Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Metroid: Dread (Switch)
90 100 1

Review Metroid: Dread (Switch)


Wat hebben we er lang op moeten wachten: Metroid Dread. Dit is het vervolg op Metroid Fusion uit 2002 en het einde van deze verhaallijn. Er waren al geruchten over deze game in 2005, maar toen was de hardware nog niet goed genoeg om deze game volledig tot zijn recht te laten komen. Dit is de eerste échte Metroid in bijna twintig jaar, remakes en first-person uitstapjes niet meegeteld. Deze actie-platformer is uitgekomen op de Nintendo Switch en ontwikkeld door MercurySteam. Weet deze Spaanse ontwikkelaar de hoge verwachtingen van deze langverwachte game na te komen? Lees snel verder!

Gevreesd
In Metroid Fusion werd Samus besmet met een parasiet genaamd X. Dit kostte bijna haar leven, maar ze werd gered door een vaccin met het Metroid DNA. Aan het einde van Fusion werd er gedacht dat de Metroids en de X-parasieten uitgestorven waren, maar niets bleek minder waar! In het begin van Metroid Dread heeft de Galactische Federatie beelden ontvangen dat er X-parasieten aanwezig zijn op de planeet ZDR. Samus, die als enige beschermd is tegen deze parasieten, gaat op onderzoek uit.


Zeer Decoratieve Ruimtes
Onderzoeken doe je door veel verschillende kamers en gebieden door te lopen. Het zijn echt puzzels om doorheen te komen. De omgeving kan veranderen waardoor je ineens niet meer terug kunt, maar waardoor je alleen nog maar vooruit kunt gaan. Het gaat echt om het ontdekken van nieuwe plekken waar je voor het verhaal naartoe moet, maar ook naar die van de geheime kamers waar bijvoorbeeld wapenupgrades te vinden zijn. De gebieden waar je komt zien er overigens allemaal erg mooi uit, zoals met bewegende achtergronden. Maar natuurlijk zitten ze ook vol met vijanden die je moet uitschakelen met je straalaanval en je raketten.

Zeer Destructieve Rivalen
Vijanden kom je vaak genoeg tegen! Nu zijn er naast normale vijanden ook speciale E.M.M.I.-robots. Die patrouilleren alleen in speciaal aangegeven gebieden waar je natuurlijk doorheen moet. Maar deze robots zijn er niet om te verslaan; enkel om te ontwijken. Want als ze je te pakken krijgen ben je gelijk al Game Over. Hier moet je dus juist heel voorzichtig mee zijn. Een groot contrast met het snelle tempo van de rest van de game.


Daarnaast heb je natuurlijk de grote bazen die je moet verslaan. Deze zijn allemaal erg leuk om te doen. Je moet goed je best doen om ze bijvoorbeeld te ontwijken, of je wordt achterna gezeten. Je moet snel kunnen reageren. Het zorgt voor veel chaos. In het begin zijn ze best wel lastig, maar als je ze eenmaal door hebt zijn ze goed te doen. Ze hebben veel verschillende fasen en er zitten verrassende elementen tussen, zoals een baas die soms zelfs onzichtbaar wordt!

Erg Moeilijke Missie Inderdaad
Metroid Dread is een verrassend pittige game! Tegenwoordig word je in games al snel aan het handje gehouden en weet je altijd waar je naartoe moet. Nou, in Metroid Dread is dat zeker niet het geval! Bereid je erop voor om op bepaalde momenten lang vast te zitten, vaak te worden gedood door E.M.M.I.’s en soms erg gefrustreerd te raken. Je moet dan echt elke vierkante meter bestuderen of beschieten en vaak de kaart erbij halen om te bepalen waar je naartoe moet. Wat wel fijn is, is dat als je het Game Over-scherm weer te zien krijgt, je op een plek dichtbij weer mag doorgaan. Dit houdt het tempo goed in de game en zo kun je gelijk weer verder met je zoektocht.


Met de snelheid van het licht
Dat tempo blijft maar weer terugkomen, en dat is ook het fijne aan de Metroid-games. Je kunt snel door, en je boekt ook heel snel vooruitgang. Je vindt veel upgrades voor je wapens waardoor je ook vaak een bevredigend gevoel krijgt. Als je weer een nieuwe vaardigheid krijgt, dan kijk je niet meer terug naar gebieden waar je al geweest bent, maar dan weet je dat je gelijk weer door moet. Heel veel teruggaan zit er dus niet in.

Naast de snelheid in de game, is de game ook erg snel op de Nintendo Switch. Met 60 frames per seconden rent, schiet en rolt Samus vooruit. De framerate is stabiel in zowel handheld als docked modus. Erg fijn, want met zo’n snelle actiegame wil je dat al je input soepel verloopt.


