Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Kirby: Battle Royale (3DS)
64 100 1

Review Kirby: Battle Royale (3DS)Bij Kirby denk je altijd meteen aan de vrolijke roze bal die door platformlevels heen springt, vijanden opzuigt en hun eigenschappen overneemt. Kirby-games zijn er voor ontspanning, ze zijn niet te moeilijk en je wordt blij van de typische, vrolijke muziek. Dat is het concept dat we onder andere kennen van voorgangers ‘Kirby: Triple Deluxe’ en ‘Kirby: Planet Robobot’ op de Nintendo 3DS. Kirby’s nieuwste avontuur, Kirby: Battle Royale, is echter een actiespel in plaats van een platformer. Is Kirby wel het juiste pad ingerold? Of moet onze roze stofzuiger het gewoon houden bij het klassieke platform-concept, waarmee hij samen met ons groot geworden is?

Kirby Kirby Kirby Kirby Kirby Kirby Kirby Kirby Kirby Kirby
Als je het spel voor het eerst opstart krijg je een korte uitleg over het spel. Kirby heeft een basis aanval – die opgeladen kan worden – en een tweede aanval. Hij kan springen en vervolgens blijven zweven én hij kan items oppakken en weggooien. “Easy peasy Kirby derby!” Het verhaal is zelfs voor Kirby standaarden flinterdun. Kirby doet samen met een vriend mee aan ‘Dedede’s Cake Royale’ om een taart te winnen. King Dedede probeert te voorkomen dat Kirby wint door zijn nieuwe uitvinding te gebruiken: de Kirby-printer. Dit gevaarte print Kirby’s in allerlei verschillende kleuren met als doel om hen de enige echte roze Kirby, jij dus, te doen verslaan.Battle royaal!
Er is dus wel een verhaalmodus om door heen te spelen. Het doel is hierbij om alle leagues te doorlopen. Je begint uiteraard bij de beginners-league om uiteindelijk te eindigen bij de platina-league. Om naar het volgende niveau te gaan moet je punten verzamelen, die je verdient door minigames te spelen. Er zitten veertien minigames in het spel, waarbij je varianten speelt als: een gevechtsarena (waarbij je de tegenstanders moet verslaan), appels verzamelen (door ze van een boom te slaan en door een sluis te gooien) en benzine verzamelen (voor je raket, waarbij je de benzine van je tegenstanders kunt afpakken). Er zit genoeg afwisseling in de minigames en tijdens het spelen van de verhaalmodus krijg je steeds toegang tot nieuwe varianten. Sommigen kun je niet in je eentje spelen, maar dan helpt je trouwe vriend Waddle Dee je mee om toch de minigame te kunnen winnen. Naast de variatie in de minigames zit er ook variatie in het uiterlijk van de map. Toch begint het na een tijd een beetje eentonig te worden, omdat je ze allemaal dan wel meer dan eens gehad hebt.Copy, paste!
Aan het begin van iedere minigame kun je een kopieerkracht kiezen, die je tijdens het gevecht niet meer kunt veranderen. Dit zijn de bekende kopieerkrachten uit de Kirby-spellen, zoals: het zwaard, de ninja, de speerwerper, de bommenwerper etc. Iedere kopieerkracht heeft zijn eigen aanvallen, waardoor ze allemaal verschillend aanvoelen en je zelf kunt kiezen welke je het fijnst vindt om mee te spelen. Het maakt niet uit welke kopieerkracht je kiest, er is er namelijk niet eentje beter dan de rest. Hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer verschillende krachten je kunt gebruiken. De kopieerkrachten zorgen voor genoeg variatie, maar er zijn geen nieuwe versies speciaal voor Kirby: Battle Royale toegevoegd. Je kent ze dus allemaal wel van vorige Kirby avonturen en dat is toch wel wat jammer. Het was toch leuk geweest als er speciaal voor Battle Royale wat nieuwe kopieerkrachten waren bedacht. Maar dan heb ik het grootste gemis nog niet benoemd, want dat is zonder twijfel het feit dat Kirby deze keer tijdens het vechten niets en niemand kan opzuigen. Erg zonde, want het opzuigen van vijanden en de omgeving is echt een van dé karakteristieke kenmerken van Kirby-games.Kirby online
Dan is er ook nog een online multiplayer modus waarin je dezelfde minigames speelt als in de verhaalmodus, ideaal als je er na al het gezuig nog geen genoeg van kunt krijgen. Helaas werkt dit alles behalve optimaal, want tijdens het spelen heb je veel last van ‘Lag’. Bovendien is er geen mogelijkheid om met je vrienden in één team gaan, dus zodra je een team vormt is dat altijd met een willekeurig iemand. Door het spelen van de online multiplayer modus verdien je gevechtsmunten. Deze gevechtsmunten kunnen uitgegeven worden aan verschillende hoedjes voor Kirby, of aan bijvoorbeeld muziek uit de game. Speciale hoedjes krijg je door de Kirby-amiibo in te scannen. Gevechtsmunten kun je ook krijgen door het verdienen van medailles die je wint door specifieke doelen te behalen. Dit kan bijvoorbeeld door eerste te worden in een minigame, of door een minigame te winnen met een bepaalde hoeveelheid punten. De medailles en de hoedjes kun je uiteindelijk allemaal terugvinden in je collectie. 

