Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Mario Party: Superstars (Switch)
80 100 1

Review Mario Party: Superstars (Switch)


Mario, Birdo, Wario en Rosalina…ik kan ze inmiddels wel schieten! Dat krijg je na zo’n 15 Mario Party-games waarin ze me genadeloos van afgronden hebben geduwd, verdronken, geëlektrocuteerd, in de fik gestoken, platgewalst en laten exploderen om me vervolgens berooid achter te laten in een of andere greppel. Wat een feest! Ik kan je vertellen dat er bij het recenseren van Mario Party Superstars (MPS) ook de nodige vloek is gevallen. En toch…en toch heb ik ontzettend veel lol gehad!
Want is het niet heerlijk om je medespelers al die vreselijke dingen aan te doen? Mario Party is de ultieme ‘naai-game’ en in SMP komt die kant van Mario Party heerlijk naar voren. Dat komt omdat het voor een groot deel gebaseerd is op de vroege Mario Party-games van de Nintendo 64. Toen hadden we nog geen medelijden met elkaar. Lachend steelt Mario in de laatste ronde al je muntjes, kaapt Peach de ster voor je neus weg en mag je je enige ster bij Bowser inleveren.

Local en online multiplayer
Wat heerlijk! En nog veel fijner om dat uitgebreid lachend te doen bij je medespeler die gewoon naast je op de bank zit. Je kan MPS namelijk gewoon lokaal met z’n vieren spelen of online verbinden met je vrienden als zij de game ook hebben. Daarnaast kan je ook online spelen met andere random spelers. Zowel de Party modus (de bordspellen) als de minigames. Klassiekers als ‘Shy guy says’, ‘Face lift’, ‘Sneak ’n Snore', ‘Hot Rope Jump’ en nog veel meer zijn trouw geremastered voor een nieuwe generatie pestkoppen.


100 minigames zijn liefdevol bijgewerkt naar de huidige grafische standaard

 

Met name die laatste is flink uitgebreid in MPS. Toad vaart je gratis en voor niets naar Mount Minigames, waar je naar hartenlust de 100 minigames die MPS rijk is kan spelen. Dat kan in allerlei modi, waarbij je andere spelers van over de hele wereld op de meest lollige manieren kapot probeert te maken. Met de dagelijkse mini-game-selectie, de survival-modus waarin je zoveel mogelijk ‘wins’ achter elkaar probeert te scoren of de 2 vs. 2- en 1 vs. 3-modi.

Karige selectie borden

Natuurlijk zijn de minigames belangrijk, maar wat is Mario Party zonder een mooie selectie borden? Helaas laat MPS het hier een beetje afweten. Met een mooie selectie aan minigames had ik van de borden meer verwacht. In aantal, maar ook in kwaliteit. Yoshi’s Tropical Island ziet er mooi uit, maar is vrij basic. Peach’s Birthday Cake is vrij statisch, omdat de ster niet verplaatst. Toch is dit bord al wel wat verbeterd door de plaatsing van de Event Spaces waar je munt- of sterstelende Piranhaplanten kan planten.

Space Land is een vrij groot bord met een gimmick die niet helemaal goed uit de verf komt. Dan hebben we nog Woody Woods en Horror Land. Dat zijn eigenlijk gewoon prima borden waarop best veel kan gebeuren, er verschillende paden tot je beschikking staan en er genoeg opties zijn om je medespelers het leven zuur te maken. Misschien denk ik er iets te makkelijk over, maar ik had nog minstens 2 of 3 wat meer complexe borden verwacht. Nu ben je toch vrij snel door de borden heen en dan ken je ze eigenlijk ook wel.


Horrorland is samen met Woody Woods een van de betere borden in MPS

 

Net als de borden, zijn er ook vrij weinig karakters om te kiezen. 10 karakters en geen unlockables. Vooral wat betreft de dames is het wat beperkt. Mijn vriendin speelde steevast met Birdo, omdat ze zich niet kon identificeren met Peach, Daisy of Rosalina: “Waarom zijn er alleen maar prinsesjes? Dat slaat toch nergens op?” Ik kon niet anders dan haar gelijk geven.

