Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Killing Floor 2 (PS4)
75 100 1

Review Killing Floor 2 (PS4)

Wat in 2005 begon als een mod(ificatie) voor Unreal Tournament 2004, groeide in 2009 uit tot een volledige "boxed" game (in Europa zelfs uitgegeven door Iceberg uit Haarlem!). Ik heb het dan natuurlijk over Killing Floor. Heb ik destijds niet meegemaakt trouwens. Deze informatie komt van de uitgever, want in 2004 speelde ik BattleFront of Killzone en op de PC kwamen dat jaar (naast Unreal Tournament 2004) ook Doom 3, Painkiller en Half-life 2 uit. Toen 5 jaar later alsnog een retail versie uitkwam Maakte ik  ook daar niets van mee, want Killzone 2 was inmiddels uitgekomen en Halo ODST en Borderlands kwamen er later dat jaar aan.  Desalniettemin was Killing Floor een succes, want anno 2016 komt Tripwire met een vervolg: Killing Floor 2 (KF2) voor PC en PlayStation 4. Dit is een review van laatst genoemde versie.

Retrospect
Voor de andere mensen die het in 2005 of 2009 ook niet hebben meegkregen: in Killing Floor neem jet het als speler in first-person perspectief op tegen golven van gemuteerde, zombie-achtige schepsels (ZEDs). De game is in hoofdzaak een "horde" mode, waarbij steeds golven tegenstanders op de speler(s) worden afgestuurd. Zijn alle ZEDs van een golf neergehaald, dan krijg je als speler ongeveer twee minuten de tijd om je verdiende punten (of "dosh") uit te geven aan nieuwe wapens, bepantsering en munitie. In KF2 verandert er veel….al niets. Bovenstaande is nog steeds het geval, al speelt het "verhaal" zich deze keer af op het vaste land van Europa. Stel je van het verhaal niets voor, maar de setting en de karakterskins zijn iets meer op Europa gericht. Gezien de makers uit Georgia, US komen, kun je dus voornamelijk stereotypes als skins verwachten, al doen wij Nederlanders het niet verkeerd. Nederland wordt gerepresenteerd in een semi-coole DJ, inclusief grote koptelefoon. Ach, het is in ieder geval geen boer op klompen.


Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Zoals gezegd, KF2 zadelt de speler iedere ronde op met een probleem. Een veertigtal ZEDs stromen je level in en het is aan jou (en -online- je teamleden) om dit gespuis (wederom) dood te maken. De ZEDs worden zombies genoemd, maar zien er meer uit als de gemuteerde wezens in eerder genoemde games zoals Doom en Painkiller. Denk hierbij aan mensachtige wezens met zwaarden als armen en opgezwollen dikke wezens die vergif uitbraken. In totaal zijn er zo'n 8 verschillende tegenstanders en 12 levels. De levels verschillen op hun beurt van een boerderij in de nacht tot een verlaten legerbasis in de sneeuw. Verder dan deuren sluiten gaat de interactiviteit met de levels jammer genoeg niet. Voorafgaand een sessie kun je het aantal golven instellen van 4 tot 10. Omdat je in iedere golf meer dosh verdient, word je iedere ronde sterker. Wanneer je genoeg dosh hebt, liggen er erg leuke wapens op je te wachten, welke mij terug deden denken aan klassiekers als de BFG. Die wapens heb je zeker nodig, want iedere golf bevat sterkere ZEDs dan de eerdere. Na de laatste ronde wacht een eindbaas. Hiervan stelt KF2 er welgeteld twee keer zoveel beschikbaar als in het origineel: 2.

