Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin (Switch)
90 100 1

Review Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin (Switch)

Monster Hunter Stories is een spin-off-serie van de Monster Hunter-serie. Deze kleurrijke RPG is ontwikkeld door Capcom en Marvelous. Je kunt de Stories games een schattige variant van Monster Hunter noemen: de gevechten zijn niet actief, maar turn-based, net als bij Pokémon. En zo zijn er nog meer gelijkenissen met de iets bekendere franchise. Inmiddels is de Stories spin-off alweer toe aan zijn tweede deel, nadat het eerste deel in 2016 uitkwam voor de Nintendo 3DS. Maar gelukkig hoef je het eerste deel niet gespeeld te hebben om het verhaal te begrijpen.


Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin (MHS2) is eigenlijk minder een Monster Hunter te noemen; eerder een Monster Rider. Oké je moet nog steeds vijandelijke monsters bevechten, maar ook een groot gedeelte van de game is het verkrijgen van monsters (dan worden ze monsties genoemd) zodat je met ze kunt vechten en op ze kunt rijden. Kan deze schattige Monster Hunter spin-off tippen aan de hoofdserie?

Razewing Ratha
Het verhaal gaat als volgt: jij bent het kleinkind van de legendarische Rider Red. Zijn monstie was Guardian Ratha, een Rathalos (een drakenmonster), de beschermer van het eiland waar jullie vandaan komen. Je ontmoet al snel Ena, een Wyverian meisje (een ander humanoïde ras, die erg oud kunnen worden). Zij was al bevriend met je opa en hij heeft haar een ei nagelaten om aan jou te geven. Het is natuurlijk het ei van Guardian Ratha.


Maar jouw nieuwe monstie is niet zomaar een Rathalos, het is de Razewing Ratha. Volgens de legende heeft deze Rathalos de Wings of Ruin, en kan hij met zijn vleugels de hele wereld in de brand zetten. Daarom is niet iedereen een fan dat jij – als nieuwe onervaren Rider – zo’n gevaarlijke monstie hebt. Je gaat de wereld in omdat er nu veel hunters achter je monstie aanzitten.

Daarnaast zijn er veel andere vreemde gebeurtenissen, zoals fel rood licht wat uit grote gaten uit de grond komt. Dit licht zorgt ervoor dat veel monsters losgeslagen zijn en dorpen beginnen aan te vallen. Perfecte omstandigheden dus om de wereld te verkennen en op onderzoek uit te gaan. Dit doe je gelukkig niet alleen; je hebt in elk gebied wel een reisgenoot. En natuurlijk komt de legendarische Felyne Navirou ook met je mee op avontuur. Hij zit vol cat puns en grappen, dus een purrfecte setting!


Egg-celent
Je wordt elke keer in korte quests op pad gestuurd om er zo langzaam maar zeker erachter te komen wat al dat rode licht en die grote gaten veroorzaakt, waardoor alle monsters zo doordraaien. Tijdens deze quests moet je monsters verslaan en kun je spullen vergaren, zodat je daar weer nieuwe items van kunt maken. Je komt ook nog een van de leukste gedeeltes van de game tegen tijdens deze quests: eieren van monsters. Deze kun je uit laten broeden bij de stallen en dan krijg je er een nieuwe monstie bij. Deze kunnen gezegend zijn met goede genen, waardoor ze nog sterker zijn. Denk aan EV’s en IV’s bij Pokémon. Je kunt ook de genen van de ene op de andere monstie overbrengen. Op je avonturen kun je maximaal zes monsties meenemen, en sommige hebben ook bepaalde eigenschappen waar je op moet letten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ver springen, zwemmen of klimmen. En dit is erg handig omdat sommige schatkisten zo ineens wél bereikbaar worden.


Monstie vs. Monster
Ondanks de eerdere Pokémonvergelijking met turn-based gevechten, is het vechtsysteem in MHS2 toch iets anders; namelijk veel uitgebreider. Jij vecht namelijk samen met je monstie mee, met je eigen wapen. Je hebt vaak ook nog een reisgenoot die je ook helpt in battles, samen met hun monstie.

Je hebt drie verschillende types aanvallen die elkaar verslaan als steen-papier-schaar: kracht- snelheid-techniek. Daarnaast heb je ook nog verschillende soorten wapens die wel of niet goed zijn tegen bepaalde monsters: zoals een zwaard, een hamer of een pijl en boog. Maar er zijn ook ondersteunende wapens als een hoorn om je team mee te boosten en bijvoorbeeld extra veel verdediging te geven of om iedereen extra gezondheid te geven.