Geluid & Geduld
Met Dread heeft MercurySteam Metroid in een modern jasje gegoten. Met nieuwe vaardigheden en leuke afwisselende gebieden waar je juist heel voorzichtig moet zijn. Ook de bekende soundtrack is weer terug en klinkt beter dan ooit. De game is ook volledig speelbaar in het Nederlands, inclusief Nederlandstalige stemmen. Al klinken deze robotstemmen niet zo goed. Gelukkig wordt er niet al te veel gesproken.

De twee nieuwe amiibo die gepland waren bij de release komen volgende maand uit. Dit zijn Samus en een E.M.M.I. Hiermee kun je alleen maar een keer per dag extra wapens en gezondheid krijgen. Niet heel erg nuttig, wel heel erg leuk voor in de verzamelkast.


Het is normaal voor Metroid-games om aan de redelijk korte kant te zijn en Dread is daar geen uitzondering op. Maar bij de Metroid-games wordt dit nooit als storend ervaren. Er is namelijk genoeg interessante gameplay voor het geld. Als je de game hebt uitgespeeld heb je niet het gevoel dat het nog langer had moeten zijn. Het verhaal zit goed in elkaar en je kunt rekenen op interessante plotwendingen. En je kunt anders ook altijd nog voor 100% completion gaan.

Conclusie
Metroid Dread is een erg goede platformer en MercurySteam heeft zeker de verwachtingen waargemaakt. Het tempo is snel en je haalt veel voldoening uit je voortgang. Het is erg leuk om nieuwe gebieden te ontdekken, om upgrades te krijgen, om bazen te verslaan. Maar ook om voorzichtig te zijn in E.M.M.I.-zones. Om soms vast te zitten en het bijna op te geven, maar dan toch goed op de kaart te kijken en een hint zien waardoor je weer verder kunt. Metroid Dread geeft veel vermaak en speelt lekker weg met 60 frames per seconde. 

Lisa Halman (Lisa)

Lisa is een Nintendo-fan in hart en nieren, maar spendeert de laatste tijd toch meer tijd achter haar zelfgebouwde PC. Heeft een grote amiibo verzameling.

Aantal keer bekeken: 6786 

Laagste 3 prijzen voor Metroid: Dread (Switch)

39.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
AllYourGames.nl 9.2
€  39.95€ 0.00   € 39.95
Bol.com Partner 8.5
€  43.78€ 0.00   € 43.78
GameResource 10
€  46.95€ 0.00   € 46.95

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1810   2) 21-10-2021 21:04
Waanzinnig vette game. Beter dan ik had verwacht, naar de, naar mijn mening matige remake op de 3DS door Mercury Stean. Als fan van het eerste uur, had ik stiekem gehoopt dat de game in pixelart was. Die games blijven voor mij als wat oudere gamer tijdloos en verliezen hun grafische pracht in mijn ogen niet 👌🏻
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5262   20) 21-10-2021 21:30
Weet iemand of de game een optie heeft om met de Japanse audio/stemmen te spelen?
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 4955   37) 21-10-2021 21:59
Quote:
Weet iemand of de game een optie heeft om met de Japanse audio/stemmen te spelen?

Hij neemt de taal over die op de Switch is ingesteld, en ik heb geen optie gevonden om dat binnen de game aan te passen.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1810   2) 21-10-2021 22:13
Quote:
Weet iemand of de game een optie heeft om met de Japanse audio/stemmen te spelen?

Misschien een Japanse account aanmaken? Maar dan wordt het wel tricky om die menu's te lezen en te navigeren vrees ik, want alle game opties zijn wellicht ook in het Japans
avatar van GJ
GJ ( 6037   7) 21-10-2021 23:12
Rol: Forum Moderator
Dit is tot nu toe verreweg mijn game of the year, en er moet al een verrassing uit een onverwachte hoek komen om daar verandering in te brengen. Wat een prachtspel. Ik deed er overigens 14 uur en 20 minuten over, wel met 100% completion, al kun je 'm uiteraard veel sneller doorspelen. Mijn ervaring met het spel was in ieder geval niet zo kort. En dan kan ik 'm nu ook nog doorspelen op Hard én ik moet 'm nog twee keer speedrunnen binnen vier uur om alle unlockables te halen. Dat gaat nog wel even duren, haha.

Toffe review .

