Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Knowledge Is Power (PlayLink) (PS4)
82 100 1

Review Knowledge Is Power (PlayLink) (PS4)Het is inmiddels meer dan 10 jaar geleden dat de quiz-game Buzz! het licht zag op de PlayStation 2. De game werd vooral bekend om de speciale 'buzzers': aparte controllers met daarop vier gekleurde knoppen en een grote rode knop. Met dit apparaat was het jouw opdracht om zo snel mogelijk de juiste antwoorden te geven op de vragen van de quizmaster. Dit gevoel kunnen we nu opnieuw gaan beleven dankzij de komst van de PlayLink-titel 'Knowledge is Power'.

PlayLink
Misschien is het goed om eerst nog even kort uit te leggen wat wordt bedoeld met ‘PlayLink’. Dit is een systeem dat Sony heeft bedacht om smartphones te koppelen met een PlayStation 4, waardoor deze gebruikt kunnen worden om een game te besturen. Daarbij is het niet zo dat de controls van de DualShock-controller worden gesimuleerd, maar dat je specifieke content te zien krijgt afhankelijk van de game die je aan het spelen bent. Er is dan ook een speciale app nodig om een PlayLink titel als Knowledge is Power te kunnen spelen. Deze is gratis te downloaden uit de appstores van Android en iOS. In totaal kunnen tot zes smartphones/spelers tegelijk verbinding maken met een PS4 en Knowledge is Power tegen elkaar spelen. Het voordeel van deze methode boven de controllers is dat elke speler een eigen scherm voor zijn of haar neus heeft. Hierdoor kan er niet gemakkelijk afgekeken worden. Ook bieden de touchscreens van de smartphones extra gameplay-mogelijkheden.


Smurrie en bommen

De opzet van Knowledge is Power is zoals je van een quiz verwacht: met alle spelers speel je door negen reguliere vragenrondes, afgewisseld met twee speciale tussenrondes en afgerond met een finale. Bij elke vragenronde krijgen de spelers een vraag voorgeschoteld uit een van tevoren gekozen thema. Op de smartphones worden de vier antwoordmogelijkheden getoond en het is aan de speler om zo snel mogelijk het juiste antwoord aan te tikken. Dat klinkt vrij eenvoudig, maar spelers kunnen het elkaar behoorlijk lastig maken. Voordat een ronde begint kunnen ze elkaar namelijk beperkingen geven. Denk aan smurrie die eerst van het scherm geveegd moet worden om de antwoorden te kunnen zien of aan motten die letters van de antwoorden op hebben gegeten. Iedere speler kan steeds één speler uitkiezen voor zo'n hindernis en dit zorgt natuurlijk voor de nodige hilariteit en frustratie. Met name de speler met de meeste punten moet het regelmatig bezuren en krijgt het behoorlijk lastig. In de finale kan het uiteindelijk nog alle kanten op gaan, zoals dat hoort bij een goede spelshow. De spelers die in de voorgaande rondes de meeste punten hebben verzameld krijgen wel een voordeel, maar de overige spelers zijn  niet kansloos. Deze opzet zorgt dat iedereen tot het einde betrokken blijft bij de game.

Voor iedereen
Een groot pluspunt van de Buzz!-serie was de lage instapdrempel; omdat direct duidelijk was moest gebeuren, kon iedereen een controller oppakken en beginnen te spelen. Gelukkig is dit de ontwikkelaar van Knowledge is Power ook gelukt. Het is over het algemeen niet moeilijk om uit te leggen welke app mensen moeten downloaden en als ze hem daarna opstarten wijst alles zich vanzelf. Ook tijdens het spelen worden er geen bijzondere handelingen gevraagd. Een beetje tikken, swypen en lijntjes trekken op het scherm is voldoende en dat is voor iedereen met een smartphone te doen. Ik heb de game in verschillende gezelschappen kunnen spelen en dit ging altijd prima. Hier werden ook verschillende type smartphones gebruikt en dat leverde gelukkig nooit problemen op. Technisch gezien zit het dus goed in elkaar. De inhoud van de quiz zelf is lekker toegankelijk met een grote diversiteit in thema's en vragen. Daar moet ik wel bij zeggen dat de meeste vragen niet van een heel hoog niveau zijn en je ook geen optie hebt om een moeilijkheidsgraad in te stellen. Het is een 'one difficulty fits all' principe. Zoals gezegd krijgen de spelers met een (grote) achterstand wel extra mogelijkheden om het de andere spelers lastiger te maken, waardoor het niet snel zal gebeuren dat iemand een te grote voorsprong krijgt.Conclusie
Met Knowledge is Power komt dat heerlijk gevoel van Buzz! weer terug in de woonkamer. Het is een leuke en competitieve quiz waar echt iedereen aan mee kan doen. Het niveau van de vragen is misschien niet altijd even hoog, maar de onderlinge rivaliteit zal daar absoluut niet onder lijden. Knowledge is Power is echt een aanrader om die familieverplichtingen tijdens de feestdagen wat op te leuken. Speel dit met je familie en je hebt gegarandeerd een hilarische tijd. 

