Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
MotoGP 17 (PS4)
60 100 1

Review MotoGP 17 (PS4)

Sinds de 2013-editie is het Milestone gegund om de officiële MotoGP-games af te leveren. Vorig jaar werd een deel nog onder het mom van Valentino Rossi: The Game uitgebracht, waarmee de Italiaanse studio een zeer degelijke beurt heeft gemaakt. Ik zag de MotoGP-franchise graag verder in die richting evolueren, maar MotoGP 17 neemt flink wat gas terug. Bovendien is er nog steeds niet veel gewijzigd in de ‘gepatenteerde kopieer’-template van de makers zelf.
 

Stap terug
Nog even terug naar dat Valentino Rossi-uitstapje van pakweg een jaar geleden. Naast de standaard MotoGP-beleving bevatte die game ook extra racevarianten die voor voldoende afwisseling zorgden, terwijl die gehele Rossi Experience-omkadering de kwakkelende franchise een deugddoende boost gaf. Daarom is het zó jammer dat Milestone eigenlijk teruggrijpt naar de basis van MotoGP 15. Er is kortom geen ruimte meer voor wat luchtigere onderdelen die afwijken van het standaard MotoGP-circus. Gewapend met de officiële Moto2-, Moto3- en MotoGP-licenties (het complete deelnemersveld alsook alle bestaande circuits waar dit seizoen wordt gereden) wordt een flinke reeks losse races/kampioenschappen en een breed uitgesponnen carrièremodus neergelegd.


De racende manager
Naast de traditionele (en dus opnieuw behoorlijk inspiratieloze) carrière, waarin je nog maar eens een beginnende piloot in een aantal raceseizoenen van de Red Bull MotoGP Rookies Cup naar de wereldtitel in de koningsklasse van de motorracerij loodst, is er ditmaal ook een uitgebreidere ‘Managerial Career’ voorzien. Je staat ook in deze modus nog zelf mee aan de startstreep om het brullende onding in z’n eerste versnelling te stampen en weg te stuiven met als doel de eindoverwinning, maar je hebt daarbij tegelijk ook een leidinggevende functie binnen je eigen raceteam. Je huurt talentvolle rijders in, die door te racen alsmaar beter worden zodat ze op den duur geld in het laatje brengen. Je regelt sponsordeals, je bepaalt wat je rijders doen tijdens hun vrije week, pompt geld in R&D (Research & Development) om je motoren aanzienlijk te verbeteren, enzovoort. Origineel is zoiets natuurlijk al lang niet meer, maar het is wel een aardige afleiding tussen de raceweekends door. Voor een modus die door de makers zelf zo prominent naar voren wordt geschoven mocht het managementgedeelte misschien net wat complexer, met meer opsmuk en nog meer inbreng van de speler.


Visueel geen hoogvlieger
Audiovisueel presenteert MotoGP 17 zich behoorlijk magertjes. De motoren zelf zien er nog oké uit, terwijl de doodse omgevingen, de banen en het publiek werkelijk op hun saaist worden weergegeven. Onscherpe texturen steken storend vaak de aartslelijke kop op. De tweewielers produceren hun kenmerkende geluid en brullen overtuigend, maar het is vrijwel ook het enige wat je uit je luidsprekers hoort komen en dat gaat behoorlijk snel vervelen. Het oogt allemaal zo sober en kaal. De ambiance die je doorgaans associeert met MotoGP wordt op geen enkel moment benaderd, en dat is een minpunt dat de reeks nu toch al ettelijke jaren met zich meesleurt.
 