Daarnaast heb je ook nog veel speciale aanvallen. Als jij en je monstie dezelfde soort aanval doen, doe je een combinatie-aanval, en dan doe je extra schade. En als je Kinship meter vol is kun je op je monstie rijden tijdens het gevecht en doe je een nóg sterkere aanval. Ook hebben de monsters waar je tegen moet vechten soms meerdere vormen. Dan moet je bijvoorbeeld eerst een specifiek lichaamsonderdeel van ze aanvallen voor je ze kunt verslaan. Je kunt de snelheid van de gevechten ook versnellen zodat je alle filmpjes die bij speciale aanvallen horen niet ziet en de turn-based gevechten in zijn geheel ook een stuk sneller gaan. Je hoeft ook niet alle gevechten te doen; je kunt wegrennen van rondzwervende monsters die niet belangrijk zijn voor het verhaal. Dat is ook erg handig, want op sommige plekken is het lastig om ze te ontwijken.

Schattig doch pittig
Op deze manieren hebben ze ervoor gezorgd dat de turn-based gevechten lekker vlot gaan. Ook zijn de gevechten altijd erg leuk en uitdagend om te doen. Je moet goed nadenken en het komt vaak genoeg voor dat je bij een tussenbaas wordt verslagen en je je strategie moet aanpassen. Deze turn-based combat heeft genoeg extra’s om het voor een lange tijd interessant te houden.


Want hoewel MHS2 er schattig uitziet, kan het soms nog best pittig zijn. Zeker als je niet al te veel wilt grinden en niet overal al te lang wilt blijven hangen, dan kom je al snel tegen hoe moeilijk het kan worden. Zeker omdat het ook best wel lastig is om aan genoeg geld en materiaal te komen voor betere wapens. Je moet hier wel echt weloverwogen keuzes in maken.

Kleurrijke omgevingen
De grafische stijl is erg mooi van MHS2. De gebieden zijn allemaal erg kleurrijk, net als de personages en de monsters. De gebieden zijn mooi en variërend. Op de stijl is niets aan te merken. Op de uitvoering helaas wel. Het heeft namelijk wel veel last van pop-in. Als je naar het gras in de verte kijkt zie je eerst alleen de texturen. Pas als je dichterbij komt worden de sprieten in je scherm gezet. Ook de schaduwen zijn niet altijd even mooi; die hebben nog wel eens last van kartelranden. Maar hier moet je niet al te veel op letten, want dat verpest de ervaring alleen maar. Verder ziet het er gewoon uit als een supermooie game, met veel tussenfilmpjes die ook echt de moeite waard zijn om helemaal uit te kijken.


De stemmen klinken ook erg goed. Bijna de hele game door wordt er gebruikgemaakt van voice-acting. Je eigen karakter is stil, maar dat stoort gelukkig niet. Sommige stemmen voelen wel een klein beetje alsof ze niet bij het karakter passen, zoals die van Navirou, maar dat kan ook persoonlijk zijn. De muziek is ook goed en past bij de omgevingen. Alleen soms als je al lang in een gebied bent dan valt de muziek nog wel eens stil. Maar dat is ook niet heel storend.

Stijlvolle personages
Alle personages zijn erg mooi vormgegeven en hebben allemaal hun eigen unieke stijl. Ook kun je je eigen stijl helemaal aanpassen; er zijn veel mogelijkheden om je uiterlijk aan te passen. Ook tijdens het spelen kun je hier nog aanpassingen in brengen. Ook kun je elk kledingstuk dat je krijgt aanpassen naar de kleurstelling van je eigen smaak. Je kunt Ena en Navirou ook andere kleding geven, en met de bijbehorende amiibo van MHS2 kun je nog speciale kledingstukken vrijspelen.


Conclusie
Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin is een ontzettend leuke RPG. Het verhaal is erg interessant, maar wordt gelukkig lekker luchtig gehouden door de cat puns en grappen en grollen van Navirou. De gevechten zijn erg uitdagend en gaan niet snel vervelen. Je bent constant bezig om genoeg materialen te verzamelen om nieuwe wapens te laten maken. Het is erg leuk om eieren te verzamelen, ze uit te laten broeden en te hopen op een monstie die je nog niet hebt. Of dat je er eentje uitbroedt die de juiste genen heeft. De omgevingen zijn prachtig, net als de personages. Je beleeft veel leuke avonturen met ze. Kortom: MHS2 is een game die je urenlang zoet kan houden (zeker als je je bedenkt dat er 81 monsties zijn om te verzamelen!).
Deze review is geschreven door Lisa Halman.