Trouwens, over de amiibo: de eerste keer dat je deze gebruikt krijg je een extra health tank (100 HP, Samus amiibo) en 10 of 25 extra raketten (weet het exacte aantal niet, E.M.M.I. amiibo). Daarna krijg je inderdaad één keer per dag een aanvulling.
avatar van Tijn80
Tijn80 ( 155   3) 21-10-2021 23:17
Zit al 2 dagen vast op Experiment No. Z-57
avatar van GJ
GJ ( 6037   7) 21-10-2021 23:21
Rol: Forum Moderator
Quote:
Zit al 2 dagen vast op Experiment No. Z-57

Boss fight spoilers:

|||Spoiler||| Raketten zijn eigenlijk altijd de oplossing in bossfights. Op dit punt heb je als het goed is de storm missiles die je op de boss af kunt sturen door R ingedrukt te houden. Probeer dit zo veel mogelijk te doen, want zo doe je de meeste damage in de minste tijd. R ingedrukt houden, zodra je even een seconde rust hebt L gebruiken om te richten en gelijk loslaten. Dit kun je de hele tijd herhalen. Verder is het een kwestie van het patroon van de boss aflezen en daar op inspelen. Elke aanval wordt van tevoren op een bepaalde manier aangekondigd, vaak met een animatie en/of geluidje, dus let daar goed op en reageer op tijd. Succes! |||Spoiler|||
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5262   20) 21-10-2021 23:24
Quote:
[..]


Hij neemt de taal over die op de Switch is ingesteld, en ik heb geen optie gevonden om dat binnen de game aan te passen.
Thanks, dat is teleurstellend om te lezen, want Nintendo was wel goed bezig met o.a. Breath of the Wild, waar die optie wel aanwezig is.

avatar van GJ
GJ ( 6037   7) 21-10-2021 23:27
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]
Thanks, dat is teleurstellend om te lezen, want Nintendo was wel goed bezig met o.a. Breath of the Wild, waar die optie wel aanwezig is.


Dat werd er toen ook pas een flinke tijd na de release ingepatcht omdat fans er om bleven vragen. Ik weet nog dat ik game al uit had voordat ik de audio kon switchen.

Dat gezegd hebbende is het aantal gesproken tekst in deze Metroid misschien 30 seconden per uur. Je praat een keer met ADAM wanneer je in een nieuwe locatie komt en that's it.
avatar van Thijs92
Thijs92 ( 1177   38) 21-10-2021 23:38
Het lijkt mij ook een mooie en uitdagende game. Bedankt voor de fijne review!
avatar van Tijn80
Tijn80 ( 155   3) 21-10-2021 23:53
Quote:
[..]


Boss fight spoilers:

|||Spoiler||| Raketten zijn eigenlijk altijd de oplossing in bossfights. Op dit punt heb je als het goed is de storm missiles die je op de boss af kunt sturen door R ingedrukt te houden. Probeer dit zo veel mogelijk te doen, want zo doe je de meeste damage in de minste tijd. R ingedrukt houden, zodra je even een seconde rust hebt L gebruiken om te richten en gelijk loslaten. Dit kun je de hele tijd herhalen. Verder is het een kwestie van het patroon van de boss aflezen en daar op inspelen. Elke aanval wordt van tevoren op een bepaalde manier aangekondigd, vaak met een animatie en/of geluidje, dus let daar goed op en reageer op tijd. Succes! |||Spoiler|||

Ik weet het. En dan nog versla ik heb niet. Komt goed
Geweldige game!
avatar van Dja
Dja ( 308 ) 22-10-2021 00:11
Geweldige game
avatar van Michael_80
Michael_80 ( 7 ) 22-10-2021 00:33
Leuke review! Dit is mijn GOTY. Iets beters heb ik dit jaar niet gespeeld en dat terwijl ik nog 12 andere titels uit 2021 gespeeld heb.
avatar van Thornado78
Thornado78 ( 486   1) 22-10-2021 08:03
Quote:
[..]


Dat gezegd hebbende is het aantal gesproken tekst in deze Metroid misschien 30 seconden per uur. Je praat een keer met ADAM wanneer je in een nieuwe locatie komt en that's it.

Het Nederlands van ADAM klinkt wel weer erg buitenaards
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 38857   3) 22-10-2021 09:11
Rol: Forum Moderator
Quote:
Weet iemand of de game een optie heeft om met de Japanse audio/stemmen te spelen?

Er zit volgens mij 5 minuten gesproken tekst in die game ofzo. Daarnaast is het ontwikkeld door een Spaanse studio, dus hoor je het eigenlijk in het Spaans te spelen
avatar van Beem
Beem ( 241 ) 22-10-2021 09:50
Ik vond hem.... wel okee? Het is vooral meer Metroid. Wat op zich niet slecht is, maar er wordt ook weinig vernieuwends gedaan. Sure, alles ziet er gelikt uit, maar verder is alles heel braaf volgens het boekje. Movement is soepel, maar de controls soms clunky (verschillende combinaties van drie knoppen tegelijk om verschillende wapens af te vuren.... wat?).