Prima rijgedrag
Het spel schiet tekort op uiterlijk vertoon, maar daaronder schuilt nochtans een prima motorracegame. Over de rijervaringen met de diverse motoren heb ik niks slechts te melden. Zonder de gekende hulpmiddelen voor de minder begaafde rijders is zo’n tweewielig pk-monster op de baan houden een hele opgave, en met de toevoeging van de ‘Pro physics’ kruipt de game weer wat dichter bij het echte werk. Het is zoals altijd een kwestie van gecontroleerd remmen, gedoseerd gassen en heupwiegend naar de broodnodige grip zoeken om door een bocht door te komen en je opponent het nakijken te geven. Motorrijden is hier weer de balance-act die het volgens de fans hoort te zijn, en de casual racer kan voldoende instellen zodat hij ook aan de slag kan. Het grootste minpunt is dat de tegenstanders altijd zo halsstarrig de ideale lijn volgen dat ze je zonder pardon in het grind rammen. De crash die daar vaak op volgt werkt dan weer iets te vaak op de lachspieren. Maar goed, met de beleving van het motorrijden zit het wel snor, ook al wordt het spektakelgehalte door het gebrek aan allerlei toeters en bellen nooit helemaal bereikt. Binnen de mogelijkheden die Milestone ter beschikking heeft is MotoGP 17 al bij al voldoende om motorracefans een tijdje bezig te houden, en op die fans richt men zich ook.
 

Conclusie
Vier jaar geleden, tijdens mijn eerste passage bij deze site, recenseerde ik MotoGP 13. In mijn conclusie van toen had ik het over een “prima rijgedrag dat enkel door het juiste publiek gewaardeerd zal worden”, maar ook over een “sobere afwerking en een totaal gebrek aan ambiance”; twee dingen die nu ook over MotoGP 17 gezegd kunnen worden. Elk kopieerapparaat is mettertijd een keer aan vervanging of onderhoud toe en de tijd daarvoor lijkt voor Milestone aangebroken, liefst nog voor ze aan MotoGP 18 beginnen. Hoewel deze editie dus op behoorlijke afstand van het podium strandt en zijn officieuze voorvanger Valentino Rossi: The Game helaas niet uit het kan wiel kan rijden, zullen de rasechte fans van deze spectaculaire motorsport hier ongetwijfeld nog wel wat voldoening uit halen.

 
Deze review is geschreven door Davy De Rauw

 

Oordeel MotoGP 17 (PS4)

  • Graphics 60
  • Gameplay 70
  • Originality 50
  • Sound 60
  • Replay 70
  • Eindcijfer 60

Aantal keer bekeken: 8125 

Laagste 1 prijzen voor MotoGP 17 (PS4)

15.49 15.49 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.8
€  12.00€ 3.49   € 15.49

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 26448   21) 16-07-2017 21:22
Bedankt voor de recensie. Motorrace games vind ik altijd wel leuk, totdat ik een game echt ga spelen. En ik ben niet 'fan' genoeg om deze game meteen aan te schaffen; misschien tegen de tijd dat de game een 'zeer budget vriendelijk' prijskaartje heeft.
avatar van Ice-T
Ice-T ( 1689 ) 16-07-2017 22:48
Ik heb de game nu sinds launch en al vele uren erin zitten. De platinum is binnen en de vele seizoenen achter de kiezen. Ik vind het persoonlijk een flinke stap omhoog van de valentino rossi game, en dat komt alleen omdat ik rossi niet kan uitstaan als coureur. Ook de 'vr46' fans die meer blinde hooligans zijn dan fans van de motogp stuiten me tegen het been. Ik was persoonlijk positief verrast door het management onderdeel van de managerial carreer, daardoor vond ik de rider carreer eigenlijk een beetje nutteloos. Managerial carreer is iets waar ik nog terug voor zou gaan, het enige jammere is het design van je team, ik zou veel meer en vrijer design willen zien want de opties zijn gelimiteerd. Rijden is wel prima hoewel ik op acceleratie na weinig merk tussen de verschillende motoren, geluid wordt na een tijdje zo eentonig dat ik het op mute zet en wat muziek opzet. De banen zijn echt dood en er zit geen sfeer in. Online wordt er zoveek afgesneden dat het niet meer leuk is, door de runoff areas, met dank aan autoracen, zijn alle banen nu zo breed geworden dat je moet leren er misbruik van te maken. Een 6 vind ik persoonlijk aan de lage kant, zou er wel een punt bij optellen want wat het doet is prima. Maar je moet geen F1 2016 verwachten in een motor jasje, en dat kan kijkende naar de verkoopaantallen kan dat ook niet.
avatar van Gamer88
Gamer88 ( 1723   9) 16-07-2017 22:55
Prima game, geniet er erg van. Motoren klinken een STUK beter. In alle opzichten een verbetering tov VR the game. Speel alleen met helmet cam, misschien maakt dat het verschil. Snap niet dat mensen klagen over saaie omgevingen etc......geen tijd om daar op te letten tijdens de race
En tja 60 fps......heerlijk!
(PS4)
avatar van Starscreamer
Starscreamer ( 228 ) 17-07-2017 08:08
Quote:
. Ik vind het persoonlijk een flinke stap omhoog van de valentino rossi game, en dat komt alleen omdat ik rossi niet kan uitstaan als coureur. t.

