Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Doom 3 (PC)
85 100 1

Review Doom 3 (PC)

Als je niet bekend bent met de Doom franchise dan kun je jezelf geen gamer noemen, aangezien de eerste Doom de grondlegger was van het nu nog steeds populaire first-person shooter genre, kortweg: FPS.
Nu anno 2005 is deel 3 ontwikkeld en gereleased. Als eerst op de PC waar het ook allemaal begon met Doom en uiteindelijk ook nog een Xbox versie.

Het is 2145 en de mens is niet tevreden met één planeet en heeft dus haar grenzen verbreed en een basis gestationeerd op Mars. Op die basis, UAC genaamd, worden allerlei technieken ontwikkeld en worden er onderzoeken gedaan naar onder andere nieuwe brandstofmiddelen.

Maar de laatste tijd gebeuren er rare dingen op de basis. Medewerkers zeggen ‘dingen’ gezien te hebben en er zijn al talloze medewerkers naar huis gevlucht omdat ze bang waren. En nu komt de hoofdpersoon in beeld. Jij bent een soldaat, zonder naam, en jij moet onderzoeken wat er nou precies mis is, of mis zou moeten zijn. Als je eenmaal onderweg bent naar de plek waar rare dingen schijnen te gebeuren breekt de hel los. Letterlijk en figuurlijk. Op de een of andere manier zijn de poorten van de hel geopend en komen er allerlei rare monsters de basis in.
Bijna iedere medewerker verandert in een zombie en begint op jou te schieten. Een paar blijven over, waarvan jij zelf ook. En jij moet alles uitroeien en de poorten sluiten.Gameplay
De gameplay van Doom 3 is eigenlijk nog steeds hetzelfde als de eerste Doom. Het is allemaal vrij simpel en niet echt uitgebreid. Het is kortweg: gangetje in, monster, deur door, monster, gangetje in, monster. Een enkele keer kom je in een wat meer open ruimte, waar je dan meerdere monsters tegenkomt of bij een soort van eindbaas komt. Ik zeg niet dat de gameplay slecht is maar het is allemaal veel te simpel en te eentonig, want het is steeds datzelfde gangetje en diezelfde deur waar je in moet. Het simpele is wel goed uitgewerkt, de controls zijn gewoon hetzelfde als een doorsnee FPS en het schieten gaat ook lekker. Je hebt de keuze uit een 10-tal wapens variërend tussen een handwapen en een kettingzaag. Maar er zijn ook de standaard wapens zoals de shotgun en het machinegeweer. Ook de wat specialere zoals de plasma-gun en de rocket-launcher zijn te gebruiken, genoeg variatie dus qua wapens. Ook qua vijanden is er genoeg variatie, er zijn gewoon de zombiemensen en de ‘echte’ monsters die vuurballen gooien en je proberen aan stukken te scheuren. Je hebt ook een soort hond, beetje te vergelijken met een bulldog maar dan 3 of 4 keer zo groot. Die dan al springende op je af komen sprinten en je lijf kapot komt scheuren.

Graphics
Voor Doom 3 heeft Id Software een geheel nieuwe engine ontwikkeld. Deze nieuwe engine is tot hele mooie grafische beelden in staa. Met deze nieuwe engine worden nu al weer twee nieuwe spellen gemaakt: Quake 4 en Prey, beide FPS. Voor deze engine heb je wel een aardige PC nodig om het uiterste uit Doom 3 te halen. Een nieuwere grafische kaart is dus een vereiste als je Doom 3 vlot wil laten draaien. De beelden die je dan op je scherm krijgt zijn op het eerste gezicht écht mooi. Alles is tot het uiterste gedetailleerd, alles is mooi scherp en de verschillende effecten zijn ook oogstrelend. Het is nét geen Half-Life 2 maar het is wel een van de mooiste games van 2004.Replay
Doom 3 is niet alleen singleplayer maar heeft ook een aardige multiplayer. Het is allemaal vrij standaard met modes als Capture the Flag en Deathmatch, niet heel bijzonder. Maar als je er van houdt kun je het zowel online als via LAN spelen en kan het je nog een aantal uren vermaken. Maar het voornaamste waar je bij Doom 3 mee bezig bent is toch de singleplayer. Hij is zeker niet kort maar ook niet echt heel lang. Je bent er toch wel ruim 10 uur mee bezig. En dan is er nog altijd de hogere moeilijkheidsgraad, die je nog een aantal uren langer bezig zal houden.

Sound
Een van de sterkste punten van Doom 3 is het geluid. Het spel jaagt je soms echt de stuipen op het lijf. Je komt een ruimte binnen: het is stil, je hoort het zoemen van een ventilator in de verte, en ineens hoor je het geschreeuw van een monster die ineens voor je staat en je aanvalt. Je hebt in Doom 3 nog veel meer van deze schrikmomenten en dat is juist de kracht van deze horror shooter. De verschillende wapeneffecten en dergelijke zijn allemaal van topniveau en ook de voice-acting is netjes. Muziek is er alleen in het hoofdmenu, maar daar koop je het spel ook niet voor.Conclusie
Mijn conclusie over Doom 3 is dat het een uitstekend spel is maar teveel in herhaling valt. De graphics en het geluid zijn van topniveau en de gameplay is ook goed, maar verouderd. De eerste uren dat je Doom 3 zult spelen zul je op het puntje van je stoel zitten maar naarmate het spel vordert wordt het té voorspelbaar en gaat het zich teveel herhalen. En dat is toch jammer want het had écht een topspel kunnen worden.

Deze game is door Tommie gereviewed

 

Oordeel Doom 3 (PC)

  • Graphics 92
  • Gameplay 79
  • Originality
  • Sound 87
  • Replay 81
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 9190 

Laagste prijzen voor Doom 3 (PC)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Deryck
Deryck ( 1599 ) 18-11-2005 22:16
Kvind het eik wel een hoger punt waard
avatar van Talicus
Talicus ( 7391 ) 18-11-2005 23:13
Tjah ik vond hem er flitsend uitzien (ik heb hem in een soort gamescafe gespeeld dus ik heb hem op volle kracht kunnen spelen), en de graphics waren inderdaad verbluffend maar ik vond hem snel saai worden...
Het cijfer zit blijkbaar een beetje tussen onze meningen in, wat wel mooi uitkomt voor een review. Good job
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 19-11-2005 21:40
Perfecte review, ook al zou ik hem wat lager cijfer geven.
avatar van Drakebloedje
Drakebloedje ( 1098 ) 19-01-2006 16:36
Op de xbox speelde ik em, en het spel is echt heel tof en echt eng, maar je moet wel goed geluid hebben. Maar het verschil in competitie maakt natuurlijk dat dit spel best wat lager mag hebben.

Maar één ding moet je niet doen...Halflife 2 en Doom III zijn aparte genres, de graphics hebben een andere functie, en persoonlijk vind ik doom III mooier, maar die heeft geen physics.