Vermakelijke game, maar ook vrij forgettable. Geen enkel moment gehad dat ik dacht: holy shit wat vet.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 38857   3) 22-10-2021 09:56
Rol: Forum Moderator
Beter dat er combinaties zijn om dingen af te vuren, dan dat je met een knop door allerlei raketten moet switchen om de juiste te kiezen, zoals op de SNES.

Natuurlijk vereist het wat oefening, maar uiteindelijk geen probleem voor mij.
avatar van Thornado78
Thornado78 ( 486   1) 22-10-2021 10:18
Quote:
[..]


Er zit volgens mij 5 minuten gesproken tekst in die game ofzo. Daarnaast is het ontwikkeld door een Spaanse studio, dus hoor je het eigenlijk in het Spaans te spelen

Samus, vamos a la playa!
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5262   20) 22-10-2021 10:26
Quote:
[..]


Er zit volgens mij 5 minuten gesproken tekst in die game ofzo. Daarnaast is het ontwikkeld door een Spaanse studio, dus hoor je het eigenlijk in het Spaans te spelen

Thanks, Spaans zou ik ook prima vinden. Ik zie sowieso het liefst gewoon zoveel mogelijk opties dit gebied, maar sowieso altijd de taal van de schrijvers/devs.

Ik vroeg het me in dit geval af omdat destijds met Metroid Other M er veel kritiek was op het karakter van Samus, en toen bleek dat die kritiek er in Japan niet of in ieder geval minder was, en dat leek o.a. ook door de voice-acting te komen (er staan wat comparisons op YT).

Als er weinig/geen dialoog is, dan maakt het natuurlijk minder uit, maar wil het altijd wel graag weten voor ik een aankoop ga overwegen.

avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2547   2) 22-10-2021 10:40
Het karakter van Samus is niet veel beter in de Japanse versie van Other M. Het enige wat aan te merken valt op de Engelse voice acting is dat Samus vrij emotieloos praat omdat in Japan dat als cool wordt ervaren. Dat krijg je als je een Japanner die geen voeling heeft met het Westen de regie laat doen.

De vertaling op YouTube is allesbehalve accuraat.
avatar van Ice-Cerberus
Ice-Cerberus ( 187   1) 22-10-2021 12:44
Intussen uitgespeeld op normal en hard en wat een ontzettende heerlijke game. De boss fights zijn echt heftig maar ow zo heerlijk hectisch. Fusion zal altijd de beste game voor mij blijven (mja dat is vaak met de eerste die je van een serie speelt) maar wat een heerlijk vervolg is deze game. Geen spoiler maar de laatste boss fight vereist wel wat van je vingers
avatar van Thornado78
Thornado78 ( 486   1) 22-10-2021 23:57
Ah, ik heb nu 4 EMMI's stuk en kan eindelijk echt eens backtracken. Het spel wordt plots stukken leuker.
avatar van Nightshade
Nightshade ( 1266   2) 23-10-2021 02:14
Quote:
Beter dat er combinaties zijn om dingen af te vuren, dan dat je met een knop door allerlei raketten moet switchen om de juiste te kiezen, zoals op de SNES.

Natuurlijk vereist het wat oefening, maar uiteindelijk geen probleem voor mij.
Beter dat ze spelers de optie bieden om het naar eigen voorkeur in te stellen, zodat iedereen comfortabel kan spelen.
avatar van GameFatale
GameFatale ( 20581   11) 23-10-2021 05:12
Dacht erover om deze te proberen, maar na Bowsie's stream te hebben gekeken toch maar (weer) besloten dat het niets voor mij is.
avatar van Zeiretto
Zeiretto ( 46 ) 23-10-2021 09:14
Quote:
Weet iemand of de game een optie heeft om met de Japanse audio/stemmen te spelen?

De game heeft geen Japanse voice-acting, zelfs niet in de Japanse versie van de game.
avatar van Yosher
Yosher ( 178   1) 23-10-2021 10:43
Ik vind het echt een enorm toffe game. Het is dan ook de tweede Metroid ooit die ik heb uitgespeeld, en de eerste die ik 100% heb uitgespeeld. Wil hem alleen nog wel sneller proberen uit te spelen uiteindelijk.

Moet ook echt eens meer Metroid games doorlopen. Zo tof!
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 25-10-2021 13:58
Rol: Reviewer
Leuke review. Een kleine kanttekening is wel, dat wanneer een EMMI je te pakken krijgt je gedurerende een klein tijdsvenster een counter kunt toepassen om alsnog te ontsnappen. Het venster is heel klein en het gaat vaker fout dan goed, maar het is wel mogelijk om te ontsnappen.

Ik heb me persoonlijk erg met Dread vermaakt en vind het geweldig dat de bossfights op meerdere manieren voltooid kunnen worden. Wat sommige mensen qua gameplay en speelstijl met de game weten te presteren is erg indrukwekkend.