Dat vind ik nou juist van Lorenzo
Ik vond juist wel eens leuk als Rossi game.
Maar goed ben al jaren fan van die man en nee ben geen hooligan.
Rossi game vond ik persoonlijk wel leuk
avatar van PhysX
PhysX ( 1190 ) 17-07-2017 09:07
Quote:
[..]


Dat vind ik nou juist van Lorenzo
Ik vond juist wel eens leuk als Rossi game.
Maar goed ben al jaren fan van die man en nee ben geen hooligan.
Rossi game vond ik persoonlijk wel leuk

Haha, helemaal mee eens. Lorenzo met z'n geëpileerde wenkbrauwen werk mij pas echt op de zenuwen.
avatar van SkySurprise
SkySurprise ( 5 ) 17-07-2017 10:19
Goede recensie.

Lijkt alsof het altijd voorkomt het gebrek aan ambiance bij die echte sport, racegames (Zoals Moto GP of F1 etc.). Erg jammer is dat.

avatar van XEvolutionX
XEvolutionX ( 190 ) 17-07-2017 10:33
Moto GP 2 was destijds op Xbox zo'n heerlijke game in vrijwel alle opzichten. Was één van de eerste competetieve online racers op de Xbox (2003/04). Geweldig niveau toen.... en zoals de recensent al aangeeft het niveau is nu al enige jaren erg vlakjes rond het cijfer dat ook deze game nu krijgt. Jammer.
avatar van Hennie286
Hennie286 ( 482   1) 17-07-2017 13:25
Zit Max Verstappen erin?
avatar van Davidgilmour
Davidgilmour ( 249 ) 17-07-2017 13:43
Ja het spel ziet er inderdaad grafisch slecht uit.


avatar van Ice-T
Ice-T ( 1689 ) 17-07-2017 21:42
Quote:
[..]


Dat vind ik nou juist van Lorenzo
Ik vond juist wel eens leuk als Rossi game.
Maar goed ben al jaren fan van die man en nee ben geen hooligan.
Rossi game vond ik persoonlijk wel leuk

Gelukkig zitten er altijd goede mensen tussen, helaas is er vaak een kleine groep tussen met de grootste mond die het beeld vervormen van de hele groep.
Maar rossi heeft zichzelf geen goed gedaan aan het einde van 2015 met zijn conspiracy theories, en al zijn fans die met hooivorken achter lorenzo/marquez aangingen. Niet een van de netste momenten.

Was altijd fan van Stoner, de meest talentvolle racer, net zoals Marquez. Wat die twee kunnen is bizar, ik denk dat hun twee van de weinigen zijn die op elke motor snel zijn. Nu hou ik gewoon van een goede race, maakt me weinig uit wie wint als we maar een nette en cleane race zien. Rossi is altijd stabiel en voorin te vinden maar hij heeft de explosiviteit niet van de spanjaarden wat mij erg aanspreekt. Maar veel respect voor die man dat hij al zo lang aan de top meedoet.
avatar van Mderooij
Mderooij ( 36 ) 18-07-2017 23:04
Quote:
.. en dat komt alleen omdat ik rossi niet kan uitstaan als coureur. Ook de 'vr46' fans die meer blinde hooligans zijn dan fans van de motogp stuiten me tegen het been.
Wat een geklaag over opa en zijn fans. We hebben dit seizoen al 5 winnaars, dat is prettiger kijken dan een walk-over seizoen.
avatar van Ice-T
Ice-T ( 1689 ) 18-07-2017 23:36
Quote:
[..]

Wat een geklaag over opa en zijn fans. We hebben dit seizoen al 5 winnaars, dat is prettiger kijken dan een walk-over seizoen.

