden dus.

Minimalisme
Ook al excelleert, of misschien moet ik zeggen accelereert, DiRT Rally op vele vlakken; toch zijn er nog wel wat minpuntjes op te noemen die voor verbetering vatbaar zijn. De hoeveelheid locaties is beperkt te noemen, ook al zul je hier door de goede uitwerking van de aanwezige locaties niet al te vaak last van hebben. Verder is de stijl en sfeer buiten de races om wel heel erg minimalistisch vormgegeven. Er had heus niet heel veel poespas omheen moeten zitten, maar nu oogt de gehele menustructuur wel erg kaal. Grafisch ziet de game er prima uit, maar valt er nog wel wat te winnen. Het toevoegen van dynamische weersomstandigheden had misschien nog wel voor een extra kers op de taart kunnen zorgen. Maar ach, het zijn slechts enkele krasjes in de lak van deze fantastische game, die de raceschoonheid van DiRT Rally uiteindelijk nauwelijks minder maakt.


Waar voor je geld?
Houd je van racegames en een flinke dosis uitdaging? Wacht dan niet langer, want DiRT Rally biedt je een ervaring zoals je die zelden tegenkomt. Het zorgt voor pompende adrenaline, een bezweet voorhoofd en, zodra je een race succesvol hebt voltooid, voor de grootste racevoldoening die je in tijden hebt gevoeld. Ook al is de game soms meedogenloos moeilijk en crash je vaker dan je lief is, je blijft die controller maar oppakken. Want zeg nou zelf, wie is er nou vies van een uitdagende hoeveelheid 'Rally DiRT'?

Deze review is geschreven door Frido van der Wal.
 

 

Oordeel DiRT Rally Legend Edition (PS4)

  • Graphics 80
  • Gameplay 90
  • Originality 80
  • Sound 85
  • Replay 85
  • Eindcijfer 83

Aantal keer bekeken: 25367 

Laagste prijzen voor DiRT Rally Legend Edition (PS4)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Doobieters
Doobieters ( 29467   288) 11-04-2016 22:50
Beter dan Dirt 3?
avatar van ZWGamemaster
ZWGamemaster ( 2806   4) 11-04-2016 22:58
Quote:
Beter dan Dirt 3?
Dirt 3 was arcade. Dit is pure sim en pure rally en meer Colin Mcrae. Totaal niet te vergelijken.
Iets waar de fans al heel lang om vragen.
avatar van DeBers
DeBers ( 56 ) 11-04-2016 23:10
Ik heb ooit vroeger grand prix 2 gespeeld en sindsdien geen race game meer aangeraakt (Dat is inderdaad ruim 15 jaar). Ik wil het wel weer eens proberen, maar is het leuk/te doen zonder een race stuur op de pc? Met een keyboard kan je niet echt doseren in het sturen kan ik me voorstellen?
avatar van Montalvo
Montalvo ( 2818   2) 12-04-2016 00:18
Quote:
Beter dan Dirt 3?

Ik mag toch hopen van wel. Wat heb ik me godsgruwelijk geïrriteerd aan dat verschrikkelijke Gymkhana en andere blije randmeuk. De doelgroep leek daar de Ridiculousness en Jersey Shore kijker, wat een pure vernacheling van de franchise. Gelukkig deed Showdown daar nog eens een schepje boven op.

Eindelijk is ook de debiele rewind optie verdwenen. Blijkbaar luisteren ze toch daar bij Codenasters.
avatar van ZWGamemaster
ZWGamemaster ( 2806   4) 12-04-2016 00:41
Quote:
[..]


Ik mag toch hopen van wel. Wat heb ik me godsgruwelijk geïrriteerd aan dat verschrikkelijke Gymkhana en andere blije randmeuk. De doelgroep leek daar de Ridiculousness en Jersey Shore kijker, wat een pure vernacheling van de franchise. Gelukkig deed Showdown daar nog eens een schepje boven op.

Eindelijk is ook de debiele rewind optie verdwenen. Blijkbaar luisteren ze toch daar bij Codenasters.

Helemaal met je eens en zeker blij dat de rewind optie eruit. Zoiets hoort niet in een racegame. Wat is het? Legaal cheaten?
avatar van Alpino
Alpino ( 145 ) 12-04-2016 01:29
goat
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5247   20) 12-04-2016 03:05
Quote:
Beter dan Dirt 3?
. DIRT2 was beter dan DIRT3, en beide games waren op zich prima wat betreft het rally-racen, alleen dat deden ze VEELS te weinig, en lag de nadruk meer op allemaal Xtreme varianten enzo. Daarnaast waren de rally-tracks die erin zaten gewoon veels te weinig, en veels te kort.

Deze review haalt trouwens even de karige menu's aan in deze nieuwe DIRT, maar in vorige delen vond ik de menu's juist onhandig, onoverzichtelijk, en onduidelijk, dus ik hou wel van 'simpele' menu's die gewoon doen wat ze moeten doen. Het is even afwachten hoe ze eruit zien natuurlijk, maar ik.denk.niet dat het voor mij een erg negatief punt zal zijn.