Klein maar fijn
Klink ik negatief? Niet de bedoeling. Wel ben ik wat verwend tegenwoordig en stelt de hoeveelheid content me wat teleur. In het jaar dat EA zijn vervolg op Titanfall niet alleen uit heeft gebreid met nieuwe modes, Titans, etc, maar zelfs met een gehele verhaalmodus komt, doet KF2 lekker zijn eigen ding. Dat eigen ding doet KF2 dan wel weer erg goed. De actie is scherp en spannend en blijft uitdagend door het onvoorspelbare karakter van iedere golf. Ook zijn de meeste tegenstanders geen enorme "bullet sponges" maar kan een goed gemikt salvo vaak voldoende zijn. Hiernaast verdien je naast dosh, wat je binnen een sessie kan uitgeven, ook ervaringspunten. Deze ervaringspunten zijn klasse (perks) gebonden, waarvan er 10 beschikbaar zijn. Iedere perk heeft voorkeurswapens, welke mee profiteren van de unieke speciale vaardigheden (skills) van iedere individuele perk. Iedere perk heeft vervolgens 5 slots beschikbaar voor in totaal 10 skills. De perks lopen uiteen van klasses die vooral schade uitdelen, tot een medic die voor het team zorgt. Met dit systeem brengt KF2 een klein beetje diepgang, maar zorgt het er tegelijkertijd voor, dat iedere klasse vooral met zijn eigen perkwapens speelt.


Waar voor je geld?
KF2 bevat een tweetal modi: on- en offline. In de offline multiplayer neem je het in je eentje op tegen de golven tegenstanders. Dit geeft een wat leeg gevoel en is enkel leuk om wat te oefenen en levelen met de perks en skills.  KF2 schreeuwt met zijn retro-achtige opzet op splitscreen co-op, maar die is helaas niet aanwezig. Voor multiplayer ben je dus aangewezen op het PSN, waar je met vrienden of totale vreemden moet samenwerken om de golven te breken. Dit alles wordt vloeiend, maar niet beeldschoon in beeld gebracht, onder het genot van een opvallend oppompende heavy metal soundtrack. De opzet van het spel laat het open voor Tripwire om nieuwe elementen via updates toe te voegen. Dit is gezien de afkomst van de maker zeker te verwachten, maar tot op heden is er niets aangekondigd. Met meer modes, (perk)wapens en levels kan KF2 doorgroeien, maar voor nu is de game leuk voor 2 á 3 potjes in de avond, alvorens je met iets anders verder gaat.

Conclusie
In de drukste maanden van het jaar, is het vechten om aandacht van verwende gamers. Aan first-person spellen is ook nog eens geen gebrek, waarbij de marketingcampagnes van Battlefield, Call of Duty en Dishonored om je aandacht vechten. In al dat geweld komt Deep Silver (on)doodleuk aanzetten met een aparte, beperkte en zeer uit de toon vallende game. In alle aspecten is KF2 een underdog, gedoomd om in het voorjaar van 2017 in de budgetbakken te vallen. Het eigen karakter en de korte, intensieve potjes geven echter wel een ouderwets lekker shootergevoel. Hersens uit en zorgen dat je de volgende golf overleeft, dat is wel weer eens een prettige afwisseling op andere, steeds meer ingewikkeld wordende, games. Een klassieker als Left 4 Dead zie ik KF2 niet worden, omdat de game hiervoor simpelweg niet vernieuwend is en de spanning niet beklijft nadat de boss is verslagen, maar een spel dat je nog tijden iedere dag oppakt voor een of twee potjes is KF2 zeker wel. Ben je gek op ouderwetse shooters? Zoek je iets voor tussendoor? En heb je een klein budget? Dan zou KF2 best wel eens voor jou kunnen zijn. Heb je het al druk zat, wacht dan even tot het voorjaar. Dan is de prijs gezakt. Maar het tijdloze karakter van KF2 kan nog prima even mee. Wees nu eerlijk; zombies schieten is iets van alle tijden.

Deze review is geschreven door Jeroen Knop.