2014 was toch ook magisch om te zien hoe marquez de eerste 10 races pakte en elke keer de spanning was of hij zijn record ging uitbouwen. Maar dit jaar is wel een van de betere jaren, terechte winnaars, niet door het weer ofzo. Veel strijd aan de kop. Alleen jammer dat op sommige banen zoals jerez/barcelona de michelins niet voor iedereen goed werken en op andere banen weer niet voor de honda's. Dus heb het gevoel dat michelin ook veel invloed heeft op de stand.
avatar van R.D.
R.D. ( 248 ) 19-07-2017 17:23
Is de game wel de moeite waard om te kopen? Is het online wat leuk?
avatar van Ice-T
Ice-T ( 1689 ) 19-07-2017 22:06
Quote:
Is de game wel de moeite waard om te kopen? Is het online wat leuk?

Online is wel geinig maar servers waren toen ik speelde met launch vrij leeg. En het is ook soms lastig een goede lobby te vinden, met de preferenties die je hebt. Ik wil bijvoorbeeld geen kwalificatie en geen races langer dan 5 rondes, dan kan het soms lastig zijn. Ook moet je goed misbruik van de baan maken zoals runoff areas om snelle tijden neer te zetten. Als je van motogp houd zou ik deze pas kopen als ie in de budget bak ligt en dan voor offline race.
avatar van Zanpsyko
Zanpsyko ( 2893   1) 19-07-2017 22:16
Quote:
Is de game wel de moeite waard om te kopen? Is het online wat leuk?

Ik heb motogp13,14 & 15 op 100% uitgespeeld en het vinden van online medespelers is een tijdrovend klusje. Helemaal voor sprint seasons
avatar van R.D.
R.D. ( 248 ) 20-07-2017 07:36
Quote:
[..]


Online is wel geinig maar servers waren toen ik speelde met launch vrij leeg. En het is ook soms lastig een goede lobby te vinden, met de preferenties die je hebt. Ik wil bijvoorbeeld geen kwalificatie en geen races langer dan 5 rondes, dan kan het soms lastig zijn. Ook moet je goed misbruik van de baan maken zoals runoff areas om snelle tijden neer te zetten. Als je van motogp houd zou ik deze pas kopen als ie in de budget bak ligt en dan voor offline race.

Dat is wel jammer om te horen, juist die 5 Laps zijn leuk en spannend. Eigenlijk zouden we met budgetgamers dus een competitie moeten doen er zit ook een co-op in de game toch voor 2 spelers?
avatar van Starscreamer
Starscreamer ( 228 ) 20-07-2017 07:48
Quote:
[..]


Gelukkig zitten er altijd goede mensen tussen, helaas is er vaak een kleine groep tussen met de grootste mond die het beeld vervormen van de hele groep.
Maar rossi heeft zichzelf geen goed gedaan aan het einde van 2015 met zijn conspiracy theories, en al zijn fans die met hooivorken achter lorenzo/marquez aangingen. Niet een van de netste momenten.

Was altijd fan van Stoner, de meest talentvolle racer, net zoals Marquez. Wat die twee kunnen is bizar, ik denk dat hun twee van de weinigen zijn die op elke motor snel zijn. Nu hou ik gewoon van een goede race, maakt me weinig uit wie wint als we maar een nette en cleane race zien. Rossi is altijd stabiel en voorin te vinden maar hij heeft de explosiviteit niet van de spanjaarden wat mij erg aanspreekt. Maar veel respect voor die man dat hij al zo lang aan de top meedoet.

Ik heb zelf een replica Stoner helm uit 2009
Nolan X802 (alleen Nolan helmen zit mij lekker)avatar van Zanpsyko
Zanpsyko ( 2893   1) 20-07-2017 08:06
Quote:
[..]


Ik heb zelf een replica Stoner helm uit 2009
Nolan X802 (alleen Nolan helmen zit mij lekker)

En dan niet eens een matchende kawa helm?
avatar van Starscreamer
Starscreamer ( 228 ) 20-07-2017 08:16
Quote:
[..]


En dan niet eens een matchende kawa helm?

Die Honda FireBlade is van mij