Deze review is geschreven door Kevin Blokland.

 

Oordeel Knowledge Is Power (PlayLink) (PS4)

  • Graphics 80
  • Gameplay 85
  • Originality 80
  • Sound 75
  • Replay 90
  • Eindcijfer 82

Aantal keer bekeken: 7933 

Laagste prijzen voor Knowledge Is Power (PlayLink) (PS4)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Sixtripple
Sixtripple ( 64 ) 30-11-2017 10:07
Zijn de vragen alleen in het Engels of kan dit ook in het Nederlands?
avatar van Puravida81
Puravida81 ( 5 ) 30-11-2017 12:04
De vragen en antwoorden zijn in het Nederlands als je de PS4 taal op Nederlands zet. Enkel hoor ik geen stem dan, beetje vreemd
avatar van Niels
Niels ( 18296   1) 30-11-2017 12:46
Quote:
Dit is een systeem dat Sony heeft bedacht om smartphones te koppelen met een PlayStation 4.

Dat hebben ze inderdaad goed gejat van jackbox games!

avatar van Rareman
Rareman ( 234 ) 30-11-2017 12:49
Quote:
De vragen en antwoorden zijn in het Nederlands als je de PS4 taal op Nederlands zet. Enkel hoor ik geen stem dan, beetje vreemd

Ik had hetzelfde probleem, maar toen ik de PS4 later een keer opnieuw opstartte en de game weer ging spelen had ik wel Nederlandse stemmen. Het lijkt alsof de game de Nederlandse stemmen nog even moest downloaden.
avatar van Michael_vd_L
Michael_vd_L ( 22 ) 30-11-2017 12:50
Is deze wel een beetje met Buzz te vergelijken ?
Das nog de enige hame(s) waarom de PS3 nog in de huiskamer staat. Zowel mijn vrouw als ik vinden nog steeds leuk. Jammer dat de vragen niet meeraangevuld worden. Zitten hier een hoopvragen in???

Zitten
avatar van Puravida81
Puravida81 ( 5 ) 30-11-2017 13:45
Quote:
[..]


Ik had hetzelfde probleem, maar toen ik de PS4 later een keer opnieuw opstartte en de game weer ging spelen had ik wel Nederlandse stemmen. Het lijkt alsof de game de Nederlandse stemmen nog even moest downloaden.

Oh dat kan wel kloppen, halverwege de game (zonder stemmen) kreeg ik een melding dat het spel gedownload was. Ik zal het binnenkort weer eens proberen, bedankt!
avatar van Puravida81
Puravida81 ( 5 ) 30-11-2017 13:47
Quote:
Is deze wel een beetje met Buzz te vergelijken ?
Das nog de enige hame(s) waarom de PS3 nog in de huiskamer staat. Zowel mijn vrouw als ik vinden nog steeds leuk. Jammer dat de vragen niet meeraangevuld worden. Zitten hier een hoopvragen in???

Zitten

Er zitten ongeveer 1000 vragen in. Ik weet niet of dit nog uitgebreid wordt. Erg leuk om met vrienden deze game te spelen omdat dit prima werkt met telefoons en/of tablets. Uiteindelijk kan iedereen winnen omdat in de laatste ronde (de piramide) nog alles mogelijk is en je kan de winnende speler flink dwarsbomen 666
avatar van Kuros
Kuros ( 150 ) 30-11-2017 15:53
Ik heb hem zojuist gehaald bij Intertoys. Toch een leuk aanbieding voor maar 13,-
Slechts enkele op voorraad in n paar winkels. Online helaas al uitverkocht. Ik had in ieder geval gelukt met de juiste plaats