Online is essentieel

Met MPS is Mario Party voor het eerst écht online speelbaar (Super Mario Party heeft wel net een patch gehad voor volledige online play). De natte droom van iedere Mario Party-fanaat. Ik moet zeggen dat het over het algemeen erg goed geïmplementeerd is. Het geeft de game op alle fronten zoveel meer charme. Vooral omdat je tijdens de bordspellen zogenaamde stickers kan gebruiken om je reactie op de in-game gebeurtenissen te delen.

Tegen de computer spelen voelt na zo’n online sessie als een zielloze onderneming. Het is daarom wel jammer dat tot nu toe in iedere game die ik heb gespeeld, er vroeg of laat 1 à 2 en soms zelfs 3 mensen uitvielen. Zij schakelen dan automatisch over op een computergestuurd karakter. Ik zou zelf best een optie willen hebben om in zo’n geval een lopende game te joinen als nieuwe speler. Dat maakt het voor iedereen leuker.

Overigens is niet alles perfect. Zo merk je het direct als iemand anders een slechte verbinding heeft, waardoor minigames flink kunnen vertragen. En als je couch co-op speelt, kun je alleen een bordspel spelen als iemand anders de code heeft om je te joinen. Dat komt dus neer op vrienden die MPS ook hebben. Dat is op te lossen door je code ergens online te posten, op Discord bijvoorbeeld, maar dat zou natuurlijk geen vereiste moeten zijn.


Via stickers kun je andere spelers in online games aanmoedigen of (veel leuker) lekker irriteren.

 

Goede basis

Ik heb heel veel lol gehad met Mario Party Superstars. De gameplay blijft hilarisch, de visuele upgrade brengt de oude borden en minigames helemaal tot leven en de online opties brengen een hele nieuwe dimensie in Mario Party. Toch valt of staat een game als deze met de content. Hoewel 100 minigames klinkt als veel, ken je ze enorm snel. En zoals gezegd is de hoeveelheid borden en karakters vrij karig.

Het zou me daarom niet verbazen als MPS een soort basis is, die steeds verder wordt uitgebreid met downloadbare content. Stel je voor dat MPS over een jaar ruim 200 minigames heeft en een stuk of 15 borden. Met nog iets flexibelere online opties is dat de ultieme Mario Partygame. Dus een tip voor Nintendo: geen nieuwe Mario Party-games meer, maar MPS content packs plzkthx!

De beste Mario party?

Zoals het er nu voorstaat is MPS, ondanks de negatieve puntjes, de beste Mario Party-game in tijden. Heb je genoeg mensen die je het leven zuur willen maken door middel van een potje MPS? Dan is dit een no-brainer. En door de online modus voelt het ook als je in je eentje speelt voor het eerst als een volledige spelervaring. Overigens heb je wel een abonnement op de Nintendo online service nodig om online te spelen. Twijfel je nog? Wacht dan even af of de DLC-droom uitkomt en schaf de game aan wanneer het uitpuilt van de content.

 

 

 

Chris van Breda (Crispy)

Critical Chris is communicatieadviseur en fanatiek gamer. Schrijft recensies als creatieve oefening, waarbij een objectief oordeel en de Budgetgaming gedachte centraal staan.

Aantal keer bekeken: 5442 

Laagste 3 prijzen voor Mario Party: Superstars (Switch)

46.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
GameResource 10
€  46.95€ 0.00   € 46.95
AllYourGames.nl 9.2
€  47.95€ 0.00   € 47.95
Amazon.nl 6.4
 
