Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
ModNation Racers (PS3)
88 100 1

Review ModNation Racers (PS3)

Al jarenlang domineert Nintendo de fun-kart-race industrie door middel van de Mario Kart serie. Een tijd geleden trachtte SEGA al een coup te plegen met SEGA All-stars Racing. Ook Sony gaf ooit tegengas met Crash Team Racing, maar na twee delen hoorden we zelfs helemaal niets meer van de voormalige Sony-coryfee. Nu acht Sony de tijd rijp om wederom met een tegenoffensief te komen en ModNation Racers is het Sony-exclusieve resultaat.
Mod Spot
Het gehele avontuur begint in de Mod Spot, een Hub waar in je kunt rijden naar alle opties uit het spel. De singleplayer mode is de place to be als het aankomt op items, karts en andere zaken te ontgrendelen. Om dat te doen is er naast de standaard timetrail en quick race modi ook een story mode. In deze modus neemt jij als speler een mannetje genaamd ‘Tag’ onder je hoede. Je kunt er voor kiezen om met het hoofdfiguur (mod) te spelen, maar nog leuker is het om de story-mode te lijf te gaan met je eigen gemonteerde mod-creatie. Let wel, welk karakter je ook kiest, iets veranderen aan het verhaal zal het niet doen.
De story-mode is eigenlijk een toernooi, maar dan opgeleukt met CGI filmpjes. Deze tussenfilmpjes zijn grafisch van hoge kwaliteit en zijn grappig om te bekijken, maar inhoudelijk stelt het niet zo veel voor. Een leuk detail is wel dat als je besluit zelf een karakter aan te maken, jouw karakter terug te zien zal zijn in deze filmpjes! Behalve in de filmpjes, komt het verhaalelement ook terug in de verschillende doelen die er tijdens de race zijn te behalen. Dat werkt als volgt; finishen bij de eerste drie plaatsen levert je altijd een kleine beloning op en zorgt er voor dat de volgende race vrij gespeeld word. Daarnaast zijn er een aantal doelen per race te halen zoals “haal 30,000 draft punten” of gebruik je wapens om je directe tegenstander uit te schakelen”. Voor deze doelstellingen, die soms erg pittig kunnen zijn, krijg je mooie beloningen variërend van nieuwe onderdelen voor de creation mode, tot een geheel nieuw karakter. Als alle doelen in een level gehaald zijn, volgt een zogenaamde “grudge match”, win je deze; dan is de kart en de mod-skin van de tegenstander van jou.Strategie, driften en schieten
Het driften en gebruik maken van wapens zijn twee van de belangrijkste gameplay aspecten van ModNation Racers. We hebben hier natuurlijk te maken met een racegame en het succes van de game valt of staat dus bij de gameplay. De besturing zal even wennen zijn gedurende de eerste races, je kart is namelijk vooral gericht op het driften door de bochten. Drift je niet, dan zal je kart erg soepel aanvoelen, zeker voor de beginnende rijder, maar het gevoel van snelheid zal beduidend minder zijn zonder slippartijen. De banen zijn namelijk betrekkelijk breed en hoewel ze bezaaid zijn met boostpads, is het in ModNation Racers de kunst om met zoveel mogelijk slippen en schuiven naar de eerste plaats te komen. Niet alleen zal je een snelheidsboost krijgen na een succesvolle slip, ook krijg je er punten en energie voor. Die energie is vervolgens weer om te zetten in een schild tegen inkomende raketten of in een boost om die gene voor je in te halen. Hierdoor worden de races erg dynamisch, want ook de AI van de computer zal boost en schilden gebruiken om jouw het leven zuur te maken. Is al dat slippen helemaal niets voor jou, dan kun je altijdnog proberen de vele shortcuts te vinden. Sommige shortcuts leveren een boost op, andere zullen een geheel nieuwe en alternatieve route opleveren.