 

Oordeel Killing Floor 2 (PS4)

  • Graphics 75
  • Gameplay 85
  • Originality 60
  • Sound 80
  • Replay 90
  • Eindcijfer 75

Aantal keer bekeken: 1592 

Laagste 3 prijzen voor Killing Floor 2 (PS4)

31.49 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
GameResource 9.7
€  31.49€ 0.00   € 31.49
Gamedumper 8.2
 
€  31.99€ 0.00   € 31.99
Game-Outlet NL 9.1
€  32.83€ 1.00   € 33.83

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Killionaire
Door Killionaire (30 reacties) op 29-11-2016 11:58
( PM )
Voor liefhebbers van (wave based) games zoals cod zombies, maar dan intenser en niet al te duur.
avatar van Itachi Uchiha
Door Itachi Uchiha (664 reacties) op 29-11-2016 15:20
( PM )
Heb de beta toen gespeeld en dit spel is echt zooooooo slecht.
avatar van Ivo001
Door Ivo001 (4982 reacties) op 29-11-2016 15:24
( PM )
Quote:
Heb de beta toen gespeeld en dit spel is echt zooooooo slecht.


Ik heb hem in het free weekend op steam gespeeld en vond het juist tof.
Ben in afwachting van mijn PS4 exemplaar.
avatar van PinkPirateBunny
Door PinkPirateBunny (164 reacties) op 29-11-2016 15:46
Rol: BG Redacteur
( PM )
Quote:
Heb de beta toen gespeeld en dit spel is echt zooooooo slecht.


Vandaar ook dat er vast een disclaimer voorbij is gekomen die stelt dat het geen finaal product is. Ik heb er in ieder gecal van genoten, al is het allemaal wat karig qua content.
avatar van Itachi Uchiha
Door Itachi Uchiha (664 reacties) op 29-11-2016 16:22
( PM )
Quote:
[..]


Vandaar ook dat er vast een disclaimer voorbij is gekomen die stelt dat het geen finaal product is. Ik heb er in ieder gecal van genoten, al is het allemaal wat karig qua content.


Je ziet mij nergens zeggen dat ik die disclaimer niet heb gezien. Een beta hoort je een indruk te geven van het uiteindelijke spel en in dit geval was het geen positieve indruk. Mijn mening, geen feit.
avatar van Davidov
Door Davidov (6921 reacties) op 29-11-2016 16:56
( PM )
Ziet eruit als een leuk spel
avatar van Misterdoa1983
Door Misterdoa1983 (4205 reacties) op 29-11-2016 17:09
( PM )
Ziet er vaag uit, en als iets wat VR zou moeten kunnen zijn
avatar van PinkPirateBunny
Door PinkPirateBunny (164 reacties) op 29-11-2016 18:26
Rol: BG Redacteur
( PM )
Quote:
[..]


Je ziet mij nergens zeggen dat ik die disclaimer niet heb gezien. Een beta hoort je een indruk te geven van het uiteindelijke spel en in dit geval was het geen positieve indruk. Mijn mening, geen feit.


Non sequitur argument. Het punt is dat je een waarde toekent aan een spel zonder het te hebben gespeeld. Je argument dat de Beta dan niet toereikend was staat hier volkomen los van. De reden dat ik hier vervolgens een punt van maak is dat er niet veel info over de game is. Deze review is dan ook bedoelt informatie te verschaffen. Jouw mening heeft geen betrekking op dit spel, maar op een Beta. Staat je natuurlijk vrij een review over de Beta neer te pennen in een topic. Daarnaast is er al genoeg onconstructieve negativiteit op het internet te vinden, daar moeten we op budgetgaming niet aan toe willen geven.
avatar van DeGeksteKaas
Door DeGeksteKaas (2910 reacties) op 29-11-2016 18:54
( PM )
Quote:
[..]