Ik kijk er naar uit om de game over een paar maanden te kunnen spelen. Lijkt me heerlijk, weer een ouderwetse goede rally game. Alleen qua locaties had het van mij wel wat meer mogen zijn, en dan vooral wat meer buiten Europa. Maar goed, dat is dan hopelijk een mooi verbeterpunt voor deel 2, die er ongetwijfeld zal komen.
avatar van Davidov
Davidov ( 13475   2) 12-04-2016 03:21
Quote:
Colin McRae kan tevreden toekijken.
Vanaf zijn wolk ja, misschien waardig om dat te vermelden
Nu klinkt het ietwat misplaatst imo.
Voor de rest is het een goede review, ik zou hem best willen spelen!
avatar van Cryothic
Cryothic ( 104 ) 12-04-2016 09:26
Rally Championship 2000 (geloof ik) was ook zo medogeloos.
Heerlijk was dat.

Tussen 2 stages had je dan een X aantal uur om aan je auto te sleutelen. Had je meer schade dan je kon repareren? Dan begon je de volgende stage gewoon al met schade. Was je auto na reparatie te erg beschadigd? Dan kwam je niet eens door de technische keuring en was je rally voorbij. Volgende rally beter. Om nog maar te zwijgen van stages van 10 a 15 minuten (als ik het goed heb). ipv 2 minuten max.

Heerlijk. Dat mis ik wel. Alles wordt zo makkelijk gemaakt tegenwoordig.
avatar van XEvolutionX
XEvolutionX ( 190 ) 12-04-2016 09:28
Ik ben dus een van de weinige die de replayfunctie graag nog had gezien. Als ik een curcuit of een bepaald gedeelte (lees pittige bocht) ervan sneller onder de knie wil krijgen met diverse soorten rijgedrag (verschillende auto's) , dan is het handig. Nu betekent dit steeds weer opnieuw minuten wachten tot je het stuk tegenkomt, oftewel, in een uur kun je zo'n stuk 6-7 proberen...

Als je een replay functie lame vind gebruik hem dan niet denk ik altijd. Bovendien tellen tijden gereden met een replay nooit mee in games die het hadden.

avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 161 ) 12-04-2016 10:43
Rol: BG Redacteur
Quote:
[..]

Vanaf zijn wolk ja, misschien waardig om dat te vermelden
Nu klinkt het ietwat misplaatst imo.
Voor de rest is het een goede review, ik zou hem best willen spelen!

Misschien heb je gelijk, maar de echte Rally-fans weten ongetwijfeld dat deze held op tragische wijze heengegaan is ...
avatar van Starscreamer
Starscreamer ( 228 ) 12-04-2016 12:51
Ik heb het spel gekocht bij MM voor 47 euro.
Hij is echt mega moeilijk en zonder stuurtje niet te doen.
Stiekem gekocht om de Manta die ik ook in echt in bezit heb
Graphics mag wel een puntje omhoog want ik verbaasde mij soms hoe echt het allemaal eruit ziet.
avatar van Delange021080
Delange021080 ( 189 ) 12-04-2016 17:23
Quote:
Ik heb ooit vroeger grand prix 2 gespeeld en sindsdien geen race game meer aangeraakt (Dat is inderdaad ruim 15 jaar). Ik wil het wel weer eens proberen, maar is het leuk/te doen zonder een race stuur op de pc? Met een keyboard kan je niet echt doseren in het sturen kan ik me voorstellen?

Van Geoff Crommand ?
avatar van Davidov
Davidov ( 13475   2) 14-04-2016 02:22
Quote:
[..]


Van Geoff Crommand ?
Crammond ;p
avatar van Coldstream
Coldstream ( 16 ) 14-04-2016 19:45
Quote:
Rally Championship 2000 (geloof ik) was ook zo medogeloos.
Heerlijk was dat.

Tussen 2 stages had je dan een X aantal uur om aan je auto te sleutelen. Had je meer schade dan je kon repareren? Dan begon je de volgende stage gewoon al met schade. Was je auto na reparatie te erg beschadigd? Dan kwam je niet eens door de technische keuring en was je rally voorbij. Volgende rally beter. Om nog maar te zwijgen van stages van 10 a 15 minuten (als ik het goed heb). ipv 2 minuten max.

Heerlijk. Dat mis ik wel. Alles wordt zo makkelijk gemaakt tegenwoordig.

Hierbij heb je ook maar limited time om te reparen, en de game wil nergens "je handje vasthouden".
Hij is aardig pittig om door te krijgen, en de helft van de mensen die klagen over de game snappen simpelweg niks van rally rijden of hebben te weinig tijd erin zitten om de handling aan te kunnen. Het is echt een hardcore racer, ook worden alle kleine foutjes keihard afgestraft.
avatar van Coenstegeman
Coenstegeman ( 198 ) 16-04-2016 22:47
Vanmiddag behoorlijk lang bij de Gamemania gespeeld: ik moest echt even switchen uit het "gas blijven vasthouden en raggen met die hap" dat ik van gisteravond aan Split Second over had gehouden.

Dirt Rally trapt je aars en roept daarna nog iets lulligs over je moeder, maar ik had bij nagenoeg iedere fuck-up echt zo'n Super Meat Boy-gevoel: je voelt niet alleen dat het mis ging, maar ook dat het best mogelijk is om het goed te doen. En zo kruip je steeds een stukje dichter naar beter worden toe. Dat doet deze Dirt prima. Natuurlijk is het gemis van alles wat EXTREME!!! is ook van niet te onderschatten waarde.
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 24794   19) 16-04-2016 23:12
De bluray die je bij de game krijgt is ook de moeite waard van het bekijken, en met die beelden kom je nog meer in de 'rally' stemming