Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Gears 5 (XboxOne)
80 100 1

Review Gears 5 (XboxOne)

Het heeft bijna drie jaar geduurd, maar met Gears 5 pakt ontwikkelaar The Coalition de cliffhanger van het vorige deel dan eindelijk op. Weet Gears 5 een vermakelijke game op te leveren of heeft The Coalition wat steken laten vallen? Je leest het hier.

Gears of War 4 introduceerde gamers met de nieuwe generatie Gears. JD Phoenix, Delmont Walker en Kait Diaz wisten samen met Marcus een spoor van vernieling achter te laten tijdens hun zoektocht naar de Swarm en hun link met de Locust van de eerste trilogie. Het verhaal eindigde met een duidelijke cliffhanger naar de familie van Kait en Gears 5 pakt deze verhaallijn vrij snel na de start van de Campaign weer op.


RPG-Lite
Hoe dat verhaal precies verloopt zullen we in het belang van spoilers niet te veel op in gaan, maar Gears 5 heeft duidelijk ambities om op meerdere vlakken de Gears-serie nieuw leven in te blazen. Zo heeft het spel lichte RPG-invloeden gekregen door middel van upgrades en skilltrees voor je robot Jack. Deze mechanische helper kan tijdens de gevechten onder andere wapens voor je verzamelen, elektrische schokken uitdelen, je team onzichtbaar maken, vijanden kapen en voor je laten vechten en nog veel meer. Je bepaalt zelf waar je punten in investeert en door middel van het voltooien van side-quests en het verkennen van de wereld om je heen zul je zo een Jack kunnen opbouwen die toegespitst is op jouw speelstijl.


Keuzevrijheid
En keuzevrijheid is een groot onderdeel van Gears 5. Niet alleen op het gebied van hoe je gevechten benadert door bijvoorbeeld voor stealth of een aanvallende stijl te kiezen, maar ook of je de hoofdmissies wilt volgen voor het verhaal of de vele side-quests voor extra achtergrond en beloningen wilt doorlopen. Gears 5 geeft je vanaf de tweede acte namelijk wat meer ruimte en vrijheid om een behoorlijk open gebied te verkennen. Dat doe je door middel van een skiff, een schip dat voortgetrokken wordt door zeilen en waarmee je over ijs en zand kunt varen. Deze grotere omgevingen zijn overigens niet bepaald drukbevolkt en eigenlijk is de schaal vooral indrukwekkend op het grafische vlak. Eigenlijk doe je niet veel meer dan je van locatie tot locatie te verplaatsen, waar je vervolgens weer een aantal gevechten moet leveren. Het zou de game ten goede komen als ook in de grote open gebieden iets meer te doen zou zijn, bijvoorbeeld door Swarm tegen te komen. De vele locaties die je bezoekt tijdens de campagne zijn bezaaid met collectibles en componenten om Jack mee op te waarderen. Het loont vrijwel altijd om een gebied te bezoeken en uit te kammen. Soms levert je dat een nieuw onderdeel voor Jack op, soms een component om zo’n onderdeel te verbeteren en af en toe tref je zogenaamde Relic-versies van de wapens die het spel je voorschotelt. Deze wapens hebben vaak een extra perk die het net iets beter maakt dan de normale versies. Zo kun je extra schade toebrengen of heb je meer ruimte om een perfect-reload te scoren.