Non sequitur argument. Het punt is dat je een waarde toekent aan een spel zonder het te hebben gespeeld. Je argument dat de Beta dan niet toereikend was staat hier volkomen los van. De reden dat ik hier vervolgens een punt van maak is dat er niet veel info over de game is. Deze review is dan ook bedoelt informatie te verschaffen. Jouw mening heeft geen betrekking op dit spel, maar op een Beta. Staat je natuurlijk vrij een review over de Beta neer te pennen in een topic. Daarnaast is er al genoeg onconstructieve negativiteit op het internet te vinden, daar moeten we op budgetgaming niet aan toe willen geven.


Het punt is dat een beta je in grote lijnen een indruk geeft van de game en hoe het gaat worden. Hij mag hier best posten dat hij de beta slecht vond aangezien het over deze game gaat. Laat die jongen lekker zijn mening geven als hij dat wil meneer de huilie huilie redacteur.
avatar van ConAir
Door ConAir (4399 reacties) op 29-11-2016 20:49
( PM )
Ik heb nog zitten twijfelen of ik hem niet in huis zou halen, maar ik heb nog genoeg te spelen.

Lang geleden schreef ik de recensie van de eerste Killing Floor voor deze site. Good times!
avatar van Alee
Door Alee (150 reacties) op 29-11-2016 21:47
( PM )
Ik vind een 7.5 best wel laag. Op gebied van waves based games, vind ik KF2, het best wel goed doet. Qua verschil met 1ste deel is het alleen (wat mij het meest opviel) de graphics en modificatie van je character. Maar de lol die heb ik gewoon, netals hoe ik dezelfde voor KF1 had destijds.
avatar van PinkPirateBunny
Door PinkPirateBunny (164 reacties) op 29-11-2016 23:04
Rol: BG Redacteur
( PM )
Quote:
Ik vind een 7.5 best wel laag. Op gebied van waves based games, vind ik KF2, het best wel goed doet. Qua verschil met 1ste deel is het alleen (wat mij het meest opviel) de graphics en modificatie van je character. Maar de lol die heb ik gewoon, netals hoe ik dezelfde voor KF1 had destijds.


Ik heb ook even zitten turen naar de cijfers, maar uiteindelijk is het "pakket" aan content erg beperkt. In COD is dit bijvoorbeeld derde van inhoud. Neemt niet weg dat ik ook een boel lol met de game heb gehad.
avatar van Itachi Uchiha
Door Itachi Uchiha (664 reacties) op 30-11-2016 01:37
( PM )
Quote:
[..]


Non sequitur argument. Het punt is dat je een waarde toekent aan een spel zonder het te hebben gespeeld. Je argument dat de Beta dan niet toereikend was staat hier volkomen los van. De reden dat ik hier vervolgens een punt van maak is dat er niet veel info over de game is. Deze review is dan ook bedoelt informatie te verschaffen. Jouw mening heeft geen betrekking op dit spel, maar op een Beta. Staat je natuurlijk vrij een review over de Beta neer te pennen in een topic. Daarnaast is er al genoeg onconstructieve negativiteit op het internet te vinden, daar moeten we op budgetgaming niet aan toe willen geven.


Haha, jij hebt volgens mij echt een paar biertjes te veel op. Dus voortaan moeten we met zijn allen alleen maar een reactie plaatsen als we wat positiefs te melden hebben? Is dit Noord Korea? China misschien? Of toch Turkije?

Nogmaals, de beta liet een slechte indruk achter bij mij persoonlijk. Let op, nadruk op persoonlijk! Zodoende is de indruk die ik heb van dit spel niet heel erg positief en that's it, meer is er niet aan de hand Bunny.
avatar van PinkPirateBunny
Door PinkPirateBunny (164 reacties) op 30-11-2016 04:07
Rol: BG Redacteur
( PM )
Quote:
[..]


Haha, jij hebt volgens mij echt een paar biertjes te veel op. Dus voortaan moeten we met zijn allen alleen maar een reactie plaatsen als we wat positiefs te melden hebben? Is dit Noord Korea? China misschien? Of toch Turkije?