Om nog meer dynamiek aan te brengen zijn er ook wapens te vinden op het ModNation circuit. In Mario Kart stijl rijd je over blokjes om een willekeurige power-up te bemachtigen. Het wordt pas echt interessant als je met een power-up nogmaals over een blokje rijdt, hierdoor krijg je namelijk een stage 2 power-up. Je kunt maximaal 3 power-ups opsparen voor een super power. Deze laatste stage is erg sterk, grenzend aan ‘te sterk’, maar dit wordt recht gezet door dat je ook rekening er mee moet houden dat je je power up kwijt kunt raken. Wordt je namelijk door een tegenstander geraakt, dan raak je één niveau van je power-up kwijt. Hier komt dan ook een stukje strategie om de hoek kijken. Spaar je je power-up op of gebruik je hem voor je een keer neergehaald wordt? Met die gedachte scheur je over de circuits heen.Laat je niet voor de gek houden
De singleplayer modus is een leuke en doldwaze rit op een nog wilder parcours. De AI doet zijn ding door het je moeilijk te maken met wapens en zal zelf ook de shortcuts benutten. Laat het koddige uiterlijk van ModNation Racers je overigens niet verrassen, want na de eerste twee toernooien zal de moeilijkheid van de uitdagingen, parcours en de AI aanzienlijk toenemen.
Gelukkig houdt het systeem in de gaten waar je rijdt en past hij op basis daarvan ook de items aan die je krijgt, zo zul je als je achteraan rijdt meer boost items krijgen, dan wanneer je vooraan rijdt. Zo maak je altijd een kans om te winnen.
Er is helaas ook een puntje van kritiek, ook al stelt Sony dat hieraan wordt gewerkt. Het grootste euvel zijn toch wel de laadtijden: het spel opstarten duurt al snel een minuut of twee en het inladen van ieder parcours zal ook een minuut duren. Dit is waarschijnlijk omdat de tracks niet vast liggen, maar elke keer op nieuw gegenereerd worden, net als wanneer je zelf een uniek level gebouwd hebt, dan moet die ook elk boompje en plantje wat je hebt neergezet inladen. Dit haalt helaas de snelheid wat uit de game, maar de grafische pracht en de soepele beelden moesten waarschijnlijk ten koste van iets gaan. ModNation Racers zal de fun-kart solo speler zeker boeien, maar voor de echte kracht van het spel zul je gebruik moeten maken van de multiplayer opties of natuurlijk je eigen creatieve geest.Creatieve vrijheid ten top!
Modnation Racers is een titel die je met zijn editoropties meteen doet denken aan LittleBig Planet. Of je nu een kart wilt bouwen of een eigen karakter, alles is mogelijk. Het werkt allemaal ook nog eens super simpel, want in een handig menu kun je naar hartenlust je poppetje inkleuren, accessoires toevoegen, kleding aan passen etc. Verder heb je nog een stickersysteem waarmee je vormen en kleuren kan toevoegen aan je Mod. Voor de beginneling is het systeem zo gebouwd dat je met een paar drukken op de knop je sticker hebt waar je hem wilde plaatsen, ben je meer van de details dan kan je met een druk op de knop naar de expertmodus switchen, waar je stickers kan vergroten, ronddraaien, aanpassen, inkleuren etc. Dit gaat aardig diep en door de vele vormen die als sticker beschikbaar zijn kun je heel ver gaan met het designen van je eigen Mod! Zo ben ik online al Mario en Luigi tegengekomen, ook Spider-man, B.A. Baracus en zelfs Elmo kwam ik tegen. Grappig is ook hoe inventief men is met het namaken van een character, zo was het hoofd van Elmo gemaakt door een helm rood te kleuren en daar ogen op te plakken. Hij leek echt goed op het origineel!

Om je overigens een idee te geven hoe gemakkelijk het nu allemaal precies werkt, heb ik me eens er in verdiept en wie weet herken je de onderstaande Mod wel ergens van.Het systeem werkt hetzelfde met het bouwen van karts, je kiest een carrosserie, zoekt er een spoiler en wieltype bij en gaan met die banaan! Al snel heb je een kart die eruit ziet alsof die door de developer zelf gemaakt is, en het werkt allemaal zo enorm gemakkelijk! En als het je niet bevalt, dan begin je gewoon opnieuw.

Heb je daadwerkelijk oneindige vrijheid in je creaties? Nee, dat (nog) niet. Zo kun je bijvoorbeeld je character (Batman) geen cape geven en ook de Batmobiel kan niet volledig worden nagemaakt omdat je achterop geen vleugels aan een kart kunt bevestigen, je zit toch een beetje vast aan de carrosserie die je hebt gekozen. Deze kun je overigens wel kiezen uit een breed assortiment. Om hier een goed voorbeeld van te tonen hoe dit allemaal werkt heb ik eens de Superbudget racemobiel van stal gehaald, een kartonnen doos waar natuurlijk niemand tegenop kan!Overigens is dit nog de concept versie, de verder uitgebreide editie is nu te downloaden onder de naam ‘Budgetgaming’.

Bouw je eigen wereld
En dan hebben het nog niet gehad over de circuit editor. Ik heb nog nooit zo gemakkelijk een eigen circuit gebouwd wat er ook daadwerkelijk nog tof uitziet! Ik was nogal sceptisch toen ik hoorde dat je in 2 minuten een circuit in elkaar kon zetten, maar ik moet eerlijk toegeven dat het haalbaar is, in 5 minuten heb je zelfs al een track die gewoon echt tof is om overheen te rijden. Het werkt echt briljant en een kind kan de was doen.

