Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Monster Hunter Generations Ultimate (Switch)
78 100 1

Review Monster Hunter Generations Ultimate (Switch)

In 2016 kwam Monster Hunter Generations (MHG) <link naar review> uit op de Nintendo 3DS van ontwikkelaar Capcom. Deze game kreeg veel hoge cijfers, waardoor Capcom vast gedacht moet hebben dat het een goed idee zou zijn om een HD-port van deze game te maken voor de Nintendo Switch. Deze krijgt immers toch al genoeg ports, eentje meer of minder zou niet zo veel opvallen of wel? Is het een goede keuze geweest om Monster Hunter Generations Ultimate (MHGU) uit te brengen, of hadden ze het beter bij de 3DS-versie kunnen laten? Of is het een goedmakertje omdat Monster Hunter: World (MHW) niet op de Switch is uitgekomen?
 

 

Goed hunten is een kunst
In het kort is deze Japanse actie-RPG van de langlopende Monster Hunter-serie van Capcom weer volgens de klassieke formule opgebouwd: je moet simpelweg monsters hunten. Je begint met kleine monsters die niet zo veel van je vereisen, maar het worden er steeds grotere die een goede strategie en planning nodig hebben. Je hebt in MHGU veertien verschillende wapens, zes verschillende Hunter Styles (twee meer dan in MHG) en heel veel verschillende Hunter Arts. Je Hunter Style geeft je een bepaald voordeel in je speelstijl, bijvoorbeeld dat je heel hoog kan springen om monsters vanuit de lucht aan te vallen of dat je meerdere Hunter Arts kan hebben. Hunter Arts zijn speciale aanvallen die je kan doen, voor elk wapen weer verschillend. De combinaties die je hiermee kunt maken lijken dan ook wel eindeloos.
 
Als je nog nooit een Monster Hunter-titel hebt aangeraakt kan dit best overweldigend zijn. Gelukkig word je niet helemaal in het diepe gegooid en zit er een goede opbouw qua moeilijkheid in de game. Je moet wel alleen zelf actief op zoek naar informatie over de specifieke Hunter Styles en Hunter Arts, moet je er echt even in verdiepen. Voor Monster Hunter-veteranen kan de opbouw wat te langzaam gaan, zeker als je in het begin alleen nog maar queesten krijgt waarbij je paddenstoelen of bepaalde metalen moet gaan zoeken.
 

 

Verschil moet er wezen
Nou is MHGU niet een één op één port van MHG; het heeft voldoende toevoegingen gekregen, zoals de G-Rank die weer terug is en weer garant staat voor de lastigste missies. Natuurlijk zijn er extra monsters toegevoegd, net als nieuwe wapens, queesten, Hunter Styles, Hunter Arts, noem maar op.
 
Er zijn echter ook nadelen van een handheldgame die naar een groot scherm wordt geport, voornamelijk op grafisch gebied. De grastexturen lijken uitgerekt en zijn een doorn in het oog, helemaal als je weet dat de Switch veel meer in zijn mars heeft. Hier hadden ze bij Capcom wel wat meer aandacht aan mogen besteden. In handheldstijl is het nog te doen, maar op een groot scherm valt het tegen. Wel mag gezegd worden dat de game erg soepel draait, je zult namelijk niet snel framedrops tegenkomen. Ook werken de onlinefuncties naar behoren en zul je snel een groep vinden om mee te hunten.

You've cat to be kitten me right meow
Wat is een Japanse game zonder katten? Uiteraard zijn onze geliefde harige viervoeters goed vertegenwoordigd. In de Prowler Mode speel je zelf als kat (Palico). Dit vergemakkelijkt queesten waarbij je naar items moet zoeken, omdat je dan geen insecten netje of pikhouweel nodig hebt. Je kan natuurlijk ook gewoon je Palico met je mee hebben lopen, vechten en zoeken naar spullen als een fijne compagnon.
 