 

Lisa Halman (Lisa)

Lisa is een Nintendo-fan in hart en nieren, maar spendeert de laatste tijd toch meer tijd achter haar zelfgebouwde PC. Heeft een grote amiibo verzameling.

Aantal keer bekeken: 5401 

Laagste 3 prijzen voor Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin (Switch)

34.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Amazon.nl 6.4
 
€  34.99€ 0.00   € 34.99
Bol.com Partner 8.5
€  34.99€ 0.00   € 34.99
Gameland-Groningen 9.6
€  39.95€ 3.00   € 42.95

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Mauz
Mauz ( 156 ) 02-08-2021 16:04
Ik ben in geen tijden meer zo verslaafd geweest aan een game als met deze game. Ik vind ‘m (als 40er) echt super.

Wel apart dat het online gedeelte niet wordt benoemd. Er is een hele PvP modus waarbij mensen helemaal losgaan met de ultieme builds, zoals armour, wapens en genes. Wat mij betreft wel het vernoemen waard dat er na de story gespeeld te hebben, er nog genoeg te doen is.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 02-08-2021 19:05
deze game is alles wat pokemon vroeger was.
echt schandalig hoe erg gamefreaks het laat af weten,

En capcom opeens met een waanzinnig goede game komt.
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 02-08-2021 19:15
Quote:
deze game is alles wat pokemon vroeger was.
echt schandalig hoe erg gamefreaks het laat af weten,

En capcom opeens met een waanzinnig goede game komt.

Dit 100%
GameFreak kan hier heel veel van leren.
Alleen de performance op de Switch is wel sneu.
avatar van GJ
GJ ( 5952   7) 02-08-2021 19:29
Rol: Forum Moderator
Zucht… Het ligt niet enkel aan Game Freak. Dit gesprek hebben we al 100x gevoerd in de verschillende Switch- en Pokémon-topics, dus dat hoeft niet weer te gebeuren onder een Monster Hunter review.
avatar van Curapica
Curapica ( 1448   1) 02-08-2021 19:38
Lol, toevallig deze game gekocht vandaag op PC nadat ik de demo had gespeeld met mijn zoontje.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 02-08-2021 20:44
Quote:
[..]


Dit 100%
GameFreak kan hier heel veel van leren.
Alleen de performance op de Switch is wel sneu.

gelukkig hebben we hem beide op de pc
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 02-08-2021 20:49
Quote:
[..]


gelukkig hebben we hem beide op de pc

Inderdaad, echt een wereld van verschil.
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 4834   37) 02-08-2021 21:25
Ik speel 'm wel op de Switch, en tijdens het exploren is de lage framerate natuurlijk wel storend. Maar in een turn-based game is dat nu ook weer niet zo'n drama hè, heren.

Erg vermakelijke game in ieder geval. Ik vind het alleen eeuwig zonde dat je grote delen van de game vastzit aan 1 partymember met 1 vaste monstie die volgens het verhaal nu eenmaal met je mee moet. Dat beperkt je mogelijkheden in de combat wel behoorlijk.
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 02-08-2021 23:49
Game is redelijk poep op de Switch jammer genoeg. Turn based of niet een stabiele fps is gewoon veel fijner.

Dat vind ik nog wel meevallen. De eerste 20 uur ofzo heb je hier wel last van, maar voor de rest heb je genoeg opties ook in het verhaal zelf
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 4834   37) 02-08-2021 23:58
20 uur is ruim de helft van de main story. Ik vind het echt zonde dat ik 10 uur lang door een ijsgebied moet ploegen met een sidekick en haar ijsmonstie, zonder dat ik haar een monstie kan geven die wel effectief kan aanvallen in dat gebied.

De lage framerate is dus veel minder storend in een turn-based game dan in een game als bv Hyrule Warriors, waarbij het de gameplay ook echt in de weg zit. Dat lijkt me duidelijk. Gek genoeg is de framerate in handheld wel prima. Of het valt gewoon minder op op dat kleine schermpje.
avatar van Jvalks
Jvalks ( 296 ) 03-08-2021 07:40
Ik denk dat je een beetje overdrijft @CorePrideX, maar het valt mij wel op dat ie handheld op de Switch veel beter speelt dan docked, terwijl je juist het tegenover verwacht... heerlijke game anyway...
avatar van Grumpmeister
Grumpmeister ( 824 ) 03-08-2021 09:41
Heb 'm zelf ook op de Switch gespeeld (en daarna ook op de PC aangeschaft), maar moet zeggen dat ik de framerate niet heel storend vond of iets. Ja, je merkt hier en daar een hickup, maar dat mocht de pret niet drukken. Dat de PC versie beter draait is wel overduidelijk, maar de Switch versie is echt niet onspeelbaar of iets.