Dit komt met name omdat de menustructuur heel simpel is gehouden, zo kan je de wereld eerst hoogteverschillen geven met een paar drukken op de knop, vervolgens hop je in je eigen kart en hoe jij rijdt, zo wordt de baan ook neergelegd. Kortom, terwijl je rijdt, creëer je je eigen circuit! Hierbij kun je omhoog of omlaag, scherpe bochten maken of niet etc. En als je verdwaald bent kun je op de ‘X’ knop drukken en het spel maakt de baan automatisch voor je af. Vervolgens kun je kiezen voor de optie ‘Auto-populate’, als je dat doet zet het spel voor jou overal gebouwen, bomen en andere zaken rondom je gebouwde baan neer. Uiteraard kun je ook zelf boompjes, gebouwen, dieren, vallen, item pods etc. plaatsen waar je maar wilt.
Ik heb meestal weinig geduld met dit soort dingen, maar het werkt allemaal zo gemakkelijk dat je al snel trots bent op je eigen gebouwde circuit. The World is in your hands. Het enige wat ik wel miste was een sneeuwthema, maar er zijn al downloadable content packages aangekondigd en daar zullen ongetwijfeld dit soort thema’s bij zitten.Show me the World online!
Zodra je online gaat verandert de modspot van een rustige plek naar een marktplaats achtige drukte. Allerlei medegamers scheuren rond op zoek naar een race of naar nieuwe karts.
Wanneer je online gaat heb je veel verschillende opties, zo kun je voor de Hot Lap gaan waarbij je een recordtijd moet zetten, elke dag verandert de track zodat je steeds weer kans kan maken om op het scorebord te komen. Dit is verslavender dan je in eerste instantie zou denken. Ook kan je natuurlijk je eigen content publiceren en banen, mods en karts van anderen downloaden naar je eigen profiel.

Maar het allerleukste is natuurlijk om met je eigen gemaakte kart en Mod online te gaan racen tegen de rest van de wereld. Het voelt echt goed als je met je eigen creatie wint! Overigens nog een tip voor diegene die op zoek zijn naar de Turbo Start in Modnation Racers, je moet bij de start gas ingedrukt houden, en zodra het licht op groen springt, moet je op L1 drukken. Als je het goed doet, ben je als één van de eerste weg. Na elke race krijg je punten voor stunten, gevechten die je bent aangegaan en de plek die je bent geëindigd. Des te meer punten, hoe verder je in level stijgt.

Het toffe van de online wereld die Modnation Racers je biedt, is dat je niet vast zit aan de 40 tracks die je bij de game geleverd krijgt. Dankzij de online community heb je toegang tot een oneindig aantal tracks waar je met vrienden en vriendinnen op kunt racen. Ook kun je split-screen met twee man online racen, of met vier man offline. Het enige nadeel wat ik eigenlijk kon vinden is dat de racemogelijkheden nogal simpel zijn en je kunt niet automatisch een rematch aanmaken met de mensen waar je de laatste race mee hebt gereden. Na elke race word je weer in de Mod Spot gedropt en moet je opnieuw aangeven dat je nog een race wilt doen. Nog een nadeel zit hem in de, momenteel onstabiele, servers waardoor de game er nog wel eens uitknalt, maar ik ga er vanuit dat dit snel verholpen zal zijn!Conclusie
Modnation Racers is een game die je steeds weer opnieuw oppikt, of dat nu met vrienden is of online alleen. De game heeft een bepaalde verslavingsfactor die er voor zorgt dat je steeds weer even gaat kijken of je de Hot Lap kunt verbeteren, of er nieuwe toffe karts zijn uitgekomen en om even een race te doen om zo je level te verhogen.
De game ziet er grafisch mooi uit en het levelsysteem van je wapens voegt echt iets toe aan de diepte van het spel. Wel is het jammer dat je soms echt achter elkaar pech kunt hebben (wordt geraakt, knalt van de baan, komt onder een rotsblok etc.), wat er voor zorgt dat je nog moeilijk kunt winnen. Ook is het jammer dat de storymode vrij kort is, maar een racegame moet het dan ook niet hebben van een verhaallijn. Op de lange termijn is het niet een game om alleen te blijven spelen, kun je echter online of heb je zo nu en dan vrienden over de vloer, dan ga je veel plezier beleven aan deze game. Ben je ook nog eens iemand die er wel van houdt om eens iets te bouwen of creëren dan kom je terecht in een walhalla aan opties.
Verder is deze game leuk om met vrienden te doen, al is het verschil aan vaardigheid wel duidelijk wanneer jij de game beter kent dan de rest. Het is niet zoals bij Mario Kart dat iedereen kan winnen, maar met wat oefening komt iedereen al een heel eind. Daarnaast is een groot voordeel dat je altijd nieuwe banen tot je beschikking hebt, hierdoor hoef je nooit dezelfde baan te doen. Heb je echter geen creatieve geest, dan zal de game je minder bekoren dan wanneer je wel je eigen ideeën in tracks, karts etc. wilt uiten. Al met al een erg leuke racer die zelfs de beginneling de mogelijkheid biedt om op een simpele manier zijn creativiteit te uiten.