€  49.49€ 0.00   € 49.49

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 766 ) 13-11-2021 16:27
Deze staat op mijn black Friday lijstje
avatar van Blackdevil235
Blackdevil235 ( 700   3) 13-11-2021 16:35
online is vet, maar na ultimate smash had ik liever een ultimate party gezien en niet 100 minigames.. het is net een demo. veel oude minigames.. als de game gewoon 50 60 kost net zoals een zelda en odyssey waarom dan zo weinig minigames en borden?
avatar van Megane377
Megane377 ( 6260   32) 13-11-2021 17:41
Deze paar weken geleden gekocht voor iets van 30/35 bij Amazon, heb het nog niet gespeeld (kadootjes voor mijn zoontje).
Kan niet wachten om het te spelen
avatar van Yosher
Yosher ( 177 ) 15-11-2021 08:09
Quote:
online is vet, maar na ultimate smash had ik liever een ultimate party gezien en niet 100 minigames.. het is net een demo. veel oude minigames.. als de game gewoon 50 60 kost net zoals een zelda en odyssey waarom dan zo weinig minigames en borden?

Mario party heeft traditioneel gezien altijd rond de 100 minigames gehad dus dat vind ik dan niet weinig maar gewoon standaard. Meer was altijd leuk geweest maar hoeft niet per sé. Het aantal borden ben ik dan wel met je eens, daar had er minimaal eentje meer van moeten zijn.
avatar van Swizard
Swizard ( 891 ) 17-11-2021 13:40
Ik herken het volgende punt niet:
"Overigens is niet alles perfect. Zo merk je het direct als iemand anders een slechte verbinding heeft, waardoor minigames flink kunnen vertragen. En als je couch co-op speelt, kun je alleen een bordspel spelen als iemand anders de code heeft om je te joinen. Dat komt dus neer op vrienden die MPS ook hebben. Dat is op te lossen door je code ergens online te posten, op Discord bijvoorbeeld, maar dat zou natuurlijk geen vereiste moeten zijn."
Couch co-op kan wel op split screen, pas als je op aparte switches wil spelen moet je andere dingen uithalen om het werkende te krijgen.

Zelf vind ik het makkelijk één van de beste mario parties in tijden. Alle minigames zijn super nostalgisch voor mij, die al vanaf deeltje 1 MP speelt.
De hoeveelheid borden zijn inderdaad vrij matig. Historisch brengt Nintendo helaas nooit echt DLC uit voor MP, dit spel zou wel echt het beste deel zijn om daar aan te beginnen
Zelf voornamelijk online gespeeld met een tweede stelletje, de online werkt meestal vrij aardig met een enkele haper na. Moet wel zeggen wij gaan dik 2 a 3x over de "game time" heen maar dat terzijde. Verbaasd me dat je zo weinig over de stickers zegt, het zijn tientallen verschillende die je unlocked tijdens het spelen en je op de meeste momenten kan spammen. Ze hebben een visual en een audio effect, was ze heel opvallend maken. In de goede groep voegen deze echt veel toe
avatar van Crispy
Crispy ( 107 ) 17-11-2021 15:58
Rol: Reviewer
Quote:
Ik herken het volgende punt niet:
"Overigens is niet alles perfect. Zo merk je het direct als iemand anders een slechte verbinding heeft, waardoor minigames flink kunnen vertragen. En als je couch co-op speelt, kun je alleen een bordspel spelen als iemand anders de code heeft om je te joinen. Dat komt dus neer op vrienden die MPS ook hebben. Dat is op te lossen door je code ergens online te posten, op Discord bijvoorbeeld, maar dat zou natuurlijk geen vereiste moeten zijn."
Couch co-op kan wel op split screen, pas als je op aparte switches wil spelen moet je andere dingen uithalen om het werkende te krijgen.

Dit gaat over online spelen met randoms. Dat kan wel in je eentje, maar dus niet/lastig als je samen op de bank speelt en toch een vier-speler spel wil spelen. Staat er idd misschien niet duidelijk genoeg. Sowieso is dit soort dingen lastig/omslachtig om goed uit te leggen in weinig woorden.

En de stickers zijn idd leuk, maar in een recensie kies je ook waar je de nadruk op legt. Goed dat jij met je ervaringen de recensie hierop aanvult
avatar van Joseph4820
Joseph4820 ( 303   4) 01-12-2021 09:04
Alleen het feit dat je zelf het bord rond gaat en niet met zn allen op hetzelfde karretje is al +1. Wat was dat k*t zeg