Kirby met je vrienden!
Gelukkig is er een manier om toch wel met je vrienden te kunnen spelen, maar daarvoor moeten jij en je vrienden wel allemaal bij elkaar komen. Je kunt namelijk voor de optie ‘gevechtsmodus’ kiezen via Download Play. Hiervoor hoeft maar één iemand het spel te bezitten, waarna de rest van je vrienden die specifieke modus van het spel gewoon kan downloaden. Het downloaden neemt echter wel wat tijd in beslag, doordat de bestanden die je nodig hebt erg groot zijn. Alle minigames zijn vervolgens ook nog eens opgesplitst in twee pakketjes, met in elk pakketje vijf varianten. Er moet dus eigenlijk van tevoren gekozen worden welk pakketje je wilt gaan spelen. Want als je het andere pakket ook nog wilt spelen, moet je heel wat geduld hebben. Je moet er wat voor over hebben.Kirby’s einde?
Kirby: Battle Royale is een leuke game om even tussendoor te spelen. De minigames zijn aardig goed uitgedacht en er is redelijk wat variatie. Toch voelt het op een gegeven moment wat herhalend aan door het gebrek aan content. Als Nintendo iets meer tijd in het spel had gestoken en de hoeveelheid kopieerkrachten en minigames had vergroot, dan had het totaalplaatje zeker tot een erg goede game geleid. Nu voelt het eerder aan als een iets te goedkope game die je in de aanbieding uit de eShop download, in plaats van een volwaardige full-priced Kirby-game

Deze recensie is geschreven door Pascal Jongsma.

 

Oordeel Kirby: Battle Royale (3DS)

  • Graphics 70
  • Gameplay 65
  • Originality 60
  • Sound 65
  • Replay 60
  • Eindcijfer 64

Aantal keer bekeken: 7019 

Laagste 3 prijzen voor Kirby: Battle Royale (3DS)

14.99 32.11 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  12.00€ 2.99   € 14.99
Bol.com Partner 8.5
€  18.00€ 0.00   € 18.00
Magixbuttons 8.7
 
€  29.66€ 2.45   € 32.11

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van JSKU
JSKU ( 664 ) 19-11-2017 12:15
Jammer dat de reviewer niet onderstreept dat dit de eerste Kirby game is die in het Nederlands is vertaald. Toch wel een leuke erkenning van onze taal
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 38969   66) 19-11-2017 12:22
Ook al ben ik een Kirby fan van het eerste uur laat ik deze toch even aan mij voorbij gaan. De gameplay zag er super saai uit. En terwijl er in Planet Robobot nog wat fanservice zat en knipoogjes naar eerdere avonturen, lijkt dit spel door een stel stagairs in mekaar te zijn geflanst om de wacht op Star Allies korter te laten lijken.

Ik kopieer gewoon een reactie van iemand die wel vaker onder een review wordt geplaatst; Ik pik hem nog wel mee uit de budgetbak.
avatar van Userverwijderd79
Userverwijderd79 ( 2732   1) 19-11-2017 13:59
Quote:
Jammer dat de reviewer niet onderstreept dat dit de eerste Kirby game is die in het Nederlands is vertaald. Toch wel een leuke erkenning van onze taal
Ik kan niet zeggen dat de games er vaak op vooruit gaan in het Nederlands :')
avatar van Lemmiwinks
Lemmiwinks ( 162 ) 20-11-2017 10:52
Quote:
Ook al ben ik een Kirby fan van het eerste uur laat ik deze toch even aan mij voorbij gaan. De gameplay zag er super saai uit. En terwijl er in Planet Robobot nog wat fanservice zat en knipoogjes naar eerdere avonturen, lijkt dit spel door een stel stagairs in mekaar te zijn geflanst om de wacht op Star Allies korter te laten lijken.

Ik kopieer gewoon een reactie van iemand die wel vaker onder een review wordt geplaatst; Ik pik hem nog wel mee uit de budgetbak.

Ik ben ook een erg groot kirby (& yoshi) fan en vond Planet Robobot ook leuk. Het enige minpuntje was de balans tussen de robot krachten. Ik had vaak maar 2 of 3 mechsuits die ik gebruikte en de rest voelde stukken minder usefull aan.
Deze game en gameplay ziet er inderdaad uit om in een aanbieding te halen maar dan wel eentje rond de € 20 want € 30 lijkt mij nog te veel voor een game even tussendoor te spelen...
avatar van Niels
Niels ( 18296   1) 20-11-2017 10:59
Thanks Pascal; leuke review en goed advies om hem niet full-priced te kopen. Wachten tot Twisted-D een mooie deal hierop tegen komt, dus.