Nogmaals, de beta liet een slechte indruk achter bij mij persoonlijk. Let op, nadruk op persoonlijk! Zodoende is de indruk die ik heb van dit spel niet heel erg positief en that's it, meer is er niet aan de hand Bunny.


Nee hoor, was het maar zo'n feest (die biertjes dan, niet die geografische verwisseling)! Maar zeg nu zelf, je laatste alinea is toch een prima onderbouwde, constructieve, informatieve en goed verwoorde mening waar lezers van de review daadwerkelijk iets aan hebben i.p.v. "Dit spel is zoooo slecht"? Hebben we dat toch maar mooi bereikt in een paar berichtjes. Ik ben zelfs wel beniewd geworden naar deze Beta en of TripWire niet gewoon goed geluisterd heeft naar de input, dat zou voor de toekomst kunnen betekenen dat ze hun product blijven verbeteren.
avatar van Itachi Uchiha
Door Itachi Uchiha (664 reacties) op 30-11-2016 08:29
( PM )
Quote:
[..]


Nee hoor, was het maar zo'n feest (die biertjes dan, niet die geografische verwisseling)! Maar zeg nu zelf, je laatste alinea is toch een prima onderbouwde, constructieve, informatieve en goed verwoorde mening waar lezers van de review daadwerkelijk iets aan hebben i.p.v. "Dit spel is zoooo slecht"? Hebben we dat toch maar mooi bereikt in een paar berichtjes. Ik ben zelfs wel beniewd geworden naar deze Beta en of TripWire niet gewoon goed geluisterd heeft naar de input, dat zou voor de toekomst kunnen betekenen dat ze hun product blijven verbeteren.


Het probleem is dat je selectief bent. De positieve niet onderbouwde meningen van anderen pik je er niet uit, maar mijn, in jouw ogen slecht onderbouwde negatieve mening doet jou op je achterste poten staan. Daarnaast staat het mij vrij om een slecht onderbouwde, niet constructieve, non-informatieve en slecht verwoorde mening te hebben. Wie ben jij om van mij te eisen dat ik meer moeite moet doen bij verkondigen van mij mening? Je komt nu op mij over als een wanhopige, vriendloze, depressieve, bemoeizuchtige alleenstaande kwal. Sorry, maar dat is wat jij bereikt hebt met je ongevraagd opdringerig gedrag.
avatar van Ivo001
Door Ivo001 (4982 reacties) op 30-11-2016 10:57
( PM )
*Grabs popcorn*
avatar van BenoitRen
Door BenoitRen (1284 reacties) op 30-11-2016 12:16
( PM )
Itachi Uchiha en DeGeksteKaas, het valt mij op dat jullie in jullie reacties het niet kunnen laten om persoonlijke aanvallen te doen. Kunnen jullie daarmee stoppen? Het helpt niet met jullie argument en verpest de discussie.
avatar van PinkPirateBunny
Door PinkPirateBunny (164 reacties) op 30-11-2016 12:58
Rol: BG Redacteur
( PM )
Quote:
[..]


Het probleem is dat je selectief bent. De positieve niet onderbouwde meningen van anderen pik je er niet uit, maar mijn, in jouw ogen slecht onderbouwde negatieve mening doet jou op je achterste poten staan. Daarnaast staat het mij vrij om een slecht onderbouwde, niet constructieve, non-informatieve en slecht verwoorde mening te hebben. Wie ben jij om van mij te eisen dat ik meer moeite moet doen bij verkondigen van mij mening? Je komt nu op mij over als een wanhopige, vriendloze, depressieve, bemoeizuchtige alleenstaande kwal. Sorry, maar dat is wat jij bereikt hebt met je ongevraagd opdringerig gedrag.