Technische en andere mankementen
Deze extra’s zorgen ervoor dat je met een beetje goed speuren zo enkele uren verder bent voor je het verhaal weer echt oppakt. Gears 5 van begin tot eind doorlopen kost je ongeveer acht tot tien uren de tijd, en als je alle collectibles wilt verzamelen kun je daar twee uren bij optellen. De meeste levels zijn zo gestructureerd dat je de meeste verborgen items redelijk snel kunt en zult vinden. Het open karakter van de tweede en derde acte van de campagne is simplistisch en soms zelfs ietwat saai te noemen. Ook op het technische vlak valt er behoorlijk wat op Gears 5 aan te merken. Zo loopt het spel soms vast, starten cutscenes niet en blijven ze hangen in een zwart scherm, worden collectibles niet geregistreerd en zijn de checkpoints soms gewoon niet van toepassing. Zo kan het voorkomen dat je bepaalde items opgepakt hebt, maar deze simpelweg naderhand niet opgeslagen blijken te zijn. In een grote titel waarbij achievements gekoppeld zijn aan het verzamelen van dingen is dit natuurlijk behoorlijk irritant. Nu zijn de levels van het verhaal absoluut het spelen waard, maar kort na elkaar meerdere stukken moeten herspelen past niet bij een serie als Gears of War. Hoewel de Gears-serie met de jaren af en toe wat kleine technische mankementjes had door de Unreal Engine, het inladen van textures terwijl cutscenes al afspeelden bijvoorbeeld, is het nog nooit zo erg geweest als met Gears 5. Het voelt daadwerkelijk alsof The Coalition niet goed genoeg gekeken heeft of hun servers de enorme toestroom aan spelers wel aankon. Dat door het gebruik van Gamepass Ultimate nu meer gamers dan ooit de Gears-serie oppakken is natuurlijk logisch. Maar dat de The Coalition en Microsoft hier meer rekening mee hadden moeten houden ligt ook voor de hand.


Trifecta aan multiplayer modi
Maar mensen spelen de Gears-serie meestal maar kort voor het verhaal en blijven hangen voor de multiplayer. Ondanks wat sporadische vastlopers en stabiliteitsproblemen weet Gears 5 hier vooral zijn waarde te tonen. Naast Horde Mode en Versus is er nu ook de Escape Mode. Hierin moet je in een klein team zien te ontsnappen uit een vijandelijke basis nadat een Snatcher je gevangen heeft genomen en in een pod heeft opgesloten. Nadat je uit zo’n pod ontsnapt bent, plaats je een container met gif in de basis en moet je binnen een bepaalde hoeveelheid tijd zien te ontsnappen. Met het verslaan van vijanden verdien je kleine beetjes extra tijd en langzaam maar zeker moet je dus een weg door een map zien te vinden. Er zijn momenteel een handjevol verschillende locaties die je kunt doorlopen en elk van de te kiezen personages kun je hierbij levelen. Deze personages lopen uiteen qua klassen en ook cameo’s van Sarah Connor en The Terminator komen voorbij. Escape is best vermakelijk, maar zal waarschijnlijk vooral gespeeld worden in korte potjes aangezien het weinig afwisseling heeft. Heb je één map gespeeld, dan weet je ook wat je bij de andere maps kunt verwachten. Wat meer missie-specifieke opdrachten had de speelduur van deze modus misschien iets meer verlengd.


Hordelopen
Gelukkig weet Horde Mode wel wat meer plezier te bieden. Elk personage heeft een unieke combinatie aan wapens en vaardigheden die vooral bedoeld zijn om een aanvulling op de andere klassen te zijn. Vooral Jack als Scout en Del en Kat als Engineers kunnen een groot verschil op de slagingskansen van een speelsessie hebben. Het goed neerzetten van turrets en wapenkluisjes kunnen ervoor zorgen dat de strijd vaak in je voordeel beslecht wordt. Omdat de personages met elk nieuw level weer nieuwe kaarten en upgrades verdienen, blijf je constant nieuwe dingen proberen. Deze manier van spelen is ook terug te vinden in de Versus Mode, waar je kunt kiezen uit de Arcade modus waar je punten scoort door goed te spelen en de Ranked modus die – zoals de naam al aangeeft – vooral gericht is op je ranking.