M'n enige kritiekpuntje, I guess, is dat de monsters voorspelbaarder zijn. Dat was bij MHS1 niet het geval, dus kon het nog eens zijn dat een Yian Kut-Ku een speed attack gebruikte ipv een tech, en je dus niet (heel) blind je aanval kon selecteren. Nu is het gewoon kijken naar de staat waarin de monster zich bevind, de goede aanval selecteren en klaar.

Kan zijn dat ik het me verkeerd herinner, maar krijg vandaag een 3DS met capture binnen dus wil MHS1 sowieso eens herspelen
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 03-08-2021 10:53
Quote:
Ik denk dat je een beetje overdrijft @CorePrideX, maar het valt mij wel op dat ie handheld op de Switch veel beter speelt dan docked, terwijl je juist het tegenover verwacht... heerlijke game anyway...

Het is voor iedereen verschillend. Maar ik wil gewoon een stabiele fps, en een framedrop hier en daar, daar kan ik doorheen kijken.
Alleen is de framerate van MHS2 op de Switch nog instabieler dan de persoonlijkheid van iemand in een psychische inrichting.
avatar van Jvalks
Jvalks ( 296 ) 03-08-2021 11:24
Quote:
[..]
Het is voor iedereen verschillend. Maar ik wil gewoon een stabiele fps, en een framedrop hier en daar, daar kan ik doorheen kijken.
Alleen is de framerate van MHS2 op de Switch nog instabieler dan de persoonlijkheid van iemand in een psychische inrichting.

We weten allemaal dat de Switch gewoon moeite heeft met zwaardere FPS games. Daar is dat ding ook niet echt voor ontwikkeld. Lekker op je PC blijven spelen dus :-) En straks misschien op de Steamdeck (als dat iets gaat worden)..
avatar van Heart1982
Heart1982 ( 635   4) 03-08-2021 11:37
Ja overtuigd, ik koop em! Bedankt!
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 03-08-2021 11:40
Quote:
[..]


We weten allemaal dat de Switch gewoon moeite heeft met zwaardere FPS games. Daar is dat ding ook niet echt voor ontwikkeld. Lekker op je PC blijven spelen dus :-) En straks misschien op de Steamdeck (als dat iets gaat worden)..

Ligt eraan of de game goed geoptimaliseerd is. Kijk naar The Witcher 3. Speelt prima op de Switch.
MHS2 is geen zware game.
Steamdeck is een leuk concept maar zelf heb ik daar geen interesse in.
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5015   20) 03-08-2021 11:44
De game lijkt me echt geweldig en de art style is schitterend, maar ik hoop dat hij ooit op Playstation of Xbox komt, want de Switch hardware lijkt de game niet goed aan te kunnen.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2543   2) 03-08-2021 14:25
Quote:
We weten allemaal dat de Switch gewoon moeite heeft met zwaardere FPS games. Daar is dat ding ook niet echt voor ontwikkeld..
Wat is een "zwaardere FPS games"? First-person-shooters? Of bedoel je 60 FPS? Want er zijn genoeg spellen die 60 FPS halen op de Switch.

Als iets slecht geprogrammeerd is of je behandelt de Switch als een PS4, dan is het normaal dat het slecht draait. Daar zijn ook genoeg voorbeelden van op PC. Of zeg je daar ook dat de PC daar niet voor gemaakt is?
avatar van Jvalks
Jvalks ( 296 ) 03-08-2021 15:39
Quote:
[..]

Wat is een "zwaardere FPS games"? First-person-shooters? Of bedoel je 60 FPS? Want er zijn genoeg spellen die 60 FPS halen op de Switch.

Als iets slecht geprogrammeerd is of je behandelt de Switch als een PS4, dan is het normaal dat het slecht draait. Daar zijn ook genoeg voorbeelden van op PC. Of zeg je daar ook dat de PC daar niet voor gemaakt is?

Nee, daar heb je gelijk in. Hopelijk wordt het met een patch opgelost.
avatar van Asharon
Asharon ( 891 ) 03-08-2021 16:07
Zou dit naar Xbox of PlayStation komen? Ziet er leuk uit.
avatar van Monokuma
Monokuma ( 1791   9) 04-08-2021 17:40
Quote:
[..]
Wat is een "zwaardere FPS games"? First-person-shooters? Of bedoel je 60 FPS? Want er zijn genoeg spellen die 60 FPS halen op de Switch.
Ja, ik was oprecht verbaasd bij Super Mario Odyssey. 2017, ziet er super goed uit en ook nog eens 60fps!