 

De Palico Ranch is erg kleurrijk, mooi vormgegeven en de kattenpuns vliegen je om de oren. Ook Bherna zelf, je dorpje en de centrale hub van de game, is in dezelfde vrolijke stijl neergezet, hoe tegenstrijdig het ook is met sommige gebieden waar je komt om monsters te verslaan. Hoewel de game grafisch niet fantastisch is, is de stijl wel erg mooi. Daarnaast is de muziek fantastisch goed, bijpassend en nostalgisch.
 
Maar de wereld dan?
Als je MHW hebt gespeeld en je zoekt iets vergelijkbaars voor op je Switch, dan moet je wel even goed in je achterhoofd houden dat de gameplay in World versimpeld is om het grotere publiek aan te trekken. Geen Hunter Styles, geen Hunter Arts, geen moeilijke leercurve. Wel prachtige graphics, dat dan weer wel, maar ga ervanuit dat je nog voldoende te ontdekken hebt met MHGU.
 

 

Conclusie
Als je een Monster Hunter-fan bent is het eigenlijk wel duidelijk dat je deze game moet hebben. Alle queesten, monsters, en verschillende speelstijlen die MHGU rijk zijn kunnen je makkelijk honderden uren bezighouden. Heb je MHG al op de 3DS gespeeld? Dan zul je je hier ook zeker mee vermaken; er is genoeg extra content toegevoegd aan deze game. Heb je MHW gespeeld? Dan is deze game iets voor jou als je niet vies bent van een wat moeilijker niveau. Heb je nog nooit een Monster Hunter-game gespeeld? Dan is deze game zeker iets voor jou als je in je achterhoofd houdt dat deze game een tijdsinvestering van je vraagt om dingen te leren, op te zoeken, te proberen, en te falen. Als je lekker ontspannend op de bank een uurtje wilt spelen, dan zal deze game al snel te moeilijk voor je zijn. Als je nu eenmaal door hebt hoe het werkt, dan zul je vanzelf merken dat je hier geen tientallen uren meer in stopt maar honderden uren.
 
Deze recensie is geschreven door Lisa Halman

 

Oordeel Monster Hunter Generations Ultimate (Switch)

  • Graphics 60
  • Gameplay 90
  • Originality 70
  • Sound 90
  • Replay 80
  • Eindcijfer 78

Aantal keer bekeken: 6216 

Laagste prijzen voor Monster Hunter Generations Ultimate (Switch)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Fantasyfreak
Fantasyfreak ( 2237 ) 08-09-2018 20:40
Hmmm ik heb de 3DS versie niet gespeeld, maar toch sla ik hem maar over. Moet ook nog MH: World voor de PS4 eigenlijk hebben en die lijkt mij dan wel een stuk beter
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 08-09-2018 21:43
Als ik maar 2 games kon kiezen om te spelen op me switch.

Dan was het zelda en deze game
avatar van Caelum
Caelum ( 447 ) 09-09-2018 00:28
Morgen (zondag) ff kijken waar ik deze kan scoren en mijn Switch na lange tijd weer ff aandraaien dan hou ik MHW voor met mijn vrienden en ga ik lekker hardcore er tegenaan zonder te ver vooruit te kunnen lopen met Gen Ultimate
avatar van Stefh
Stefh ( 213   1) 09-09-2018 02:05
Quote:
Hmmm ik heb de 3DS versie niet gespeeld, maar toch sla ik hem maar over. Moet ook nog MH: World voor de PS4 eigenlijk hebben en die lijkt mij dan wel een stuk beter

Dat dacht ik ook, totdat ik dit las, nteressant om te lezen:
http://www.nintendolife.com/news/2018/09/soapbox_why_i_prefer_monster_hunter_generations_ultimate_to_world
avatar van Marcel2552
Marcel2552 ( 863 ) 09-09-2018 02:33
Quote:
Hmmm ik heb de 3DS versie niet gespeeld, maar toch sla ik hem maar over. Moet ook nog MH: World voor de PS4 eigenlijk hebben en die lijkt mij dan wel een stuk beter

Het ligt eraan waar je de prio legt, is dat een aantal QoL updates en graphics dan moet je vooral voor world gaan. Ik heb persoonlijk erg van world genoten, maar de game had helaas niet zoveel monsters. iirc iets van 25 large monsters, waar MHGU er meer dan 70 heeft
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 09-09-2018 02:35
Quote:
[..]