De afwisseling van de maps is momenteel goed verdeeld tussen locaties die ruim opgebouwd zijn en locaties die wat nauwer zijn, waardoor je meer close-combat gevechten hebt. Gears 5 maakt in de multiplayer ook gebruik van een overkoepelend Tour of Duty levelling-systeem, waarbij je elke dag een drietal missies hebt waarmee je sterren en nieuwe rangen kunt verdienen. Deze missies lopen uiteen van executies uitvoeren met specifieke personages tot een x aantal kills met een bepaald wapen. De multiplayer heeft enorm veel content om vrij te spelen met de kaarten die je verdient en op kunt waarderen en dan zijn er natuurlijk ook nog de verschillende personages om te levelen in Horde en Versus.


Conclusie
Gears 5 probeert in de Campaign Mode vernieuwingen door te voeren in de open gebieden. De lichte RPG-elementen in de upgrades van Jack zorgen ook voor meer diepgang en afwisseling. De multiplayer is als vanouds lekker vlot en vermakelijk om te spelen en de nieuwe toevoeging Escape weet net een beetje extra afwisseling te bieden. Helaas is Gears 5 ook enorm wisselvallig op het gebied van technische aspecten. Vastlopers, cutscenes die niet starten, texturen en zelfs hele karaktermodellen die niet zichtbaar zijn en collectibles die niet geregistreerd worden kunnen enorm frustrerend zijn. Het is jammer dat de game zichzelf op die vlakken in de weg zit, aangezien Gears 5 als totaalpakket een van de beste delen in de serie is. Je krijgt als gamer veel waar en speelplezier voor je geld. Als je tenminste niet met de vele technische problemen te maken krijgt.
 


 


Deze review is geschreven door Gerard Olsder.

 

Aantal keer bekeken: 5705 

Laagste 1 prijzen voor Gears 5 (XboxOne)

20.99 20.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  20.99€ 0.00   € 20.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Userverwijderd81
Userverwijderd81 ( 0 ) 17-09-2019 11:13
Waar zijn de scores? Ik zie alleen de eindcijfer.
edit: daar ging wat mis

Tevens een update mbt de checkpoints en collectibles zou wel fijn zijn. Bij mij is alles hersteld en er is zelfs officieel een statement gemaakt dat het met de servers te maken heeft.
avatar van Biertje79
Biertje79 ( 107 ) 17-09-2019 12:51
Sorry, maar dit is toch een van de slechtste gears multiplayer van de serie, judgement daar gelaten..
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 17-09-2019 14:31
wat
een
toffe
game
avatar van DeGoeisteKaas
DeGoeisteKaas ( 3145   21) 17-09-2019 15:06
Heb alleen de conclusie gelezen. Heb zelf geen last gehad van de vermelde problemen, alleen 1x een missend wapen in een filmpje (zag er heel loos uit haha). Is het spel getest op pc of Xbox?

Heb zelf al wat uurtjes in het spel zitten, voornamelijk in horde mode. Game oogt een stuk kleurrijker in de single player. Helaas komt dit niet echt terug in de multiplayer mappen (of die heb ik nog niet gedaan). Escape is ook wel geinig.
Tot nu toe zeer vermakelijk spel. Enige misser vind ik het gebrek aan interactie met de wereld, vooral in single player. Heb speciaal gow 3 weer geïnstalleerd en getest en ik weet vrijwel zeker dat je al vanaf deel 1 veel meer kon. Oa meubels en kistjes kapot zagen. Als je schoot op glas, brak dit, blikjes oid bewogen etc.
Heb diverse dingen getest in 5 en alles is onbreekbaar, komt super knullig over vind ik. Uiteraard is er wel ijs en die pods die ook in 4 zaten, maar er mist dus ook een hoop.
avatar van Swift
Swift ( 12017   15) 17-09-2019 15:35
Quote:
Sorry, maar dit is toch een van de slechtste gears multiplayer van de serie, judgement daar gelaten..
Licht je antwoord eens toe, dan kan ik de discussie aangaan anders ben ik genoodzaakt iets onzinnigs te roepen, zoals"wat een slap gelul. "
avatar van Malistix
Malistix ( 1404   3) 17-09-2019 15:39
campaign uigespeeld in een uurtje of 17, was echt een leuke campaign met leuke personages en het upgraden van de robot voegde echt wat toe, verder leuke boss fights en echt amazing graphics

60fps op de xbox one x in 4k was ook een hele goede toevoeging.
avatar van Kuros
Kuros ( 150 ) 17-09-2019 15:50
Quote:
campaign uigespeeld in een uurtje of 17, was echt een leuke campaign met leuke personages en het upgraden van de robot voegde echt wat toe, verder leuke boss fights en echt amazing graphics

60fps op de xbox one x in 4k was ook een hele goede toevoeging.