Wat een bizarre, hufterige reactie. Redacteuren bij Budgetgaming (waaronder ikzelf) en de eindredactie (waaronder Benoit) doen dit leuke "werk" vanuit een passie voor games en het voeren van een discussie hieromheen. We doen dit echter allemaal in onze vrije tijd en werken daar met een leuk, gepassioneerd team samen aan een -wat wij hopen- mooi product. Wie ik dan ben vraag je je af? Ik ben de persoon op wiens werk jij kortzichtig en negatief (toon, inhoud hebben we helaas nooit bereikt) reageert. Opdringerig gedrag? Ik poog een constructief gesprek te voeren, waarbij ik oprechte interesse getoond heb in je ervaring in de Beta. Ik kan dan ook alleen maar aannemen dat je over een tijdje rustig je eigen reacties terug leest en je je hierover diep schaamt. Verder ga ik hier niet meer op in (Sorry Ivo) en houden we het weer on topic. Al staat het je natuurlijk vrij nog te reageren, het is immers niet Noord Korea hier.
Toch wel mooi dat een review over Killing Floor (2) kan verzanden in een discussie over de verdwijnende morele waarden en normen van (internet) communicatie. Jammer dat er geen bruggetje met de verhaallijn... of gameplay te slaan is. Als iemand die wel ziet, hoor ik het graag!
avatar van Swift
Door Swift (1519 reacties) op 30-11-2016 13:18
( PM )
Goeie review, mooie opbouw ,alleen jammer dat het een ps exclusive is.

En de lering die we hieruit kunnen trekken is ; Smaken verschillen, en dat mag best gezegd worden zolang je een ieder in zijn/haar/het/....? waarde laat en andermans mening respecteert.Ook al ben je het hier niet mee eens, dan mag je dat kenbaar maken zonder elkaar persoonlijk aan te vallen.

Vrede op aarde, het begint bij jezelf
avatar van Itachi Uchiha
Door Itachi Uchiha (664 reacties) op 30-11-2016 15:47
( PM )
Quote:
[..]


Wat een bizarre, hufterige reactie. Redacteuren bij Budgetgaming (waaronder ikzelf) en de eindredactie (waaronder Benoit) doen dit leuke "werk" vanuit een passie voor games en het voeren van een discussie hieromheen. We doen dit echter allemaal in onze vrije tijd en werken daar met een leuk, gepassioneerd team samen aan een -wat wij hopen- mooi product. Wie ik dan ben vraag je je af? Ik ben de persoon op wiens werk jij kortzichtig en negatief (toon, inhoud hebben we helaas nooit bereikt) reageert. Opdringerig gedrag? Ik poog een constructief gesprek te voeren, waarbij ik oprechte interesse getoond heb in je ervaring in de Beta. Ik kan dan ook alleen maar aannemen dat je over een tijdje rustig je eigen reacties terug leest en je je hierover diep schaamt. Verder ga ik hier niet meer op in (Sorry Ivo) en houden we het weer on topic. Al staat het je natuurlijk vrij nog te reageren, het is immers niet Noord Korea hier.
Toch wel mooi dat een review over Killing Floor (2) kan verzanden in een discussie over de verdwijnende morele waarden en normen van (internet) communicatie. Jammer dat er geen bruggetje met de verhaallijn... of gameplay te slaan is. Als iemand die wel ziet, hoor ik het graag!


Wooow woooooow woooooooow!! Op welk werk van jou of andere redacteuren heb ik negatief en kortzichtig gereageerd? Ik plaats een reactie over HET SPEL, niet over de review die hier geplaatst is, welke ik overigens wel heel goed vind. Jij hebt volgens mij echt een probleem met begrijpend lezen. :p

Ik was niet van plan om hier nog te reageren, maar bunny blijft mij maar verbazen met zijn reacties die totaal nergens op slaan.
avatar van EXIA112
Door EXIA112 (709 reacties) op 30-11-2016 16:04
( PM )
Sooooooo more popcorn?
avatar van Killionaire
Door Killionaire (30 reacties) op 01-12-2016 17:51
( PM )
Voeg me gerust toe op psn: KILLIONAIRE_187