Het ligt eraan waar je de prio legt, is dat een aantal QoL updates en graphics dan moet je vooral voor world gaan. Ik heb persoonlijk erg van world genoten, maar de game had helaas niet zoveel monsters. iirc iets van 25 large monsters, waar MHGU er meer dan 70 heeft
92
avatar van Gunzelino
Gunzelino ( 1908 ) 09-09-2018 04:44
Ik vond World anders wel veel beter, maar de styles en arts liggen me niet.
de content is dan ook 90% gerecycled voor mij sinds ik de oudere games heb gespeeld.
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39149   67) 09-09-2018 07:38
MHG ooit eens voor een tientje gekocht maar het wist mij niet te bekoren. Jammer want het leek mij een leuke serie.
avatar van Thornado78
Thornado78 ( 486   1) 09-09-2018 08:53
De demo er echt binnen 5 minuten afgeknalt. Wat een enorme brei aan menu's en opties. Nee, geen spel voor mij.
avatar van Kimbolie12
Kimbolie12 ( 2393   1) 09-09-2018 09:13
Ik heb dit spel al een paar dagen en moet zeggen dat als noob het interdaad niet makkelijk is. De quests vallen op zich reuze mee tot nu toe (ik had wel een keer een multiplayer quest per ongeluk in mn uppie gedaan...dat was wel pittig.), maar hoe alles werkt is echt ingewikkeld. De basics worden vrijwel nergens uitgelegd. Ja, er zijn wat tutorials maar die leggen ook lang niet alles uit.
Voor deze game pleeg ik veel het internet raad. Als ik niet weet waar ik iets kan vinden, hoe iets werkt, weapon tutorials etc. Ik blijf voorlopig ook bij 1 wapen met 1 art omdat de controls best ingewikkeld zijn. Het is tot nu toe wel erg leuk! De mensen online zijn ook veel beter in communicatie en carten minder vaak als in world.
avatar van Gunzelino
Gunzelino ( 1908 ) 09-09-2018 09:49
Quote:
MHG ooit eens voor een tientje gekocht maar het wist mij niet te bekoren. Jammer want het leek mij een leuke serie.
Je hebt ook niet echt een goed start punt gebruikt. Als je het nog eens een poging wilt wagen, probeer dan 4U of World.
avatar van Swift
Swift ( 12177   15) 09-09-2018 09:50
Link naar review werkt niet
avatar van Bart4june
Bart4june ( 1505   6) 09-09-2018 10:00
De G-rank monsters zijn echt super. Nieuwe moves bij de bestaande monsters, waardoor je je strategie moet aanpassen. Volle bak genieten!
avatar van Zorewin
Zorewin ( 247 ) 09-09-2018 18:45
Speel nu MHW maar fuck wat ziet dat er lelijk uit hierboven zeg.. pffff
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 09-09-2018 19:13
Quote:
Speel nu MHW maar fuck wat ziet dat er lelijk uit hierboven zeg.. pffff
het spel ziet er stukken beter uit op de switch dan deze screenshots idd bah bah
avatar van Caelum
Caelum ( 447 ) 09-09-2018 22:57
Monster Hunter is echt een Japanse game, waar ook die hoge instap, weinig uitleg en weinig prio qua graphics vandaan komt. World hebben ze goed verwesterd, maar Generations is wel echt waar het Monster Hunter gen in zit. Ik zou niet kunnen zeggen welke er beter is, omdat ik ze allebei graag mag. Apart van dat ze beide de titel Monster Hunter dragen, is de basis genoeg verschillend. Weinig keren is het spreekwoord "kiezen tussen mijn eigen kinderen" zo goed van toepassing geweest.