Dus het einde is niet zo teleurstellend als GOW 4? Ik had daar een erg zure nasmaak van
avatar van Htbaa
Htbaa ( 12070   5) 17-09-2019 16:32
17 Uur over de campaign? Dat is een single playthrough? Dat lijkt mij een aanzienlijk stuk langer dan de vorige games? Deel 4 was ik zo doorheen.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 851 ) 17-09-2019 18:46
[url=http://www.youtube.com/watch?v=JalWT8oNxhk][/url]
avatar van Userverwijderd81
Userverwijderd81 ( 0 ) 17-09-2019 22:04
Ik vind het qua wow factor de beste Gears na Gears 1. De smoothness, gepaard met de fantastische graphics en framerate.

Ik geniet van Gears 5 en dat was lang geleden dat ik zo heb genoten van een First Party Microsoft game.
avatar van Biertje79
Biertje79 ( 107 ) 17-09-2019 23:40
Quote:
[..]

Licht je antwoord eens toe, dan kan ik de discussie aangaan anders ben ik genoodzaakt iets onzinnigs te roepen, zoals"wat een slap gelul. "

Waar te beginnen.. De hitboxes zijn veel te wisselvallig, Lancer is overpowered —> is nu meer ‘gears of duty’ (ik heb van alle gears delen de MP helemaal kapot gespeeld en dan waren de gnasher battles uiteraard het mooist, maar nu word je overal kapot gelancerd dus gnasher is nu meer bijzaak)
Auto-AIM in de multiplayer hoe verzin je het. Flashbangs als startwapen die je stunnen waardoor je helemaal niets meer kunt doen, maak hier een pick-up wapen van.
Maar 7 maps, behoorlijk karig. Ranking systeem is ook ruk, je kan van niemand de ranking zien, dus je weet niet waar je tegen speelt. Het lijkt alsof ze het toegankelijker hebben willen maken voor beginners en een dikke vinger naar de echte fans van het eerste uur. Ik denk dat deze MP snel zal doodbloeden. Erg jammer want gears was altijd mijn nummer 1 MP game.

Single-player was wel erg tof, maar daar speel ik gears niet voor.
avatar van Malistix
Malistix ( 1404   3) 18-09-2019 10:15
Quote:
[..]

Dus het einde is niet zo teleurstellend als GOW 4? Ik had daar een erg zure nasmaak van

Einde was het beste gedeelte van deze game

Quote:
17 Uur over de campaign? Dat is een single playthrough? Dat lijkt mij een aanzienlijk stuk langer dan de vorige games? Deel 4 was ik zo doorheen.

Ja alleen single player, hij is zeker 2x zo lang als gears 4
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 18-09-2019 15:29
Rol: Reviewer
Quote:
Heb alleen de conclusie gelezen. Heb zelf geen last gehad van de vermelde problemen, alleen 1x een missend wapen in een filmpje (zag er heel loos uit haha). Is het spel getest op pc of Xbox?

Ik heb de game getest op mijn Xbox One X. De game heeft afgelopen week een update gehad maar er zijn nog steeds problemen met cutscenes die niet goed laden en gebieden waar je niet meer uit komt, waardoor je een checkpoint moet herladen of een hoofdstuk opnieuw moet starten. Het is een toffe game die grafisch echt spectaculair is maar door glitches en onbenulligheden wat tekortschiet.
avatar van Swift
Swift ( 12017   15) 18-09-2019 15:45
Quote:
[..]