Mini prijsvraag voor Modnation Racer bezitters.
Ik heb de Budgetmobiel bij deze online gezet, wil je aan iedereen tonen dat je een echte Budgetgamer bent, dan is deze auto plus de Mod te downloaden! Vul bij zoeken ‘ Budgetgaming’ in en je vindt ze online terug. Ik ga ze nu online zetten, wie weet dat we elkaar straks online herkennen!

Wil jij een toffe Modnation Racers pet, vertel mij dan in een pm voor woensdagavond wat er op de achterkant van de auto staat achter het woord ‘Budget’. Jij maakt dan kans op een pet die we je thuis zullen sturen!Deze game is gereviewed door Yorn & Jeroen Knop

 

Oordeel ModNation Racers (PS3)

  • Graphics 85
  • Gameplay 90
  • Originality 95
  • Sound 80
  • Replay 95
  • Eindcijfer 88

Aantal keer bekeken: 13169 

Laagste 1 prijzen voor ModNation Racers (PS3)

23.99 23.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  23.99€ 0.00   € 23.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Quince
Quince ( 1087 ) 23-05-2010 14:41
mooie creatie van het budget team. heb de pet al, andere succes.

@yorn, is meteen wel handig voor 2 trophie's, iedereen laten downloaden:p
avatar van Yørn
Yørn ( 4188   22) 23-05-2010 14:53
Rol: Administrator
Alleen van kart heb ik trophie al, via gepublishte Batmobiel. als je mn track of het varkentjelogo als character download, ben ik je dankbaar haha:-)
avatar van Pangafile
Pangafile ( 926 ) 23-05-2010 15:20
Mooie review, vette BG-Big ook!

De game is helaas niet echt iets voor mij, heb de demo al geprobeerd maar vond er niet zo veel aan.
avatar van Elconquistador
Elconquistador ( 2422 ) 23-05-2010 16:04
Hahaha, een kartonnen doos als auto, echt geniaal bedacht!
avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12778 ) 23-05-2010 16:10
Mooie review maar de demo was toch niet mijn ding. Helaas. Ben geen grote fan van racers dus het was ook wel verwacht.
Wel een mooie cijfers.
avatar van Dicapo
Dicapo ( 3488   14) 23-05-2010 17:17
Leuke review, ik word alleen nog steeds niet warm of koud van mnr
avatar van Lam-Bal
Lam-Bal ( 2548 ) 23-05-2010 21:34
Coole review, zeker een must have hier
avatar van Crazytaxi
Crazytaxi ( 480 ) 23-05-2010 21:46
Gauw die kart downloaden, ik wil met dit zomerweer toch wel mooi buiten lopen met zo'n coole cap! O ja, inderdaad leuk gemaakt die budget(kartonnen)kart!
avatar van Scipiscus
Scipiscus ( 316 ) 23-05-2010 21:51
Heel mooi geschreven! Mijn complimenten jongens!! Ga zo door!!
avatar van Ripley
Ripley ( 887 ) 24-05-2010 14:14
door jullie review toch vandaag de game maar gekocht ; ben heel benieuwd ga hem vanavond even uitproberen
avatar van Nurie
Nurie ( 968 ) 24-05-2010 20:42
Goede zet van Sony, casual games op deze manier maken
avatar van Blakkheim
Blakkheim ( 872 ) 24-05-2010 23:32
Vermakelijke review, en leuke pet (ik heb 'm ook al :p)
avatar van Karin72
Karin72 ( 704 ) 26-05-2010 14:13
Goede, informatieve en aanstekelijke ( kopen ! ) review. Wij zijn hier allemaal gek van race-spellen, dus deze mag zeker niet ontbreken. Nu alleen nog een PS3....
avatar van Karin72
Karin72 ( 704 ) 18-09-2011 11:52
Heeft even geduurd, maar de PS3 is er! MNR er meteen bijgekocht en we zijn er nu al helemaal aan verslaafd.