Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Mercury Hg (Xbox360)
80 100 1

Review Mercury Hg (Xbox360)

Mercury Hg is de opvolger van PSP game Mercury. De derde in een reeks puzzelgames, de eerste die ik speel. Het doel van het spel is dat je een blob kwik (mercury) zo snel mogelijk naar een finish toe leidt. Je verplaatst het kwik door het spelbord te kantelen met je thumbsticks. Aan jou de taak om zo snel mogelijk, zonder delen van je kwik te verliezen, de finish te bereiken. Dit alles onder het genot van een lekkere beat en strakke graphics. Het is een titel die aansluit in het rijtje van games als Marble Madness en Super Monkey Ball.


Onder de gyroscoop
De game telt 60 levels, verspreid over verschillende spelmodi. Discovery Mode bevat het grootste deel van de levels. Dit is de normale speelmodus waarbij je een level uit moet spelen om het volgende vrij te spelen, een soort campaign. Daarnaast is er de Challenge Mode, waarbij je steeds lastigere doelen moet behalen, van het verzamelen van alle atomen in een level tot het afronden van een level binnen een bepaalde tijd. Ook kun je bonuslevels unlocken waarbij je alleen kunt finishen met een 100% complete kwikdruppel. Dit laatste is vooral lastig bij de levels die geen omheining hebben, want ga je te dicht langs de rand dan loop je het risico stukjes kwik te verliezen.


Scheikunde in een veilig jasje
De verschillende levels zijn, evenals de knipoog in de titel, vernoemd naar scheikundige termen. Maar voor mislukte laboratoriumpraktijken hoef je hier niet te vrezen. In Mercury Hg word je geconfronteerd met andere obstakels. Zo zijn er hobbels en gaten in het spelbord, ventilatoren die je blob proberen over de rand te blazen of juist naar zich toe te trekken en knoppen die je moet activeren om het pad naar de finish compleet te maken. Dit laatste gebeurt vaak met kleur-puzzels. Je moet je blob eerst naar een verfhokje loodsen om van kleur te veranderen. Ga je onder een blauw verfhokje, dan kun je een blauwe puzzel-knop activeren. In sommige levels moet je verschillende kleuren worden. Hier komt de kracht van je klodder goed naar voren. Je kunt je blob tegen scherpe obstakels namelijk splitsen, waarna je de beide helften naar verschillende verfhokjes stuurt. Dit is echter lastig, aangezien je het speelbord beweegt en niet de blobs zelf. Een mooie uitdaging, die jammer genoeg niet erg vaak wordt gebruikt.


Het spel voelt vanaf het eerste moment van spelen goed aan. Het oogt en klinkt aantrekkelijk, is laagdrempelig en heeft een prettige leercurve. Er zitten maar weinig levels tussen die het je écht lastig maken. Jammer voor de hardcore puzzelaars, maar zeer prettig voor de casual gamer. Het houdt de game ook lekker luchtig en ontspannen. De uitdaging zit hem meer in het verzamelen van alle atomen en het neerzetten van een snelle tijd. Hierbij word je direct op scherp gezet, want je ziet na het behalen van een level direct de leaderboards met scores en tijden van andere spelers. En je wilt natuurlijk altijd een betere tijd neerzetten dan je online concurrenten! Ook is er de mogelijkheid om tegen ghosts te racen, wat erg leuk is. Geen directe multiplayer dus, maar wel een welkome toevoeging die de replaywaarde omhoog gooit.

Voeg zelf reagentia toe
Misschien wel het meest aantrekkelijke aan Mercury Hg is de sfeer, die wordt ondersteund door een ijzersterke soundtrack. Heerlijke technobeats geven het spel een fijne energie. De achtergrond die meebeweegt op de muziek levert hier een positieve bijdrage aan. Heb je genoeg van het opzwepende ritme, dan kun je heel makkelijk je eigen muzieknummers toevoegen. Ook hier gaat de achtergrond gewoon in mee, ongeacht je muzieksmaak. Het design is simpel gehouden, met mooie details die eruit springen. Zo heb je mooie spiegeleffecten en draait de game erg soepel, ongeacht hoe vaak/snel je de camera om het spelbord heen beweegt. Hier wordt wel een vervelende bug duidelijk. Heel af en toe blijft het spel hangen in een slow motion. Alles gaat zoals normaal, maar dan op halve snelheid. Dit kun je alleen verhelpen door de game te herstarten. Dat is zo gebeurt natuurlijk, maar dit voelt niet prettig en komt toch wel een aantal keer voor. Ook is het spel niet bijster moeilijk, waardoor je er in een paar uur wel doorheen bent. De duidelijke aanwezigheid van binnenkort te downloaden content (waarvoor je hoogstwaarschijnlijk later moet bijbetalen) voelt dan ook als een extra harde klap in het gezicht. 

Conclusie
Mercury Hg speelt heerlijk weg. De gameplay is snel onder de knie te krijgen en het strakke design gecombineerd met knallende soundtrack zorgen voor een prettige spelervaring. De moeilijkheidsgraad is niet bijster hoog, maar met de aanwezigheid van uitdagende bonuslevels, leaderboards vol scherpe tijden en ghosts die verslagen moeten worden, hebben ook de die hard puzzelaars genoeg voor hun kiezen. Zeker voor de schamele 400 Microsoft Points een welkome aanwinst voor je 360 collectie.

Deze review is geschreven door Roy van Bijsterveldt

 

Oordeel Mercury Hg (Xbox360)

  • Graphics 80
  • Gameplay 80
  • Originality 70
  • Sound 90
  • Replay 80
  • Eindcijfer 80

Aantal keer bekeken: 7035 

Laagste prijzen voor Mercury Hg (Xbox360)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van LordUgly
LordUgly ( 3846 ) 19-10-2011 22:43
die bonuslevels zijn nog steeds niet erg uitdagend, maar de Challenge Mode is echt een helse onderneming. niet aan te raden voor de budgetgamers met een zwak hart

en er zijn ventilatoren? ik dacht dat dat magneten waren!?

leuke review die de belangrijkste plus- en minpunten van de game goed naar voren brengt, en zelf vond ik het de aankoopprijs meer dan waard. verwacht er niet meer van, als je ervoor betaalt.
avatar van Steele
Steele ( 26 ) 20-10-2011 10:29
Helemaal mee eens: vooral de Challenge biedt uitdaging. Verder gewoon erg leuke game voor die prijs. Je hebt inderdad magneten (of tegenpoolmagneten) die je aantrekken of wegduwen. Heb 't voor de duidelijkheid maar ventilatoren genoemd

Roy