Waar te beginnen.. De hitboxes zijn veel te wisselvallig, Lancer is overpowered —> is nu meer ‘gears of duty’ (ik heb van alle gears delen de MP helemaal kapot gespeeld en dan waren de gnasher battles uiteraard het mooist, maar nu word je overal kapot gelancerd dus gnasher is nu meer bijzaak)
Auto-AIM in de multiplayer hoe verzin je het. Flashbangs als startwapen die je stunnen waardoor je helemaal niets meer kunt doen, maak hier een pick-up wapen van.
Maar 7 maps, behoorlijk karig. Ranking systeem is ook ruk, je kan van niemand de ranking zien, dus je weet niet waar je tegen speelt. Het lijkt alsof ze het toegankelijker hebben willen maken voor beginners en een dikke vinger naar de echte fans van het eerste uur. Ik denk dat deze MP snel zal doodbloeden. Erg jammer want gears was altijd mijn nummer 1 MP game.

Single-player was wel erg tof, maar daar speel ik gears niet voor.
Ik weet niet in welke tier je speelt maar de lancer is sinds deel twee het meest gebruikte wapen. In deel 4 was het voornamelijk vanaf onyx tot diamond 90% lancer.

Je punt over de flashbangs ben ik met je eens, krijgt gewoon een epilepsieaanval ervan.

Maar de hitbixos groter? Ik weet wel dat mijn gnasher veel consequenter is dan voorheen, meatshield is eerlijker geworden(pick up/ switch gnasher combo werkt niet meer) de mapping van mêlee en de lichtere levels zijn een plus.
En 7 levels op release is beter om ze te leren ipv meteen 15 ofzo. En ze hebben aangeven wekelijks met nieuwe content te komen. Geloof dat er nu al een nieuwe modus is.
Het enige minpuntje op de flashbangs na vind ik de store en ingame currency. Ook scheelt het qua gelancer als je solo qued, als je met vol team gaat spelen dan mag je verwachten dat je ook tegen een 5stack speelt en ze positie innemen om te lanceren.
avatar van Saturnus
Saturnus ( 48 ) 19-09-2019 00:32
Heb de campaign uitgespeeld en die vond ik de beste van alle gears. Meerdere hordes en escapes gespeeld en ook die waren verfrissend nieuw, wel even wennen. Een keer een checkpoint over moeten doen omdat een van de ai’s bleef staan en een keer vastloper in horde.
avatar van DeGoeisteKaas
DeGoeisteKaas ( 3145   21) 19-09-2019 19:37
Quote:
[..]


Ik heb de game getest op mijn Xbox One X. De game heeft afgelopen week een update gehad maar er zijn nog steeds problemen met cutscenes die niet goed laden en gebieden waar je niet meer uit komt, waardoor je een checkpoint moet herladen of een hoofdstuk opnieuw moet starten. Het is een toffe game die grafisch echt spectaculair is maar door glitches en onbenulligheden wat tekortschiet.
Ok, wat knullig idd, op hun eigen platform. Zoals gezegd nog niet meegemaakt, maar ben ook niet zo heel ver (halverwege 2e act geloof ik). Maar goed dat ik nog niet verder ben gegaan dan.
avatar van Wojak
Wojak ( 2566   13) 29-09-2019 19:26
Wat een prachtgame, en helemaal voor mij want ik als (bijna) 50 jarige die als eerste met een 'shooter' begint
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 8260   3) 29-09-2019 19:33
Quote:
Wat een prachtgame, en helemaal voor mij want ik als (bijna) 50 jarige die als eerste met een 'shooter' begint

Pro tip: waag je eens aan de eerste 4 games en dan vooral de remaster van deel 1
avatar van Wojak
Wojak ( 2566   13) 29-09-2019 20:45
Ik heb de voucher, maar ik speel nu met de Game pass dus heb ik deze (5 Gears) nog niet verzilverd.

Dank je voor de tip